Καλοκαιρινές εξορμήσεις παρέα με μια action cam

Αν σχεδιάζεις να κάνεις ένα περιπετειώδες καλοκαιρινό ταξίδι, θα πρέπει να συγκεντρώσεις και τον απαραίτητο εξοπλισμό που θα βάλεις στον σάκο σου. Το gadget που θα σε βοηθήσει να καταγράψεις όλες τις δραστηριότητες των διακοπών είναι σίγουρα μια action cam.

Ας δούμε λοιπόν τι θα πρέπει να προσέξεις κατά την επιλογή μιας action camera.

 

Ανθεκτικότητα – Αδιαβροχοποίηση

Όλες οι action cams είναι φτιαγμένες για να αντέχουν καταστάσεις που θα εξουδετέρωναν οποιαδήποτε άλλη κάμερα. Υπάρχουν ωστόσο διάφορα επίπεδα ανθεκτικότητας. Κάθε μοντέλο επισημαίνει συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με την ανθεκτικότητά του. Όπως το βάθος κάτω από το νερό και ανθεκτικότητα στις πτώσεις (π.χ. μέγιστο ύψος πτώσης).

Αν σκοπεύεις να τη χρησιμοποιήσεις για extreme δραστηριότητες, βεβαιώσου ότι έχεις επιλέξει ένα μοντέλο που θα αντέξει κάθε κακουχία. Μπορεί για παράδειγμα να θες να καταγράφεις υποβρύχια σε μεγάλο βάθος και εντυπωσιακές καταδύσεις από μεγάλο ύψος. Σε αυτήν την περίπτωση σου ταιριάζει μια υποβρύχια κάμερα όπως η GoPro HERO 7 Silver Action Camera.

Αν έχεις οικογένεια χρειάζεσαι ένα μοντέλο που θα καλύπτει τις ανάγκες όλων των μελών. Υπαίθριες δραστηριότητες, βόλτες με ποδήλατα στην εξοχή, βουτιές σε παραλίες. Η Rollei Family Action Camera είναι μια πρόταση που ανταπεξέρχεται στις απαιτήσεις σου.

Οι περισσότερες κάμερες είναι αδιάβροχες μέχρι και τα 9 μέτρα. Με την προσθήκη της ειδικής θήκης, οι υποβρύχιες δυνατότητές τους αυξάνονται δραματικά. Έτσι μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 60 (ή παραπάνω) μέτρα σε ορισμένα μοντέλα.

 

Επιλογές τοποθέτησης

Οι action cameras είναι συνήθως σχεδιασμένες για να τοποθετούνται σε τιμόνι, κράνος ή ακόμη και σε ρούχο. Γι΄αυτό πριν καταλήξεις σε κάποιο μοντέλο, θα πρέπει να ελέγξεις τις επιλογές που προσφέρει ως προς τους τρόπους τοποθέτησης. Οι περισσότερες προτάσεις χρησιμοποιούν ιμάντες (βραχίονα, κεφαλής, ή στήθους), βίδες στήριξης, λαβή κρατήματος, ή βεντούζες. Έτσι διατηρείται η βάση σταθερή. Σιγουρέψου αν θέλεις μια βάση που θα παραμένει σταθερή ή αν χρειάζεσαι μία που να περιστρέφεται όταν είναι απαραίτητο.

 

Μοιράσου τις περιπέτειές σου μέσω Wi-Fi

Πολλές action cameras έχουν ενσωματωμένο Wi-Fi ώστε να μπορείς να μοιράζεσαι εύκολα τις εμπειρίες σου με τους φίλους σου.

Ορισμένες κάμερες σου επιτρέπουν να ελέγχεις βασικές λειτουργίες μέσω ασύρματης σύνδεσης. Μπορείς να ξεκινήσεις και να σταματήσεις την εγγραφή χρησιμοποιώντας ένα συμβατό smartphone. Αυτό θα σου φανεί πολύ χρήσιμο αν θέλεις να τοποθετήσεις την κάμερα σε ένα σταθερό σημείο για να δημιουργήσεις ένα βίντεο με εντυπωσιακές φιγούρες windsurfing.

 

Εύχρηστες εφαρμογές

Πολλοί κατασκευαστές action cams όπως οι GoPro, Sony και DJI, δίνουν μεγάλο βάρος στη δημιουργία συνοδευτικών mobile apps για έξυπνες συσκευές, οι οποίες επιτρέπουν την αξιοποίηση της κάμερας με περισσότερους τρόπους.

Τα συγκεκριμένα apps συνήθως σου επιτρέπουν να επεξεργαστείς και να μοιραστείς τις δημιουργίες σου. Ορισμένες σου επιτρέπουν να ελέγχεις απομακρυσμένα τις λειτουργίες της κάμερας και να επισημαίνεις τοποθεσίες στα βίντεό σου κατά τη λήψη. Για παράδειγμα, η Sony HDR-AS50 Action Camera έρχεται με την εφαρμογή PlayMemories Mobile για να μπορείς να αλλάζεις το ζουμ μέσω του smartphone.

Ενδέχεται επίσης να συναντήσεις λειτουργίες που σου επιτρέπουν να αναπαράγεις βίντεο σε slow motion ή να προσθέτεις ειδικά εφέ. Ακόμη και να προσθέσεις στα βίντεό σου δεδομένα τηλεμετρίας όπως ταχύτητα, υψόμετρο και άλλα.

 

 

Επισήμανε τοποθεσίες με GPS

Η τοποθεσία είναι ένα σημαντικό μέρος της εμπειρίας. Αυτό ισχύει είτε κάνεις σέρφινγκ στη Σαντορίνη, καλοκαιρινή πεζοπορία στο βουνό, ή ορεινή ποδηλασία στις κορυφές του Ερύμανθου. Μια action camera με δυνατότητα GPS μπορεί να επισημάνει αυτόματα βίντεο με σημαντικές γεωγραφικές λεπτομέρειες, ώστε να μπορείς να θυμάσαι ακριβώς πού βρισκόσουν όταν έζησες αυτή την εκπληκτική εμπειρία.

 

Ποιότητα εγγραφής βίντεο

Τη στιγμή που παρακολουθείς τα βίντεο που έχεις καταγράψει θέλεις να ζεις ξανά τις συναρπαστικές στιγμές από τις καλοκαιρινές διακοπές. Γι’ αυτό πρέπει να προσέξεις την ανάλυση που υποστηρίζει η κάμερά σου. Οι πιο συνηθισμένες επιλογές είναι το HD στα 1920 x 1080 pixels ή το Ultra HD 4K, ανάλυση που χρησιμοποιεί τέσσερις φορές περισσότερα pixels για να δημιουργήσει την ίδια εικόνα.

Η ανάλυση 4Κ προσφέρει απίστευτα έντονη και «καθαρή» εικόνα, αλλά καταλαμβάνει πολύ περισσότερο χώρο στην κάρτα μνήμης SD. Στην προκειμένη περίπτωση, θα πρέπει να εφοδιαστείς με επιπλέον κάρτες SD μεγάλης χωρητικότητας.

Επίσης, πρέπει να εξετάσεις τα καρέ ανά δευτερόλεπτο (frames per second) που υποστηρίζει μία action cam. Όλες οι σύγχρονες κάμερες έχουν τη δυνατότητα να τραβάνε βίντεο τουλάχιστον σε 720p με ελάχιστο τα 60 καρέ το δευτερόλεπτο και μέγιστο τα 120 ή τα 240 καρέ. Αυτό σημαίνει πως σου δίνουν τη δυνατότητα αργής κίνησης σε εξαιρετική ποιότητα. Πολλές δίνουν τη δυνατότητα αργής κίνησης σε ανάλυση 1080p, ή ακόμα και σε ανάλυση 4Κ.

 

Διάρκεια ζωής μπαταρίας

Εάν χρησιμοποιείς μια action cam, οι πιθανότητες να βρεθείς κοντά σε μια πρίζα για να τη φορτίσεις είναι ελάχιστες. Γι’ αυτό και η διάρκεια ζωής της μπαταρίας θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Η αυτονομία μιας κάμερας εξαρτάται από τις λειτουργίες που είναι ενεργοποιημένες κάθε δεδομένη στιγμή και ειδικά αν είναι ή όχι ενεργοποιημένο το Wi-Fi. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας πριν χρειαστεί φόρτιση κυμαίνεται μεταξύ 1,5 με 4 ώρες, σε εγγραφή 1080p/30fps.

 

 

Λειτουργία hands-free και φωνητικές εντολές

Οι περισσότερες δραστηριότητες που απαιτούν μια κάμερα δράσης, απαιτούν επίσης να χρησιμοποιήσεις τα χέρια σου για να κατευθύνεις, να κολυμπήσεις, να αναρριχηθείς ή να ισορροπήσεις. Οι περισσότερες προτάσεις προσφέρουν κάποιο είδος ασύρματου τηλεχειριστηρίου που μπορεί να τοποθετηθεί στον καρπό, στο κράνος, στο τιμόνι ή στο στήθος. Είναι σημαντικό να σημειώσεις ότι οι ασύρματες λειτουργίες δε θα λειτουργήσουν υποβρύχια, αλλά οι ίδιες συσκευές είναι συνήθως αδιάβροχες, έτσι ώστε να μπορείς να τις πάρεις μαζί σου στη θάλασσα. Ορισμένα μοντέλα της σειράς GoPro, όπως η GoPro Fusion Action Camera, ενισχύουν τον hands-free έλεγχο της κάμερας, με απλές φωνητικές εντολές.

 

Αξεσουάρ για ευελιξία

Οι action cams χρησιμοποιούνται πλέον σε πολλές δραστηριότητες. Είναι σημαντικό να έχεις τις επιλογές εκείνες που θα μπορούν να καλύψουν τωρινές αλλά και μελλοντικές σου ανάγκες. Κάθε εταιρεία διαθέτει πληθώρα αξεσουάρ, ενώ για τα πολύ δημοφιλή μοντέλα υπάρχουν και αξεσουάρ από τρίτους κατασκευαστές. Σε αυτά περιλαμβάνεται μια ευρεία γκάμα από βάσεις για διαφορετικές δραστηριότητες, ειδικά περιβλήματα για υποβρύχιες λήψεις και πολλά άλλα.

Δεδομένου ότι αυτά τα αξεσουάρ τείνουν να είναι ειδικά σχεδιασμένα για να ταιριάζουν σε συγκεκριμένα μοντέλα, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις πριν καταλήξεις σε κάποιο μοντέλο, είναι να λάβεις υπόψη σου τη χρήση για την οποία αγοράζεις μια action cam αλλά και ποια αξεσουάρ είναι διαθέσιμα για το μοντέλο που επιλέγεις.

 

Μπορείς να δεις ακόμη