Ιδέες οικονομίας για φοιτητές

Πέτυχες την εισαγωγή σου σε κάποια σχολή και ετοιμάζεσαι για νέες «περιπέτειες». Η φοιτητική ζωή είναι μοναδική εμπειρία, αλλά έχει και πολλές δυσκολίες. Μια από αυτές είναι κι ο σωστός μηνιαίος προϋπολογισμός, ώστε να μην αναγκάζεσαι για έκτακτη οικονομική υποστήριξη από τους γονείς σου. Μπορεί η εποχή να επιτάσσει να είσαι ακόμα πιο προσεκτικός στα έξοδα σου, ωστόσο υπάρχουν τρόποι να κάνεις οικονομία και να περνάς καλά ταυτόχρονα.

 

Οικονομία στο σπίτι

Δεν χρειάζεται να αλλάξεις δραματικά τον τρόπο ζωής σου για να μειώσεις τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και νερού. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να λάβεις υπόψη σου ορισμένους βασικούς κανόνες ενεργειακής συμπεριφοράς. Για παράδειγμα, μπορείς να προγραμματίζεις την ώρα της ημέρας που θα ανάβεις τον θερμοσίφωνα, δηλαδή λίγο πριν το μπάνιο. Παράλληλα θα κάνεις μεγαλύτερη εξοικονόμηση εάν εκμεταλλεύεσαι το νερό που περίσσεψε πλένοντας τα μαγειρικά σκεύη.

Επίσης, πολλές φορές ξοδεύεις ρεύμα χωρίς να το καταλάβεις. Αυτό συμβαίνει με τις συσκευές που βρίσκονται σε αναμονή, όπως οι τηλεοράσεις κι οι υπολογιστές. Φρόντισε να κλείνεις όλες αυτές τις συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιείς και να τις αποσυνδέεις από την πρίζα όταν πηγαίνεις για ύπνο. Αν θέλεις να αποφύγεις την ταλαιπωρία να συνδέεις και να αποσυνδέεις, μπορείς να συνδέσεις τον υπολογιστή σου και συσκευές όπως το router και την τηλεόραση σε ένα smart plug (ή αλλιώς τηλεχειριζόμενη πρίζα), όπου με το πάτημα ενός κουμπιού θα τα απενεργοποιείς/ενεργοποιείς όλα μαζί. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις ένα smart plug για τον φωτισμό του δωματίου σου. Κατέβασε τη σχετική mobile app και ρύθμισε μέσα από το smartphone σου τις ώρες που θα λειτουργεί.

 

Περιόρισε το “fast food”

Το γρήγορο και πρόχειρο φαγητό είναι μια πρακτική κι εύκολη λύση, αλλά δεν πρέπει να αρκεστείς σε αυτό. Με το να αγοράζεις συνεχώς έτοιμο φαγητό κάνεις κακό τόσο στο πορτοφόλι σου όσο και στην υγεία σου. Δεν χρειάζεται να έχεις ιδιαίτερες μαγειρικές γνώσεις για να φτιάξεις μια μακαρονάδα, μια σαλάτα ή μια ομελέτα. Με λίγη υπομονή και αρκετό “googling” μπορείς να μάθεις περισσότερες συνταγές. Μπορείς πάντα να αξιοποιήσεις το smartphone σου για να κατεβάσεις εφαρμογές συνταγών μαγειρικής που θα σε βοηθήσουν να μαγειρεύεις πρωτότυπες και υγιεινές συνταγές. Στην αρχή μπορεί να κάνεις και μερικά λάθη, αλλά δεν πρέπει να το βάλεις κάτω. Υπάρχουν πιάτα γρήγορα και εύκολα που πρέπει να μάθεις να μαγειρεύεις και που θα σε βγάλουν ασπροπρόσωπο κατά τη διάρκεια της φοιτητικής σου ζωής.

 

Ψώνια με μέτρο

Φρόντιζε να πηγαίνεις μια φορά την εβδομάδα στο σούπερ μάρκετ και να αγοράζεις μόνο αυτά που χρειάζεσαι. Απόφυγε παχυντικά σνακ. Έλεγξε τα ντουλάπια και το ψυγείο σου για να δεις τι σου λείπει και τι πραγματικά χρειάζεσαι για την καθημερινή σου διατροφή. Έπειτα φτιάξε μια λίστα με τα ψώνια της εβδομάδας. Είναι πολύ χρήσιμο να αναζητάς προσφορές σε διάφορα προϊόντα. Πολλές αλυσίδες καταστημάτων διαθέτουν δικά τους προϊόντα τα οποία είναι πολύ πιο οικονομικά από τα αντίστοιχα επώνυμα, χωρίς να υστερούν σε ποιότητα.

 

 

Καφές από… σπίτι

Εάν η μέρα σου χαρακτηρίζεται από πολλές κούπες καφέ, τότε πρέπει να αλλάξεις συνήθεια. Δεν χρειάζεται να «κόψεις» τον καφέ. Απλά, αντί να ξοδεύεις χρήματα για καφέ από το κυλικείο της σχολής, μπορείς να τον ετοιμάζεις από το σπίτι χρησιμοποιώντας την καφετιέρα σου. Στη συνέχεια, βάλε τον μέσα σε ένα θερμό και θα παραμείνει ζεστός για αρκετή ώρα. Με αυτό τον τρόπο θα γλιτώνεις πολλά έξοδα κάθε μήνα.

 

Μετακινήσου έξυπνα

Εφόσον δεν διαθέτεις αυτοκίνητο για την καθημερινή σου μετακίνηση, θα πρέπει να μάθεις καλά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της περιοχής σου γιατί θα σου χρειαστούν. Καλό είναι να  προμηθευτείς μία προπληρωμένη κάρτα μεγάλης διάρκειας, που ισχύει για όλες τις συγκοινωνίες. Συμφέρει πολύ εάν μετακινείσαι συχνά, ειδικά αν τα χρησιμοποιείς πάνω από μία φορά μέσα στην ημέρα. Μην ξεχνάς επίσης ότι, ως φοιτητής, δικαιούσαι μειωμένο κόμιστρο.

Το ταξί καλό είναι να το χρησιμοποιείς μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις ή μπορείς να το μοιραστείς με φίλους για να σου βγει φθηνότερα. Όσο για εκδρομές ή επίσκεψη στους γονείς, να θυμάσαι ότι δικαιούσαι εκπτώσεις στα εισιτήρια για πλοία, τρένα και ΚΤΕΛ. Τα αεροπορικά εισιτήρια φρόντισε να τα προγραμματίζεις τουλάχιστον 1-2 μήνες νωρίτερα το ταξίδι σου για να πετύχεις καλύτερες προσφορές.

 

 

Μην ξεχνάς το «πάσο» σου

Το φοιτητικό πάσο αποτελεί μεγάλη ευελιξία. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σχεδόν παντού, από τις εξόδους σου σε καφετέριες και μπαρ, μέχρι σε εμπορικά καταστήματα. Γενικά, καλό είναι να είσαι ενήμερος για όλα τα φοιτητικά προνόμια, όπως αν δικαιούσαι κάποιο επίδομα ή άλλες παροχές, όπως π.χ. δωρεάν σίτιση στη λέσχη της σχολής.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη