Αξιοποίησε όλες τις λειτουργίες του φούρνου σου

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Ανομοιόμορφο ψήσιμο, ενεργοβόρο μαγείρεμα, είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις αν δεν γνωρίζεις όλες τις λειτουργίες του φούρνου σου. Αν έχεις συνηθίσει να χρησιμοποιείς ένα ή δύο συγκεκριμένους τρόπους μαγειρέματος στον φούρνο, μάλλον ήρθε η ώρα να γνωρίσεις λίγο καλύτερα μια από τις πιο πολύτιμες συσκευές στην κουζίνα σου.

 

Προγράμματα μαγειρέματος

Οι ηλεκτρικοί φούρνοι έρχονται συνήθως με 2 θερμαντικά στοιχεία, ένα στο πάνω μέρος και ένα στο κάτω. Αυτά θερμαίνονται και δημιουργούν τη θερμοκρασία στον φούρνο. Στις περιπτώσεις αυτές, έχεις τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις τα προγράμματα «πάνω» ή «κάτω», ή «πάνω-κάτω», στις λεγόμενες αντιστάσεις δηλαδή. Η πάνω αντίσταση προσφέρεται για το επιπλέον ρόδισμα των φαγητών στην επιφάνειά τους ενώ η κάτω αντίσταση θερμαίνει μόνο από κάτω, και είναι κατάλληλη για ζέσταμα φαγητών, φούσκωμα γλυκών, ή αν χρειάζεται περισσότερο ρόδισμα η κάτω πλευρά του φαγητού.

 

 

Λειτουργίες για πιο αποτελεσματικό μαγείρεμα

Όλοι οι σύγχρονοι φούρνοι έχουν και τη λειτουργία «αέρα». Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει ένας ανεμιστήρας που διαχέει τη θερμότητα ομοιόμορφα μέσα στον φούρνο. Η συγκεκριμένη λειτουργία είναι κατάλληλη για ψητά και γλυκά.

Με τη λειτουργία αέρα μπορείς επίσης να ψήσεις δύο ή και τρία ταψιά (ανάλογα τη χωρητικότητα του φούρνου), αφού η θερμότητα διαχέεται ομοιόμορφα στον φούρνο και υπάρχει παντού η ίδια θερμοκρασία. Τι γίνεται όμως όταν χρειάζεσαι επιφανειακό ψήσιμο; Εδώ είναι που χρειάζεται να γνωρίζεις όλες τις λειτουργίες του φούρνου σου! Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Γκριλ (Grill). Επιτρέπει το ροδοκοκκίνισμα της εξωτερικής επιφάνειας χωρίς να επηρεάζει το εσωτερικό του φαγητού. Ιδανικό για «επίπεδα» φαγητά όπως μπριζόλες, παϊδάκια, ψάρια και φρυγανισμένο ψωμί.

 

 

Διακόπτες και σύμβολα

Ρίξε μια ματιά στην πρόσοψη του φούρνου σου, και συγκεκριμένα στο σημείο που βρίσκονται οι διακόπτες πρόσβασης στα προγράμματα μαγειρέματος. Εκεί ίσως παρατηρήσεις διάφορα σύμβολα τα οποία σου «δείχνουν» ότι μπορείς να κάνεις πολλά περισσότερα πράγματα με το Γκριλ. Για παράδειγμα, κατά πάσα πιθανότητα υπάρχει λειτουργία που σου επιτρέπει να χρησιμοποιήσεις Γκριλ και κάτω αντίσταση. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ιδανικό για ψητά. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για οποιοδήποτε κομμάτι, ό,τι μέγεθος και αν είναι. Έπειτα μπορεί να υπάρχει πρόγραμμα ψησίματος με Γκριλ και κυκλοφορία αέρα. Η συγκεκριμένη λειτουργία επιτρέπει ομοιόμορφο ψήσιμο σε συνδυασμό με επιφανειακό ροδοκοκκίνισμα. Ιδανικό για ψητά σχάρας. Ειδικότερα για τρόφιμα μεγάλου όγκου, όπως γαλοπούλα, κοτόπουλο κ.λπ.

Όπως είδες, το Γκριλ είναι μια πολύ ευέλικτη λειτουργία που προσφέρει εκπληκτικά αποτελέσματα. Και όμως, υπάρχουν πολλοί που δεν το χρησιμοποιούν. Μάθε λοιπόν, να το αξιοποιείς και θα δεις πόσο πολύ θα βελτιωθεί το ψήσιμο και κατ’ επέκταση το γευστικό αποτέλεσμα.

 

 

Συνδυασμοί προγραμμάτων και ραφιών

Εκτός από τις λειτουργίες του φούρνου, εξίσου σημαντικό ρόλο για αποτελεσματικό μαγείρεμα παίζει και το σημείο που τοποθετείς το ταψί. Αυτό εξαρτάται από το ποια λειτουργία μαγειρέματος χρησιμοποιείς. Όταν, για παράδειγμα, λειτουργεί η πάνω αντίσταση και θέλεις απλά να ροδίσεις το φαγητό, ανεβάζεις το ταψί στο υψηλότερο ράφι. Αν χρησιμοποιείς την κάτω αντίσταση, τοποθετείς το ταψί σε μια από τις κάτω θέσεις. Όταν ψήνεις με «πάνω-κάτω», τη λειτουργία αέρα ή συνδυασμό κυκλική αντίσταση-αέρα, τότε συνήθως συστήνεται η χρήση του δεύτερου ραφιού από κάτω για ομοιόμορφο ψήσιμο.

Σε ό,τι αφορά κέικ και γλυκά, εκεί οι περιπτώσεις διαφοροποιούνται ανάλογα με την εκάστοτε συνταγή. Για παράδειγμα, ο τρόπος ψησίματος του κέικ διαφέρει (σε σχέση με άλλα γλυκά) καθώς θα πρέπει να τοποθετήσεις τη φόρμα στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου έτσι ώστε η επιφάνεια του να βρίσκεται στη μέση του φούρνου. Κουλουράκια, κουραμπιέδες ή άλλα συναφή γλυκά, τοποθετούνται στο μεσαίο ράφι, ενώ τα μπισκότα -που συνήθως τα θέλουμε πιο τραγανά- πιο ψηλά.

 

 

Έμπνευση και δημιουργικότητα στην κουζίνα με «έξυπνο» φούρνο

Εάν οι έντονοι ρυθμοί ζωής και η έλλειψη χρόνου δεν σου αφήνουν περιθώρια για να μάθεις όλες τις λειτουργίες του φούρνου σου, τότε μάλλον πρέπει να επενδύσεις σε ένα «έξυπνο» φούρνο. Αυτές οι προηγμένες συσκευές κουζίνας είναι σχεδιασμένες για να κάνουν τη ζωή σου πιο εύκολη και να σε απαλλάξουν από τον καθημερινό πονοκέφαλο του «τι θα μαγειρέψω σήμερα».

Ένας «έξυπνος» φούρνος έρχεται με ενσωματωμένη λειτουργία Wi-Fi για να είναι πάντα συνδεδεμένος μαζί σου και να τον διαχειρίζεσαι από το smartphone ή το tablet σου, όπου κι αν βρίσκεσαι. Το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι απλά να τον συνδέσεις στο οικιακό ασύρματο δίκτυο. Συνοδεύονται από μία εύχρηστη εφαρμογή για το smartphone ή το tablet, που σου επιτρέπει να ενεργοποιείς τον φούρνο εξ’ αποστάσεως, να μπορείς ανά πάσα στιγμή να αλλάζεις πρόγραμμα ή και να παρέμβεις στη θερμοκρασία μαγειρέματος. Από την ίδια εφαρμογή, μπορείς επίσης να παρακολουθείς το μαγείρεμα, από όπου κι αν βρίσκεσαι.

Μπορείς επίσης να λαμβάνεις ειδοποίηση, όταν ένα πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί. Έτσι, θα έχεις πιο ήσυχο το κεφάλι σου αν, για παράδειγμα, πρέπει να φύγεις από το σπίτι για να πάρεις τα παιδιά από το σχολείο. Μέχρι να επιστρέψεις στο σπίτι, το φαγητό θα είναι έτοιμο και τα παιδιά σου δεν θα χρειαστεί να περιμένουν ανυπόμονα για το γεύμα τους.

Με έναν «έξυπνο» φούρνο δεν πρόκειται να αποκλείσεις κανένα φαγητό από το μενού σου. Εκτός ότι σου προσφέρει μια πληθώρα λειτουργιών για όλα τα είδη μαγειρέματος, αυτές συνδυάζονται με μια εκτεταμένη γκάμα συνταγών, τις οποίες μπορείς να εμφανίσεις στην οθόνη του κινητού σου. Απλά μπες στην εφαρμογή που συνοδεύει τον φούρνο σου, επίλεξε τη συνταγή που θα μαγειρέψεις, και ο φούρνος θα υπολογίσει για λογαριασμό σου το κατάλληλο πρόγραμμα, τη βέλτιστη θερμοκρασία, αλλά και τον χρόνο μαγειρέματος.

Μάλιστα, υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσης ρυθμίσεων μαγειρέματος για όλες τις αγαπημένες σου συνταγές. Έτσι μπορείς να σχεδιάζεις ευκολότερα όλα τα μαγειρέματά σου και, το πιο σημαντικό, να απογειώσεις τη γεύση των πιάτων σου!

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: φούρνος, smartphone, tablet.

Μπορείς να δεις ακόμη