Οδηγός επιβίωσης: Επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές

Για τους περισσότερους ο Σεπτέμβριος είναι «σήμα κατατεθέν» για την επιστροφή από τις διακοπές και την επαναφορά της καθημερινής ρουτίνας. Θεωρητικά η επιστροφή θα έπρεπε να είναι πιο εύκολη, αφού έχουν μεσολαβήσει οι διακοπές και έχουν γεμίσει οι μπαταρίες με ενέργεια. Στην πράξη όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές για να διευκολύνεις τη μετάβαση σου στην καθημερινότητα χωρίς να αποδιοργανωθείς.

 

Προγραμμάτισε νωρίτερα την επιστροφή

Ίσως οι μέρες άδειας να ήταν πολύ λίγες για να προλάβεις να κάνεις όλα όσα ήθελες. Αξίζει όμως τον κόπο να γυρίσεις τουλάχιστον ένα 24ωρο πριν την ημέρα που τελειώνει η άδειά σου. Έτσι θα προσαρμοστείς καλύτερα και δεν θα ξυπνήσεις το ένα πρωί στο νησί ή το χωριό και το άλλο με ξυπνητήρι για να πας στη δουλειά.

Εάν επιστρέφεις οδικώς, επίλεξε – αν είναι εφικτό – μια καθημερινή ημέρα, είτε νωρίς το Σάββατο. Έτσι μειώνεις τις πιθανότητες να συναντήσεις μποτιλιάρισμα στις εισόδους της πόλης. Σίγουρα δεν θέλεις, ούτε να αγχωθείς αλλά ούτε και να χάσεις χρόνο «κολλημένος» σε ένα αυτοκίνητο. Επιπλέον, επιστρέφοντας μια καθημερινή, θα έχεις την ευκαιρία να κάνεις κι ένα “refill” στο ψυγείο ή και στα ντουλάπια της κουζίνας σου, αφού τα σούπερ μάρκετ θα είναι ανοικτά. Δεν θα προβληματιστείς καθόλου και θα κάνεις τα ψώνια σου με την άνεσή σου!

 

 

 

Βάλε προτεραιότητες

Τα διαδικαστικά της επιστροφής πολλές φορές οδηγούν σε άγχος και πίεση. Για να μην χάσεις απότομα την καλή διάθεση των διακοπών, πάρε τον χρόνο σου. Σημείωσε όλα όσα έχεις να κάνεις και βάλε προτεραιότητες. Επίστρεψε σταδιακά στο πρόγραμμα εργασίας και στις υποχρεώσεις σου. Ξεκίνα από τα πιο εύκολα και λιγότερο απαιτητικά καθήκοντα τόσο στη δουλειά όσο και στο σπίτι. Για παράδειγμα, φρόντισε να ξεφορτώσεις άμεσα τις αποσκευές από το αυτοκίνητο. Έτσι, όχι μόνο θα έχεις έτοιμο το αυτοκίνητο ή τη μηχανή για την επόμενη εξόρμηση, αλλά θα έχεις ξεγνοιάσει κι από κάτι που είναι απαραίτητο, αν θέλεις να προλάβεις να οργανώσεις την ντουλάπα ή και να βάλεις πλυντήριο.

Οργανώνοντας τον χρόνο σου και ολοκληρώνοντας μία υποχρέωση κάθε φορά, θα τα καταφέρεις όλα. Θα αδειάσεις τις βαλίτσες, θα βάλεις πλυντήρια, θα καθαρίσεις το σπίτι, θα γεμίσεις το ψυγείο και τα ντουλάπια και θα πληρώσεις τους λογαριασμούς.

 

Παράτεινε τις καλοκαιρινές σου συνήθειες

Κράτησε όσο το δυνατόν περισσότερο καιρό τη χαλαρότητα των διακοπών στο ντύσιμο, στη διατροφή και στις εξόδους σου. Η επανένταξή σου στο συνηθισμένο πρόγραμμα του χειμώνα είναι καλύτερο να γίνει σταδιακά και σε βάθος χρόνου. Έτσι δεν θα αισθάνεσαι τεράστια την αλλαγή.

Επιπλέον, το καλοκαίρι διαρκεί συνήθως μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου. Οπότε δεν θα μείνεις μόνο με όσα πέρασες στις διακοπές σου, αλλά θα συνεχίσεις να περνάς όμορφα για αρκετές ακόμα εβδομάδες. Μπορείς, λοιπόν, να παρατείνεις τις καλοκαιρινές σου συνήθειες όσο ο καιρός σού το επιτρέπει. Γέμισε τον χρόνο σου με επισκέψεις στην παραλία, θαλάσσια σπορ, ήσυχα βράδια στη βεράντα, βόλτες με φίλους, θερινό σινεμά (που μπορείς να το απολαύσεις και στο σπίτι σου) και ό,τι άλλο σου φτιάχνει τη διάθεση.

 

Διατήρησε ζωντανές τις αναμνήσεις

Η ψηφιακή φωτογραφική μηχανή ή η κάμερα του smartphone σου, σίγουρα ήταν το gadget με την πιο συχνή χρήση στις καλοκαιρινές σου διακοπές. Tράβηξες φωτογραφίες και βίντεο και ίσως τα περισσότερα να τα μοιράστηκες με τους φίλους σου στα social media. Αλλά σίγουρα θα έχεις πολλά ακόμα να μοιραστείς από τις φετινές σου διακοπές. Βάλε σε μια ψηφιακή κορνίζα τις αγαπημένες σου στιγμές και συζήτησε με τους φίλους σου για τις εμπειρίες σου. Διάλεξε μια από τις φωτογραφίες που τράβηξες στις διακοπές σου και όρισέ την ως φόντο στο laptop, στο tablet ή και στο smartphone σου. Το να διατηρείς ζωντανές τις αναμνήσεις σου από τις καλοκαιρινές σου διακοπές, είναι ακόμη ένας τρόπος που θα σε βοηθήσει να προσαρμοστείς καλύτερα στην καθημερινότητα.

 

 

Κράτα «ισορροπία»

Είναι πολύ σημαντικό να οργανώσεις το πρόγραμμα στη δουλειά και το σπίτι, διατηρώντας την ισορροπία μεταξύ υποχρεώσεων και ευχάριστων στιγμών. Θέσε μικρούς και ρεαλιστικούς στόχους για τη σεζόν που ξεκινάει στην επαγγελματική ή ακαδημαϊκή σου ζωή, αποφεύγοντας τα μεγαλεπήβολα σχέδια.

 

Μέχρι τις επόμενες καλοκαιρινές διακοπές

Προσπάθησε να μην αφήσεις ούτε λεπτό τον εαυτό σου να μελαγχολήσει επειδή τελείωσαν οι καλοκαιρινές διακοπές. Μπορείς να το πετύχεις αυτό οργανώνοντας μια όμορφη γιορτή ή σχεδιάζοντας την επόμενή σου απόδραση, π.χ. για το σαββατοκύριακο που έρχεται. Κάνοντας πλάνα για κάτι ευχάριστο θα αποσπάσεις την προσοχή σου από δυσάρεστες σκέψεις, θα απασχολήσεις θετικά το μυαλό σου και θα βελτιώσεις τη διάθεσή σου.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη