Γίνε ο Masterchef της κουζίνας σου

by K-Admin 1

 

Εντάξει, παραδέξου το! Βλέπεις φανατικά Masterchef και όποια εκπομπή μαγειρικής υπάρχει στην τηλεόραση! Παρακολουθείς όλες αυτές τις υπέροχες γαστρονομικές δημιουργίες και εύχεσαι να μπορούσες κι εσύ.

Ε, λοιπόν, μπορείς!

Τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα απ’ ότι νομίζεις. Δε χρειάζεται να πας σε σχολή μαγειρικής, ούτε να περάσεις άπειρες ώρες μελετώντας. Αυτό που χρειάζεσαι είναι η αγάπη σου για τη μαγειρική και τα σωστά εργαλεία! Και λίγες εύκολες, αλλά πολύτιμες συμβουλές, γιατί άλλωστε η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά.

 

Πολύτιμες συμβουλές μαγειρικής

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, έλεγαν σοφά οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Διάλεξε τα καλύτερα και ποιοτικότερα υλικά, χωρίς να τσιγκουνεύεσαι.

Δώσε μεγάλη σημασία στο αλάτι. Φυσικά δε θέλεις να είναι αλμυρό το φαγητό σου, αλλά σίγουρα ούτε ανάλατο και άρα άνοστο. Μια δοκιμή θα σε πείσει.

Και μια που λέμε για δοκιμή, είναι άκρως απαραίτητο να δοκιμάζεις το φαγητό σου. Ο σωστός σεφ δοκιμάζει πάντα τα πιάτα πριν τα σερβίρει, ώστε να είναι σίγουρος για το γευστικό αποτέλεσμα.

Να θυμάσαι, όταν θέλεις να σοτάρεις τα υλικά σου, πρέπει να έχεις ζεστάνει πολύ καλά το σκεύος, να έχεις στραγγίξει πολύ καλά τα υλικά και να μη ρίξεις μεγάλη ποσότητα. Εάν γεμίσεις το σκεύος, θα πέσει η θερμοκρασία και θα δημιουργηθεί πολύς ατμός και άρα θα αποτύχει το σοτάρισμα. Ένα tip για να ξέρεις πόση ποσότητα να βάλεις, είναι ότι θα πρέπει να βλέπεις τον πάτο του σκεύους μέσα από τα υλικά σου.

 

Εξοπλίσου με τα κατάλληλα σκεύη μαγειρικής

Σίγουρα έχεις στην κουζίνα σου κατσαρόλες, τηγάνια και ταψιά. Υπάρχουν όμως και σκεύη που μπορεί να μη γνωρίζεις την ύπαρξή τους ή τη χρήση τους ή να μην είχες σκεφτεί ποτέ πόσο μπορούν να σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις πρωτότυπα, υγιεινά και εντυπωσιακά πιάτα.

Ας ξεκινήσουμε με τη γνωστή μας χύτρα. Ακόμα κι αν δεν την έχεις στην κουζίνα σου, σίγουρα τη γνωρίζεις. Ίσως και να έχεις ακούσει διφορούμενα σχόλια για το μαγείρεμα σε αυτήν. Μάθε όμως ότι σχεδόν όλοι οι σεφ υποστηρίζουν πλέον τη χρήση της, καθώς προσφέρει υγιεινό μαγείρεμα σε λιγότερο χρόνο. Σκέψου πόσο σημαντικό είναι αυτό όταν δεν έχεις πολύ χρόνο στη διάθεσή σου ή όταν πρόκειται για φαγητά που θα χρειάζονταν πολύωρο βράσιμο, όπως τα όσπρια. Επιπλέον, το φαγητό δεν έρχεται σε επαφή με τον αέρα, άρα διατηρεί το χρώμα του και δεν οξειδώνεται. Μεγάλο πλεονέκτημα είναι και ότι δε χρειάζεται να είσαι πάνω από την κατσαρόλα. Τη ρυθμίζεις και μπορείς να ασχοληθείς με άλλα πράγματα, όσο η χύτρα ετοιμάζει το φαγητό σου. Σημαντικό είναι να ακολουθείς πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή, ώστε να γίνεται σωστή και ασφαλής χρήση της χύτρας.

Ανακάλυψε τη σειρά χυτρών ταχύτητας Intensa Vitavit Edition της Fissler (κατάλληλες για όλες τις εστίες, και τις επαγωγικές) και ολοκλήρωσε το βασικό εξοπλισμό της κουζίνας σου για εύκολο, γρήγορο και υγιεινό μαγείρεμα, με μοναδικές λειτουργίες που σου λύνουν τα χέρια.

Εάν ξεκινάς τώρα τον εξοπλισμό της κουζίνας σου, μία πολύ καλή λύση είναι τα σετ μαγειρικών σκευών, όπως το Izzy Multicook Multiset 4 σε 1. To σετ περιλαμβάνει ένα γυάλινο καπάκι και ένα καπάκι χύτρας με βαλβίδα, με την εναλλαγή των οποίων έχεις στη διάθεσή σου 4 σκεύη. Περιλαμβάνει, επίσης, ειδικό ανοξείδωτο καλάθι για υγιεινό και ελαφρύ μαγείρεμα στον ατμό, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν σουρωτήρι.

Έχεις ακούσει για τη «χύτρα του φούρνου»; Είναι η γάστρα!

Λειτουργεί όπως η χύτρα, καθώς το καπάκι διατηρεί τη θερμοκρασία και ψήνει ομοιόμορφα το φαγητό. Βάζεις, λοιπόν, τα υλικά στη γάστρα, τη βάζεις στο φούρνο και την αφήνεις να κάνει τη δουλειά της. Δεν ανοίγεις το καπάκι και δεν ασχολείσαι μαζί της μέχρι να είναι έτοιμο το φαγητό. Όλα τα υλικά ανακατεύονται αρμονικά μεταξύ τους και μαγειρεύονται στα υγρά τους, δίνοντας ένα υπέροχο γευστικό αποτέλεσμα, γεμάτο αρώματα και γεύσεις. Το φαγητό γίνεται τρυφερό, ζουμερό και πεντανόστιμο. Έτσι, μπορείς να φτιάξεις φανταστικά φαγάκια, χωρίς να κοπιάσεις, ακόμα και χωρίς να είσαι σεφ. Μπορείς να ψήσεις και ψωμί στη γάστρα, ακόμη και να ψήσεις στο τζάκι, πάνω στα κάρβουνα!

Υπάρχουν διάφορα είδη γάστρας στο εμπόριο και όλες κάνουν την ίδια δουλειά. Η μαντεμένια γάστρα της Lodge, για παράδειγμα, παντρεύει τα πλεονεκτήματα του μαντεμιού με την ομορφιά της πορσελάνης. Η άριστη κατανομή θερμότητας δημιουργεί την τέλεια κρούστα ξεροψημένου ή το τέλειο σοτέ και η επισμάλτωση πορσελάνης επιτρέπει στο φαγητό να μαριναριστεί σωστά στο ψυγείο. Τα πορσελάνινα σκεύη της Lodge είναι πραγματικά εργαλεία στην κουζίνα σου και εντυπωσιακά όμορφα σκεύη για επίδειξη στο σαλόνι σου.

Μία γκριλιέρα και μία σωτέζα είναι δύο σκεύη που ίσως θεωρούσες περιττά, αλλά θα σου προσφέρουν ιδανικό μαγείρεμα και ευκολία.

Η γκριλιέρα είναι ιδανική για να απολαμβάνεις barbecue όλο το χρόνο, ακόμα κι αν δεν έχεις ψησταριά ή αυλή. Ψήσε κρέας, θαλασσινά, λαχανικά, κοτόπουλο ή ακόμα και κάστανα αν δεν έχεις τζάκι, πολύ εύκολα και γρήγορα, στην εστία της κουζίνας σου. Η Izzy διαθέτει μία μεγάλη ποικιλία από γκριλιέρες, για να διαλέξεις αυτή που σου ταιριάζει.

Η σωτέζα, από την άλλη, βοηθάει στο γρήγορο και σωστό σοτάρισμα των υλικών, καθώς και στο «δέσιμο» των ζυμαρικών με τη σάλτσα.

Η σειρά Tefal Chef’s Delight έχει κομψό φινίρισμα από πέτρα και διαθέτει αντικολλητική επίστρωση ενισχυμένη με μεταλλικά στοιχεία για εύκολο καθάρισμα και τέλεια μαγειρικά αποτελέσματα. Προσφέρει λαχταριστό σοτάρισμα, σιγοβράσιμο και αργό μαγείρεμα, χάρη στο βάθος του σκεύους, το οποίο είναι συμβατό με όλες τις εστίες, ακόμα και τις επαγωγικές.

 

Σκεύη μαγειρικής για Masterchef!

Εάν έχεις αποφασίσει να πας τη μαγειρική σου ένα βήμα παραπέρα και να καταπλήξεις ακόμα και τον εαυτό σου, τότε τα παρακάτω σκεύη δεν πρέπει να λείπουν από την κουζίνα σου.

Ίσως να έχεις ακούσει για το wok. Στην ουσία, πρόκειται για ένα μεγάλο τηγάνι. Η μεγάλη του χωρητικότητα δίνει τη δυνατότητα μαγειρέματος μεγαλύτερης ποσότητας, αλλά η ουσιαστική λειτουργία και διαφορά του από ένα απλό τηγάνι είναι ότι πετυχαίνει έναν συνδυασμό τηγανίσματος και βρασμού – αυτό που συναντάμε στην ασιατική κουζίνα ως stir frying. Το φαγητό μαγειρεύεται ομοιόμορφα, στον ελάχιστο δυνατό χρόνο και με ελάχιστη ποσότητα λιπαρής ουσίας. Έτσι, τα υλικά και κυρίως τα λαχανικά παραμένουν ζωντανά, χωρίς να χάνουν τα πολύτιμα θρεπτικά τους συστατικά. Στο wok μπορείς να σοτάρεις, να τηγανίσεις, να ψήσεις, ακόμα και τα μαγειρέψεις στον ατμό. Μπορεί να είναι από ατσάλι, από μαντέμι, από αλουμίνιο ή από ανθρακούχο χάλυβα. Η Tefal διαθέτει μία μεγάλη ποικιλία από wok και σίγουρα θα βρεις αυτό που σου ταιριάζει.

Μήπως ήρθε η ώρα να γνωρίσεις το Teppanyaki; Η λέξη μεταφράζεται κυριολεκτικά σε “σχάρα σε σιδερένια πλάκα”.  Πρόκειται για ιαπωνική μέθοδο μαγειρέματος, όπου πάνω στην πλάκα teppanyaki μπορείς να ψήσεις, να τηγανίσεις, να σοτάρεις, ακόμα και να βράσεις. Όλα μπορούν να γίνονται ταυτόχρονα πάνω στο ίδιο σκεύος, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις λιπαρή ουσία, καθώς έχει αντικολλητική πλάκα και τοιχώματα. Εύκολα, γρήγορα και υγιεινά μπορείς να ετοιμάσεις ένα πλήρες γεύμα σε ένα σκεύος! Και είναι και ιδανική λύση για το εξοχικό, καθώς είναι πολύ εύκολο στη μεταφορά και μπορείς να αντικαταστήσει όλα τα υπόλοιπα σκεύη.

Γνώρισε το Teppan Yaki Neff Z9417X2, που δουλεύει σε πολλαπλές ζώνες ώστε να μπορείς να ετοιμάζεις ταυτόχρονα κρέας και λαχανικά και θα δεις ότι σου ανοίγονται νέοι μαγειρικοί ορίζοντες!

 

Μην ξεχάσεις τα μαχαίρια σου!

Σεφ χωρίς τα μαχαίρια του δε γίνεται! Έτσι κι εσύ, πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη βαρύτητα στα μαχαίρια που θα χρησιμοποιείς. Θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας, από ανοξείδωτο ατσάλι, μεγάλης αντοχής και κατάλληλα για την αντίστοιχη χρήση. Στην κουζίνα σου θα χρειαστείς μαχαίρια κουζίνας, φιλεταρίσματος, κρέατος, ένα μαχαίρι σεφ και ένα Santoku.

Μπορείς να επενδύσεις σε ένα σετ μαχαιριών όπως το Alaska Fissler, που περιλαμβάνει Μαχαίρι του σεφ, Μαχαίρι ψωμιού, Μαχαίρι κοπής κρέατος, Πολυχρηστικό μαχαίρι, Μαχαίρι ξεφλουδίσματος και βάση μαχαιριών από μασίφ ξύλο.

Το μαχαίρι Santoku, όπως το Tefal Santoku K2320614, είναι το αγαπημένο μαχαίρι των ειδικών, ιδανικό για τεμαχισμό ψαριών.

 

Επαγγελματική πινελιά με τα κατάλληλα εργαλεία

Όπως κάθε σωστός σεφ, χρειάζεσαι και κάποια εργαλεία, που θα κάνουν τη διαφορά.

Μία πυράντοχη γυάλινη κανάτα δοσομετρητή, όπως της Pyrex, που προσφέρει υψηλή αντοχή σε θερμικό σοκ, είναι απαραίτητη. Η συγκεκριμένη διαθέτει καπάκι, μπορεί να μπει κατευθείαν από την κατάψυξη στο φούρνο και από εκεί στο τραπέζι σου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε φούρνο μικροκυμάτων και είναι κατάλληλη για πλυντήριο πιάτων.

Ένα σετ καλής ποιότητας μύλων, με κύλινδρο άλεσης από ανοξείδωτο ατσάλι, όπως το σετ Profi Cook PSM1160, σου δίνει τη δυνατότητα να έχεις φρεσκοαλεσμένα μπαχαρικά (αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, κόλιανδρο, κλπ), για πιο έντονο άρωμα και γεύση.

Κι ένα τελευταίο, έξυπνο tip, για να εντυπωσιάσεις αλλά και να κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη: επίλεξε ένα πανέμορφο πλατώ σερβιρίσματος, όπως το Kitchen Craft KCSMPLATMBL42, που συνδυάζει την εκπληκτική φυσική ομορφιά του λευκού μαρμάρου με τη σκληρότητα της μελαμίνης, για να σερβίρεις ορεκτικά, παγωτά, επιδόρπια, μερίδες φρέσκων φρούτων, τυριού και πολλά άλλα. Είναι σχεδόν άθραυστο, έτσι μπορείς να το ρίξεις και να το μεταφέρεις, και δεν θα σπάσει!

 

Με τα κατάλληλα σκεύη και εργαλεία, άφησε τη φαντασία σου να δημιουργήσει, βάλε όλη την αγάπη σου και εντυπωσίασε τους αγαπημένους σου με υπέροχες δημιουργίες, που ούτε εσύ θα φανταζόσουν ότι μπορείς να πετύχεις!

 

Για το τέλος, κράτα τα λόγια δύο μεγάλων σεφ:

«Κανένας δεν γεννήθηκε καλός μάγειρας. Όλοι μαθαίνουν στην πράξη», Thomas Keller, Αμερικανός σεφ, ιδιοκτήτης εστιατορίου και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής, βραβευμένος με 7 αστέρια Michelin.

«Το καλό φαγητό είναι το θεμέλιο της πραγματικής ευτυχίας», Auguste Escoffier, Γάλλος σεφ και συγγραφέας που ανανέωσε και έκανε δημοφιλή τη γαλλική κουζίνα και τις μαγειρικές μεθόδους της.

 

Μπορείς να δεις ακόμη