Οδηγός αγοράς για μαγειρικές εστίες

Οι σύγχρονες μαγειρικές εστίες είναι μια από τις μεγαλύτερες ευκολίες στην κουζίνα. Είναι η συσκευή που σου επιτρέπει να αφήσεις ελεύθερη τη δημιουργικότητά σου και να ζήσεις μοναδικές στιγμές μαγειρικής. Γι’ αυτό όταν θέλεις να αγοράσεις καινούργιες εστίες και ξεκινάς την έρευνα αγοράς, βεβαιώσου πως θα διαλέξεις το προϊόν που θα καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες σου. Υπάρχουν εστίες που είναι γρήγορα θερμαινόμενες επαγωγικέςκεραμικές, ισχυρές εστίες αερίου, εύκολες στο καθάρισμα, σε διάφορα μεγέθη. Το ποια θα είναι η κατάλληλη για σένα επιλογή εξαρτάται από τις προτιμήσεις σου, τις ανάγκες σου, τη διαρρύθμιση της κουζίνας σου και το νοικοκυριό σου. Ο παρακάτω οδηγός θα σε βοηθήσει να επιλέξεις μαγειρικές εστίες που θα είναι οι πλέον κατάλληλες για σένα.

 

Τύπος Εστίας

Ο βασικότερος παράγοντας επιλογής της κατάλληλης εστίας είναι το στιλ μαγειρικής σου. Ορισμένοι τύποι εστιών θα ταιριάξουν περισσότερο σε σένα, σε σχέση με άλλους. Φυσικά, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη σου. Για παράδειγμα, αν μαγειρεύεις συχνά θα πρέπει να επιλέξεις ένα μοντέλο που θα προσφέρει πολλές ζώνες μαγειρέματος ή και να δέχεται μεγάλα σκεύη χωρίς προβλήματα. Επίσης, αν στο σπίτι κυκλοφορούν παιδιά, η πρώτη σου έννοια θα είναι η ασφάλειά τους.

 

Επαγωγικές

Στις επαγωγικές εστίες, η επιφάνεια μαγειρέματος θερμαίνεται μόνο κάτω από το σκεύος χρησιμοποιώντας λιγότερη από τη μισή ενέργεια σε σχέση με τις τυπικές εστίες. Το μαγείρεμα σε επαγωγική εστία παρέχει ταχύτερη θέρμανση, βελτιωμένη θερμική απόδοση και πιο ακριβή έλεγχο. Σε σύγκριση με τις συμβατικές ηλεκτρικές εστίες, οι επαγωγικές μπορούν να μειώσουν ακόμα και στο μισό τον χρόνο μαγειρέματος ενώ καταναλώνουν σημαντικά λιγότερη ενέργεια.

Προσφέρουν τέλεια εφαρμογή των μαγειρικών σκευών έχοντας τη δυνατότητα να επιλέξεις ανάμεσα σε διαφορετικά μεγέθη ζωνών, ώστε να καταλήξεις σε αυτή που ταιριάζει στο μαγειρικό σου σκεύος. Έτσι μπορείς να χρησιμοποιείς στην εστία σκεύη κάθε σχήματος και μεγέθους. Πολλές εστίες διαθέτουν επιπρόσθετες μεγάλες επεκτάσιμες ζώνες. Οι επαγωγικές εστίες είναι γνωστές για τον εξαιρετικά εύκολο καθαρισμό, απαιτεί μόνο ένα σκούπισμα με βρεγμένο πανί. Επειδή θερμαίνεται μόνο το σκεύος, σε περίπτωση που χυθεί κάτι στην επιφάνεια της εστίας δεν καίγεται.

 

Κεραμικές

Χρησιμοποιούν θερμαντικές αντιστάσεις κάτω από μια υαλοκεραμική επιφάνεια, οι οποίες ζεσταίνονται και μεταφέρουν τη θερμότητα στην επιλεγμένη ζώνη μαγειρέματος. Από άποψη απόδοσης, οι κεραμικές εστίες είναι πολύ καλή επιλογή. Παράγουν θερμότητα άμεσα και ανταποκρίνονται γρήγορα στις αλλαγές θερμοκρασίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ταχύτερους χρόνους μαγειρέματος και μικρότερη κατανάλωση ενέργειας. Προσφέρουν επίσης τέλεια εφαρμογή και την επιλογή διαφόρων ζωνών, ώστε να προσαρμόζονται άμεσα κι εύκολα στο μέγεθος του σκεύους. Έτσι μπορείς να χρησιμοποιείς στην εστία σκεύη κάθε σχήματος και μεγέθους. Πολλές εστίες διαθέτουν επιπρόσθετες μεγάλες επεκτάσιμες ζώνες. Είναι εύκολες στο καθάρισμα και διαθέτουν μοντέρνο φινίρισμα.

 

Εστίες αερίου

Οι κλασικές, μη ηλεκτρικές εστίες αερίου είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν ακόμη πιο εύκολο έλεγχο τη θερμότητας. Οι εστίες αερίου ανταποκρίνονται άμεσα στις ρυθμίσεις σου, επιτρέποντάς σου να ρυθμίζεις τα επίπεδα θερμότητας με ακρίβεια. Είναι ιδανική επιλογή για μαγείρεμα στο τηγάνι και ιδιαίτερα για συνταγές που μαγειρεύονται σε τηγάνι wok. Οι αλλαγές που πραγματοποιείς στην ένταση της θερμότητας φαίνονται από το μέγεθος της μπλε φλόγας. Αυτό βοηθά στην ασφάλεια του μαγειρέματος και η παροχή αερίου κλείνει κάθε φορά που η φλόγα σβήνει.

 

 

Συμβατικές εστίες (εμαγιέ)

Θα επιλέξεις εμαγιέ εστίες είτε επειδή τις έχεις συνηθίσει είτε γιατί σου φαίνονται πιο απλές στη χρήση. Παρόλο που οι κεραμικές κι οι επαγωγικές εστίες κερδίζουν ολοένα περισσότερο έδαφος, οι πιο «παραδοσιακές» λύσεις εξακολουθούν να έχουν θέση στις προτιμήσεις των χρηστών. Μάλιστα, πολλές εμαγιέ εστίες έρχονται με μεγάλη ποικιλία τεχνικών χαρακτηριστικών, όπως λειτουργία ταχεία θέρμανσης, για να καλύψουν κάθε ανάγκη σου στο μαγείρεμα.

 

Αυτόνομη – Μη αυτόνομη

Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ αυτόνομης και μη αυτόνομης εστίας είναι ότι η πρώτη στεγάζεται αυτόνομα σε πάγκους κουζίνας, χαρακτηριστικό που την καθιστά περισσότερο ευέλικτη. Στις αυτόνομες εστίες, οι διακόπτες και τα χειριστήρια λειτουργούν ανεξάρτητα από τον φούρνο, οπότε δεν είναι απαραίτητο να τοποθετηθούν ακριβώς από πάνω του. Μπορείς, για παράδειγμα, να συνδυάσεις τις αυτόνομες εστίες με έναν φούρνο άνω πάγκου και να κερδίσεις χώρο στο κάτω μέρος για να τοποθετήσεις μια άλλη συσκευή, όπως ένα πλυντήριο πιάτων.

 

 

Domino

Οι μαγειρικές εστίες τύπου «domino» σού επιτρέπουν να συνδυάσεις διάφορους τύπους εστιών ή άλλων συσκευών -όπως π.χ. ηλεκτρικό γκριλ- για να συνθέσεις τις δικές σου ζώνες μαγειρέματος που θα ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες σου. Για παράδειγμα, μπορείς να συνδυάσεις μία διπλή επαγωγική εστία με εστίες αερίου και ηλεκτρική γκριλιέρα.

 

Διαστάσεις και Αριθμός εστιών

Επίλεξε τις εστίες σου ανάλογα με τον χώρο που διαθέτεις στον πάγκο της κουζίνας σου. Αρχικά, θα πρέπει να έχεις κατά νου ότι η επιφάνεια εργασίας σου πρέπει πάντα να έχει βάθος μεταξύ 25 και 30mm για να χωρέσουν οι εστίες, ανεξάρτητα από τις διαστάσεις τους. Επίσης, στις εντοιχιζόμενες εστίες, οι διαστάσεις εντοιχισμού σε cm αναφέρονται στο άνοιγμα του πάγκου στο οποίο θα εγκατασταθούν, κι όχι στις διαστάσεις της ίδιας της εστίας. Από εκεί και πέρα, όσο πιο μεγάλη η συνολική επιφάνεια μιας μαγειρικής εστίας, τόσο περισσότερες και οι ζώνες μαγειρέματος.

Ενδεικτικά, οι εστίες με πλάτος 30-36 εκ. διαθέτουν 1 ή 2 ζώνες μαγειρέματος, είναι ιδανικές για μικρές κουζίνες και συνδυάζονται εύκολα με άλλες εστίες. Οι εστίες με μέγεθος έως 60 εκ. συνήθως διαθέτουν 3 ή 4 ζώνες μαγειρέματος και είναι ιδανική λύση για τα περισσότερα νοικοκυριά, παρέχοντας αρκετές επιλογές μαγειρέματος. Τα μεγέθη από 75 έως 90 εκ. προορίζονται για εστίες που διαθέτουν μέχρι και 6 ζώνες μαγειρέματος, προσφέροντας τη δυνατότητα να μαγειρεύεις μεγαλύτερα γεύματα. Ιδανικές για ένα πολυμελές νοικοκυριό ή και αν καλείς συχνά κόσμο για φαγητό.

 

Χρώμα

Οι εστίες, πέρα από το λειτουργικό κομμάτι, μπορούν να αναβαθμίσουν την εμφάνιση της κουζίνας σου. Εάν η συνολική εμφάνιση της κουζίνας σου είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για εσένα, τότε θα πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη έμφαση στο σωστό χρώμα. Άλλωστε, η κουζίνα είναι η καρδιά του σπιτιού και σίγουρα θα θέλεις να ξεχωρίζει. Τα κοινά χρώματα για τις εστίες είναι μαύρο, ανοξείδωτο και λευκό. Πρόκειται για ευπροσάρμοστα χρώματα και μπορούν εύκολα να ταιριάξουν με τις υπάρχουσες συσκευές και τη συνολική χρωματική παλέτα της κουζίνας σου. Φυσικά, μπορείς αν θέλεις να προσθέσεις αντίθεση, επιλέγοντας π.χ. λευκές εστίες εάν ο πάγκος της κουζίνας σου είναι σκουρόχρωμος.

 

Αυτόματη απενεργοποίηση εστιών

Η αυτόματη απενεργοποίηση εστιών χρησιμεύει όταν μια ζώνη μαγειρέματος λειτουργεί στην ίδια βαθμίδα ισχύος για ασυνήθιστα μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι, ακόμα κι αν ξεχαστείς, η ζώνη μαγειρέματος θα απενεργοποιηθεί αυτόματα, εξασφαλίζοντας ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια.

Υπάρχουν μοντέλα επαγωγικών – κεραμικών εστιών που σου επιτρέπουν να ρυθμίσεις ένα χρόνο μαγειρέματος για κάθε ζώνη ξεχωριστά. Όταν ολοκληρωθεί ο χρόνος μαγειρέματος, η εστία θα απενεργοποιήσει αυτόματα τη ζώνη και ένας βομβητής θα σε ειδοποιήσει για το πότε ολοκληρώθηκε το μαγείρεμα. Αυτό σε βοηθά να χαλαρώνεις κατά τη καθημερινή χρήση της κουζίνας, αφού δεν χρειάζεται να βρίσκεσαι διαρκώς πάνω από την εστία. Ανάλογα το μοντέλο, έχεις επιπλέον τη δυνατότητα να ρυθμίσεις ανεξάρτητα τη διάρκεια των ζωνών μαγειρέματος ώστε να απενεργοποιηθούν αυτόματα ή να χρησιμοποιήσεις το χρονόμετρο ανεξάρτητα από τις λειτουργίες της εστίας.

 

 

Ψηφιακές ενδείξεις

Το ρυθμισμένο επίπεδο μαγειρέματος και οι λειτουργίες που έχεις επιλέξει εμφανίζονται με ψηφιακή μέθοδο σε έναν διαισθητικό πίνακα ελέγχου. Η δυνατότητα να μπορείς να βλέπεις ανά πάσα ώρα και στιγμή τη ρύθμιση που έχεις επιλέξει για κάθε ζώνη ξεχωριστά, σού επιτρέπει να έχεις τον απόλυτο έλεγχο στο μαγείρεμα. Σε ορισμένα μοντέλα κεραμικών – επαγωγικών εστιών οι ψηφιακές ενδείξεις συνδυάζονται με επιφάνεια αφής για εύκολη ρύθμιση της εστίας με το άγγιγμα ενός δακτύλου για ακόμη πιο εύκολο έλεγχο κατά το μαγείρεμα.

 

Ασφάλεια κλειδώματος

Αποτρέπει τις κατά λάθος ρυθμίσεις των βαθμίδων κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Το κλείδωμα συστήματος προστατεύει από την τυχαία ή μη εξουσιοδοτημένη ενεργοποίηση, π.χ. από παιδιά. Κάποια μοντέλα διαθέτουν ένδειξη υπολειπόμενης θερμότητας ώστε όλοι να γνωρίζουν πότε είναι ασφαλές να τις αγγίξουν.

 

Συνδεσιμότητα

Με τεχνολογία WiFi και μέσω εφαρμογής για smartphone και tablet, οι συνδεδεμένες μαγειρικές εστίες προσφέρουν πλήρη πρόσβαση  στις ρυθμίσεις αλλά και στην λειτουργία της συσκευής μέσω τηλεχειρισμού, από όπου κι αν βρίσκεσαι. Η απομακρυσμένη διαχείριση προσφέρει δυνατότητα εποπτείας λειτουργίας, ένδειξη υπολοίπου θερμοκρασίας και μια πληθώρα έτοιμων προγραμμάτων μαγειρέματος. Επιλέγοντας την επιθυμητή λειτουργία από την οθόνη του κινητού σου, έχεις την ευελιξία να μαγειρεύεις χωρίς να βρίσκεσαι διαρκώς μέσα στην κουζίνα ενώ δεν ανησυχείς για το αποτέλεσμα αφού η εστία προσαρμόζει αυτόματα την ισχύ, εκμηδενίζοντας περιθώρια λάθους.

Ορισμένα μοντέλα, όπως οι συνδεδεμένες συσκευές με Con@ctivity και Home Connect, έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδρούν με τον αντίστοιχης τεχνολογίας απορροφητήρα. Οι συσκευές επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω WiFi. Μόλις ενεργοποιηθεί ή απενεργοποιηθεί η εστία, ο απορροφητήρας αποκρίνεται αυτόματα. Η ισχύς εξαγωγής προσαρμόζεται αυτόματα σε αυτό που συμβαίνει στην εστία, εξασφαλίζοντας ένα ευχάριστο κλίμα χώρου ανά πάσα στιγμή.

 

 

Περιμετρικό πλαίσιο

Πρακτικά, πρόκειται για τον τρόπο τοποθέτησης της εστίας στο πάγκο της κουζίνας. Η επιφάνεια της εστίας περιβάλλεται από ένα ανοξείδωτο πλαίσιο υψηλής ποιότητας. Το περιμετρικό πλαίσιο Inox ενδείκνυται συνήθως για την εύκολη εγκατάσταση σε υπάρχουσες εγκοπές πάγκου, ενώ συμβάλει και στην αισθητική της κουζίνας. Εναλλακτικά, υπάρχουν οι εστίες χωρίς πλαίσιο που τοποθετούνται, είτε πάνω από την επιφάνεια εργασίας είτε ενσωματώνονται απόλυτα και αδιόρατα στον πάγκο εργασίας.

 

Ένδειξη υπολοίπου θερμότητας για κάθε εστία

Με την ένδειξη υπόλοιπου θερμότητας αναγνωρίζεις ποια ζώνη μαγειρέματος είναι ακόμα ζεστή με μια μόνο ματιά. Έτσι, ακόμα κι αφού απενεργοποιήσεις την εστία, το υπόλοιπο της θερμότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συνεχιστεί το μαγείρεμα ή για να διατηρήσεις το φαγητό ζεστό μέχρι το σερβίρισμα. Με αυτό τον τρόπο έχεις μεγαλύτερη ασφάλεια και εξοικονόμηση ενέργειας.

 

Ηλεκτρονικές ρυθμίσεις

Οι εστίες με ηλεκτρονικές ρυθμίσεις σού επιτρέπουν να ρυθμίσεις εύκολα και με ακρίβεια το επίπεδο έντασης που επιθυμείς για το μαγείρεμά σου. Ορισμένα μοντέλα διαθέτουν ένα εύχρηστο χειριστήριο αφής, για να ρυθμίζεις με ακρίβεια το επίπεδο θερμότητας της εστίας που είναι κατάλληλο για το φαγητό σου. Έτσι, έχεις πάντα τέλεια αποτελέσματα, ανεξάρτητα από το αν τηγανίζεις, σοτάρεις, λιώνεις, ή βράζεις.

 

Βαθμίδες ρυθμίσεων

Μία μαγειρική εστία με πολλαπλές βαθμίδες ρυθμίσεων, σού επιτρέπει να δημιουργήσεις μια πληθώρα συνταγών και να γίνεις ακόμη πιο δημιουργικός. Για ευαίσθητα φαγητά και μικρές ποσότητες μπορείς να επιλέγεις χαμηλή βαθμίδα θερμοκρασίας, ενώ για μεγαλύτερες ποσότητες μια υψηλότερη βαθμίδα. Όσο περισσότερες οι βαθμίδες ρυθμίσεων, τόσο μεγαλύτερη κι η ευελιξία στο μαγείρεμα.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη