Οι χρήσεις της μπίρας στην κουζίνα

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

 

Τόσο η μαγειρική όσο και η ζαχαροπλαστική συχνά φλερτάρουν με το αλκοόλ και η μπίρα είναι η μεγάλη τους αδυναμία. Απολαμβάνεται δροσερή, ή παγωμένη, σκέτη, με μεζέδες ή με το φαγητό μας. Όμως οι χαμηλοί αλκοολικοί της βαθμοί, η μαγιά της, η γήινη γεύση της, η ελαφρά πικράδα και οι οξύτητές της κάνουν την μπίρα περιζήτητη και σε πολλές μαγειρικές παρασκευές.

 

 

Κουρκούτι για λαχανικά και θαλασσινά

Δίνει αφράτο εσωτερικά και τραγανό εξωτερικά αποτέλεσμα ενώ ενισχύει τη γεύση του. Μπορούμε να προσθέσουμε χυλό μπίρας σε μπακαλιάρο κι άλλα ψιλοκομμένα φιλέτα ψαριών, σε μύδια, σε γαρίδες, σε κολοκύθια, μελιτζάνες κλπ.

Ζωμός κρεάτων

Αντικαθιστούμε ένα μέρος ή ακόμη και όλη την ποσότητα του νερού με μπίρα για να δώσουμε έξτρα γεύση.

 

Μαγειρευτά κατσαρόλας

Προσθέτει έξτρα γεύση και άρωμα στα φαγητά μας. Επειδή όμως η κάθε μπίρα έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, επιλέγουμε αυτή που μας αρέσει περισσότερο.

Σοταρίσματα και τηγανιές

Δίνει εξαιρετική γεύση και άρωμα σε σοταρισμένα λαχανικά και κρέας, σε τηγανιές χοιρινού, κοτόπουλου κλπ.

 

 

Ψητό κρέας και πατάτες

Προσφέρει γεύση και πιο τρυφερό αποτέλεσμα ενώ παράλληλα γλασάρει ψητά φούρνου αντικαθιστώντας πλήρως όλα τα υγρά. Η προσθήκη λιπαρής ουσίας είναι απαραίτητη. Την προσθέτουμε στο ψητό κοτόπουλο με πατάτες, στο χοιρινό κότσι ή μπούτι, στο αρνάκι κλπ.

 

Συνταγές με ξερά φρούτα

Πριν ρίξουμε τα ξερά φρούτα στο κρέας ή το πουλερικό που προβλέπει η συνταγή μας μουλιάζουμε πρώτα τα φρούτα στην μπίρα. Με την ίδια μπίρα σβήνουμε στο τέλος το φαγητό.

 

Μαρινάδες κρεατικών και πουλερικών

Εκτός του ότι τα μαλακώνει τα κρέατα τους προσθέτει γεύση και άρωμα. Δοκιμάστε τη με κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι, αρνάκι, χοιρινό, μοσχάρι, κυνήγι.

 

 

Μπιφτέκια και κεφτέδες

Δίνει εξαιρετικά αφράτο αποτέλεσμα όταν μουλιάζουμε το ψωμί των κεφτέδων σε μπίρα ή όταν την προσθέτουμε στη ζύμη.

 

Λιπαρές και πικάντικες σάλτσες

Με μόνο 2 ή 3 κουταλιές μπίρα μπορεί να αλλάξει πλήρως το αποτέλεσμα σε έντονα λιπαρές και πικάντικες σάλτσες κάνοντάς τις πιο δροσερές.

 

Άχνισμα των θαλασσινών

Τα μύδια και ο γαύρος σαγανάκι που αχνίζονται με μπίρα είναι πραγματικά εξαιρετικά.

 

Ψωμί

Αντικαθιστώντας όλο το νερό με μπίρα, χωρίς ζύμωμα και αναμονή για φούσκωμα μπορούμε να φτιάξουμε εξαιρετικά νόστιμο ψωμί. Αντικαθιστώντας όμως με μπίρα μέρος των υγρών μιας ζύμης μαγιάς δίνουμε έξτρα γεύση στο ψωμί μας. Σε αυτή την περίπτωση η μπίρα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ή χλιαρή.

 

Αρτοσκευάσματα

Προσφέρει αέρα και γεύση σε κριτσίνια, μπισκότα, κουλούρια, κέικ ενώ κάνει το αποτέλεσμα πιο τραγανό, αντικαθιστώντας μέρος των υγρών. Ταιριάζει πολύ σε κέικ αλμυρά και γλυκά, ιδιαίτερα σε σοκολατένια και με άρωμα λεμονιού.

 

 

Συμβουλές μαγειρικής με μπίρα

  • Η γεύση της μπίρας μένει και στο φαγητό στο οποίο θα τη χρησιμοποιήσουμε γι’ αυτό διαλέγουμε μια που αφενός μας αρέσει, αφετέρου ταιριάζει με το φαγητό μας: με ελαφριά, φρουτώδη, δυνατή ή πικρή γεύση.
  • Το φαγητό πρέπει να σιγοβράζει χωρίς να κοχλάζει για να μη πικρίσει από την μπίρα.
  • Όταν μαγειρεύουμε με μία ελαφριά μπίρα βράζουμε για λίγη ώρα και χαμηλώνουμε ακόμη περισσότερο τη φωτιά ώστε να μη χάσει τα αρώματά της.
  • Αν θέλουμε δυνατή, έντονη γεύση μπίρας στο φαγητό μας, ξεκινάμε το μαγείρεμα με μία σκούρα ή μαύρη μπίρα.
  • Η μπίρα είναι εκ φύσεως πικρή. Γι’ αυτό προτιμάμε να προσθέσουμε στο φαγητό που μαγειρεύουμε με μπίρα γλυκά λαχανικά όπως καρότα, κρεμμύδια, καλαμπόκι έτσι ώστε να ισορροπήσουμε τη γεύση του.
  • Αν θέλουμε να απαλύνουμε τη γεύση της πριν τη μαγειρέψουμε, τη βάζουμε σε κατσαρολάκι πάνω σε σιγανή φωτιά μέχρι να αρχίσει να σιγοβράζει και την αφήνουμε να κρυώσει πριν τη χρησιμοποιήσουμε σε μαρινάδες ή στη μαγειρική κι όχι για χυλό τηγανίσματος ή για κέικ.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη