Εστραγκόν, το κομψότερο των αρωματικών!
Από την Ιωάννα Σταμούλου Από τη Γαλλία με αγάπη ή από τις παγωμένες στέπες της Μογγολίας;
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Τόσο η μαγειρική όσο και η ζαχαροπλαστική συχνά φλερτάρουν με το αλκοόλ και η μπίρα είναι η μεγάλη τους αδυναμία. Απολαμβάνεται δροσερή, ή παγωμένη, σκέτη, με μεζέδες ή με το φαγητό μας. Όμως οι χαμηλοί αλκοολικοί της βαθμοί, η μαγιά της, η γήινη γεύση της, η ελαφρά πικράδα και οι οξύτητές της κάνουν την μπίρα περιζήτητη και σε πολλές μαγειρικές παρασκευές.
Δίνει αφράτο εσωτερικά και τραγανό εξωτερικά αποτέλεσμα ενώ ενισχύει τη γεύση του. Μπορούμε να προσθέσουμε χυλό μπίρας σε μπακαλιάρο κι άλλα ψιλοκομμένα φιλέτα ψαριών, σε μύδια, σε γαρίδες, σε κολοκύθια, μελιτζάνες κλπ.
Αντικαθιστούμε ένα μέρος ή ακόμη και όλη την ποσότητα του νερού με μπίρα για να δώσουμε έξτρα γεύση.
Προσθέτει έξτρα γεύση και άρωμα στα φαγητά μας. Επειδή όμως η κάθε μπίρα έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, επιλέγουμε αυτή που μας αρέσει περισσότερο.
Δίνει εξαιρετική γεύση και άρωμα σε σοταρισμένα λαχανικά και κρέας, σε τηγανιές χοιρινού, κοτόπουλου κλπ.
Προσφέρει γεύση και πιο τρυφερό αποτέλεσμα ενώ παράλληλα γλασάρει ψητά φούρνου αντικαθιστώντας πλήρως όλα τα υγρά. Η προσθήκη λιπαρής ουσίας είναι απαραίτητη. Την προσθέτουμε στο ψητό κοτόπουλο με πατάτες, στο χοιρινό κότσι ή μπούτι, στο αρνάκι κλπ.
Πριν ρίξουμε τα ξερά φρούτα στο κρέας ή το πουλερικό που προβλέπει η συνταγή μας μουλιάζουμε πρώτα τα φρούτα στην μπίρα. Με την ίδια μπίρα σβήνουμε στο τέλος το φαγητό.
Εκτός του ότι τα μαλακώνει τα κρέατα τους προσθέτει γεύση και άρωμα. Δοκιμάστε τη με κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι, αρνάκι, χοιρινό, μοσχάρι, κυνήγι.
Δίνει εξαιρετικά αφράτο αποτέλεσμα όταν μουλιάζουμε το ψωμί των κεφτέδων σε μπίρα ή όταν την προσθέτουμε στη ζύμη.
Με μόνο 2 ή 3 κουταλιές μπίρα μπορεί να αλλάξει πλήρως το αποτέλεσμα σε έντονα λιπαρές και πικάντικες σάλτσες κάνοντάς τις πιο δροσερές.
Τα μύδια και ο γαύρος σαγανάκι που αχνίζονται με μπίρα είναι πραγματικά εξαιρετικά.
Αντικαθιστώντας όλο το νερό με μπίρα, χωρίς ζύμωμα και αναμονή για φούσκωμα μπορούμε να φτιάξουμε εξαιρετικά νόστιμο ψωμί. Αντικαθιστώντας όμως με μπίρα μέρος των υγρών μιας ζύμης μαγιάς δίνουμε έξτρα γεύση στο ψωμί μας. Σε αυτή την περίπτωση η μπίρα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ή χλιαρή.
Προσφέρει αέρα και γεύση σε κριτσίνια, μπισκότα, κουλούρια, κέικ ενώ κάνει το αποτέλεσμα πιο τραγανό, αντικαθιστώντας μέρος των υγρών. Ταιριάζει πολύ σε κέικ αλμυρά και γλυκά, ιδιαίτερα σε σοκολατένια και με άρωμα λεμονιού.