Δες τις βάσεις 2022 και προετοιμάσου κατάλληλα!

by Aggeliki Tsoukana

28/07/2022: Η μέρα που περίμενες με προσμονή και αγωνία έφτασε φέτος αρκετά νωρίτερα.

Οι βάσεις εισαγωγής 2022 και τα αποτελέσματα Πανελληνίων 2022 για όλα τα τμήματα Ανώτατης Εκπαίδευσης ανακοινώθηκαν.

Στο πλαίσιο του κανονισμού περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, αντί για τις ονομαστικές καταστάσεις, τα αποτελέσματα αποστέλνονται και προωθούνται στα σχολεία και ηλεκτρονικά, ώστε να εκτυπωθούν και να αναρτηθούν καταστάσεις κωδικών επιτυχόντων το συντομότερο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου: https://results.it.minedu.gov.gr/

Χρησιμοποιώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους μαζί με τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο, Όνομα, Πατρώνυμο και Μητρώνυμο).

 

 

Η φοιτητική σου ζωή ξεκινάει!

Πέρασες στη σχολή που ήθελες και ετοιμάζεσαι να απολαύσεις τη φοιτητική ζωή. Συγχαρητήρια! Όπως ίσως ήδη γνωρίζεις, η φοιτητική ζωή περιλαμβάνει πολλά νέα ξεκινήματα και προκλήσεις, ειδικά όταν φεύγεις από την οικογενειακή εστία και μετακομίζεις για να εγκατασταθείς σε νέο σπίτι.

Οι πρώτες προκλήσεις που έχεις να αντιμετωπίσεις είναι να βρεις τη νέα σου στέγη και να την οργανώσεις σωστά. Φέτος που οι βάσεις ανακοινώθηκαν νωρίτερα έχεις έναν μήνα περισσότερο στη διάθεσή σου, ώστε να κάνεις τον προγραμματισμό σου με μεγαλύτερη άνεση.

 

Εξοπλισμός σπιτιού

Το επόμενο βήμα είναι να επιλέξεις τα άκρως απαραίτητα για τη νέα σου κατοικία. Οι λευκές συσκευές όπως τα πλυντήρια και τα ψυγεία είναι απαραίτητα για κάθε νέο φοιτητικό σπίτι. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ξεπερνούν κάθε προηγούμενο στις αναζητήσεις. Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα είναι ο εξοπλισμός της κουζίνας.

 

 

Μαγείρεμα

Ακόμη κι αν σιτίζεσαι στη φοιτητική λέσχη ή σε φοιτητικά εστιατόρια και η μαγειρική δεν είναι το φόρτε σου, είναι απαραίτητο να εξοπλίσεις την κουζίνα σου με – τουλάχιστον – ένα ηλεκτρικό φουρνάκι ή φούρνο μικροκυμάτων όπου θα μπορείς να ετοιμάζεις πρόχειρα γεύματα, έτσι ώστε να τρέφεσαι σωστά και οικονομικά. Το ψυγείο θα ολοκληρώσει τον βασικό εξοπλισμό της κουζίνας σου.

Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι ένα χρήσιμο «εργαλείο» για την κουζίνα σου, αφού, εκτός από τη γρήγορη απόψυξη ή το ζέσταμα των τροφών, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα μικροκύματα για γρήγορο και άνετο μαγείρεμα αλλά και για ψήσιμο αν επιλέξεις συσκευή που διαθέτει grill. Από την άλλη, αν επιλέξεις κουζίνα έχεις περισσότερες επιλογές μαγειρέματος.

Σε ό,τι αφορά στην επιλογή ψυγείου, πριν ξεκινήσεις την έρευνα αγοράς θα πρέπει πρώτα να γνωρίζεις ποιες είναι οι διαθέσιμες διαστάσεις του χώρου που θα διαθέσεις εντός της κουζίνας σου για την εισαγωγή του. Το σοφότερο είναι να επιλέξεις ψυγείο με ικανοποιητική χωρητικότητα, για να μπορείς να αποθηκεύεις βασικά τρόφιμα ή/και… τα ταπεράκια της μαμάς.

Πλύσιμο πιάτων

Το πλυντήριο πιάτων είναι μια από τις πιο απαραίτητες ηλεκτρικές συσκευές της κουζίνας, καθώς μπορείς να κάνεις εύκολα και ξεκούραστα τη δουλειά του πλυσίματος των πιάτων, ενώ ταυτόχρονα εξοικονομείς νερό. Τα πιο βασικά κριτήρια επιλογής πλυντηρίου πιάτων είναι η χωρητικότητα σε σερβίτσια και οι διαστάσεις του. Για ένα μικρό φοιτητικό σπίτι, στο οποίο κατοικούν 1-2 άτομα, κατάλληλο είναι ένα μικρό πλυντήριο πιάτων που τοποθετείται πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Είναι ιδανικό γιατί έχει  χωρητικότητα από 4-6 σερβίτσια, μπορείς να το εγκαταστήσεις εύκολα σε κουζίνα που δεν έχει προβλεφθεί χώρος για πλυντήριο και συμπληρώνεται γρήγορα το φορτίο του, για να μην περιμένεις πολύ να γεμίσει ώστε να το θέσεις σε λειτουργία.

 

 

Μικροσυσκευές κουζίνας και ατομικής φροντίδας

Μετά τον βασικό εξοπλισμό σειρά έχουν και οι μικροσυσκευές που θα πλαισιώσουν το φοιτητικό σου σπίτι. Οι πιο βασικές είναι η τοστιέρα, η καφετιέρα, ο βραστήρας, το ηλεκτρικό σίδερο , το σεσουάρ μαλλιών και η ηλεκτρική σκούπα. Αν δεν θέλεις να σε απασχολεί το σκούπισμα και το σφουγγάρισμα του σπιτιού σου μπορείς να επιλέξεις μια ρομποτική σκούπα. Έτσι το δάπεδό σου σου θα διατηρείται πάντα καθαρό ακόμα και αν δεν διαθέτεις καθόλου χρόνο για να ασχοληθείς με την καθαριότητα.

 

 

 

Πλύσιμο και στέγνωμα ρούχων

Σίγουρα δεν θέλεις να πλένεις τα ρούχα σου στο χέρι ή να πληρώνεις χρήματα σε καθαριστήρια, οπότε χρειάζεσαι ένα πλυντήριο ρούχων.

Ακόμα και μία συσκευή χωρητικότητας 5 κιλών είναι ιδανική για την γκαρνταρόμπα ενός ατόμου. Ενδεικτικά, περίπου 1 κιλό ζυγίζουν 5 T-shirts, ή 1 παντελόνι τζιν κι 1 T-shirt, ή 2 πετσέτες μπάνιου. Αν πάντως έχεις μεγάλη γκαρνταρόμπα και θέλεις να βάζεις σχετικά αραιά πλυντήριο, ή αν προτιμάς να πλένεις και το πάπλωμά σου γλιτώνοντας τα έξοδα του καθαριστηρίου, θα πρέπει να επιλέξεις ένα μοντέλο τουλάχιστον 7 κιλών.

Αν το άπλωμα δεν είναι το φόρτε σου, ίσως πρέπει να εξετάσεις την αγορά κι ενός στεγνωτηρίου, ή πλυντηρίου-στεγνωτηρίου. Στη δεύτερη περίπτωση, θα πρέπει να λάβεις υπόψη ότι η χωρητικότητα του πλυντηρίου-στεγνωτηρίου σε λειτουργία πλύσης, διαφέρει από αυτή σε λειτουργία στεγνώματος. Εδώ ίσως χρειαστεί να ανέβεις λίγο σε χωρητικότητα σε σχέση με τις πραγματικές σου ανάγκες σε πλύσιμο, έτσι ώστε να είσαι σίγουρος ότι όλα τα ρούχα που θα βάζεις στον κάδο θα πλένονται και θα στεγνώνονται αποτελεσματικά. Χρησιμοποιώντας το στεγνωτήριο, τα ρούχα σου θα βγαίνουν μυρωδάτα, απαλά και χωρίς ανάγκη για σιδέρωμα, τουλάχιστον για τα περισσότερα υφάσματα.

 

Υπολογιστής για τα φοιτητικά σου χρόνια

Η αναζήτηση για τα άκρως απαραίτητα αξεσουάρ και gadgets που θα σε «συντροφεύουν» στα φοιτητικά σου χρόνια (κι όχι μόνο) είναι η πρώτη σου προτεραιότητα. Και όλα ξεκινούν από την επιλογή του κατάλληλου υπολογιστή.

 

 

 

Το δίλημμα Laptop ή Desktop

Σε γενικές γραμμές αν θέλεις έναν υπολογιστή με φορητότητα για να τον χρησιμοποιείς και να τον μεταφέρεις παντού, το Laptop είναι η καλύτερη λύση για εσένα. Αν πάλι είσαι power χρήστης που παίζει απαιτητικά παιχνίδια ή θέλεις να κάνεις επαγγελματική επεξεργασία βίντεο ή ήχου, τότε σίγουρα η ιδανική λύση για εσένα είναι ένα Desktop.

Αν κλίνεις προς το Laptop, διάλεξε ένα ελαφρύ για να το πηγαινοφέρνεις άνετα μαζί σου στη σχολή και στις συγκεντρώσεις για μελέτη στα σπίτια των συμφοιτητών σου. Αλλά και με μεγάλη αυτονομία μπαταρίας για να μη χρειάζεται να κουβαλάς παντού τον φορτιστή. Επιπλέον, έλεγξε ότι διαθέτει όλα τα προγράμματα που χρειάζεσαι για τις φοιτητικές σου εργασίες. Και μην παραλείψεις να προμηθευτείς και μια τσάντα ασφαλούς μεταφοράς του.

Σε ό,τι αφορά στις επιδόσεις, επίλεξε υπολογιστή με βάση το αντικείμενο σπουδών σου και τον τρόπο ζωής σου. Εάν χρειάζεσαι ένα σύστημα με υψηλή ανάλυση και επεξεργαστική ισχύ για να μπορεί να «τρέχει» άνετα απαιτητικά προγράμματα, όπως AutoCAD, InDesign, Photoshop, τότε πρέπει να εξετάσεις την αγορά ενός high-end laptop. Φυσικά, με ένα τέτοιο laptop θα μπορείς να απολαμβάνεις ταινίες και gaming σε υψηλή ανάλυση. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου…

 

Εξέτασε και τα υβριδικά laptop 2 σε 1

Τα υβριδικά διαθέτουν ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με τα συμβατικά που δεν είναι άλλο από την οθόνη αφής. Τα περισσότερα μπορούν επίσης να μεταμορφώνονται από ένα κανονικό laptop σε ένα tablet αναδιπλώνοντας ή αφαιρώντας την οθόνη. Έτσι, μπορείς να γράψεις ένα κείμενο στο Word με το σύστημα σε κατάσταση laptop, ενώ παράλληλα θα σε διευκολύνει όταν θες να δεις πιο εύκολα μια ταινία με φίλους, να δείξεις κάποια παρουσίαση σε όποιον στέκεται απέναντί σου, αλλά και να αξιοποιήσεις όλες τις λειτουργίες που σου προσφέρει ένα tablet.

 

 

Εκτυπωτής και Πολυμηχάνημα

Ο εκτυπωτής inkjet αποτελεί ευέλικτη αγορά τόσο για το σπίτι όσο και για ένα μικρό γραφείο. Από την άλλη, αν έχεις μεγάλο όγκο εκτυπώσεων (και θέλεις χαμηλότερο λειτουργικό κόστος ανά σελίδα), χρειάζεσαι γρήγορη εκτύπωση, ή και θέλεις έναν εκτυπωτή τον οποίο θα μοιραστούν πολλαπλοί χρήστες – στο σπίτι ή στο γραφείο, σίγουρα χρειάζεσαι έναν εκτυπωτή laser.

 

Τα απαραίτητα περιφερειακά υπολογιστή

Για να απογειώσεις τη χρήση του υπολογιστή σου μην ξεχάσεις να «τσεκάρεις» και όλες τις απαραίτητες περιφερειακές συσκευές που θα χρειαστείς είτε για το laptop σου είτε για το desktop σου. Από ποντίκια, εξωτερικές οθόνες, μέχρι εξωτερικούς δίσκους και USB sticks για τα αντίγραφα ασφαλείας σου ή και για να μεταφέρεις με ασφάλεια τα αρχεία σου.

 

Για απρόσκοπτη σύνδεση στο διαδίκτυο

Αν το ασύρματο δίκτυο Wi-Fi δεν καλύπτει όλο το σπίτι σου, ή δεν φτάνει στο δωμάτιό σου, τότε με ένα Wi-Fi Extender έχεις τη δυνατότητα να επεκτείνεις την εμβέλειά του στις νεκρές ζώνες. Το gadget αυτό λειτουργεί ουσιαστικά ως αναμεταδότης, επομένως αν το τοποθετήσεις σε μία πρίζα ανάμεσα στο σημείο του router και τις νεκρές ζώνες, θα λαμβάνει το σήμα από το router και θα το επανεκπέμπει ενισχυμένο, διευρύνοντας έτσι την περιοχή κάλυψης. Μία εναλλακτική λύση είναι τα κιτ που βασίζονται στην τεχνολογία Powerline, στα οποία ο δεύτερος αντάπτορας (που παίζει τον ρόλο του πομπού Wi-Fi) επικοινωνεί με το router μέσω των καλωδίων ηλεκτρικού ρεύματος του σπιτιού.

 

 

Γραφεία και καρέκλες γραφείου

Είναι βέβαιο ότι θα περάσεις πολλές ώρες στο γραφείο σου κατά τη διάρκεια των επόμενων χρόνων. Για αυτό και αξίζει να επενδύσεις σε ένα βολικό γραφείο και σε μια ανατομική καρέκλα που δεν θα σε κουράζει, θα στηρίζει τη μέση και την πλάτη σου και θα σε βοηθά να κρατάς το σώμα σου στη σωστή στάση κατά τη διάρκεια της μελέτης, της εργασίας, στον υπολογιστή και στο gaming.

 

 

Ηλεκτρικό ποδήλατο ή πατίνι για τις μετακινήσεις σου

Η καθημερινή σου μετακίνηση από και προς το πανεπιστήμιο είναι ένα θέμα που πιθανότατα θα σε απασχολήσει κατά τη διάρκεια της φοιτητικής σου ζωής. Ένα ηλεκτρικό πατίνι ή ένα ηλεκτρικό ποδήλατο θα σου λύσει το θέμα της μεταφοράς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αφού θα σε μεταφέρει άνετα γρήγορα και οικονομικά στη σχολή σου και στις υπόλοιπες δραστηριότητές σου. Επιπρόσθετα, με την καθημερινή σου μετακίνηση, θα βάζεις κι εσύ ένα λιθαράκι στην παγκόσμια προσπάθεια για την προστασία του πλανήτη με τη μείωση του δικού σου ενεργειακού αποτυπώματος.

Στον Κωτσόβολο, ξέρουμε τι σημαίνει “φτιάχνω το φοιτητικό μου σπίτι” γι’ αυτό και σου ετοιμάζουμε το απόλυτο πακέτο! 

Κέρδισε Δωροεπιταγή ΙΚΕΑ αξίας 100€ με αγορές από 650€  και άνω από τον Κωτσόβολο και Δωροεπιταγή ΙΚΕΑ αξίας 50€ με αγορές 350€ έως 650€ από τον Κωτσόβολο.

Δες όλες τις προσφορές εδώ

 

Καλή αρχή και καλές σπουδές!

Μπορείς να δεις ακόμη