Οργάνωσε σωστά την ντουλάπα σου

 

Όταν έχουμε την ευκαιρία να μας περισσεύει χρόνος, όπως τώρα που #μένουμεσπίτι,  τον αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έτσι, δεδομένου ότι πλησιάζει και το καλοκαίρι, και θα πρέπει κάποια στιγμή να «βγάλεις» τα καλοκαιρινά για να αποθηκεύσεις τα χειμωνιάτικα, είναι μια καλή ευκαιρία να κάνεις πρώτα ένα ξεκαθάρισμα στην ντουλάπα (ή στις ντουλάπες) σου. Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα, για να οργανώσεις την ντουλάπα σου εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά!

 

Φτιάξε ένα πλάνο

Πριν αρχίσεις να αδειάζεις ντουλάπες και συρτάρια οργάνωσε τις σκέψεις σου. Άνοιξε την ντουλάπα σου και σκέψου πώς θα ήθελες να είναι κατηγοριοποιημένα τα ρούχα. Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή να προσθέσεις ράφια, άγκιστρα, θήκες για αξεσουάρ και τσάντες ή κουτιά αποθήκευσης. Είναι μια καλή ευκαιρία να πραγματοποιήσεις τις αλλαγές που σκέφτεσαι τόσο καιρό.

 

Καθαριότητα

Μόλις αδειάσεις τις ντουλάπες, το πρώτο βήμα που πρέπει να ακολουθήσεις είναι η καθαριότητα. Με ένα ξεσκονόπανο απομάκρυνε χνούδια και σκόνες από ράφια, συρτάρια και μπάρες κρεμάσματος. Για καλύτερο αποτέλεσμα χρησιμοποίησε την ηλεκτρική σκούπα ή ένα σκουπάκι. Η σκόνη θα απομακρυνθεί πιο εύκολα και θα μπορέσεις να φτάσεις και τα ψηλότερα σημεία ενώ με το ειδικό ακροφύσιο θα καθαριστεί ευκολότερα ο σιδηρόδρομος της πόρτας. Στη συνέχεια, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα πανάκι νοτισμένο με χλιαρό νερό με ξίδι και σόδα για τις επιφάνειες. Έπειτα, στέγνωσέ τες με ένα πανάκι μικροϊνών ή απορροφητικό χαρτί. Αν διαθέτεις ατμοκαθαριστή, διαδικασία είναι πολύ πιο εύκολη, αφού πετυχαίνεις εύκολο, γρήγορο και βιολογικό καθαρισμό.

Να θυμάσαι, επίσης, πως τον σκόρο στις ντουλάπες μπορείς να τον αντιμετωπίσεις με πολλούς φυσικούς τρόπους. Σκέψου ότι μπορεί να έχεις ήδη τα απαραίτητα υλικά στην κουζίνα ή και στον κήπο σου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις δεντρολίβανο, πιπέρι, μέντα, κέδρο, σανταλόξυλο και θυμάρι, το καθένα ξεχωριστά ή συνδυαστικά μεταξύ τους. Φτιάξε πουγκάκια από παλιές κάλτσες και χρησιμοποίησέ τα όταν θα έρθει η ώρα.

 

 

Οργάνωση και φροντίδα

Βασικός κανόνας για να διατηρείται καθαρή κι οργανωμένη μια ντουλάπα είναι να μην βάζεις ποτέ μισολερωμένα ρούχα μέσα σε αυτή. Οπότε πριν σηκώσεις τα χειμωνιάτικα, φρόντισε να τα έχεις πλύνει πρώτα τα αγαπημένα σου πουλόβερ και φούτερ στο πλυντήριο ρούχων, αξιοποιώντας τα ειδικά προγράμματα πλύσης, όπου απαιτείται (π.χ. μάλλινα). Στη συνέχεια σκέψου ποια χρειάζεσαι και ποια όχι. Όσα δεν έχεις φορέσει ποτέ ή δεν θα φορέσεις ξανά μην τα κρατήσεις για την επόμενη χρονιά. Όσα ρούχα κρατήσεις δίπλωσε τα προσεχτικά και με ομοιομορφία και μάζεψέ τα για του χρόνου. Κάθε είδος ρούχου χρειάζεται διαφορετικό τρόπο αποθήκευσης. Βαριά υφάσματα, όπως καλύμματα, παπλώματα, και κουβέρτες τα διπλώνεις κανονικά και τα στοιβάζεις σε επίπεδη επιφάνεια. Αν θέλεις τα καλύπτεις με ύφασμα, ή τα τοποθετείς σε ειδικές νάιλον σακούλες αποθήκευσης.

Ιδανικά θα ήταν καλό να έχεις μια μεγάλη ντουλάπα και κάθε ρούχο ανάλογα με τη σεζόν να έχει τη θέση του. Εάν ο χώρος σου είναι πολύ περιορισμένος καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσεις σακούλες κενού αέρος όπου αφαιρείς τον αέρα με την ηλεκτρική σκούπα. Αυτές οι σακούλες είναι ιδανικές για τα μεγάλα σε όγκο ρούχα, όπως κουβέρτες, παπλώματα, μαξιλάρια κ.λπ. Μειώνουν τον όγκο των ρούχων σου και θα σου προσφέρουν εκτός από εξοικονόμηση χώρου κι επιπλέον προστασία.

 

Ξαναγέμισε την ντουλάπα

Ήρθε λοιπόν η στιγμή να γεμίσεις την ντουλάπα από την αρχή. Πέταξε τις χαλασμένες κρεμάστρες και κρέμασε όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται τα ρούχα σου, ώστε να μπορείς να τα βρίσκεις εύκολα.

 

Ταξινόμηση ρούχων

Ένας εύκολος τρόπος οργάνωσης, είναι να χωρίσεις τα ρούχα σου ανά κατηγορία. Για παράδειγμα, φτιάξε μια ξεχωριστή στήλη με τα παντελόνια, τις μπλούζες, τα πουκάμισα, τα φορέματα και ούτω καθεξής. Η κάθε στήλη φρόντισε να είναι διαταγμένη από το πιο σκουρόχρωμο στο πιο ανοιχτόχρωμο ρούχο. Απόφυγε να έρχονται σε άμεση επαφή τα λευκά ρούχα με ένα σκουρόχρωμο που ενδέχεται να ξεβάψει, π.χ. σε περίπτωση που αναπτυχθεί υγρασία. Επίσης, αυτό θα σε βοηθήσει να έχεις εύκολη πρόσβαση στα ρούχα που φοράς πιο τακτικά.  Ακόμα καλύτερα είναι να τοποθετήσεις τα ρούχα που φοράς περισσότερο σε εμφανές σημείο και αυτά που φοράς λιγότερο πιο πίσω.

 

Σε κάθε περίπτωση, τα πουλόβερ (όπως κι άλλα μάλλινα ρούχα) θα πρέπει πάντα να είναι διπλωμένα για να μην χάνουν τη φόρμα τους. Ακόμα κι αν διαθέτεις πολλές ντουλάπες, κι έχεις σκοπό ν’ αποθηκεύσεις τα πουλόβερ σου σ’ αυτές, σε καμιά περίπτωση μην τα κρεμάσεις γιατί θα ξεχειλώσουν. Δίπλωσέ τα προσεκτικά και αποθήκευσέ τα μέσα σε ειδικές σακούλες αποθήκευσης βγάζοντας απ’ αυτές όσο περισσότερο αέρα γίνεται. Τα πουκάμισα και τα φορέματα καλό είναι να μπουν σε υφασμάτινες κρεμάστρες και να φυλαχτούν σε ειδικές σακούλες. Το ίδιο ισχύει και για τα κοστούμια, τα παλτό και τα υπόλοιπα πανωφόρια. Αν έχουν στεγνοκαθαριστεί δεν πρέπει ν’ αποθηκευτούν σε πλαστικές σακούλες, ή τσάντες γιατί μπορεί ν’ αναπτυχθεί μούχλα.

 

 

Αντικείμενα και αξεσουάρ

Μπορεί να μην είναι ρούχα αλλά χρειάζονται κι αυτά την ίδια προσοχή, τόσο σε ό,τι αφορά στην ταξινόμηση, όσο και στο κομμάτι της καθαριότητας. Τα παπούτσια, οι τσάντες, οι ζώνες και άλλα αξεσουάρ, δεν πρέπει να αποθηκευτούν βρώμικα. Το πιο απλό πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να τα σκουπίσεις με καθαριστικά μαντηλάκια ή με σφουγγάρι γόμας. Προσοχή, όμως, στα δερμάτινα αντικείμενα, καθώς ενδέχεται να χρειάζονται εξειδικευμένη περιποίηση, όπως π.χ. ειδικά καθαριστικά.

Για να διατηρηθεί η φόρμα των παπουτσιών και των τσαντών πρέπει να μην συμπιέζονται και παραμορφώνεται έτσι το σχήμα τους. Τις τσάντες και τα παπούτσια που δεν χρησιμοποιείς συχνά, γέμισέ τα με χαρτί, ή σακούλες. Τις τσάντες, μπορείς να τις τοποθετήσεις μέσα σε μαξιλαροθήκες, ή υφασμάτινες τσάντες για να μην κολλούν μεταξύ τους και να μην τρίβονται. Τις κάλτσες, τα σκουφιά, τα κασκόλ, και τα γάντια τοποθέτησέ τα σ’ ένα υφασμάτινο κουτί για να τα έχεις όλα συγκεντρωμένα σ’ ένα μέρος.

Τέλος, σε περίπτωση που χρειάζεσαι περισσότερους χώρους αποθήκευσης, μπορείς ν’ αξιοποιήσεις βαλίτσες που δεν χρησιμοποιείς και είναι άδειες, ή διάφορα σημεία του σπιτιού, όπως άδειοι χώροι κάτω από το κρεβάτι, ή τους καναπέδες. Μια εναλλακτική λύση είναι τα διακοσμητικά κουτιά-καλάθια αποθήκευσης.

 

Αυτό ήταν! Μπορεί να κουράστηκες λιγάκι, αλλά άξιζε τον κόπο. Τώρα, οι ντουλάπες σου είναι τακτοποιημένες, καθαρές, ευωδιαστές και καλοκαιρινές!

 

Μπορείς να δεις ακόμη