Κολατσιό για το σχολείο – με τι να γεμίσω το lunch box

by K Admin

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Γεμίζουμε το καλαθάκι του σχολείου με τα καλύτερα: τα σύνεργα, το περιεχόμενο, η οργάνωση και μερικές ιδέες.

 

 

Η αξία του πρωινού είναι τεκμηριωμένη από ειδικούς στη διατροφή και από γιατρούς και το μόνο σίγουρο είναι πως τα παιδιά δεν πρέπει να φεύγουν νηστικά το πρωί από το σπίτι για το σχολείο. Η έλλειψη χρόνου δεν είναι δικαιολογία, 10 λεπτά πιο νωρίς το ξυπνητήρι και λύνεται το πρόβλημα. Όσο σημαντικό είναι το πρωινό, άλλο τόσο σημαντικό είναι κι εκείνο το μικρό ενδιάμεσο γεύμα μεταξύ πρωινού και μεσημεριανού που οι μαθητές καταναλώνουν στο σχολικό διάλειμμα. Δεν είναι άλλο από το δεκατιανό ή κολατσιό όπως συνηθίζουμε να το λέμε και οφείλει να τους γεμίζει ενέργεια για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες, χωρίς να τους βαραίνει. Με το άνοιγμα των σχολείων οι μαμάδες επιφορτίζονται λοιπόν ένα επιπλέον άγχος: «Τι θα δώσω στο παιδί να φάει αύριο στο σχολείο»;

Έχουν γραφτεί κι έχουν ακουστεί πολλά για τις καντίνες των σχολείων. Πως πουλάνε κακής ποιότητας φαγητό στα παιδιά, πως αγοράζοντας σνακ από την καντίνα το παιδί εθίζεται σε junk και ανθυγιεινές τροφές και άλλα τέτοια. Παντού και πάντα υπάρχουν κακές αλλά και καλές επιλογές που μπορεί να κάνει το παιδί, φτάνει να τις έχουμε συζητήσει μαζί του και να τις γνωρίζει. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν και καλές καντίνες που πουλάνε στα παιδιά μόνο σωστά πράγματα, υπάρχουν και καλές συμφωνίες που μπορούμε να κάνουμε με τα παιδιά μας για τις επιλογές που μπορούν να κάνουν και εντέλει, δεν χάλασε κι ο κόσμος αν μια στις τόσες φάνε και κάτι από την καντίνα.

 

Lunch box να αγοράσω;

Ένα τοστ ή ένα σάντουιτς τυλιγμένο σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και τοποθετημένο μέσα σε μια θήκη της σχολικής τσάντας του, είναι μια λύση για να πάρει το παιδί σπιτικό κολατσιό μαζί του. Όχι όμως και η καλύτερη αφού μπορεί το περιεχόμενο του σάντουιτς να «δραπετεύσει» από το αλουμινόχαρτο και να λερώσει τετράδια και βιβλία. Άλλωστε μπορεί το παιδί να φάει το μισό κολατσιό και τυλίγοντάς το πρόχειρα ή καθόλου να το επιστρέψει στην τσάντα και μετά τρέχα γύρευε σε τι κατάσταση θα γυρίσει η τσάντα από το σχολείο. Το καλαθάκι επιβάλλεται λοιπόν!

 

Η επιλογή του lunch box

Η χρήση του lunch box όπως συνηθίσαμε να λέμε το καλαθάκι του σχολείου τα τελευταία χρόνια θέλει σκέψη ώστε να ταιριάζει απόλυτα στις απαιτήσεις μας:

  • να έχει το σωστό μέγεθος (ούτε μεγάλο ούτε μικρό) ώστε να μην είναι πρόβλημα η μεταφορά του, αλλά να χωράει και όλα όσα θέλουμε.
  • να είναι εύχρηστο για να μπορεί το παιδί να το ανοιγοκλείνει με ευκολία.
  • να διαθέτει θέσεις για δοχεία φαγητού (κάποια περιλαμβάνουν μέσα τα δικά τους), ποτήρι με ή χωρίς καπάκι ασφαλείας και παγοκύστη.
  • να έχει το σωστό χρώμα και σχέδιο για να αρέσει στο παιδί μας, άρα το αγοράζουμε παρέα για να είμαστε σίγουροι ότι του αρέσει.

 

Το περιεχόμενο

Ο κανόνας λέει πως το σπιτικό είναι καλύτερο από οποιοδήποτε σνακ του εμπορίου, ωστόσο έχει κι αυτό τις προϋποθέσεις του:

  • Να είναι υγιεινό και να μπορεί να μείνει με ασφάλεια εκτός ψυγείου.
  • Να φτιάχνεται με σχετική ευκολία για να μην είναι πονοκέφαλος η προετοιμασία του από τη μαμά.
  • Να μην είναι υπερβολικό σε ποσότητα ώστε το παιδί να χορτάσει και να αρνηθεί το μεσημεριανό γεύμα, αλλά ούτε και τόσο λίγο που να πεινάει και να καταφύγει σε έξτρα κολατσιό από το κυλικείο.
  • Να μεταφέρεται εύκολα είτε τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο είτε κλεισμένο σε ειδικό δοχείο φαγητού.
  • Να μπορεί να καταναλωθεί με το χέρι ή έστω με ένα πλαστικό πιρούνι που θα βάλουμε μαζί.
  • Να το αλλάζουμε έτσι ώστε να υπάρχει ποικιλία κι όχι κάθε μέρα το ίδιο και το ίδια γιατί στο τέλος θα βαρεθεί και το παιδί κι εμείς μαζί του.
  • Να είναι αντικειμενικά νόστιμο, αλλά να είμαστε σίγουροι ότι του αρέσει κιόλας.
  • Δεν ξεχνάμε τα λαχανικά, τα οποία μπορούν να πλαισιώσουν ένα σάντουιτς (ντοματίνια, καροτάκια κομμένα σε μπαστουνάκια, κλπ).
  • Δεν ξεχνάμε τα φρούτα και προτιμάμε τα μικρά και χωρίς φλούδα ή αυτά που καθαρίζονται εύκολα (μπανάνα, μανταρίνι, σταφύλι).
  • Δεν ξεχνάμε τα δημητριακά και τα γαλακτοκομικά.
  • Δεν ξεχνάμε τα βραστά αυγά.
  • Χρησιμοποιούμε με μέτρο τα αλλαντικά, ιδιαίτερα τους ζεστούς μήνες που μπορούν να αλλοιωθούν.
  • Δεν ξεχνάμε τους ξηρούς καρπούς και τα αποξηραμένα φρούτα (χωρίς έξτρα ζάχαρη). Προτιμάμε σταφίδες και σύκα ελληνικά.
  • Δεν αποκλείουμε τα γλυκά σνακ, αλλά δεν το παρακάνουμε κιόλας.

 

Η οργάνωση

Επειδή δεν είναι δυνατόν να σκεφτόμαστε την τελευταία στιγμή ή το προηγούμενο βράδυ τι θα δώσουμε την επόμενη στο παιδί για κολατσιό…

  • Καλό είναι να κάνουμε προγραμματισμό όλης της εβδομάδας έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι τα υλικά υπάρχουν στο ντουλάπι και το ψυγείο μας.
  • Δεν είμαστε ο φούρνος της γειτονιάς αλλά φτιάχνουμε 1 φορά τουλάχιστον την εβδομάδα κάτι για κολατσιό (πίτα, τάρτα, κέικ, μάφινς, μπισκότα κλπ) που θα μας βγάλει ασπροπρόσωπους 2 ή 3 μέρες από τις 5 της σχολικής εβδομάδας.
  • Δεν ξεχνάμε το χτεσινό φαγητό που περίσσεψε (ένα κομμάτι κοτόπουλο ή μοσχάρι κομμένο σε λεπτές φέτες μαζί με τυρί και ντομάτα ή μαρούλι και μια νόστιμη σος γιαουρτιού γίνονται τέλειο σάντουιτς)

 

Μερικές ιδέες για κολατσιό

  1. Σάντουιτς διάφορα σε ατομικό ψωμάκι, σε αραβική πίτα, σε τορτίγια, σε μπριος, σε κρουασάν, σε ψωμί του μπέργκερ ή του τοστ
  2. Σουσαμένιο κουλούρι με γραβιέρα ή με βραστό αυγό και ντοματίνια
  3. Σταφιδόψωμο
  4. Τυρόψωμο
  5. Ελιόψωμο
  6. Τσουρέκι
  7. Τοστ με γαλοπούλα ή ζαμπόν και τυρί
  8. Πίτες ταψιού και ατομικές
  9. Τάρτες και quiche
  10. Κέικ αλμυρά και γλυκά
  11. Μάφινς αλμυρά και γλυκά
  12. Μπανάνα ή άλλο φρούτο πλυμένο ολόκληρο ή κομμένο σε δοχεία
  13. Μπάρες δημητριακών, σπιτικές κατά προτίμηση
  14. Cookies, μπισκότα, κουλουράκια

 

 

και αν όλα τα παραπάνω δεν σε ικανοποιούν διάβασε εδώ και 4 συνταγές για το κολατσιό στο σχολείο! 

 

Μπορείς να δεις ακόμη