Καλοκαιρινή απασχόληση των παιδιών στο σπίτι: 20 ιδέες που θα λατρέψουν!

by K Admin

Η καλοκαιρινή απασχόληση των παιδιών στο σπίτι δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όμως δεν είναι κι ακατόρθωτη. Με το σωστό προγραμματισμό και τις ιδέες μας, θα βρεις τον τρόπο να κρατήσεις τα παιδιά στο σπίτι και να τα έχεις ευχαριστημένα ταυτόχρονα, προσφέροντάς τους ποιοτική και δημιουργική απασχόληση.

Έρχεται, λοιπόν, η μέρα που κλείνουν τα σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί. Η έκδηλη ανησυχία σου είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Η ολοήμερη απασχόληση των παιδιών στο σπίτι είναι μια υπόθεση που απαιτεί χρόνο και προσπάθεια.

Δεδομένου ότι τα παιδιά βαριούνται εύκολα, αλλά κι ότι ο δικός σου χρόνος είναι συνήθως περιορισμένος, πρέπει να βρεις, ή να επινοήσεις και κάποιες δραστηριότητες που δεν απαιτούν την συνεχόμενη φυσική σου παρουσία.

Εδώ θα βρεις ιδέες για δημιουργική απασχόληση των παιδιών κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών τους στο σπίτι. Για κάποιες απαιτείται η φυσική σου παρουσία και συμμετοχή, ενώ γι’ άλλες να τους δίνεις μόνο την ιδέα, ή το έναυσμα.

 

Σωστός προγραμματισμός δραστηριοτήτων

Όταν μιλάμε για προγραμματισμό, δεν εννοούμε ένα σφιχτό πρόγραμμα, γεμάτο δραστηριότητες, χωρίς διαλείμματα.

Εννοούμε ένα πρόγραμμα, «κομμένο και ραμμένο» στους ρυθμούς της κάθε οικογένειας, αποτελούμενο από λίγες δραστηριότητες και μεγάλα διαλείμματα. Άλλωστε αν το καλοκαίρι δεν βαρεθείς και λίγο, δεν ξεκουράζεσαι επαρκώς.

Η έννοια του προγραμματισμού πρέπει να υπάρχει ώστε να έχεις προετοιμαστεί εγκαίρως για τα όποια υλικά χρειαστείς, αλλά και για να έχουν και τα παιδιά κάτι να περιμένουν μ’ ευχαρίστηση και ανυπομονησία. Καμιά φορά η προσμονή και μόνο «τα χορταίνει», μιας και τους δημιουργεί ένα ευχάριστο συναίσθημα ανυπομονησίας, ενώ τους δίνει «τροφή» για κατάστρωση σχεδίων κι ανάπτυξη της φαντασίας τους.

 

Δραστηριότητες στον κήπο, ή τη βεράντα

1. Φουσκωτή πισίνα

Καλοκαίρι και νερό, δυο έννοιες απόλυτα δεμένες. Δεν υπάρχει παιδί που να μην διασκεδάσει με τις ώρες σε μια φουσκωτή πισίνα. Ανάλογα με την ηλικία του, μπορείς να προμηθευτείς το ανάλογο μέγεθος, ενώ έχεις τη δυνατότητα να παίξεις και με την ποσότητα νερού που θα τη γεμίσεις. Ρίχνοντας μερικά παιχνιδάκια όπως μπαλάκια, βαρκάκια κι άλλα δημιουργείς κι εναλλακτικούς τρόπους απασχόλησης.

Tip

Για να μην αλλάζεις καθημερινά το νερό, μετά τη χρήση σκέπασέ τη με φιλέ, ή μ’ ένα σεντόνι και, πριν την επόμενη χρήση, ρίξε αναβράζουσες ταμπλέτες απολύμανσης που θα βρεις σε φαρμακείο, σε είδη κάμπινγκ, ή σε βρεφικά είδη.

 

2. Σαπουνόφουσκες

Βγες στην αυλή, ή στο μπαλκόνι και κάνε τις πιο τρελές σαπουνόφουσκες χρησιμοποιώντας σαπουνάδα δικής σου παρασκευής, ή αγοραστή. Φτιάξε φυσητήρες με καλαμάκια, ή σύρμα σε διάφορα μεγέθη και σχήματα.

Tip

Φτιάξε δική σου σαπουνάδα, για τεράστιες σαπουνόφουσκες προσθέτοντας στο σαπουνόνερό σου και λίγη γλυκόζη σ’ αναλογία ½ από την ποσότητα του υγρού πιάτων που θα βάλεις.

 

3. Κατασκήνωση

Στήσε μια κανονική, ή παιδική σκηνή στον κήπο, ή στην αυλή, βάλε μέσα μερικά παιχνίδια κι άσε τα παιδιά να παίξουν με τη ψυχή και τη φαντασία τους.

 

4. Κηπουρική

 

Αν έχεις κήπο, μπορείς να διαθέσεις ένα μικρό παρτέρι για να φυτέψεις μαζί με τα παιδιά, φυτά όπως βασιλικό, δυόσμο κι άλλα αρωματικά. Επίσης, μια ντοματιά, ή μια πιπεριά είναι εύκολο να τις φυτέψεις και να τις φροντίζεις μαζί. Θα είναι μοναδική εμπειρία για τα παιδιά να μεγαλώσουν τα δικά τους φυτά και γιατί όχι, να μαζέψουν και τους καρπούς τους. Αν δεν διαθέτεις κήπο, τα ίδια φυτά μπορείς να τα φυτέψεις και σε γλάστρα. Βεβαιώσου μόνο ότι θα τα βλέπει αρκετά ο ήλιος.

 

Δραστηριότητες στην κουζίνα

1. Ζαχαροπλαστική

Υπάρχουν αμέτρητες εύκολες συνταγές για να μυηθούν τα παιδιά στη ζαχαροπλαστική. Είναι μια δραστηριότητα που θα εξάψει τη φαντασία τους και τη δημιουργικότητά τους. Καλύτερα να ξεκινήσουν με πολύ απλές συνταγές για να τα καταφέρουν και να νιώσουν ικανοποίηση. Μερικές ιδέες είναι, το φρουϊζελέ, παγωτά, γρανίτες, φρουτοσαλάτες με μέλι και γιαούρτι, τηγανίτες, μάφινς κι άλλα.

2. Μαγειρική

Αντίστοιχα, μπορείς να μάθεις στα παιδιά εύκολες συνταγές μαγειρικής, όπως μακαρονάδες, ομελέτες κι άλλα.

Tip

Πριν ξεκινήσουν, παράταξε τα υλικά μπροστά τους, στρώσε στο τραπέζι που θα δουλέψουν πλαστικό τραπεζομάντηλο και φυσικά φόρεσέ τους ποδιές.

 

Καλλιτεχνικές δραστηριότητες

Το καλοκαίρι που τα παιδιά χαλαρώνουν και ξεκουράζονται έχουν χρόνο και διάθεση ν’ ασχοληθούν με καλλιτεχνικές δραστηριότητες και να τις απολαύσουν στο έπακρον.

1. Συγγραφή

Κι όμως θα το διασκεδάσει. Ρίξε μερικές ιδέες στο τραπέζι, παρακινώντας τα παιδιά να πουν κι αυτά τις δικές τους. Ξεκινήστε όλοι μαζί να «πλέκετε» μια ιστορία, να την καταγράφετε, να προσθέτετε ζωγραφιές και στο τέλος, γιατί όχι να την δώσετε για βιβλιοδεσία. Αυτό θ’ αποτελέσει κι ένα πρωτότυπο αναμνηστικό του φετινού καλοκαιριού.

2. Εναλλακτική ζωγραφική

Αντί για την κλασσική ζωγραφική με μαρκαδόρους, πινέλα, ή ξυλομπογιές που, λίγο-πολύ, έχουν βαρεθεί τα παιδιά, μπορείς να τους προτείνεις να φτιάξουν πίνακες μ’ άλλα υλικά, όπως κολλώντας φύλλα, κλαδάκια, άμμο, βότσαλα, μικρά πολύχρωμα χαρτάκια, καπάκια, κι ό,τι άλλο βάλει ο νους τους. Μια ακόμα ιδέα είναι να ζωγραφίσουν πάνω σε βότσαλα, σ’ ένα κομμάτι ξύλου, ή υφάσματος, να διακοσμήσουν με παραστάσεις ένα κεραμικό σκεύος.

3. Φωτογραφία

Είναι μια δραστηριότητα που τα ξετρελαίνει. Δείξε τους τις απλές λειτουργίες της φωτογραφικής μηχανής και δώσε τους, ή άφησέ τα να επιλέξουν ένα θέμα προς φωτογράφιση. Τέλος, ζήτησέ τους να επιλέξουν τις 10 καλύτερες και τύπωσέ τις. Έτσι, μπορούν να φτιάξουν άλμπουμ, ή και κάδρα.

4. Εργαστήριο κόμικ

Τα παιδιά λατρεύουν, ως γνωστόν, τα κόμικς. Το να τα κατασκευάσουν κιόλας, μπορεί να είναι γι’ αυτά μια νέα πρόκληση που θα τα ενθουσιάσει. Μπορούν να γράψουν, ή να σκεφτούν πρώτα μια ιστορία, και μετά να την μετατρέψουν σε κόμικ. Μια άλλη ιδέα είναι μόνο να ζωγραφίσουν και ν’ αφήσουν στο φίλο τους, σε σένα, ή στο αδερφάκι τους να γράψει μια ιστορία στα συννεφάκια. Ακόμα, σ’ ένα κόμικ που έχει διαβάσει και δεν το χρειάζεται, μπορείς να σβήσεις τους διαλόγους και ν’ αφήσεις τα παιδιά να γράψουν μια δική τους εκδοχή της ιστορίας.

5. Κατασκευές με πηλό

Ο πηλός είναι ένα πολύ φθηνό υλικό που μπορείς να βρεις σε κάθε βιβλιοπωλείο. Τώρα το καλοκαίρι που στεγνώνει και γρήγορα, μπορούν τα παιδιά να το βάψουν την ίδια μέρα με πινέλα, τελειοποιώντας τη δημιουργία τους.

6. Μουσικά σύνολα

Αν το παιδί σου παίζει κάποιο μουσικό όργανο, μπορείς να το ενθαρρύνεις να δημιουργήσει, παρέα με φίλους του με τους οποίους μοιράζεται το ίδιο ενδιαφέρον, ένα γκρουπάκι για να μάθουν να παίζουν τη μουσική τους μαζί στο σπίτι.

7. Θέατρο

Τα παιδιά λατρεύουν τα παιχνίδια ρόλων είτε παίζοντας μόνα, είτε με παρέα. Μπορείς, λοιπόν, να φτιάξεις μια γωνιά με διάφορα αντικείμενα κι αξεσουάρ που θα μπορούν να χρησιμοποιούν προκειμένου να μεταμφιέζονται. Αντικείμενα όπως παπούτσια, μαντήλια, εσάρπες, μη τοξικές βαφές προσώπου και σώματος, θα εξάψουν τη φαντασία και θα προσφέρουν ατέλειωτες ώρες διασκέδασης.

8. Εργαστήριο μόδας

Βρες παλιά μπλουζάκια, τζιν παντελόνια, τσάντες κι άλλα ρούχα που δεν χρειάζεσαι και δώσε στα παιδιά την ευκαιρία να δημιουργήσουν μ’ αυτά τη δική τους σειρά μόδας, κόβοντας, ράβοντας, κολλώντας χάντρες και ζωγραφίζοντας.

 

Απόκτηση κατοικίδιου

Το καλοκαίρι είναι ιδανική εποχή για την απόκτηση κατοικίδιου. Τα παιδιά έχουν τον απαιτούμενο ελεύθερο χρόνο να διαλέξουν ένα κατοικίδιο, να το γνωρίσουν, να το εκπαιδεύσουν και να το φροντίσουν. Έτσι, όταν από το φθινόπωρο το πρόγραμμά τους «σφίξει», το ζωάκι τους θα είναι ήδη εξοικειωμένο στο νέο περιβάλλον και δεν θα χρειάζεται παρά την καθημερινή του βασική φροντίδα.

 

Θεματικά απογεύματα

  1. Βραδιά μόδας
    Βοήθησε τα παιδιά τα κατασκευάσουν τη δική τους σειρά μόδας από παλιά ρούχα και παπούτσια και να την παρουσιάσουν σε γονείς και φίλους.
  2. Διαγωνισμός χορού
    Με κριτική επιτροπή τους γονείς, όλοι θα κερδίσουν.
  3. Έκθεση ζωγραφικής, ή φωτογραφίας
    Τα παιδιά μπορούν να φτιάξουν μια έκθεση με τα έργα τους και να προσκαλέσουν φίλους, συγγενείς και γείτονες να τα θαυμάσουν.
  4. Βραδιά θεάτρου
    Η προετοιμασία και η εκτέλεση μιας θεατρικής παράστασης, με καλεσμένη όλη τη γειτονιά, θα τα απασχολήσει δημιουργικά για πολλές μέρες και θα χαρίσει στους συμμετέχοντες μια ευχάριστη εμπειρία.

 

Διάβασμα

Μέσα στον ελεύθερο χρόνο του καλοκαιριού μπορεί να χωρέσει κι αυτό. Επισκέψου με το παιδί ένα βιβλιοπωλείο και διαλέξτε βιβλία μαζί.  Άφησέ το να κάνει την πρώτη κίνηση και να πάρει όποιο του αρέσει (φυσικά το περιεχόμενο πρέπει να εναρμονίζεται με την ηλικία του). Μια καλή σκέψη είναι να πάρει βιβλία που βγαίνουν σε σειρές ώστε να έχει κίνητρο να διαβάσει και το επόμενο.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη