Απόλαυσε τη γυμναστική από το σπίτι, εύκολα και οικονομικά

by K-Admin 1

Τώρα που τα γυμναστήρια είναι κλειστά, είναι ευκαιρία να κάνεις επιτέλους εκείνο το mini gym στο σπίτι σου, που καιρό το σκεφτόσουν. Άλλωστε, και όταν ανοίξουν, σκέψου πόσο πιο άνετο και πρακτικό είναι να γυμνάζεσαι στο σπίτι. Αρχικά, δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι για την ώρα, να χάνεις χρόνο στην κίνηση ή στην αναμονή σε ώρες αιχμής – σκέψου πόσες φορές αναγκάστηκες να περιμένεις να ελευθερωθεί κάποιος διάδρομος ή το ελλειπτικό.

Επιπλέον, θα έχεις τη δυνατότητα να γυμναστείς όποια ώρα σε βολεύει, ακούγοντας τη μουσική της αρεσκείας σου, ακόμη και φορώντας τις πιτζάμες σου!

Δεν χωράει άλλη αναβλητικότητα, είναι πολύ πιο εύκολο από ό,τι φαντάζεσαι!

 

Πριν προχωρήσεις στην αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού, διαμόρφωσε τον χώρο που θα χρησιμοποιήσεις, έτσι ώστε να σε εμπνέει. Σύμφωνα με το γούστο και τη διάθεσή σου, μπορείς να δώσεις ένα ύφος χαλαρωτικό ή ρομαντικό ή αστείο ή ακόμη και υπερβολικό. Βάλε καθρέφτες, χρώματα και διακοσμητικά που σε εμπνέουν και ενισχύουν τη διάθεσή σου να γυμναστείς.

Έχε υπόψη σου ότι ο φυσικός φωτισμός «ξυπνά» το νευρικό σύστημα και βοηθάει πολύ στην εκγύμναση, οπότε εάν έχεις τη δυνατότητα, επίλεξε κάποιο χώρο με παράθυρο ή έστω κι ένα μικρό φεγγίτη. Και, οπωσδήποτε, να έχεις ηρεμία, για να μπορέσεις να το απολαύσεις.

Σημαντικό δεν είναι μόνο να γυμναστείς, αλλά και να περάσεις καλά!

Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα γυμναστικής περιλαμβάνει τόσο ασκήσεις αερόβιες όσο και ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης. Οι ποσοστώσεις διαφέρουν ανάλογα με τους στόχους και τις ανάγκες του καθενός. Καλό είναι να συμβουλευτείς ένα επαγγελματία, προκειμένου να καταλήξεις ποιο πρόγραμμα ταιριάζει στον οργανισμό και στους στόχους σου.

 

 

Απαραίτητα αξεσουάρ γυμναστικής

Ανεξάρτητα από τον εξοπλισμό και τον τύπο γυμναστικής που θα επιλέξεις, κάποια αξεσουάρ είναι απαραίτητα.

Γάντια προπόνησης με περικάρπιο, όπως τα Toorx, θα προστατεύσουν τα χέρια σου και θα σου προσφέρουν καλύτερα κρατήματα κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου. Εάν έχουν διπλό λουράκι στον καρπό, θα έχεις ακόμα μεγαλύτερη προστασία των καρπών σου.

Σίγουρα χρειάζεσαι κι ένα δάπεδο, για να προστατεύσεις το πάτωμά σου.

Και αν ο στόχος σου είναι η απώλεια βάρους, τότε μία ζώνη ή μία φόρμα αδυνατίσματος, όπως οι επαγγελματικής εγγύησης της Toorx, θα σε βοηθήσουν με την εφίδρωση και την καύση λίπους.

 

Ετοιμάσου για αερόβια άσκηση

Η αερόβια άσκηση έχει σταθερό, μέτριο ως χαμηλό ρυθμό και είναι ιδανική όχι μόνο για καύση λίπους, αλλά και για καρδιαγγειακή βελτίωση και βελτίωση της αντοχής.

Ένας διάδρομος γυμναστικής όπως ο Upower Marathon 30 μπορεί να καλύψει και τον πιο απαιτητικό χρήστη. Μέσω της χρήσης του βελτιώνεται η φυσική κατάσταση, η καρδιαγγειακή και αναπνευστική λειτουργία, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην ενδυνάμωση των μυών του κάτω κορμού. Διαθέτει άνετο τάπητα προσφέροντας μεγάλη επιφάνεια τρεξίματος. Μέσω της εφαρμογής Kinomap μπορείς να επιλέξεις σε ποιο μέρος του κόσμου θέλεις να τρέξεις, να βρεις πολλά προγράμματα ανάλογα με τις ανάγκες σου, να συναγωνιστείς τους φίλους σου και να κοινοποιήσεις τις επιδόσεις σου στην κοινότητα του Kinomap!

Κι αν φοβάσαι ότι ένας διάδρομος θα πιάσει πολύ χώρο, που ίσως δεν περισσεύει, τότε ο  NordicTrack S-40 θα σου λύσει τα χέρια, καθώς με πολύ εύκολο και βολικό τρόπο, μπορείς να τον αναδιπλώσεις για αποθήκευση και μεταφορά εντός του χώρου σου. Είναι κατάλληλος ακόμα και για τους πιο έμπειρους και προχωρημένους χρήστες. Περιλαμβάνει δωρεάν ετήσια συνδρομή στην εφαρμογή iFIT App για 5 άτομα! Έρχεται με οθόνη 7″ Full Color Touch Display, ψηφιακή ρύθμιση ταχύτητας και κλίσης με το πάτημα ενός κουμπιού, Personal training μέσω της iFit APP, μέτρηση καρδιακών παλμών με αισθητήρες παλάμης ή με ασύρματο δέκτη Bluetooth Smart με την προαιρετική ζώνη θώρακος και ηχεία Audio συμβατό με IPOD μέσω Bluetooth. Το αντικραδασμικό σύστημα Flex Select σου δίνει την επιλογή να ρυθμίσεις το επίπεδο απορρόφησης κραδασμών ανάλογα με τις προτιμήσεις σου. Έτσι μπορείς να το προσαρμόσεις ανάλογα με το είδος του δρόμου που τρέχεις στην εικονική εφαρμογή iFIT ή να έχεις τη μέγιστη απορρόφηση για περισσότερη άνεση!

Με ένα εξελιγμένο ποδήλατο γυμναστικής, όπως το Toorx BRX R65 Comfort, με το αναπαυτικό κάθισμα, που ρυθμίζεται για να ταιριάζει σε κάθε σωματότυπο, μπορείς να ρυθμίσεις την προπόνησή σου ανάλογα με τις ανάγκες σου (χρόνος, απόσταση, ταχύτητα, θερμίδες, καρδιακός ρυθμός).  Έχει και μια πρακτική βάση για tablet ή smartphone, για να παρακολουθείς το αγαπημένο σου πρόγραμμα ή να ακούς τη μουσική σου.

Αν, για οποιοδήποτε λόγο, δεν θέλεις διάδρομο ή ποδήλατο, τότε ένα ελλειπτικό μηχάνημα μπορεί να σου προσφέρει ολοκληρωμένη αερόβια άσκηση. Για παράδειγμα, το BH EasyStep Dual σου δίνει τη δυνατότητα να το μετατρέψεις σε  i.Concept με το Dual Kit και να απολαμβάνεις διαδραστικές προπονήσεις μέσω apps προγραμμάτων γυμναστικής. Είναι εύχρηστο, με εύκολη πρόσβαση ακόμα και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που θέλουν να διατηρήσουν τη φόρμα τους ή να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση, κάνοντας γυμναστική στο σπίτι. Στη φωτιζόμενη blue backlit οθόνη LCD βλέπεις όλες τις σημαντικές πληροφορίες της άσκησης (χρόνος, απόσταση, ταχύτητα, θερμίδες, παλμοί, περιστροφές ανά λεπτό RPM) για να μπορείς να παρακολουθείς εύκολα την πρόοδό σου και να κάνεις την προπόνησή σου πιο αποτελεσματική. Είναι εξοπλισμένο με αντιολισθητικά πεντάλ, ώστε τα πόδια σου να παραμένουν άνετα και σταθερά, τοποθετημένα στη θέση τους σε όλη τη διάρκεια της προπόνησης. Επιπλέον, διαθέτει αισθητήρες παλμών χειρός, που είναι τοποθετημένοι σε επένδυση μαλακής πρόσφυσης για μέγιστη άνεση κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

 

 

Εξοπλίσου για μυϊκή ενδυνάμωση

Προκειμένου να έχεις τη μέγιστη απόδοση των ασκήσεων μυϊκής ενδυνάμωσης, καλό θα είναι να έχεις έναν πάγκο ασκήσεων, όπως ο Toorx WBX 85. Είναι επαγγελματικός, με πολύ ισχυρή δομή, που σηκώνει μέχρι 320kg. Με την πανίσχυρη κατασκευή και το μικρό του μέγεθος, θα γίνει ο αγαπημένος σου συνεργάτης προπόνησης!

Επόμενο βήμα είναι να επιλέξεις τα εξαρτήματα που ταιριάζουν στο βαθμό προπόνησής σου. Βαράκια, ελατήρια χεριών, λαβές προσαγωγών-απαγωγών-γλουτιαίων σε διαφορετικά μεγέθη και με διαφορετικό βάρος, θα σε βοηθήσουν να ενισχύσεις και να ενδυναμώσεις του μύες σου.

 

 

Mini gym ακόμη και σε μίνι σπίτι

Κι αν ακόμη το σπίτι σου είναι μικρό και σε προβληματίζει, δεν υπάρχει λόγος. Απλώς, θα επιλέξεις έξυπνες λύσεις για τη γυμναστική σου και αξεσουάρ που δεν πιάνουν πολύ χώρο.

Ξεκίνα με μία ηλεκτρική πεταλιέρα, όπως η Everfit Mini Welly, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για το κάτω μέρος του σώματος γυμνάζοντας τους μύες των ποδιών, είτε για το άνω μέρος αν τοποθετηθεί πάνω σε ένα τραπέζι. Είναι εξοπλισμένη με μια πρακτική οθόνη, που βρίσκεται στο τηλεχειριστήριο, όπου μπορείς να ενημερώνεσαι ανά πάσα στιγμή για τη διάρκεια, τις θερμίδες και τις περιστροφές κατά την άσκηση. Είναι τόσο μικρή, που μπορείς εύκολα να την αποθηκεύσεις και να τη χρησιμοποιείς όποτε επιθυμείς.

Επίσης, ένα μονόζυγο στερεώνεται εύκολα στην κάσα της πόρτας και σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις ασκήσεις pull-ups, push-ups και sit-ups. Διάλεξε κάποιο με ανθεκτική κατασκευή (σκελετό από σίδερο) και αντιολισθητικές λαβές από υψηλής πυκνότητας αφρώδες υλικό, όπως το Toorx Μονόζυγο Πόρτας BTP, που στερεώνεται χωρίς βίδες.

Υπάρχουν και κωπηλατικές μηχανές, αναδιπλούμενες, που εξοικονομούν χώρο. Η Kettler Rower 2.0 Axos Line (RO1028-100)  είναι  κατάλληλη ακόμα και αν είσαι αρχάριος χρήστης.

Προκειμένου να συνδυάσεις τα οφέλη της αερόβιας και της ενδυνάμωσης, διάλεξε ένα σχοινάκι άλματος. Το σχοινάκι βοηθά στη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας και είναι ένα ιδανικό εργαλείο για τη μυϊκή ενδυνάμωση, ενώ δεν πιάνει καθόλου χώρο και μπορείς να το πάρεις μαζί σου και να αθληθείς όπου θέλεις. Το Toorx AHF-017, έχει αφαιρούμενα βάρη που θα σε βοηθήσουν να αυξομειώνεις την ένταση των προπονήσεων. Οι λαβές του είναι περιστρεφόμενες με ρουλεμάν για καλύτερη εκτέλεση των ασκήσεων.

Και, φυσικά, τα βαράκια, τα ελατήρια χεριών και οι λαβές αστραγάλων δεν πιάνουν καθόλου χώρο και μπορείς να τα μεταφέρεις όπου επιθυμείς να γυμναστείς.

 

Απόλαυσε Yoga και Pilates

Για σένα που προτιμάς τη γιόγκα ή/και το πιλάτες ως τρόπο εκγύμνασης, τα πράγματα είναι σίγουρα πιο εύκολα. Τα αξεσουάρ που χρειάζεσαι δεν απαιτούν πολύ χώρο και μπορείς να τα αποκτήσεις πολύ πιο εύκολα.

Αν δεν το έχεις ήδη, ένα ειδικό στρωματάκι είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να αποκτήσεις. Σκέψου μήπως θα ήθελες και ένα τάπετο αέρα, που είναι ιδανικό για ασκήσεις σταθεροποίησης, αύξηση της ισορροπίας και βελτίωση της ευθυγράμμισης του σώματος, όπως το Toorx AHF-043.

Σίγουρα χρειάζεσαι μία μπάλα γυμναστικής γιόγκα, στη διάμετρο που σε βολεύει για ασκήσεις βαθιάς χαλάρωσης, ενδυνάμωσης του μυϊκού συστήματος (σπονδυλική στήλη, κοιλιακοί), αλλά και ασκήσεις αποκατάστασης.

Ρίξε μια ματιά και στις μπάλες ενδυνάμωσης χεριών, που διεγείρουν την ευκινησία των χεριών και των δαχτύλων και είναι ιδανικές για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στα άνω άκρα. Μία τέτοια μπάλα είναι η Toorx AHF-020.

Και για να έχεις ένα πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα, ένας ξύλινος δίσκος ισορροπίας, όπως ο Toorx AHF-136, παρέχει στο μυϊκό σύστημα διέγερση και ενδυνάμωση και είναι ιδανικός για ασκήσεις σταθερότητας και ισορροπίας.

Και, για το τέλος, οι ειδικές μπάλες μασάζ με τις ειδικές τονωτικές προεξοχές, σαν τις Toorx AHF-001. Είναι ιδανικές για την ανακούφιση από την ένταση της προπόνησης και τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος. Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ασκήσεις φυσικοθεραπείας, για ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση.

 

 

Έτοιμο το μικρό σου γυμναστήριο!

Μην ξεχάσεις, στο τέλος κάθε προπόνησης να κάνεις τις απαραίτητες διατάσεις, που θα σε βοηθήσουν στην αποθεραπεία.

Υπάρχουν πολλά βίντεο στο διαδίκτυο και πολλά άρθρα με συμβουλές επαγγελματιών, που μπορούν να σε καθοδηγήσουν.

Καλύτερα να ξεκινήσεις με πιο εύκολα προγράμματα και σταδιακά να αυξάνεις τη δυσκολία. Απόφυγε να ξεκινήσεις με μεγάλης έντασης και διάρκειας προπονήσεις, εκτός αν είσαι από τους πολύ έμπειρους και προχωρημένους, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να κουραστείς γρήγορα και να τα παρατήσεις ή ακόμα χειρότερα, να τραυματιστείς.

Βάλε τη γυμναστική στο σπίτι σου, εστίασε στη σωστή εκτέλεση των ασκήσεων και απόλαυσε τον καινούριο σου εαυτό, με καλύτερη φυσική κατάσταση και πολύ καλύτερη διάθεση!

Και μην ξεχνάς: Δεn θέλει κόπο, θέλει τρόπο!

 

Μπορείς να δεις ακόμη