Καύσωνας: “Οδηγός επιβίωσης” όταν βρίσκεσαι στο δρόμο

by K-Admin 1

 

Καθώς το κύμα καύσωνα είναι έτοιμο να χτυπήσει την πόρτα της χώρα μας, μήπως δε σε αφορά απόλυτα η πιο αποτελεσματική οδηγία που δίνουν οι γιατροί και οι άλλοι ειδικοί, δηλαδή τις επόμενες ημέρες να βρίσκεσαι συνεχώς σε κάποιο δροσερό και σκιερό μέρος; Ίσως ο λόγος που δεν μπορείς να ακολουθήσεις κατά γράμμα αυτή τη συμβουλή είναι επειδή εργάζεσαι, με συνέπεια να μην μπορείς να “κόψεις” εντελώς τις διαδρομές έξω από το σπίτι και να περάσεις όλη τη μέρα σου στο… μικροκλίμα του κλιματιστικού, το οποίο δε θα έχει καμία σχέση με την… κόλαση που επικρατεί έξω.

Αν μάλιστα δε φροντίζει κάποιος άλλος για τα ψώνια του σπιτιού ή δεν δουλεύεις σε γραφείο, τότε είναι ακόμη περισσότερα τα δρομολόγια “παντός καιρού”, τα οποία είναι αδύνατον να αποφύγεις, ακόμη και τώρα που ο υδράργυρος ετοιμάζεται να χτυπήσει “κόκκινο”. Επομένως, για να περάσεις όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα τα επόμενα καυτά 24ωρα, το air-condition ή ο ανεμιστήρας δυστυχώς για σένα δεν είναι η απόλυτη λύση.

Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως δεν περνά σε κάποιο βαθμό από το χέρι σου πόσο μεγάλη δοκιμασία θα υποστείς τις ώρες που θα βρίσκεται εκτεθειμένος στις… ορέξεις του καύσωνα. Κι αυτό γιατί, με μερικές απλές κινήσεις, μπορεί να βοηθήσεις τον οργανισμό σου να μην φτάσει στις αντοχές του.

 

Κάνε σωστές επιλογές από την γκαρνταρόμπα σου

Προτίμησε ανοικτόχρωμα και άνετα ρούχα, από υφάσματα που “αναπνέουν” και με σχεδίαση που δεν εμποδίζει την εξάτμιση του ιδρώτα από το σώμα σου (π.χ. ανοικτό λαιμό).

 

Απόφυγε την έκθεση στο ήλιο

Αν πρέπει να καλύψεις μία μικρή απόσταση με τα πόδια, προσάρμοσε το δρομολόγιό σου ώστε να είσαι όσο το δυνατόν περισσότερο ώρα στη σκιά, στα πυκνοδομημένα αστικά κέντρα, δυστυχώς, δεν θα σου είναι δύσκολο. Αν πάλι χρησιμοποιείς το αυτοκίνητο, προσπάθησε μέσα στη μέρα να το σταθμεύεις στη σκιά. Όταν “λούζεται” στον ήλιο, το εσωτερικό του μετατρέπεται πραγματικά σε θερμοκήπιο.

 

Μη ξεχνάς το νερό

Πίνε άφθονη ποσότητα νερού ή χυμών φρούτων. Μπορείς επίσης να “εμπλουτίσεις” την πρόσληψη υγρών με παγωμένο τσάι, αναψυκτικά και ανθρακούχα ποτά, τα οποία όμως δεν θα πρέπει να περιέχουν ζάχαρη. Αντίθετα, δεν θα πρέπει να καταναλώνεις αλκοόλ, γιατί αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος.

 

 

Προσάρμοσε τις ώρες που τρως

Αν μπορείς απόφυγε τα πλήρη γεύματα και σίγουρα τις… γενναίες μερίδες, πριν βγεις στη ζέστη από το σπίτι ή το γραφείο. Με την πέψη αυξάνεται η θερμοκρασία του οργανισμού, επομένως θα κάνεις πιο δύσκολη τη ζωή σου στον καύσωνα. Επίσης, προτίμησε φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι και “σύμμαχος” κατά της αφυδάτωσης, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε νερό. Αντίθετα, οι λιπαρές τροφές είναι πιο “απαιτητικές” για την πέψη, επιβαρύνοντας συνεπώς περισσότερο τον οργανισμό σου.

 

Κράτα αν μπορείς τις “εξόδους” σου για τις πιο δροσερές ώρες

Αν και μάλλον δεν μπορείς να αλλάξεις ωράριο στη δουλειά και επομένως πότε φεύγεις από το σπίτι και πότε επιστρέφεις, μπορείς να “μετατοπίσεις” τα υπόλοιπα δρομολόγια σου, όπως π.χ. τις ώρες που ψωνίζεις, επιλέγοντας να το κάνεις νωρίς το πρωί ή όσο το δυνατόν πιο αργά το απόγευμα.

 

Μη ξεχνάς τα γυαλιά ηλίου

Τα γυαλιά ηλίου αναλαμβάνουν να προστατέψουν τα μάτια σου από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, η οποία βλάπτει τους ιστούς τους. Επομένως, είναι απαραίτητα.

 

Φρόντισε το αυτοκίνητο να μη γίνεται… φούρνος

Αν και ο Νο1 κανόνας είναι να επιλέγεις μέσα στη μέρα μία σκιερή θέση για παρκάρισμα, όταν αυτό δεν γίνεται φρόντισε τουλάχιστον να έχεις πάντοτε μαζί σου μία ηλιοπροστασία για το παρμπρίζ. Αν και δεν θα κρατήσει το εσωτερικό του δροσερό, θα περιορίσει σχετικά την αύξηση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του, αφού το υλικό της ανακλά μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας.

Όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις το αυτοκίνητο, άφησε πρώτα για μερικά λεπτά ανοικτά τα τζάμια και τις πόρτες, ώστε να φύγει ο καυτός αέρας που έχει εγκλωβιστεί στο εσωτερικό του. Επίσης, το καλύτερο είναι να κάνεις τα πρώτα μέτρα της διαδρομής σου με ανοικτά παράθυρα, για να ανανεωθεί ακόμη καλύτερα ο αέρας, πριν ενεργοποιήσεις το κλιματιστικό.

 

Παιδιά ή κατοικίδια ούτε για δευτερόλεπτο στο παρκαρισμένο αυτοκίνητο

Η θερμοκρασία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου όχι μόνο αυξάνεται πολύ περισσότερο συγκριτικά με το περιβάλλον, αλλά εκτινάσσεται πολύ γρήγορα. Επομένως, δεν πρέπει να μένουν ποτέ τα παιδιά ή τα κατοικίδια στο αυτοκίνητο ακόμη κι αν πρόκειται να λείψεις ελάχιστα λεπτά.

Μπορείς να δεις ακόμη