DIY κατασκευές και μερεμέτια στο σπίτι

Μένουμε σπίτι και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αξιοποιήσουμε τον ελεύθερο χρόνο μας παραγωγικά και δημιουργικά. Από την αλλαγή μιας λάμπας μέχρι μικροεπισκευές, δεν υπάρχει κάτι στο σπίτι που να μην θέλει τον μάστορά του. Επίσης, είναι μια καλή ευκαιρία για DIY κατασκευές. Είτε πρόκειται για πρακτικά αντικείμενα στο σπίτι, είτε για κατασκευές που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των αγαπημένων σου, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να βαρεθείς ποτέ!

 

Τα απαραίτητα αξεσουάρ/εργαλεία

Για να μπορέσεις να σφίξεις τις βίδες που έχουν λασκάρει, να συναρμολογήσεις κάποιο έπιπλο, να διορθώσεις τη βρύση που στάζει ή να κρεμάσεις το καινούριο κάδρο, θα χρειαστείς ορισμένα βασικά εργαλεία. Ξεκίνησε από τα κατσαβίδια. Υπάρχουν διάφορα είδη αλλά και μεγέθη ανάλογα με τις εργασίες που θέλεις να κάνεις. Για αρχή δύο κατσαβίδια αρκούν. Το ίσιο και το σταυροκατσάβιδο. Μπορείς να επιλέξεις μία κασετίνα που έχει διάφορα είδη και μεγέθη ή ένα κατσαβίδι με εναλλάξιμα άκρα για να μην σου πιάνει πολύ χώρο.

Το αμέσως επόμενο χρήσιμο εργαλείο είναι το σφυρί. Πάντα χρειάζεται να κρεμάσεις ένα κάδρο ή να καρφώσεις μια καρέκλα. Χρησιμοποιείται σε τοίχους ή ξύλα αλλά και για διάφορες άλλες εργασίες. Ιδανικά, το σφυρί θα πρέπει να είναι ελαφρύ και συμπαγές με ξύλινη ή πλαστική λαβή. Θα ήταν χρήσιμο αν επέλεγες να είναι από τη μια μεριά διχαλωτό για να μπορείς και να ξεκαρφώνεις.

Επίσης, η πένσα είναι ιδανική για πολλαπλές χρήσεις. Υπάρχει η κλασική πένσα, το μυτοτσίμπιδο και η πένσα του υδραυλικού. Εσύ δεν χρειάζεται να τις έχεις όλες. Μια κλασική αρκεί. Συνδύασέ τη με έναν κάβουρα. Το εργαλείο αυτό ανήκει στην κατηγορία των πενσών και χρησιμοποιεί μία ρυθμιζόμενη βίδα που αυξομειώνει το μέγεθος του ανοίγματός του. Είναι το απαραίτητο εκείνο εργαλείο που έχουν οι υδραυλικοί για να σφίγγουν σωλήνες και παξιμάδια. Όπως καταλαβαίνεις είναι πολύ χρήσιμο. Βάλε επίσης ένα μέτρο, έναν φακό, μια μονωτική ταινία, ένα πιστόλι σιλικόνης, μερικές βίδες και καρφιά, ένα αλφάδι και ένα κοπίδι, και το βασικό σετ εργαλείων είναι έτοιμο.

Ένα πολυεργαλείο θα είναι μια εξαιρετική προσθήκη στη συλλογή σου. Με ένα μόνο εργαλείο θα μπορείς να πραγματοποιήσεις μια πληθώρα εργασιών όπως σκάλισμα, χάραξη, τρίψιμο, γυάλισμα, και πολλά άλλα. Έρχεται σε μια πρακτική κασετίνα μεταφοράς, και περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να εφαρμόσεις το κατάλληλο αξεσουάρ. Ανάλογα με τις ανάγκες σου, υπάρχουν πολυεργαλεία που συμπεριλαμβάνουν έως και πάνω από 120 εξαρτήματα, ανεβάζοντας κατακόρυφα τον αριθμό εργασιών που μπορείς να κάνεις στο σπίτι με ένα μόνο εργαλείο.

 

 

Για να τα έχεις όλα νοικοκυρεμένα

Κάθε σπίτι πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον έναν χώρο αφιερωμένο σε κάποια βασικά εργαλεία για επισκευές. Ο απλούστερος τρόπος να συμμαζέψεις τα εργαλεία σου είναι να χρησιμοποιήσεις μια φορητή εργαλειοθήκη ή μια τσάντα εργαλείων. Είναι αρκετά βολικές γιατί έχουν έτοιμες θέσεις για τα βασικά εργαλεία, όπως για σφυρί και μερικά κατσαβίδια, θέσεις για βίδες και ανταλλακτικές μύτες, για πολυκατσαβίδια ή για τρυπάνια. Εάν δεν έχεις πολύ μεγάλο αριθμό εργαλείων, μια εργαλειοθήκη για τα μικρά πράγματα και μια τσάντα για τα μεγαλύτερα εξαρτήματα είναι ικανά να σε καλύψουν πλήρως. Αυτά μπορούν να αποθηκευτούν σχεδόν οπουδήποτε, κάτω από το κρεβάτι, σε μια ντουλάπα, ή στο πατάρι.

 

 

Μερικές «γρήγορες» ιδέες για DIY κατασκευές

Τώρα που έχεις λίγο παραπάνω ελεύθερο χρόνο, μπορείς να τον αξιοποιήσεις φτιάχνοντας εύκολα κατασκευές DIY που θα σου εξοικονομήσουν χρήματα και θα ανανεώσουν τη διακόσμηση του σπιτιού σου. Για παράδειγμα, μπορείς να φτιάξεις ένα μαγνητικό πίνακα μαχαιριών. Κόλλησε μερικούς μικρούς μαγνήτες σε ένα κομμάτι ξύλο, τοποθέτησέ το στον τοίχο και βάλε πάνω τα μαχαίρια σου. Θα είναι εύκολο να τα βρεις όταν τα χρειαστείς και θα αποτελέσουν μια όμορφη διακοσμητική σύνθεση για την κουζίνα σου.

Αν έχεις ξυλάκια στρογγυλά κι ένα πιστόλι σιλικόνης μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για να δημιουργήσεις μοναδικές κατασκευές για μικρούς και μεγάλους. Ένα δοχείο για τα λουλούδια σου, μια φρουτιέρα, ή ένα DIY φωτιστικό για το σαλόνι ή το παιδικό δωμάτιο. Μπορείς, επίσης, να αξιοποιήσεις παλιά αντικείμενα, όπως παλιές κορνίζες, δοχεία, ή κρεμάστρες, για να φτιάξεις τα δικά σου διακοσμητικά.

 

Μπορείς να δεις ακόμη