Εύκολα παγωτά

by Manos Kavvalos

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Με γάλα και κρέμα ή χωρίς, με παγωτομηχανή ή χωρίς, φτιάχνουμε παγωτά σε διάφορες γεύσεις, για όλα τα γούστα και τις διατροφικές προτιμήσεις, χρησιμοποιώντας φρούτα και φυσικά υλικά μόνο. Έχουμε και λέμε: βανίλια, σοκολάτα, μπανάνα, ροδάκινο.

 

 

Εύκολο παγωτό βανίλια

Χωρίς αβγά και ιδιαίτερο κόπο, φτιάχνουμε ένα απλό και νόστιμο παγωτό με υλικά της απολύτου εμπιστοσύνης μας!

Υλικά για 1 λίτρο παγωτό:

  • 375 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 375 ml γάλα
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

  1. Ρίχνουμε σε ένα κατσαρόλι την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τη βανίλια και το αλάτι. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε να ζεσταθεί το μίγμα και να διαλυθεί η ζάχαρη εντελώς.
  2. Μεταφέρουμε σε μεταλλικό μπολ και αφού κρυώσει το μίγμα, σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε όλο το βράδυ στο ψυγείο να παγώσει καλά.
  3. Την επόμενη μέρα χτυπάμε το μίγμα με μίξερ χειρός για 3 λεπτά να αφρατέψει καλά και το μεταφέρουμε σε παγωτομηχανή.
  4. Δουλεύουμε το μείγμα για 20-30 λεπτά, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή μέχρι να παγώσει και να σταθεροποιηθεί το παγωτό.
  5. Μεταφέρουμε το παγωτό σε μπολ κατάλληλο για κατάψυξη και παγώνουμε για 4 ώρες περίπου.
  6. Σερβίρουμε σε μπολ κόβοντας μπάλες με σκουπ παγωτού. Διακοσμούμε με μπισκότα ή φρούτα ή σιρόπι της επιλογής μας και καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς.

 

 

Εύκολο παγωτό ροδάκινο

Εύκολα, γρήγορα και με λίγα υλικά, φτιάχνουμε ένα αληθινό παγωτό με πλούσια γεύση φρούτου και βελούδινη υφή, κουταλιά και απόλαυση!

Υλικά για 1,2 λίτρο παγωτό

  • 4 φρέσκα ροδάκινα
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 500 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 250 ml γάλα

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τα ροδάκινα από φλούδα και κουκούτσια και τα κόβουμε σε μέγεθος μπουκιάς.
  2. Τα μεταφέρουμε σε μπλέντερ μαζί με τη ζάχαρη και πολτοποιούμε προσθέτοντας σταδιακά και το γάλα.
  3. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ κι ενσωματώνουμε στη χτυπημένη κρέμα το μίγμα των ροδάκινων, ανακατεύοντας με σύρμα.
  4. Αδειάζουμε το μίγμα σε παγωτομηχανή και παγώνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
  5. Μεταφέρουμε το παγωτό σε κατάλληλο μπολ και αφήνουμε για μερικές ώρες στην κατάψυξη να παγώσει καλά πριν κόψουμε μπάλες με σκουπ παγωτού και σερβίρουμε.

 

 

Vegan παγωτό σοκολάτα με αβοκάντο

Ένα άκρως υγιεινό παγωτό με βάση το αβοκάντο που θα μπορέσουν να απολαύσουν και οι αυστηρά χορτοφάγοι.

Υλικά για 750ml παγωτό

  • 1 μέτριο αβοκάντο ξεφλουδισμένο και λιωμένο με πιρούνι
  • 380 γρ. γάλα καρύδας (από κονσέρβα)
  • 1/2 φλιτζάνι κακάο
  • 1/2 φλιτζάνι + 2 κουτ. σούπας σιρόπι σφένδαμου (maple syrup)
  • 1 κουτ. σούπας εκχύλισμα βανίλιας vanilla extract
  • 1/2 φλιτζάνι κρύο νερό

Εκτέλεση

  1. Ρίχνουμε το λιωμένο αβοκάντο και το γάλα καρύδας στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε.
  2. Προσθέτουμε το κακάο, το σιρόπι σφένδαμου, τη βανίλια και το νερό και συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μίγμα για 2 λεπτά περίπου, σπρώχνοντας προς τα κάτω τα υλικά κάθε τόσο με σπάτουλα για να ομογενοποιηθούν και να γίνουν ένα κρεμώδες μίγμα.
  3. Το μεταφέρουμε σε μπολ και το αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες να παγώσει καλά.
  4. Αν έχουμε παγωτομηχανή παγώνουμε εκεί το παγωτό σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή. Εναλλακτικά μεταφέρουμε σε μπολ κατάλληλο για κατάψυξη, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 1 ώρα στην κατάψυξη.
  5. Βγάζουμε από την κατάψυξη και χτυπάμε με αβγοδάρτη να αφρατέψει. Σκεπάζουμε και ξαναφήνουμε για 1 ώρα ακόμη στην κατάψυξη. Επαναλαμβάνουμε μια φορά ακόμη για να αποφύγουμε να πιάσει πάγο το παγωτό μας και αφήνουμε να σταθεροποιηθεί καλά πριν σερβίρουμε.
  6. Κόβουμε μπάλες με σκουπ παγωτού και σερβίρουμε.

 

 

Vegan παγωτό μπανάνα

Με 3 μόλις υλικά, χωρίς γάλα ή κρέμα, φτιάχνεται γρήγορα και καταναλώνεται γρηγορότερα από vegan ή μη.

Υλικά για 500-600ml παγωτό

  • 4 μπανάνες
  • 250 ml κρέμα καρύδας (από κουτί)
  • 2 κουτ.σούπας σιρόπι αγαύης ή σφένδαμου
  • Σιρόπι σοκολάτας ή καραμέλας για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τις μπανάνες και τις κόβουμε σε ροδέλες. Τις απλώνουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και τις αφήνουμε στην κατάψυξη για 4 ώρες να παγώσουν.
  2. Παράλληλα, μεταφέρουμε την κρέμα καρύδας σε μπολ και αφήνουμε στη συντήρηση του ψυγείου.
  3. Βάζουμε τις μπανάνες στο μπλέντερ και τις πολτοποιούμε προσθέτοντας σταδιακά την κρέμα της καρύδας και το σιρόπι αγαύης.
  4. Μεταφέρουμε το μίγμα σε μπολ κατάλληλο για κατάψυξη και αφήνουμε για 2 ώρες τουλάχιστον πριν σερβίρουμε περιχύνοντας με σιρόπι σοκολάτας ή καραμέλας, αν προτιμάτε.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη