Επιλέξτε την κατάλληλη επαγγελματική φριτέζα

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Η επαγγελματική φριτέζα αποτελεί βασικό εξοπλισμό για κάθε επιχείρηση εστίασης που προσφέρει φαγητό. Όπως με κάθε επαγγελματικό εξοπλισμό, η σωστή επιλογή επαγγελματικής φριτέζας θα συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησής σας.

Στον οδηγό που ακολουθεί θα βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις επαγγελματικές φριτέζες ώστε να επιλέξετε την κατάλληλη για την κουζίνα σας.

 

Είδος τροφοδοσίας

Η επιλογή ανάμεσα σε ηλεκτρικό ρεύμα και αέριο αποτελεί το πρώτο και βασικό κριτήριο επιλογής.

Οι ηλεκτρικές επαγγελματικές φριτέζες δεν απαιτούν ειδική εγκατάσταση παροχής αερίου για να συνδεθούν, κάτι που τις καθιστά πιο ευέλικτες ως προς την τοποθέτησή τους στην κουζίνα. Η ισχύς σε μια ηλεκτρική επαγγελματική φριτέζα μετριέται σε Watts (ή kW) και κυμαίνεται από 3.000 έως και πάνω από 15.000 Watts.

Σε ό,τι αφορά στις επαγγελματικές φριτέζες αερίου, είναι πιο ακριβές από τις ηλεκτρικές αλλά η κατανάλωσή τους είναι χαμηλότερη. Απαιτείται ειδική εγκατάσταση σε παροχή, κάτι μπορεί να περιορίσει τις επιλογές τοποθέτησης.

Στο κομμάτι της απόδοσης, οι φριτέζες υγραερίου/φυσικού αερίου διακρίνονται για την ταχύτητά τους. Θερμαίνουν το λάδι γρήγορα, εξασφαλίζοντας ταχύτητα στο τηγάνισμα. Οι ηλεκτρικές φριτέζες, από την άλλη, έχουν την ιδιότητα να διατηρούν τη θερμοκρασία του ζεστού λαδιού για περισσότερο χρόνο, κάτι που μειώνει τον χρόνο αναμονής από το ένα τηγάνισμα στο επόμενο.

Με βάση τα παραπάνω, αξίζει να επενδύσετε σε μια φριτέζα αερίου εφόσον προορίζεται για συνεχή λειτουργία σε κουζίνες με υψηλό φόρτο εργασίας, διατηρώντας παράλληλα το κόστος κατανάλωσης σε χαμηλά επίπεδα. Συνεπώς, αν οι ώρες που θα χρησιμοποιείτε τη φριτέζα ημερησίως είναι περιορισμένες, τότε είναι προτιμότερο να επενδύσετε σε μια ηλεκτρική φριτέζα.

 

 

Αριθμός κάδων

Επιλέξτε αριθμό κάδων σύμφωνα με τις απαιτήσεις σας σε όγκο τροφίμων που πρέπει να ετοιμάζονται καθημερινά, αλλά και με την ποικιλία του μενού σας.

Αν χρειάζεστε μια φριτέζα για ένα είδος φαγητού, όπως π.χ. τηγανιτές πατάτες, ενώ παράλληλα ο όγκος παραγγελιών τηγανητών φαγητών είναι μικρός, ίσως πρέπει να εξετάσετε την αγορά μιας μονής φριτέζας όπως η Hendi 205822 Φριτέζα.

Μια διπλή φριτέζα όπως η Hendi 205846 Φριτέζα μπορεί εξασφαλίσει καλύτερη ροή σε μεγαλύτερο φόρτο εργασίας αλλά και ευκολία στη καθημερινή συντήρησή της. Οι τριπλές φριτέζες είναι ιδανικές για την ετοιμασία διαφορετικών ειδών τηγανητών φαγητών χωρίς να διακόπτεται η ροή της κουζίνας, εξασφαλίζοντας παράλληλα ποιοτικό τηγάνισμα.

Ασφαλώς, υπάρχει και η επιλογή του συνδυασμού, όπως π.χ. μία τριπλή συν μία μονή φριτέζα, ή δύο διπλές, ανάλογα με τις απαιτήσεις της κουζίνας σας.

 

Χωρητικότητα κάδου

Η χωρητικότητα κάδου υπολογίζεται σε λίτρα (lt) και αφορά στον όγκο τροφίμων που μπορεί να τηγανίσει μία φριτέζα. Οι χωρητικότητες ξεκινούν από 4-6 lt και μπορεί να ξεπεράσουν τα 30 lt.

Η σωστή επιλογή χωρητικότητας είναι βαρύνουσας σημασίας, τόσο για την εύρυθμη λειτουργία της κουζίνας όσο και για το λειτουργικό κόστος της. Όσο περισσότερα λίτρα λαδιού χωράει μία φριτέζα, τόσο περισσότερη ενέργεια χρειάζεται να καταναλώσει για να το ζεστάνει αποτελεσματικά.

Επομένως, αν χρειάζεστε μια φριτέζα κυρίως για την ετοιμασία μικρών ποσοτήτων τηγανιτών φαγητών, τότε εξετάστε την αγορά μιας μικρής φριτέζας όπως η  BlueLine 6lt 205815 Φριτέζα της Hendi. Θα τηγανίζετε καταναλώνοντας ακριβώς όση ενέργεια χρειάζεστε.

Αν πρέπει να ετοιμάζετε καθημερινά μεγάλες ποσότητες τηγανιτών φαγητών θα πρέπει να επιλέξετε μια φριτέζα μεγαλύτερης χωρητικότητας, ώστε να εξασφαλίσετε συνεχή ροή στην κουζίνα.

 

Τρόπος τοποθέτησης

Ο τρόπος τοποθέτησης είναι ακόμα ένα σημαντικό κριτήριο που πρέπει να λάβετε υπόψη, αφού σχετίζεται άμεσα με τον διαθέσιμο χώρο και, κατ’ επέκταση, τη διαρρύθμιση της κουζίνας σας. Οι επιλογές που υπάρχουν είναι δύο, οι επιτραπέζιες και οι φριτέζες δαπέδου.

Οι επιτραπέζιες φριτέζες έχουν συμπαγή σχεδιασμό, κάτι που τις καθιστά μια ευέλικτη λύση για κουζίνες με περιορισμένο χώρο. Οι επιδαπέδιες φριτέζες είναι πιο ογκώδεις και διατίθενται με σημαντικά μεγαλύτερες χωρητικότητες, σε σχέση με τις επιτραπέζιες.

Επομένως, αν έχετε περιορισμένο χώρο και το μενού σας δεν βασίζεται στα τηγανητά φαγητά, μία επιτραπέζια φριτέζα θα σας καλύψει και με το παραπάνω.

 

 

Επιπλέον χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξετε

Κατά την επιλογή επαγγελματικής φριτέζας ίσως χρειαστεί να εξετάσετε και ορισμένα “extras” που μπορεί να σας φανούν χρήσιμα.

Ένα από τα πιο σημαντικά επιπλέον χαρακτηριστικά είναι η ύπαρξη ψυχρής ζώνης για προστασία της ποιότητας λαδιού. Πρόκειται για έναν ειδικό θάλαμο στον οποίο καταλήγουν τα καμένα υπολείμματα φαγητού. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζετε υγιεινό τηγάνισμα και απόλυτη γευστική συνέπεια, την ίδια στιγμή που έχετε την ευχέρεια να αξιοποιήσετε το λάδι για περισσότερες χρήσεις.

Θα εκτιμήσετε, επίσης, την ύπαρξη διαφόρων αυτόματων ρυθμίσεων όπως είναι ο σταθερός έλεγχος θερμοκρασίας και ο χρονοδιακόπτης. Πρόκειται για λειτουργίες που εξασφαλίζουν εξοικονόμηση χρόνου, ενέργειας, αλλά και συνέπεια σε κάθε πιάτο. Ορισμένες προτάσεις σας επιτρέπουν να ορίσετε χρόνο και θερμοκρασία μαγειρέματος ανά είδος φαγητού, και με δυνατότητα αυτόματης ανύψωσης καλαθιού μετά την ολοκλήρωση του τηγανίσματος.

Ορισμένα επιτραπέζια μοντέλα φέρουν ειδικό βρυσάκι απορροής, για γρήγορη και ασφαλέστερη στράγγιση λαδιού. Με το βρυσάκι δε χρειάζεται να περιμένετε να κρυώσει το λάδι για να το στραγγίσετε. Το ίδιο εύκολα γίνεται και η στράγγιση του νερού κατά τον καθαρισμό της φριτέζας.

Μπορείς να δεις ακόμη