|  | 

Κουζίνα

4 συνταγές για το σχολικό κολατσιό!

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Η Ιωάννα Σταμούλου προτείνει 4 πεντανόστιμες συνταγές για να βάζεις στο lunch box του παιδιού σου για το σχολείο!

 

 

 

Κέικ αλμυρό με γιαούρτι, ελιές, κεφαλοτύρι και ζαμπόν

Υλικά για ένα ταψάκι Δ: 23 Χ 28εκ.
  • 3 αυγά
  • 125γρ.ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι σε φετάκια
  • 1 πιπεριά σε κυβάκια
  • 300γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (20γρ.)
  • 150γρ. κεφαλοτύρι ξυσμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 10 ελιές ψιλοκομμένες
  • 3 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180°C πάνω κάτω.  Ζεσταίνεις σε αντικολλητικό τηγάνι 1 κουταλιά από το ελαιόλαδο, σοτάρεις  το κρεμμύδι με την πιπεριά μέχρι να μαλακώσουν και αφήνεις το τηγάνι εκτός φωτιάς.
  2. Μέσα σε ένα μπολ ρίχνεις τα αυγά και τα χτυπάς ελαφρά μαζί με τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και το γιαούρτι. Αφού ενοποιηθούν τα υλικά, ρίχνεις το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί στο μείγμα.
  3. Σταματάς τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτεις το ξυσμένο τυρί, τα σοταρισμένα κρεμμύδια και τις πιπεριές, τις ελιές, το ζαμπόν και μπόλικο αλατοπίπερο. Ανακατεύεις καλά και αδειάζεις το μείγμα σε λαδωμένο ταψάκι διαστάσεων 23Χ28εκ. και ψήνεις  το κέικ για 40-50 λεπτά περίπου, χωρίς να ανοίξεις  καθόλου το φούρνο ενδιάμεσα.
  4. Ξεφορμάρεις το κέικ σε πιατέλα και το σερβίρεις χλιαρό ή και κρύο κόβοντας κομμάτια και γαρνίροντας, αν θέλεις με φυλλαράκια δυόσμου και ντοματίνια κομμένα στη μέση.

 

 

Πατσαβουρόπιτα της ευκολίας

Υλικά:
  • 6 φύλλα κρούστας
  • 250γρ. φέτα ή κατσικίσιο τυρί
  • 1 ½ φλιτζάνι γάλα
  • 2-3 αυγά
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Λίγο σουσάμι (προαιρετικά)
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στου 180οC.  Αλείφεις τα φύλλα ένα ένα με λίγο ελαιόλαδο, τα σουρώνεις και τα τοποθετείς το ένα δίπλα στο άλλο όπως είναι πατσαβουριασμένα μέσα σε ένα ταψάκι μικρό. Βάζεις το ταψάκι στο φούρνο να ψηθούν ελαφρά και να πάρουν λίγο χρώμα τα φύλλα.
  2. Βγάζεις τότε το ταψάκι από το φούρνο και σπάσε τη φέτα με τα δάχτυλα σε κομμάτια. Μοίρασε το τυρί ανάμεσα στα τσαλακωμένα φύλλα και κάνε το ίδιο και με το σαλάμι.
  3. Χτύπησε τα αυγά μέσα σε ένα μπολ με το σύρμα. Προσθέτεις το γάλα και λίγο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνεις και χτυπάς λίγο ακόμη να γίνουν όλα ένα ομοιογενές μείγμα. Με μια κουτάλα της σούπας παίρνεις μείγμα και περιχύεις  τα φύλλα παντού, μοιράζοντάς το ομοιόμορφα. Αν θέλεις, πασπαλίζεις την πίτα με λίγο σουσάμι.
  4. Βάζεις το ταψάκι ξανά στο φούρνο και ψήνεις την πίτα μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα.
  5. Τη σερβίρεις ζεστή ή χλιαρή κόβοντας σε κομμάτια.

 

 

Cookies με βρώμη κι ελαιόλαδο

Υλικά:
  • 2 αυγά
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη καστανή
  • 1 πορτοκάλι ξύσμα και χυμό
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1½ φλιτζάνι νιφάδες βρώμης (κουάκερ)
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 3/4 φλιτζανιού αμύγδαλα κοπανισμένα
  • 3/4 φλιτζανιού σταφίδα κορινθιακή

 

Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180οC και στρώνεις δύο ταψιά με χαρτί ψησίματος. Χτυπάς με σύρμα μέσα σε ένα μπολ τα αυγά με τη ζάχαρη. Προσθέτεις το ελαιόλαδο, το ξύσμα και το χυμό του πορτοκαλιού συνεχίζοντας το ανακάτεμα και αφήνεις το σύρμα.
  2. Ανακατεύεις σε ξεχωριστό μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τη βρώμη. Τα ρίχνεις στο μείγμα των αυγών και ανακατεύεις με σπάτουλα μέχρι να πάρεις ένα ομοιογενές μείγμα. Τέλος ανακατεύεις τις σταφίδες και τα αμύγδαλα.
  3. Με κουταλάκι του γλυκού μοιράζεις το μείγμα στα ταψιά, αφήνοντας αρκετό περιθώριο μεταξύ τους γιατί θα απλώσουν αρκετά στο ψήσιμο.
  4. Τα ψήνεις στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά περίπου.
  5. Τα ξεφουρνίζεις και τα αφήνεις να κρυώσουν πριν τα ξεκολλήσεις από το χαρτί γιατί αλλιώς θα διαλυθούν.

 

 

Σταφιδόψωμα με τσάι του βουνού

Έχουν ωραίο μελαχρινό χρώμα, είναι πολύ αρωματικά, ελάχιστα γλυκά και πολύ γευστικά. Αυτά τα σταφιδόψωμα είναι κάτι παραπάνω από ένα κοινό ψωμί με σταφίδες. Είναι ένα τέλειο σνακ για τα παιδιά στο σχολείο ή με το απογευματινό διάβασμα. Και ο καλύτερος συνοδός του ελληνικού καφέ επίσης!

 

Υλικά για 8 ατομικά
  • 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 100γρ. περίπου επιπλέον (όσο σηκώσει η ζύμη)
  • 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
  • 150γρ. σταφίδες (εγώ χρησιμοποίησα ξανθές και μαύρες ανάμεικτες)
  • 100γρ. καρύδια χοντροκοπανισμένα (προαιρετικά)
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 80γρ. ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1 ½ φλιτζάνι τσάι του βουνού (όχι πολύ καυτό)

 

Εκτέλεση
  1. Πρώτα ετοιμάζεις μιάμιση κούπα τσάι του βουνού και αφήνεις να γίνει χλιαρό.
  2. Μέσα σε μια λεκανίτσα ανακατεύεις το αλεύρι με τη μαγιά. Προσθέτεις τις σταφίδες, το αλάτι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το μισό ελαιόλαδο, 1 φλιτζάνι τσάι και ξεκινάς το ζύμωμα με το χέρι. Όταν σφίξει η ζύμη προσθέτεις λίγο τσάι ακόμα και συνεχίζεις το ζύμωμα. Θα προσθέτεις τσάι τμηματικά μέχρι που η ζύμη να αρχίσει να κολλάει και να νιώθεις το νερό να περισσεύει.
  3. Τότε θα αρχίσεις να προσθέτεις τμηματικά αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Κάθε που θα κολλάει η ζύμη στα χέρια σου θα προσθέτεις λίγο ακόμα και θα ζυμώνεις. Όταν φτάσεις στο σημείο να κάνεις μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη που δεν θα κολλάει παρά ελάχιστα στο χέρι σου, αλείφεις ένα καθαρό μπολ με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, παίρνεις τη ζύμη στα χέρια σου, την κάνεις μια μπάλα και την τοποθετείς στο λαδωμένο μπολ. Πασπαλίζεις με λίγο αλεύρι την επιφάνεια και σκεπάζεις τη λεκανίτσα με πετσέτα. Αφήνεις τη ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  4. Πασπαλίζεις τότε τον πάγκο σου με λίγο αλεύρι, πατάς τη ζύμη να ξεφουσκώσει και τη μεταφέρεις στον αλευρωμένο πάγκο. Τη ζυμώνεις για λίγο με τις γροθιές σου και μετά την κόβεις σε 7-8 ίσα μέρη τα οποία πλάθεις ένα ένα σε μπάλες και τα μεταφέρεις σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ύστερα αφήνεις τα ψωμάκια σου να φουσκώσουν ξανά.
  5. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200οC βάζεις τα ψωμάκια για 10 λεπτά και μετά την κατεβάζεις στους 180οC και συνεχίζεις το ψήσιμο, μέχρι να ψηθούν και να ροδοκοκκινίσουν όμορφα. Μόνο τότε τα ξεφουρνίζεις και αφήνεις να κρυώσουν πριν τα σερβίρεις.

 

 

Μπορείς να διαβάσεις και πολλές άλλες ιδέες για το κολατσιό εδώ!

 

 

Δείτε ακόμη Άρθρα