Μαγείρεψε με λιγότερο ρεύμα και χρήματα

by K Admin

 

 

Μπορεί η προετοιμασία του φαγητού να μην είναι από τις μεγαλύτερες αιτίες που «φουσκώνουν» τους λογαριασμούς του σπιτιού σου, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει κι αυτή μερίδιο στα χρήματα που πληρώνεις για ρεύμα. Εξάλλου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το μαγείρεμα αντιστοιχεί στο 6,4% της ενεργειακής κατανάλωσης του μέσου ελληνικού νοικοκυριού.

Επομένως, όσο περισσότερο καταφέρεις να μειώσεις αυτό το ποσοστό, τόσο περισσότερο κερδισμένος θα είσαι. Κάτι που μάλιστα μπορεί να γίνει με μερικές απλές κινήσεις, χωρίς να χρειαστεί καμία «έκπτωση» στην ποιότητα του φαγητού.

 

Προτίμησε τη χύτρα ταχύτητας

Οι χύτρες ταχύτητας είναι γνωστές για την… ταχύτητα, δηλαδή για το γεγονός ότι εξοικονομούν χρόνο. Ωστόσο, πέρα το ότι το μαγείρεμα τελειώνει έως και 80% πιο γρήγορα, χρειάζεται και λιγότερη κατανάλωση ενέργειας. Έτσι, η οικονομία σε ρεύμα αγγίζει το 30-60%.

 

Ταίριαξε σωστά τα σκεύη με τις εστίες

Από τα «μάτια» της κουζίνας, επίλεξε εκείνο που εφαρμόζει ακριβώς η κατσαρόλα ή το τηγάνι που πρόκειται να χρησιμοποιήσεις. Στην περίπτωση η εστία είναι μεγαλύτερη από το σκεύος, τότε θα σπαταλάς ενέργεια χωρίς λόγο.

 

Εκμεταλλεύσου όλη τη θερμότητα

Όταν βράζεις νερό ή φαγητό, φρόντισε να κλείνεις την κατσαρόλα με το καπάκι. Επίσης, μόλις ξεκινήσει η «βράση», κατέβασε την ένταση της εστίας μέχρι εκείνη τη «σκάλα» που συντηρεί τον βρασμό. Η υπερβολική θερμότητα προκαλεί μεγαλύτερη κατανάλωση ηλεκτρισμού, χωρίς ιδιαίτερα οφέλη.

Τέλος, κλείσε το «μάτι» μερικά λεπτά πριν τελειώσεις το μαγείρεμα, ώστε να μην πάει άχρηστη η θερμότητα που συνεχίζει να εκπέμπει.

 

Αξιοποίησε το φούρνο μικροκυμάτων

Οι φούρνοι μικροκυμάτων είναι πολύ πιο αποδοτικοί από τις κουζίνες και τους φούρνους – μάλιστα, συγκριτικά με τους συμβατικούς φούρνους, καταναλώνουν 70-90% λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια.  Επομένως, αν έχεις μία τέτοια συσκευή, χρησιμοποίησέ την όσο το δυνατόν συχνότερα, όπως για παράδειγμα όταν θέλεις να ζεστάνεις μία μικρή ποσότητα φαγητού.

 

Κλείσε και τον απορροφητήρα μαζί με την κουζίνα

Μην ξεχνάς να κλείνεις τον απορροφητήρα, κάθε φορά που ολοκληρώνεις το μαγείρεμα. Σε αντίθετη περίπτωση, θα χαλάς ρεύμα χωρίς λόγο.

 

 

Χρησιμοποίησε το φούρνο όταν είναι απαραίτητος

Ο φούρνος είναι από τις πιο «αχόρταγες» σε ρεύμα συσκευές του νοικοκυριού, επομένως το προτιμότερο θα ήταν να τον χρησιμοποιείς όταν υπάρχει πραγματικά ανάγκη. Για παράδειγμα, είναι αρκετά ενεργοβόρα λύση στην περίπτωση που θέλεις να ζεστάνεις μία μικρή ποσότητα φαγητού.

Από την άλλη πλευρά, όταν ψήνεις κάποιο φαγητό, προσπάθησε να μην ανοιγοκλείνεις συχνά την πόρτα. Με κάθε άνοιγμα «φεύγει» θερμότητα από το φούρνο, ο οποίος θα πρέπει στη συνέχεια να καταναλώσει ηλεκτρική ενέργεια για να επαναφέρει τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του. Επίσης, κλείνε τον λίγο πριν τελειώσει το ψήσιμο, το οποίο θα ολοκληρωθεί από την υπάρχουσα θερμότητα.

 

Κράτα καθαρές τις εστίες και το φούρνο

Όταν οι «εστίες» και ο φούρνος καθαρίζονται με επιμέλεια, λειτουργούν πιο αποδοτικά και επομένως εξοικονομούν ρεύμα.

 

Περιόρισε το φαγητό που πετάς

Αντί για τα σκουπίδια, το καλύτερο είναι οι παραπανίσιες ποσότητες φαγητού να καταλήγουν στη συντήρηση ή την κατάψυξη του ψυγείου, ώστε να τις καταναλώσεις κάποια επόμενη ημέρα. Με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο θα γλιτώνεις χρόνο και ρεύμα από το μαγείρεμα, αλλά και θα ελαχιστοποιείς τα ψώνια από το σουπερμάρκετ ή το μανάβικο που πάνε χαμένα.

Επιπλέον, στην περίπτωση φαγητών που καλοδιατηρούνται στην κατάψυξη, μπορείς να φτιάχνεις λίγη παραπάνω ποσότητα, την οποία εξ αρχής θα προορίζεις για το ψυγείο.

 

Διάλεξε σωστά την καινούρια σου κουζίνα

Στην περίπτωση που πρόκειται να αγοράσεις κουζίνα, προτίμησε ένα μοντέλο υψηλής ενεργειακής κλάσης. Στις διαθέσιμες επιλογές που έχεις, υπάρχουν επίσης οι κουζίνες με επαγωγικές εστίες, οι οποίες θερμαίνουν το φαγητό μέσω μαγνητικών πεδίων. Με αυτό τον τρόπο, το μαγείρεμα ολοκληρώνεται πιο γρήγορα: για παράδειγμα, ένα λίτρο νερού βράζει σε περίπου 90 δευτερόλεπτα, 3 φορές δηλαδή πιο γρήγορα από τις ηλεκτρικές εστίες.

Οικονομικότερο μαγείρεμα προσφέρουν επίσης οι κουζίνες που λειτουργούν με φυσικό αέριο ή υγραέριο. Μάλιστα, υπάρχουν μοντέλα με μεικτές εστίες, οι οποίες δηλαδή διαθέτουν και «μάτια» που λειτουργούν με ρεύμα.

Μπορείς να δεις ακόμη