Από την Ιωάννα Σταμούλου
Οι λιαστές ντομάτες είναι από μόνες τους ένας εκλεκτός μεζές, ειδικά αν διατηρούνται μέσα σε παρθένο ελαιόλαδο αρωματισμένο με βότανα. Δίνουν μια βαθιά νοστιμιά και πικάντικο τόνο όπου κι αν τις βάλουμε. Πάνω σε φρέσκο ή φρυγανισμένο ψωμί, στο παξιμάδι, σε σάντουιτς, σαλάτες, σάλτσες, πίτες, τάρτες, μπισκότα ή ψιλοκομμένες μέσα σε γεμιστά και ριζότο. Αλλά και πολτοποιημένες σαν πέστο οι λιαστές ντομάτες είναι μια εξαιρετική ντελικατσία που ξετρελαίνουν με την νοστιμιά τους.
Ακολουθώντας απλές οδηγίες μπορούμε να τις φτιάξουμε στο σπίτι εύκολα και γρήγορα. Ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβρης είναι η καλύτερη εποχή για να το κάνουμε.
Τα υλικά για τις λιαστές ντομάτες
- Ώριμες ντομάτες (προτιμάμε πομοντόρια)
- Χοντρό αλάτι
- Σκόρδο σε φετούλες
- Ξερά βότανα τριμμένα (ρίγανη, θρούμπι, βασιλικός, δεντρολίβανο)
Τα σύνεργα
- Μεγάλα ταψιά
- Κομμάτια από τούλι ή γάζα βαμβακερή που θα σκεπάζει με άνεση τα ταψιά για προστασία από τα έντομα
- Μερικά μανταλάκια για να στερεώνουμε τα τούλια
- Μια γωνιά με ήλιο
Εκτέλεση
- Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τις ντομάτες. Τις κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τη βάση του κοτσανιού τους και όσα σπόρια μπορούμε.
- Αραδιάζουμε τις ντομάτες σε ταψιά, κολλητά τη μια δίπλα στην άλλη και αλατίζουμε. Προσοχή δεν χρειάζεται υπερβολικό αλάτισμα.
- Σκεπάζουμε τα ταψιά με τούλι και στερεώνουμε με μανταλάκια για να μην τα πάρει ο αέρας.
- Αφήνουμε τα ταψιά σε ήσυχο μέρος με ήλιο για 7-8 ώρες τη μέρα, για 5 μέρες περίπου. Καλό είναι το βράδυ να τις βάζουμε μέσα να μην μαζεύουν υγρασία.
- Όταν οι ντομάτες ξεραθούν αρκετά, όχι όμως εντελώς, τις μαζεύουμε και τις αποθηκεύουμε σε σακουλάκια που διατηρούμε στο ψυγείο.
- Εναλλακτικά, τις βάζουμε σε βαζάκια και αφού τις πιέσουμε όσο γίνεται, απογεμίζουμε τα βαζάκια με ελαιόλαδο. Ενδιάμεσα μπορούμε να προσθέσουμε ξερά βότανα της επιλογής μας και μερικά κομματάκια σκόρδου για να τις αρωματίσουμε.
Σημείωση
- Υπολογίζουμε πως κάθε κιλό φρέσκιας ντομάτας αντιστοιχεί σε 100 γρ. λιαστές ντομάτες περίπου, δηλαδή το 10% του αρχικού τους βάρους.
- Αν οι λιαστές ντομάτες ξεχαστούν λίγο παραπάνω στον ήλιο και παραξεραθούν, δεν τις βάζουμε στο λάδι. Τις αφήνουμε στο σακουλάκι και κάθε φορά που θέλουμε να τις χρησιμοποιήσουμε τις μουλιάζουμε για λίγο σε χλιαρό νερό, τις στραγγίζουμε και τις στεγνώνουμε καλά πριν τη χρήση.
Η πιο γρήγορη διαδικασία
Αν δεν μπορούμε να περιμένουμε τόσες μέρες να φτιάξουμε λιαστές ντομάτες, μπορούμε την ώρα που κοιμόμαστε το βράδυ να φτιάξουμε φουρνιστές ντομάτες με το ίδιο σχεδόν αποτέλεσμα. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία, μόνο που αντί να τις σκεπάσουμε με τούλι τις φουρνίζουμε στους 90-100οC για 6-7 ώρες περίπου.