Τεξ – Μεξ κουζίνα

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Για να πάμε καλά διαβασμένοι στο μεξικάνικο την επόμενη φορά, ανακαλύπτουμε τις πολυάριθμες παραλλαγές στο ίδιο θέμα της μεξικάνικης κουζίνας που δεν είναι άλλο από τις τορτίγιες.

 

 

Η μεξικάνικη και η tex-mex κουζίνα συνηθίζει να τυλίγει μέσα στις αγαπημένες της τορτίγιες σχεδόν τα πάντα. Δεν έχουν όμως όλες οι τορτίγιες το ίδιο μέγεθος, τον ίδιο τρόπο τυλίγματος, ψησίματος ή σερβιρίσματος. Για να είμαστε ακριβείς, οι τορτίγιες είναι πολύ λεπτές άζυμες πίτες από καλαμποκάλευρο ή σιτάλευρο. Θυμίζουν λίγο τις αραβικές πίτες ή τις δικές μας πίτες για σουβλάκι, αλλά είναι πολύ πιο λεπτές και ελαστικές.

 

Tacos

Τα τάκος είναι μικρές σταρένιες ή καλαμποκένιες τορτίγιες στο μέγεθος του χεριού που σερβίρονται διπλωμένες στη μέση κι ελαφρώς ανοιχτές από πάνω, με γέμιση που ποικίλει: ψημένο και ψιλοκομμένο κρέας, πουλερικό ή κιμά μαγειρεμένο, ψιλοκομμένα λαχανικά, σάλτσα, φασόλια, τριμμένο τυρί, σαλάτα, ξινή κρέμα κλπ. Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν τα τάκος με τραγανές πίτες που θυμίζουν μεγάλα νάτσος. Η μερίδα περιλαμβάνει συνήθως 3 τάκος.

 

Burritos

Μπουρίτο στα ισπανικά θα πει γαϊδουράκι. Όταν πρόκειται για φαγητό όμως μιλάμε για τρυφερές τορτίγιες μεσαίου μεγέθους τυλιγμένες σε ρολά, φορτωμένες (σαν γαϊδουράκια) με ένα μείγμα συστατικών που μπορούν να περιλαμβάνουν ψημένο και ψιλοκομμένο κρέας ή πουλερικό, κιμά, φασόλια, ψιλοκομμένα λαχανικά, ρύζι, τριμμένο τυρί, μπαχαρικά. Συχνά περιέχουν και κάποια σος, pico de gallo (ωμή σάλτσα από ψιλοκομμένη ντομάτα, κρεμμύδι, κόλιανδρο, λάιμ, πιπεριά), γκουακαμόλε (σάλτσα αβοκάντο), ξινή κρέμα. Θα μπορούσαμε να τα πούμε και … μεξικάνικα πιτόγυρα.

 

Quesadillas

Τα κεσαντίγιας είναι δύο μέτριες έως μεγαλούτσικες τορτίγιες –μία πάνω και μία κάτω- οι οποίες γεμίζονται με μείγμα υλικών (ψιλοκομμένο κρέας ή πουλερικό, κιμά, φασόλια, ψιλοκομμένα λαχανικά) και τριμμένο τυρί οπωσδήποτε για να δέσει η γέμιση. Τα κεσαντίγιας ψήνονται με λίγο λάδι στο τηγάνι και από τις δυο μεριές και σερβίρονται κομμένα σε 8 τρίγωνα κομμάτια που θυμίζουν πίτσα σκεπαστή. Συνοδεύονται από σάλτσες και ξινή κρέμα.

 

Chimichangas

Τα τσιμιτσάνγκας είναι μεγαλούτσικες τορτίγιες γεμισμένες με ένα μείγμα υλικών που περιλαμβάνει ψημένο και ψιλοκομμένο κρέας ή πουλερικό, κιμά, φασόλια, ψιλοκομμένα λαχανικά, μπαχαρικά και τριμμένο τυρί, τα οποία τυλίγονται σε μακρόστενα πακέτα και ψήνονται για λίγο στο τηγάνι ή στον φούρνο έτσι ώστε να λιώσει το τυρί και να γίνει τραγανή η τορτίγια. Συνήθως σερβίρονται κομμένα στη μέση και λοξά. Συνοδεύονται από σάλτσες και σος.

 

Fajitas

Τα φαχίτας είναι ζεσταμένες τορτίγιες που σερβίρονται στο τραπέζι με ψημένο κρέας κομμένο σε λωρίδες (μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο), λαχανικά- κομμένα σε λωρίδες επίσης (συνήθως μέσα σε τηγάνια) και μπολ με διάφορα συνοδευτικά. Ο καθένας παίρνει μόνος του τα κομμάτια που θέλει και τα συνοδευτικά που προτιμά (pico de gallo, guacamole, sour cream, chilly sauce) γεμίζει τις τορτίγιες του -μία τη φορά- και φτιάχνει τα δικά του φαχίτας.

 

Enchiladas

Για να φτιάξουμε εντσιλάδας, παίρνουμε τορτίγιες μέτριου μεγέθους τις γεμίζουμε με διάφορα ψιλοκομμένα υλικά, τις τυλίγουμε σε ρολά ή πακέτα και τις αραδιάζουμε σε ταψάκια τη μια δίπλα στην άλλη. Ύστερα τις περιχύνουμε με μια πηχτή κρεμώδη σάλτσα και αφού τις πασπαλίσουμε με τυρί, τις ψήνουμε στον φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία για 20-30 λεπτά περίπου μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρουν χρώμα. Θα μπορούσαμε να πούμε δηλαδή πως τα εντσιλάδας είναι τα μεξικάνικα κανελόνια.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη