Μαγείρεμα με λιγότερες αναθυμιάσεις και μυρωδιές

Η ευωδία από το σπιτικό φαγητό αφήνει ένα όμορφο συναίσθημα. Όταν όμως μετατρέπεται σε έντονη κι ενοχλητική μυρωδιά που κάνει την ατμόσφαιρα στο σπίτι αποπνικτική, τότε αρχίζουν τα προβλήματα. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, η ίδια μυρωδιά παραμένει για ώρες ή και μέρες και δεν λέει να φύγει, όσα παράθυρα κι αν ανοίξεις.

Στο διαδίκτυο «κυκλοφορούν» πολλές λύσεις σχετικά με το πώς θα απομακρύνεις την επίμονη μυρωδιά φαγητού από το σπίτι. Βράσε νερό με ξίδι, μπαχαρικά, ή ψήσε φλούδες εσπεριδοειδών και το σπίτι θα «ξεμυρίσει» αμέσως. Πολλές από τις συμβουλές της γιαγιάς παραμένουν σταθερή αξία. Ωστόσο, η ψημένη φλούδα πορτοκαλιού, μανταρινιού κ.λπ. δεν πρόκειται να δώσουν μόνιμη λύση στο πρόβλημα σου, αφού μετά από λίγη ώρα, είτε θα επιστρέψει αυτή η δυσάρεστη μυρωδιά, ή με το που θα ανάψεις τον φούρνο ή την εστία για να μαγειρέψεις θα έχεις πάλι τα ίδια, αν όχι χειρότερα. Ήρθε λοιπόν η ώρα να ασχοληθείς με την πραγματική αιτία του προβλήματος, που δεν είναι άλλη από τον κακό -μη επαρκή- εξαερισμό της κουζίνας.

 

Μαγείρεμα και άνετη διαβίωση

Το πρώτο και πιο απλό βήμα για να αντιμετωπίσεις τις έντονες αναθυμιάσεις και μυρωδιές κατά το μαγείρεμα, είναι να ελέγξεις τη λειτουργία του απορροφητήρα σου.

Ο απορροφητήρας είναι μια ιδιαίτερα χρήσιμη συσκευή στην κουζίνα που πολλές φορές δεν της δίνεται η σημασία που πρέπει. Φιλτράρει αποτελεσματικά τα λίπη και άλλα στερεά σωματίδια κατά το μαγείρεμα. Είναι σχεδιασμένος για να αποβάλει τους υδρατμούς και τις οσμές από το σπίτι σου.

Με τη μείωση των επιπτώσεων των δυσάρεστων οσμών και των ρύπων, έχεις την ελευθερία να είσαι ακόμα πιο δημιουργικός στην κουζίνα σου. Αντί να αποθαρρύνεσαι από την αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιουργείται στο σπίτι, με σύμμαχο έναν ποιοτικό απορροφητήρα κουζίνας, θα είσαι πιο πρόθυμος να εκτελέσεις τις αγαπημένες σου συνταγές και να τις απολαύσεις μαζί με την οικογένειά σου.

Όλοι οι απορροφητήρες είναι εξοπλισμένοι με φίλτρα κατακράτησης λίπους, τα οποία παγιδεύουν σωματίδια λίπους στον αέρα. Ανάλογα τον τύπο, τα φίλτρα κατακράτησης λίπους είτε πρέπει να αντικαθίστανται ή να καθαρίζονται τακτικά.

Ορισμένα μοντέλα υποδεικνύουν πότε χρειάζεται καθαρισμός ή αντικατάσταση του φίλτρου. Σε περίπτωση που ο απορροφητήρας ακούγεται περισσότερο απ’ ότι συνήθως, είναι μια εμφανής υπόδειξη πως ήρθε η ώρα να δράσεις. Διαφορετικά, όταν βουλώνουν τα φίλτρα, μειώνεται δραματικά η απόδοσή του.

Τα μόνιμα μεταλλικά φίλτρα κατακράτησης λίπους στου απορροφητήρες καθαρίζονται στο χέρι ή σε πλυντήριο πιάτων σε ένα εντατικό πρόγραμμα πλύσης. Έτσι δεν χρειάζεται να ξοδεύεις χρήματα στην αγορά αναλωσίμων.

 

Τα κατάλληλα σκεύη και συσκευές

Εφόσον έχεις εξασφαλίσει επαρκή εξαερισμό στην κουζίνα σου, το επόμενο βήμα είναι να εξασφαλίσεις μαγείρεμα με όσο το δυνατόν λιγότερες αναθυμιάσεις. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το πετύχεις αυτό. Ένας από αυτούς, είναι το μαγείρεμα με χύτρα ταχύτητας. Λόγω κατασκευής, η χύτρα εξασφαλίζει λιγότερες αναθυμιάσεις και μυρωδιές, ενώ παράλληλα εξοικονομείς μέχρι και 70-80% του χρόνου που χρειάζεσαι για να προετοιμάσεις το φαγητό. Άρα εξοικονομείς και ενέργεια.

Φυσικά, κάποιος εύλογα θα σκεφτεί ότι δεν γίνεται να μαγειρεύουμε τα πάντα στη χύτρα ταχύτητας. Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουν οι κατσαρόλες, τα τηγάνια, οι γάστρες κ.λπ. Όσον αφορά στο μαγείρεμα με κατσαρόλα και τηγάνι, οι γενικοί κανόνες μαγειρέματος λένε ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε -όπου είναι εφικτό- καπάκι ίδιας διαμέτρου με το σκεύος, το οποίο δεν πρέπει να αφαιρείται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Επίσης, δεν πρέπει να υπερβαίνεται η μέγιστη ένδειξη χωρητικότητας του σκεύους. Χρειάζεται επίσης προσοχή στη θερμοκρασία μαγειρέματος. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφεύγεις το μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία και παρατεταμένα. Έτσι, εξασφαλίζεις λιγότερες αναθυμιάσεις, οικονομικότερο μαγείρεμα, αλλά και καλύτερο και πιο υγιεινό αποτέλεσμα.

Ακόμη καλύτερη λύση, ειδικά για τηγάνισμα χωρίς τις δυσάρεστες μυρωδιές στα ρούχα και στην ατμόσφαιρα του σπιτιού, είναι η φριτέζα. Οι σύγχρονες φριτέζες ή οι πολυμάγειρες που λειτουργούν και ως φριτέζα, εξασφαλίζουν υγιεινό μαγείρεμα με ελάχιστο ή καθόλου λάδι, διατηρώντας την κουζίνα σου καθαρή και αποτρέποντας δυσάρεστες μυρωδιές και ατμούς.

 

Η σύγχρονη καθημερινότητα επιτάσσει λύσεις πρακτικές και όχι πρόχειρες. Στην προκειμένη περίπτωση, όταν έχεις εξοπλίσει την κουζίνα σου με τις κατάλληλες συσκευές και σκεύη κουζίνας και τα χειρίζεσαι σωστά, τότε σίγουρα δεν πρόκειται να αντιμετωπίζεις δυσάρεστες μυρωδιές, κάθε φορά που μαγειρεύεις.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη