Αυτά είναι τα λάθη που κάνεις κι αρρωσταίνεις από το κλιματιστικό

by K-Admin 1

 

Όταν ο υδράργυρος σκαρφαλώνει στα υψηλά επίπεδα, η κίνηση να ενεργοποιήσεις το κλιματιστικό γίνεται σχεδόν ασυναίσθητα. Μήπως όμως η χρήση του ναι μεν σε δροσίζει, αλλά νιώθεις συνέχεια άρρωστος; Πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή κατά τη χρήση κλιματιστικού εάν πάσχεις από αλλεργίες ή παρουσιάζεις ρινίτιδα, ξηροφθαλμία, μυαλγία και άλλα προβλήματα υγείας. Στην ουσία δεν κινδυνεύεις από το κλιματιστικό σου, αλλά από την κακή χρήση του.

Αυτά λοιπόν είναι τα λάθη που πρέπει να αποφύγεις, ώστε η χρήση του κλιματιστικού να μην έχει επιπτώσεις στην υγεία σου:

 

Αμελής ή καθόλου καθαρισμός / συντήρηση του κλιματιστικού

Ο καθαρισμός και γενικά η συντήρηση του κλιματιστικού γίνονται για λόγους οικονομίας και (κυρίως) υγείας. Το ακάθαρτο κλιματιστικό δεν λειτουργεί σωστά, αυξάνοντας το λειτουργικό κόστος, ενώ παράλληλα συσσωρεύει μικρόβια, μούχλα και ακάρεα που απειλούν την υγεία σου. Καλό λοιπόν είναι να πλένεις τα φίλτρα μία φορά το μήνα και να καθαρίζεις συχνά τις γρίλιες και τα πτερύγια του κλιματιστικού για να μην συσσωρεύεται σκόνη σε εκείνα τα σημεία, η οποία θα επιστρέφει έτσι στο χώρο σου για να καταλήξει τελικά στο αναπνευστικό σου σύστημα. Επίσης, η συντήρηση του κλιματιστικού πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο τεχνικό πριν πιάσουν οι ζέστες. Ο τεχνικός θα καθαρίσει τους εναλλάκτες θερμότητας και τους ανεμιστήρες (σε εσωτερική και εξωτερική μονάδα), ενώ θα ελέγξει τη γενική κατάσταση του κλιματιστικού.

 

Ρυθμίζεις το κλιματιστικό σου σε ακραίες θερμοκρασίες

Η μυαλγία (η κοινή ψύξη δηλαδή) αλλά και οι καλοκαιρινές ιώσεις είναι συνηθισμένα φαινόμενα από την κακή χρήση του κλιματιστικού και προκαλούνται από τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας. Ρύθμιζε το κλιματιστικό σε μια άνετη αλλά όχι υπερβολικά χαμηλή θερμοκρασία. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες το προτεινόμενο εύρος επιθυμητής θερμοκρασίας είναι μεταξύ 26°C – 29°C. Έτσι δε θα αντιμετωπίζεις πρόβλημα ξηρότητας του αέρα του χώρου, ενώ όταν βγαίνεις από το σπίτι ο οργανισμός σου δε θα παθαίνει «σοκ» από την αλλαγή της θερμοκρασίας και θα μπορεί να προσαρμόσει πιο εύκολα τις λειτουργίες του.

 

Λάθος ρυθμίσεις στη ροή του αέρα

Νομίζοντας ότι έτσι θα δροσιστείς περισσότερο, ρυθμίζεις τις περσίδες με τέτοιο τρόπο, ώστε ο κλιματιζόμενος αέρας να «πέφτει» απευθείας επάνω σου. Πολλοί μάλιστα επιλέγουν και τη δυνατή ταχύτητα ανεμιστήρα. Αν συνηθίζεις να το κάνεις αυτό, ειδικά όταν είσαι ιδρωμένος ή και το βράδυ όταν κοιμάσαι, μην απορείς γιατί σηκώνεσαι συνέχεια πιασμένος. Το καλοκαίρι ρυθμίζεις τις περσίδες ώστε ο αέρας να κατευθύνεται όσο το δυνατόν ψηλότερα, για να πετυχαίνεις σωστή διανομή αέρα στο χώρο, αλλά και για να μην… πλευριτώνεις!

 

Δεν ανανεώνεις τον αέρα στο χώρο που λειτουργεί το κλιματιστικό

Εάν χρησιμοποιείς καθημερινά το κλιματιστικό για πολλές ώρες είναι σημαντικό είναι να ανοίγεις συχνά το παράθυρο ή να το αφήνεις ελάχιστα ανοιχτό ώστε να ανανεώνεται ο εσωτερικός αέρας, ειδικά αν χρησιμοποιείς συμβατικό μηχάνημα (και όχι κλιματιστικό inverter), καθώς αυτό ανακυκλώνει συνεχώς τον ήδη υπάρχοντα αέρα στο δωμάτιο. Ιδιαίτερα σε υπνοδωμάτια κατά τη διάρκεια της νύχτας, καλό θα είναι να υπάρχει πάντα ένα άνοιγμα ανανέωσης του αέρα. Δεν πρέπει φυσικά να το παρακάνεις, αφήνοντας όλα τα παράθυρα ενός χώρου ανοιχτά, καθώς έτσι η λειτουργία του κλιματιστικού καθίσταται πολύ ενεργοβόρα.

 

Δεν φροντίζεις για την υγιεινή των χώρων που κλιματίζονται

Το κάπνισμα κάνει κακό στην υγεία. Αυτό το γνωρίζουν άπαντες! Εάν δεν μπορείς να το κόψεις «μαχαίρι» τουλάχιστον φρόντιζε να μην καπνίζεις σε χώρους που κλιματίζονται. Η ατμόσφαιρα γίνεται ακόμα πιο αποπνικτική και θα αρρωστήσεις εσύ αλλά και όσοι βρίσκονται στο χώρο (είτε καπνίζουν είτε όχι). Επίσης καλό είναι να μην υπάρχει συσσωρευμένη σκόνη στο δωμάτιο: φρόντιζε να τινάζεις και να πλένεις συχνά τα υφάσματα που υπάρχουν στο σπίτι, όπως κουρτίνες, καλύμματα και να ξεσκονίζεις τις επιφάνειες του σπιτιού. Η οικιακή σκόνη κρύβει αλλεργιογόνους οργανισμούς, όπως είναι τα ακάρεα.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη