10 νόστιμα μυστικά για τέλεια γλυκά ψυγείου

by Zikou Stella

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου

Επειδή οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά ιδού τα μικρά μυστικά που θα σας κάνουν εξπέρ στα γλυκά ψυγείου.

 

 

Είναι απλά και εύκολα στην προετοιμασία, πολύ δροσιστικά, άκρως καλοκαιρινά κι έχουν κάτι το μαμαδίστικο αυτά τα γλυκά. Τον φούρνο τον αποφεύγουν, αφού κατά κανόνα δεν χρειάζονται ψήσιμο, όμως υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Σχεδόν πάντα φτιάχνονται σε στρώσεις μέσα σε ταψάκια κι έχουν βάση μπισκότου, μια ή περισσότερες κρέμες κατσαρόλας, κάποιες φορές ζελέ και φρούτα. Τα λέμε ψυγείου γιατί το ψυγείο είναι ο φυσικός τους χώρος, όπου παραμένουν για να πήξουν και να διατηρηθούν. Σερβίρονται σε κομμάτια μέσα σε πιατάκια ή μπολ και τρώγονται με το κουτάλι μοιράζοντας απέραντη ευχαρίστηση σε μικρούς και μεγάλους.

 

 

Εδώ θα βρείτε όλα τα μυστικά για να τα απογειώσετε:

  1. Επιλέγουμε συνταγές από ανθρώπους που εμπιστευόμαστε και ακολουθούμε κατά γράμμα τις δοσολογίες των υλικών και τις οδηγίες εκτέλεσης. Δεν δουλεύουμε “με το μάτι” γιατί κανένα μάτι δεν μπορεί να πήξει σωστά μια κρέμα ή ένα ζελέ, παρά μόνο η ακριβής ποσότητα κορν φλάουρ και ζελέ.
  2. Επιλέγουμε ποιοτικές πρώτες ύλες και δεν αντικαθιστούμε με το καλημέρα τα υλικά της συναγής με άλλα που πιστεύουμε πως κάνουν, γιατί τελικά μπορεί και να μην κάνουν.
  3. Αν θέλουμε να αυτοσχεδιάσουμε, δεν το κάνουμε με τις δοσολογίες των υλικών. Μπορούμε να το κάνουμε με τα υλικά της διακόσμησης, με τη μάρκα ή το είδος των μπισκότων της βάσης του γλυκού μας.
  4. Αν η συνταγή μας ζητά φρέσκα φρούτα επιλέγουμε ώριμα μα γερά φρούτα εποχής, χωρίς χτυπήματα. Πάντα τα πλένουμε καλά και τα στεγνώνουμε πριν τα χρησιμοποιήσουμε.
  5. Αν η συνταγή μας ζητά κάποια κονσέρβα φρούτου, πρώτα τα στραγγίζουμε πολύ καλά από το σιρόπι τους, το οποίο κρατάμε για άλλη χρήση ή για να βρέξουμε τα μπισκότα της συνταγής, αν προβλέπεται κάτι τέτοιο.
  6. Αν η συνταγή μας ζητά γάλα ή κρέμα γάλακτος χωρίς διευκρίνηση, τότε επιλέγουμε full fat προϊόντα, γιατί μια light κρέμα γάλακτος δεν θα γίνει ποτέ σαντιγί, όσο κι αν τη χτυπήσουμε και μια κρέμα από γάλα με 0% λιπαρά δεν μπορεί να έχει πλούσια γεύση και υφή.
  7. Εάν η συνταγή μας ζητά να βρέξουμε τα μπισκότα σε γάλα ή σιρόπι, τα βουτάμε πολύ γρήγορα και για ελάχιστο χρόνο γιατί αλλιώς θα μουλιάσουν και θα διαλυθούν.
  8. Εάν η συνταγή έχει βάση από τριμμένο μπισκότο και βούτυρο, δεν παραλείπουμε ή μειώνουμε το βούτυρο, αλλά ούτε και το πέρασμα από τον φούρνο, γιατί αυτό το βήμα θα δώσει πολύ τραγανή βάση στο γλυκό μας και θα το κάνει ξεχωριστό.
  9. Εάν το γλυκό μας στρώνεται σε ταψί επιλέγουμε το πιο όμορφο γυάλινο σκεύος μας, αφενός για να ξεχωρίζουν και να φαίνονται όμορφα οι στρώσεις του, αφετέρου γιατί θα το σερβίρουμε με αυτό στο τραπέζι. Αν θέλουμε, μπορούμε να το μεριδοποιήσουμε χρησιμοποιώντας ποτήρια.
  10. Όσο εύκολα κι αν είναι τα γλυκά ψυγείου, θέλουν τον χρόνο τους στο ψυγείο για να πήξουν σωστά και υπομονή. Αν βιαστούμε, μπορεί να ανακατευτούν οι στρώσεις των υλικών, να μην πήξει σωστά ένα ζελέ, κλπ. Δεν βιαζόμαστε λοιπόν και ακολουθούμε πιστά τα βήματα της συνταγής.

 

Μπορείς να δεις ακόμη