Από την Ιωάννα Σταμούλου
Ανακυκλώνοντας το υπόλοιπο των υλικών και το φαγητό που περίσσεψε γιατί τίποτα δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένο.
Είναι φαινόμενο της σύγχρονης κοινωνίας αλλά τα νούμερα είναι πλέον ανησυχητικά. Σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε χρόνο 1,3 δις τόνοι τροφής καταλήγουν στα σκουπίδια, παρόλο που θα μπορούσε να καταναλωθεί. Την ίδια στιγμή 868 εκατομμύρια πολίτες υποφέρουν από πείνα κι ασιτία. Η ποσότητα που πάει στα σκουπίδια θα μπορούσε να καλύψει 4 φορές τις ανάγκες τους. Στην Ευρώπη η ετήσια σπατάλη τροφίμων ανέρχεται σε 179 κιλά ανά κάτοικο! Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Οικονομικό, περιβαλλοντικό, ηθικό και μας αφορά όλους.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, πλέον, οργανισμοί κι άνθρωποι που έχουν σχέση με το φαγητό έχουν κινητοποιηθεί ήδη για ν’ αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο. Όμως δεν είναι αρκετό. Πρέπει όλοι να υποψιαστούμε και ν’ αλλάξουμε τον τρόπο που λειτουργούσαμε ως τώρα. Ας πράξει, λοιπόν, ο καθένας το καλύτερο που μπορεί, κάνοντας την αρχή από το σπίτι του. Ας ψωνίζουμε μόνο ότι χρειαζόμαστε κι ας μην αποθηκεύουμε φαγητό που μπορεί να χαλάσει. Ας διδαχτούμε από τα νούμερα κι ας διδάξουμε τα παιδιά μας πως η σωστή κι έλλογη διαχείριση της τροφής δεν είναι τσιγκουνιά αλλά ήθος, κοινωνική ευθύνη, περιβαλλοντική ευαισθησία κι ευθύνη όλων μας. Κι επειδή άνθρωποι είμαστε, αν “πέσουμε έξω” στα ψώνια ας δώσουμε δεύτερη ευκαιρία στα υλικά μας, ή, το μαγειρεμένο φαγητό μετατρέποντάς τα σε κάτι νόστιμο και λαχταριστό.
Αλλαντικά και τυριά
Αγοράζουμε πάντα με σύνεση και σε λογικές ποσότητες, αλλά επειδή άνθρωποι είμαστε και μπορεί να καταλήξουμε στο ψυγείο με περισσότερα και να κινδυνέψουν να χαλάσουν θα τα καταναλώσουμε φτιάχνοντας:
- Ομελέτες και στραπατσάδες
- Pizza
- Πίτες και πιτάκια με, ή χωρίς φύλλο
- Τάρτες
- Ογκρατέν με ψωμί, ζυμαρικά, ή λαχανικά
- Κρέπες
Λαχανικά διάφορα
Αν ξέμειναν στο ψυγείο σου λαχανικά και κινδυνεύουν να χαλάσουν μπορείς να φτιάξεις:
- Μπριάμ φούρνου, ή τουρλού κατσαρόλας μαζί με μπόλικο κρεμμύδι, σκόρδο και ντομάτα
- Πουρέ με βάση την πατάτα συνδυάζοντας διάφορα λαχανικά κατά προτίμηση βολβούς (καρότο, σελινόριζα, φινόκιο)
- Πίτες με, ή χωρίς φύλλο
- Σούπες
- Τάρτες σε συνδυασμό με τυριά
- Μακαρονοσαλάτα με ψητά λαχανικά κομμένα σε κύβους, ή ροδέλες
- Να τα ψιλοκόψεις, να τα τρίψεις στον τρίφτη και να τα προσθέσεις στη σάλτσα του κιμά
- Τσάτνει, ή μαρμελάδα μπορείς να κάνεις με καρότα, κολοκύθα, παντζάρι, ντομάτα
- Δροσιστικούς χυμούς (αγγούρι, ντομάτα, καρότο) σε συνδυασμό με φρούτα, ή μόνα τους
Φρούτα
Με φρούτα που περίσσεψαν χρησιμοποιώντας τα είτε κατά είδος, ή σε συνδυασμό μ’ άλλα μπορείς να φτιάξεις:
- Μαρμελάδες και τσάτνεϋ
- Τάρτες φρούτων
- Ψητά φρούτα
- Σιρόπια
- Κέικ και μάφινς
- Σορμπέ και γρανίτες το καλοκαίρι
- Κομπόστες το χειμώνα
- Φλαν και πουτίγκες
Ψωμί
- Κρουτόν και φρυγανιές
- Μπρουσκέτες
- Γαλέτα για πανάρισμα
- Σουφλέ
- Αυγοφέτες
Κοτόπουλο, γαλοπούλα, κρέας ψητό ή μαγειρευτό
Τα κομμάτια που περισσεύουν μπορείς να τα κόψεις σε φετούλες, ή να τα ξεψαχνίσεις αφαιρώντας κόκκαλα και πέτσα και να τα προσθέσεις σε:
- Σάντουιτς
- Πίτες και πιτάκια
- Σουφλέ
- Σάλτσα για ζυμαρικά
- Σαλάτες πράσινες
Ζυμαρικά
Αν περίσσεψαν λίγα μακαρόνια μπορείς να φτιάξεις:
- Μακαρονοσαλάτα
- Ομελέτα
- Σουφλέ
Σάλτσα κιμά
Μπορείς να τον αφήσεις ως έχει, ή να τον κάνεις πιο πικάντικο προσθέτοντας μπαχαρικά και να φτιάξεις:
- Ομελέτα
- Αυγά μάτια με κιμά
- Λαχματζούν (προσθέτοντάς το πάνω σε αραβικές πίτες και ψήνοντας για λίγη ώρα)
- Μπουρεκάκια
- Πίτα τηγανιού
- Πίτσα
- Ρυζοκροκέτες
- Πατατοκεφτέδες με γέμιση κιμά
- Μπρουσκέτες
Ψάρια
Με κεφάλια και κόκκαλα ψαριών που περίσσεψαν από φιλετάρισμα φτιάχνεις:
- Σούπες και ζωμούς
Γαρίδες και οστρακόδερμα
Τα κελύφη και κεφάλια από γαρίδες, καραβίδες κλπ. που περισσεύουν τα καθαρίζεις και φτιάχνεις:
- Ζωμό και μπισκ
- Ριζότα
- Πιλάφια
- Ζυμαρικά (τα βράζω στο ζωμό τους)
Μαρμελάδες
Ανοιγμένα βαζάκια με μαρμελάδα που ξεμένουν στο ψυγείο γίνονται:
- Σάλτσες για παγωτό (ίσως χρειαστούν λίγο αραίωμα με νερό ή κάποιο ποτό)
- Άλειμμα σε ρολά από παντεσπάνι
- Πάστα φλόρα
- Γέμιση σε μπισκότα