Μικροσυσκευές κουζίνας για υγιεινό μαγείρεμα

 

Η κουζίνα είναι πραγματικά το σημείο που ξεκινάει και τελειώνει η υγιεινή διατροφή. Αν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συσκευές, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα απογοητευτείς και θα καταφύγεις στις πιο απλές και συνήθως λιγότερο υγιεινές διατροφικές επιλογές όπως το “fast food”, ή στην αγορά παρασκευασμένου γεύματος από το σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, η συχνή κατανάλωση έτοιμου φαγητού όχι μόνο μειώνει την ποιότητα της διατροφής σου, αλλά αυξάνει επίσης τις πιθανότητες να «πάρεις» κιλά. Για το λόγο αυτό, ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να τρέφεσαι σωστά είναι να φτιάχνεις μόνος σου τα γεύματα στην κουζίνα σου.

Παρακάτω θα βρεις πέντε εύχρηστες μικροσυσκευές κουζίνας που θα σε βοηθήσουν να προετοιμάζεις και να μαγειρεύεις υγιεινότερα γεύματα, γρήγορα και εύκολα.

 

Πολυμάγειρας

Εάν ο χρόνος σου είναι περιορισμένος ή και δεν σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις ποτέ σου τηγάνι ή κατσαρόλα, αλλά από την άλλη θέλεις να τρέφεσαι υγιεινά και να μην ξοδεύεις χρήματα για «γρήγορο» φαγητό, η καλύτερη δυνατή λύση για εσένα είναι ένας πολυμάγειρας. Ακόμα κι αν δεν γνωρίζεις τίποτα από μαγειρική, η συσκευή αυτή θα σε διευκολύνει και ταυτόχρονα θα σε εισάγει στον κόσμο της μαγειρικής.

Υπάρχουν προτάσεις όπως ο πολυμάγειρας Bosch MUC88B68 AutoCook Pro, που είναι εξοπλισμένες με ψηφιακή οθόνη σε πολλές γλώσσες παρέχοντας ακριβή χρόνο και θερμοκρασία και προβάλουν οδηγίες βήμα προς βήμα, αλλά και αναλυτικές οδηγίες για μαγειρευτά και αργό μαγείρεμα, για καλύτερα και πιο γευστικά αποτελέσματα. Με αυτό τον τρόπο θα μειώσεις και τα περιττά σκεύη μαγειρικής και θα εξασφαλίσεις χώρο. Αυτό θα σου φανεί εξαιρετικά χρήσιμο, ειδικά εάν διαθέτεις μικρή κουζίνα.

Εάν είσαι λάτρης του «τηγανιτού», ρίξε μια ματιά στη φριτέζα-πολυμάγειρας Delonghi FH1394/1/2 Multifry. Μαγειρεύει υγιεινά και νόστιμα μια μεγάλη ποικιλία φαγητών ενώ μπορεί επιπλέον να τηγανίσει με ελάχιστο λάδι, καλύπτοντας έτσι όλες τις ανάγκες που υπάρχουν σε μια κουζίνα.

 

Ατμομάγειρας

Ο ατμομάγειρας είναι μια συσκευή που ανταποκρίνεται άψογα στις ανάγκες της σύγχρονης ζωής, όπου ο όλοι αναζητούν την παρασκευή ενός υγιεινού, γευστικού και γρήγορου γεύματος. Με τον ατμομάγειρα, μπορείς να παρασκευάσεις ταυτόχρονα τρία είδη φαγητού, όπως ψάρι σε συνδυασμό με λαχανικά και πατάτες ή κρέας σε συνδυασμό με  λαχανικά και ρύζι. Είναι ιδανική επιλογή και για την προετοιμασία των βρεφικών και παιδικών γευμάτων. Ο ατμός μαγειρεύει το φαγητό υγιεινά και ομοιόμορφα χωρίς να ανακατεύει τις γεύσεις και τα  αρώματα μεταξύ των διαφορετικών θαλάμων. Η συσκευή καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο στον πάγκο της κουζίνας και όλα της τα εξαρτήματα πλένονται εύκολα είτε στο πλυντήριο πιάτων είτε στο χέρι.

 

Τοστιέρα

Η τοστιέρα καθημερινά αποδεικνύει την χρησιμότητα της στην κουζίνα. Μπορεί να σου λύσει τα χέρια για να ζεστάνεις γρήγορα κάποιο φαγητό ή να φτιάξεις ένα θρεπτικό τοστ ή σάντουιτς με υλικά της αρεσκείας σου. Μάλιστα, με μία «έξυπνη» τοστιέρα όπως η OptiGrill+ XL της Tefal, θα μπορείς να ψήσεις όλα τα είδη φαγητών πέρα από τοστ και σάντουιτς, όπως μπιφτέκι, κοτόπουλο, λουκάνικο, χοιρινό, ψάρι, θαλασσινά, μοσχάρι και μπέικον. Επιπρόσθετα, διαθέτει ένδειξη επιπέδου μαγειρέματος, δυνατότητα επιλογής εξειδικευμένου προγράμματος για να μπορείς να ψήσεις εύκολα το φαγητό της αρεσκείας σου, μέχρι ειδικό αισθητήρα που προσαρμόζει τη σωστή θερμοκρασία ανάλογα το μέγεθος, την ποσότητα και το πάχος του φαγητού. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

 

 

Μπλέντερ

Τα μπλέντερ είναι πολυχρηστικά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα με ένα τέτοιο εργαλείο στην κουζίνα σου, όπως να πολτοποιήσεις ή να κόψεις μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα όλα τα αγαπημένα σου υλικά, ακόμη και πατάτες για τηγάνισμα. Μάλιστα, ορισμένα μοντέλα έρχονται με μεγάλη ποικιλία δίσκων για κόβεις σε οποιοδήποτε μέγεθος και σχήμα τα υλικά σου και να δημιουργείς τις αγαπημένες σου σπιτικές σαλάτες. Και το πιο σημαντικό, δεν θα σου «πιάσει» πολύ χώρο στον πάγκο της κουζίνας.

Με προτάσεις όπως το Philips HR2100/00 Blender μπορείς να δημιουργήσεις δροσερά κοκτέιλ και smoothies, να κόψεις φρέσκα μυρωδικά, να φτιάξεις φρέσκους χυμούς, milkshakes, σάλτσες και πολλά άλλα. Και επειδή ο χρόνος είναι χρήμα, αποθηκεύεται γρήγορα κι εύκολα, ενώ διαθέτει εξαρτήματα που πλένονται και στο πλυντήριο πιάτων.

Εναλλακτικά, υπάρχουν και τα μπλέντερ χειρόςραβδομπλέντερ). Είναι μακρόστενα και στην άκρη τους φέρουν μία μικρή λεπίδα κοπής. Το ραβδομπλέντερ αποτελεί ένα απλό και εύχρηστο εργαλείο που χρησιμοποιείται κυρίως για μικρές ποσότητες σαλτσών και σουπών, για να ρευστοποιεί υλικά ή για την παρασκευή μονών ή διπλών δόσεων smoothies.

 

Ράβδος Sous Vide

Το Sous Vide (Σου Βιντ) είναι μια μέθοδος μαγειρέματος σύμφωνα με την οποία τα τρόφιμα είναι συσκευασμένα σε πλαστικές σακούλες σε κενό αέρος και έπειτα μαγειρεύονται σε ζεστό νερό ή σε ατμούς σε ήπια θερμοκρασία, με χρονική διάρκεια απόλυτα συνυφασμένη με το τρόφιμο που μαγειρεύουμε. Τα οφέλη της τεχνικής Sous Vide σχετίζονται με τη νοστιμιά και τη θρεπτικότητα.

Το γεγονός ότι η θέρμανση των υλικών γίνεται σε ήπιες θερμοκρασίες, σταδιακά και σε κενό αέρα, σημαίνει στη πράξη ότι υπάρχει ελάχιστη απώλεια θρεπτικών και γαστρονομικά πολύτιμων συστατικών. Οι πρώτες ύλες βρίσκονται εγκλωβισμένες σε μια σακούλα σε κενό αέρος και θερμαίνονται σε χαμηλές θερμοκρασίες, οπότε δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο να χάσουν τα αρώματά τους και τη γεύση τους. Αυτή η ακρίβεια προσφέρει πεντανόστιμες γεύσεις και δυνατότητα αναπαραγωγής του αποτελέσματος ξανά και ξανά.

Χάρη στις ειδικές συσκευές ράβδος Sous Vide, όπως είναι οι προτάσεις της Laica, μπορείς να εφαρμόσεις κι εσύ, στη δική σου κουζίνα, την παραπάνω τεχνική μαγειρέματος εύκολα και γρήγορα, χωρίς να έχεις ιδιαίτερες γνώσεις μαγειρικής. Μάλιστα, οι εν λόγω συσκευές σού επιτρέπουν να τρέφεσαι υγιεινά, χωρίς να «θυσιάζεις» πολύ χρόνο στην κουζίνα! Για παράδειγμα, μπορείς να ετοιμάσεις το φαγητό σου με μία συσκευή ράβδος Sous Vide και να το ψύξεις άμεσα και να διατηρηθεί, είτε στο ψυγείο είτε στην κατάψυξη, για μεγάλο διάστημα, χωρίς να χάνει τη μορφή ή τις θρεπτικές του ουσίες.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη