1,K
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Η τακτική κατανάλωση οσπρίων επιβάλλεται μιας και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη και υγιεινή, παρόλα αυτά συχνά συνοδεύεται από δυσάρεστα φουσκώματα. Ας δούμε λοιπόν με ποιο τρόπο θα τα μετριάσουμε στο μέγιστο βαθμό.
Η πλούσια περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες εκτός από ωφέλιμα κάνει τα όσπρια μερικές φορές και δύσπεπτα. Όμως υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που επιδεινώνουν την κατάσταση, τους οποίους πρέπει να επισημάνουμε και να αποφύγουμε. Δίνουμε λοιπόν βάση στα παρακάτω 10 σημεία:
- Αγοράζουμε όσπρια νέας εσοδείας. Γι’ αυτό προτιμάμε συσκευασμένα όσπρια που μας δίνουν τη δυνατότητα ελέγχου της ημερομηνίας παραγωγής τους. Χύμα αγοράζουμε μόνο αν έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στον έμπορο. Τα περσινά όσπρια είναι πάντα πιο σκληρά, βράζουν δυσκολότερα και είναι πιο δύσπεπτα.
- Τα αγοράζουμε σε λογικές ποσότητες και δεν αφήνουμε τα σακουλάκια στο ντουλάπι να χρονίζουν. Τα χύμα όσπρια είναι προτιμότερο να αποθηκεύονται σε πάνινες σακούλες που αναπνέουν και καλό είναι να βάζουμε μαζί στη σακούλα μερικά δαφνόφυλλα που διώχνουν τα έντομα.
- Τα όσπρια χρειάζονται πάντα καλό πλύσιμο μετά το καθάρισμα (ίσως χρειαστεί να απομακρύνουμε μικρά πετραδάκια ή παραμορφωμένα σπυριά) ενώ κάποια από αυτά χρειάζονται μούλιασμα για μερικές ώρες μέσα σε κρύο νερό. Καλό είναι να αλλάζουμε στο ενδιάμεσο νερό. Μαγειρεύουμε απ’ ευθείας χωρίς μούλιασμα τα μικρού μεγέθους όσπρια (φακές, φασόλια πολύ ψιλά, μαυρομάτικα, ροβίτσα, φάβα).
- Η μέθοδος του γρήγορου μουλιάσματος μπορεί να βοηθήσει στην περίπτωση που ξεχάσουμε να μουλιάσουμε αποβραδίς τα όσπρια. Τα ξεπλένουμε αρκετές φορές τα βάζουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα μαζί με νερό υπολογίζοντας 4 κούπες νερό για κάθε κούπα και αφού πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά. Μετά σβήνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε για 1 ώρα. Με αυτό τον τρόπο τα διάφορα ενζυμικά προϊόντα διασπούν τους ολιγοσακχαρίτες που ευθύνονται για το φούσκωμα.
- Όλες οι συνταγές ξεκινάνε με βράσιμο των οσπρίων. 15 λεπτά μετά την πρώτη βράση, αλλάζουμε νερό, είτε πρόκειται για ψιλά είτε για πιο χοντρά. Καλό είναι να αλλάζουμε νερό και μια δεύτερη φορά.
- Δεν ξεχνάμε να απομακρύνουμε με τρυπητή κουτάλα τον αφρό που δημιουργείται στην επιφάνεια του νερού κατά τον βρασμό.
- Τα φρέσκα όσπρια χρειάζονται 1 ώρα περίπου μαγείρεμα για να βράσουν. Aν δεν βράσουν μέσα σε 2 ώρες, τότε σημαίνει πως είναι πολύ μπαγιάτικα και πως δεν θα βράσουν ποτέ σωστά και πως θα μας δημιουργήσουν σοβαρό φούσκωμα. Καλύτερα να μην επιμείνουμε περισσότερο, σπαταλώντας χρόνο και ενέργεια.
- Αποφεύγουμε τις βαριές σάλτσες στα όσπρια, τα πολλά τσιγαρίσματα, τα πολλά κρεμμύδια και τους συνδυασμούς με άλλα λαχανικά που μας φουσκώνουν εξίσου (λάχανο, κουνουπίδι, κλπ).
- Τα συνδυάζουμε με τροφές πιο εύπεπτες όπως τα ζυμαρικά, το ρύζι, η κινόα.
- Τα βάζουμε στη διατροφή μας πιο συχνά (2-3 φορές την εβδομάδα) αλλά τα καταναλώνουμε με μέτρο κάθε φορά. Υπολογίζουμε τη μερίδα σε μισό πιάτο.