Tips για να οργανώσεις τον χώρο μελέτης στο σπίτι

Ο χώρος μελέτης είναι το σημείο του σπιτιού που περνάς τις περισσότερες ώρες διαβάζοντας, επικοινωνώντας με άλλους ανρώπους και, πολλές φορές, διασκεδάζοντας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει πάντα να είναι τακτοποιημένος και οργανωμένος. Ας δούμε, λοιπόν, πώς μπορείς να το πετύχεις αυτό.

 

Εξόπλισε σωστά τον χώρο

Εάν είσαι γονιός και θέλεις να διαμορφώσεις κατάλληλα τον χώρο του γραφείου για το παιδί, τακτοποίησέ τον επαναφέροντας τα σχολικά είδη σε πρώτο πλάνο. Λάβε υπόψη ότι αυτός ο χώρος θα πρέπει να βρίσκεται σε ένα δωμάτιο όπου το παιδί μπορεί να απομονωθεί και να συγκεντρωθεί, όπως είναι το υπνοδωμάτιό του. Εάν το παιδί διαβάζει σε μέρος του σπιτιού, όπως η κουζίνα ή το σαλόνι, όπου βλέπει άλλα μέλη της οικογένειας να πηγαινοέρχονται ή να βλέπουν τηλεόραση, του αποσπάται εύκολα η προσοχή κι επομένως δεν πρόκειται να διαβάσει σωστά ή ακόμη και καθόλου.

 

Τα κατάλληλα έπιπλα γραφείου

Ένα απλό γραφείο ή ακόμα κι ένα άνετο τραπέζι είναι ό,τι χρειάζεται ένας μαθητής δημοτικού. Μόνο φρόντισε να είναι αρκετά ευρύχωρο ώστε να χωράει τον σχολικό εξοπλισμό όπως τετράδια, βιβλία, μολύβια και ό,τι άλλο χρησιμοποιεί το παιδί όταν μελετάει. Εάν ο χώρος που διαθέτεις είναι μικρός, μία καλή λύση είναι να χρησιμοποιήσεις πτυσσόμενο τραπέζι το οποίο, όταν το παιδί τελειώνει το διάβασμα, αναδιπλώνεται και εξοικονομεί χώρο.

 Απαραίτητα είναι και μία ανατομική καρέκλα γραφείου που θα στηρίζει καλά την σπονδυλική του στήλη, ένα καλό επιτραπέζιο φωτιστικό και μια ραφιέρα στην οποία θα μπορεί να τοποθετεί τα βιβλία και άλλα αγαπημένα του αντικείμενα. Εναλλακτικά, υπάρχουν προτάσεις σε σετ γραφείου, όπως η σειρά Woodwell Decon, που σου παρέχει όλα όσα χρειάζεσαι για έναν εργονομικό χώρο μελέτης για το παιδί. Έρχονται σε διάφορα χρώματα και σχέδια. Διαθέτουν γραφείο, βιβλιοθήκη και επιπλέον ντουλάπι ή συρταριέρα για να αποθηκεύεις γραφική ύλη, αναλώσιμα και γενικά ό,τι δεν θέλεις να φαίνεται. Τα σετ συμπληρώνονται με μια εργονομική παιδική καρέκλα που, εκτός από άνεση, προσθέτουν επιπλέον πόντους στην αισθητική του δωματίου.

Εάν το υπνοδωμάτιο μοιράζονται δύο παιδιά, προτίμησε να χωρίσεις τα γραφεία τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι όσο γίνεται πιο απομονωμένα όταν μελετάνε.

Για μαθητές μεγαλύτερης ηλικίας, ή για φοιτητές, ασφαλώς κι οι ανάγκες τους είναι αυξημένες. Αυτό μπορεί να σημαίνει μεγαλύτερο γραφείο και περισσότεροι αποθηκευτικοί χώροι. Σε αυτή την περίπτωση, ιδανικό είναι ένα σετ γραφείο όπως το Woodwell Decon Oak Σετ Γραφείο, που μπορεί να συνδυαστεί με μια ανατομική καρέκλα γραφείου όπως η Woodwell BF2030 Black. Οι επιλογές σε χρώματα και σχέδια πολλές. Επομένως, δεν θα δυσκολευτείς να βρεις αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες σου.

 

Ο κατάλληλος υπολογιστής

Εάν είσαι μαθητής λυκείου και θέλεις να χρησιμοποιείς τον υπολογιστή σου κυρίως για τις εργασίες σου, να σερφάρεις στο ίντερνετ και να γράφεις κείμενα, μπορείς να κοιτάξεις κάτι σε πλήρες σετ υπολογιστή γραφείου, όπως είναι το Infinity Gear Core R2 PC, το οποίο έρχεται μαζί με την οθόνη Full HD της Dell, εργονομικό ποντίκι και πληκτρολόγιο. Έχει αρκετή μνήμη RAM για καλή λειτουργία και δίσκο SSD 240 GB για να ανοίγεις γρηγορότερα τις εφαρμογές που χρησιμοποιείς περισσότερο. Ίσως να θελήσεις να προσθέσεις κι έναν δεύτερο σκληρό δίσκο HDD 1ΤΒ ή μεγαλύτερης χωρητικότητας, για να αποθηκεύεις εκεί όλα τα αρχεία και τα έγγραφά σου. Καλό είναι να υπολογίσεις ότι το monitor, το πληκτρολόγιο και το ποντίκι καταλαμβάνουν χώρο στην επιφάνεια του γραφείου. Επομένως, το γραφείο θα πρέπει να κάνει εύκολη τη χρήση υπολογιστή, διαθέτοντας ευρύχωρη επιφάνεια εργασίας.

Εναλλακτικά, εάν μετακινείσαι συχνά, θα χρειάζεσαι φορητότητα. Θα σε καλύψει ένα laptop με οθόνη έως 15.6 ίντσες. Μπορείς να το συνδυάσεις με εξωτερική οθόνη, για μεγαλύτερη εργονομία, όταν βρίσκεσαι στο γραφείο σου. Επέλεξε monitor με διαγώνιο 24 ίντσες και με ανάλυση τουλάχιστον Full HD για να εργάζεσαι ξεκούραστα ή και για να μπορείς να μοιράζεσαι άνετα περιεχόμενο με άλλους όπως π.χ. για να παρακολουθείτε σειρές, ταινίες στο Netflix, κ.ά.

 

 

Εξασφάλισε χώρο για εκτυπωτή

Από τη στιγμή που θα ψάξεις για εκτυπωτή, αν είσαι φοιτητής, καλό είναι να εξετάσεις την αγορά πολυμηχανήματος, που περιλαμβάνει και scanner. Αυτή η λειτουργία χρειάζεται πάντα σε έναν φοιτητή. Μπορείς να ψηφιοποιείς την ύλη που θα διδαχθείς και δεν θα χρειάζεται να κουβαλάς τα βιβλία σου συνέχεια. Θα τα έχεις όλα στο smartphone ή στο tablet σου. Αν θες να χρησιμοποιήσεις ψηφιακό υλικό και για τις εργασίες σου, το scanner είναι μονόδρομος.

Επίσης, με ένα laser πολυμηχάνημα θα κάνεις μεγάλη οικονομία στο μελάνι. Αν πάρεις έναν laser printer και όχι έναν inkjet θα κατεβάσεις το κόστος εκτύπωσης κατακόρυφα. Οι laser printers δουλεύουν με toner, ένα είδος μελανιού που δεν είναι υγρό και μοιάζει με σκόνη. Οι laser printers μπορούν και βάζουν ακριβώς όσο μελάνι χρειάζεται για να γίνει η εκτύπωση, ούτε ψήγμα παραπάνω. Αν σε ενδιαφέρει κυρίως το κείμενο και λιγότερο τα χρώματα, ένα ασπρόμαυρο laser πολυμηχάνημα, σαν το HP Laser MFP 135a, είναι ιδανική επιλογή. Διαφορετικά, εάν χρειάζεσαι έγχρωμη εκτύπωση, ρίξε μια ματιά στις προτάσεις της Canon. Σίγουρα θα βρεις κάτι που να σε καλύπτει.

 

Μείωσε τα καλώδια

Τα καλώδια για το smartphone, το tablet, τη φωτογραφική μηχανή, τον εκτυπωτή και άλλων συσκευών που χρησιμοποιείς καθημερινά, μπορούν να δημιουργήσουν χάος στην επιφάνεια του γραφείου σου. Με μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορείς να βρεις πολλές επιλογές για οργάνωση καλωδίων, όπως ηλεκτρολογικοί δέτες, αυτοκόλλητα κανάλια καλωδίων, σπιράλ ή διαχειριστή καλωδίων. Το τελευταίο μπορείς να το κολλήσεις πίσω από το γραφείο ή από τον υπολογιστή για να οργανώσεις τα καλώδια σου.

Ακόμα μία λύση για λιγότερα καλώδια, και που θα σε βοηθήσει ταυτόχρονα να επεκτείνεις το οικιακό σου δίκτυο, είναι οι Powerline adapters. Χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο επικοινωνίας PLC (Power-line communication) που αξιοποιεί την οικιακή καλωδίωση ηλεκτροδότησης για να μεταφέρει (ή να διανέμει) ταυτόχρονα ηλεκτρικό ρεύμα και δεδομένα. Δύο adapters αρκούν για να δημιουργήσουν γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ τους. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να συνδέσεις τον ένα αντάπτορα σε μια ελεύθερη πρίζα και στο ρούτερ (με ένα καλώδιο Ethernet) και το δεύτερο σε μια πρίζα στον χώρο που θέλεις να καλύψει, δηλαδή στον χώρο μελέτης σου. Στη συνέχεια, πατώντας το πλήκτρο ζεύξης (Pair), η συσκευή εντοπίζει το διαθέσιμο δίκτυο χωρίς να χρειάζονται περαιτέρω ρυθμίσεις. Υπάρχουν επίσης και το wireless extender που στην ουσία λειτουργεί ως ασύρματο router.

Επίσης, οι συσκευές με ασύρματη συνδεσιμότητα, όπως ένα ασύρματα πολυμηχάνημα, ένα ασύρματο πληκτρολόγιο, ασύρματο ποντίκι ή Wi-Fi router, θα σου εξασφαλίσουν καλύτερη οργάνωση και δεν θα έχεις να αγχωθείς με την ακαταστασία των καλωδίων.

 

Ασφάλισε τις ηλεκτρονικές συσκευές στο γραφείο

Αν έχεις μετακομίσει σε παλιό σπίτι ή για οποιονδήποτε λόγο πέφτει συχνά το ρεύμα, το απλούστερο που μπορείς να κάνεις είναι να βάλεις τις ευαίσθητες συσκευές σου σε ένα πολύμπριζο ασφαλείας. Αν αυτό δεν σε καλύψει κι έχεις ανησυχίες, αντί για πολύμπριζο ασφαλείας βάλε ένα UPS. Τα UPS είναι μικρές μπαταρίες που παρακολουθούν την τάση του ρεύματος και επεμβαίνουν αν υπάρξουν προβλήματα. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο 2-6 ms παρακάμπτουν την τροφοδοσία από την πρίζα και δίνουν ρεύμα από την μπαταρία. Σου δίνουν χρόνο αν συμβεί κάτι, να σώσεις τη δουλειά που κάνεις στον υπολογιστή και να τον κλείσεις με ασφάλεια. Αν και πάλι δεν νιώθεις απόλυτη ασφάλεια, με την υπηρεσία τεχνικής υποστήριξης Κ-support έχεις συνεχώς μια ομάδα τεχνικών δίπλα σου που μπορούν να αντιμετωπίσουν τα πάντα.

 

Δημιούργησε έναν χώρο που να σε εμπνέει

Σίγουρα δεν θέλεις να έχεις ένα τυπικό και βαρετό γραφείο. Είναι πολύ βασικό να σε εμπνέει ο χώρος σου. Με ορισμένες απλές προσθήκες, μπορείς να δημιουργήσεις έναν χώρο που θα σε γεμίζει όρεξη και ενέργεια για περισσότερη μελέτη και προσπάθεια.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις για να σου ανεβαίνει η διάθεση με την πρώτη ματιά, είναι να φτιάξεις τον φωτισμό. Τι πιο απλό, λοιπόν, από το να εξοπλίσεις τον χώρο του γραφείου με ένα μία έξυπνη λάμπα LED. Πάρε, για παράδειγμα, το σετ Xiaomi Mi LED Smart Bulb (White & Color) και αναβάθμισε άμεσα την αισθητική του χώρου σου. Αυτή η λάμπα LED μπορεί να μπει σε οποιοδήποτε φωτιστικό. Μπορεί να γίνει φως οροφής, μπορεί να γίνει φωτιστικό γραφείου, εσύ διαλέγεις. Ελέγχεις τη φωτεινότητά της από μακριά με το κινητό και το απλούστερο που μπορείς να κάνεις με τη φωτεινότητά της, είναι να προγραμματίσεις την ένταση του φωτός ανάλογα με την ώρα της ημέρας, ή τη διάθεσή σου. Μέσα από την εφαρμογή για το smartphone σου, μπορείς να τη ρυθμίσεις να σε ξυπνάει φωτίζοντας σταδιακά τον χώρο.

Οι φωτογραφίες αγαπημένων προσώπων μπορούν, επίσης, να ενισχύσουν την αυτοσυγκέντρωση και να σε γεμίσουν θετική ενέργεια. Με μια ψηφιακή κορνίζα μπορείς να έχεις όλες τις αγαπημένες φωτογραφίες σου να εμφανίζονται η μία μετά την άλλη, ή ακόμα και μικρά βίντεο.βΕπίλεξε ψηφιακή κορνίζα που συνδέεται στον υπολογιστή, ώστε να μεταφέρεις ευκολότερα το υλικό σου.

Πρόσθεσε κι ένα ηχείο Bluetooth για να ακούς τις αγαπημένες σου playlists, από το smartphone, το tablet, ή τον υπολογιστή. Κι επειδή ένα ηχείο Bluetooth είναι σούπερ φορητό, μπορείς να το μεταφέρεις μαζί σου κι εκτός σπιτιού.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη