Οργάνωσε τη φοιτητική κουζίνα και απόκτησε υγιεινές διατροφικές συνήθειες

Τα αποτελέσματα των βάσεων βγήκαν κι εσύ τα κατάφερες. Μπήκες στη σχολή που ήθελες και η φοιτητική σου ζωή μόλις ξεκίνησε. Όπως ίσως ήδη γνωρίζεις, η φοιτητική ζωή περιλαμβάνει πολλά νέα ξεκινήματα και προκλήσεις. Ειδικά όταν φεύγεις από την οικογενειακή εστία και μετακομίζεις σε νέο σπίτι. Οι πρώτες προκλήσεις που έχεις να αντιμετωπίσεις είναι να βρεις τη νέα σου στέγη και να την οργανώσεις σωστά. Και φυσικά, όλα ξεκινάνε από την κουζίνα. Γι’ αυτό πρέπει να γνωρίζεις τι ακριβώς σου είναι απαραίτητο ώστε να το προμηθευτείς. Έτσι η διατροφή σου να μην εξαρτάται (μόνο) από τα φαγητά της μαμάς ή από το “fast food”.

 

Ξεκίνα με τα βασικά

Αρχικά, πρέπει να γνωρίζεις πως χρειάζονται ικανότητες στη μαγειρική, ακόμη κι αν μέχρι τώρα δεν χρειάστηκε να βράσεις ούτε ένα αυγό. Η καθημερινότητα και τα περιορισμένα οικονομικά απαιτούν μια στοιχειώδη μαγειρική στο σπίτι. Κυρίως για να μην πεινάσεις, αλλά και για να εξασφαλίσεις μια υγιεινή διατροφή. Προετοίμασε το δικό σου γεύμα αποφεύγοντας να αγοράζεις έτοιμο φαγητό απ’ έξω. Έτσι θα τρέφεσαι υγιεινά αλλά θα κάνεις και οικονομία.

Στην εποχή του ίντερνετ μπορείς να μάθεις τα πάντα online μέσα από χιλιάδες βίντεο στο YouTube. Υπάρχει ακόμη η δυνατότητα για διαδικτυακά σεμινάρια, ή στοχευμένα διαδραστικά μαθήματα μαγειρικής μέσω skype ή Google hangout. Μπορείς επίσης με ένα googl-άρισμα να βρεις άπειρες συνταγές και οδηγίες για οτιδήποτε θες να μαγειρέψεις. Μπορείς να αξιοποιήσεις το smartphone σου, κατεβάζοντας εφαρμογές μαγειρικής που θα σε καθοδηγήσουν βήμα προς βήμα για το πώς να φτιάξεις μια συνταγή σε ελάχιστο χρόνο. Με όλα αυτά στο τέλος ίσως αγαπήσεις τη μαγειρική.

 

 

Φούρνος – Εστίες

Σχετικά με τη φοιτητική κουζίνα, ό,τι συσκευές πρόκειται να αγοραστούν θα πρέπει να χωράνε σε μια μικρή κουζίνα. Η ιδανική λύση για ένα μικρό φοιτητικό σπίτι, όπου υπάρχει περιορισμένος χώρος είναι ένα κουζινάκι. Μπορείς εύκολα να το συνδυάσεις με το αντίστοιχο έπιπλο και να εξοικονομήσεις ακόμη περισσότερο χώρο. Τα κουζινάκια διαθέτουν λειτουργία φούρνου και εστίες στο επάνω μέρος, σε αντίθεση με τα φουρνάκια που δεν διαθέτουν εστίες.

Φυσικά, υπάρχει και η επιλογή κανονικής κουζίνας, την οποία και θα επιλέξεις σύμφωνα με τις διαστάσεις του χώρου που θα τοποθετηθεί και τις διατροφικές σου ανάγκες. Υπάρχουν κουζίνες σε διάφορες διαστάσεις ή και χωρητικότητες και με επιπλέον λειτουργίες και χαρακτηριστικά.

Εναλλακτικά, μπορείς να συνδυάσεις ένα φουρνάκι με ένα σετ επαγωγικών εστιών. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να κερδίσεις περισσότερο χώρο, αφού έχεις την ευελιξία να τοποθετήσεις σε διαφορετικά σημεία την κάθε συσκευή. Επιπλέον, με τις επαγωγικές εστίες το μαγείρεμα γίνεται πιο γρήγορο, πιο εύκολο και οικονομικό, σε σχέση με τις ηλεκτρικές εστίες ή το μαγείρεμα σε φωτιά.

 

Απορροφητήρας

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει απορροφητήρας στον χώρο της κουζίνας, τα σωματίδια και τα λίπη που παράγονται από το μαγείρεμα θα κολλάνε στους τοίχους και τα ντουλάπια. Ο απορροφητήρας μπορεί να τοποθετηθεί είτε με λειτουργία εξαγωγής με αγωγό που διοχετεύει τον αέρα προς τα έξω, είτε με λειτουργία ανακύκλωσης του αέρα. Στην πρώτη περίπτωση, η κουζίνα θα πρέπει να διαθέτει εξωτερικό αεραγωγό, στον οποίο και θα συνδέσεις τον απορροφητήρα για να αποβάλλει τον στάσιμο αέρα. Για κουζίνα χωρίς εξωτερικό αεραγωγό θα χρειαστείς απορροφητήρα ανακύκλωσης, ο οποίος φιλτράρει και καθαρίζει τον αέρα μέσα από μια σειρά φίλτρων, αφαιρώντας σωματίδια και οσμές προτού τον επιστρέψουν στον χώρο.

 

Ψυγείο

Ακόμα κι αν όλα τα παραπάνω σού φαίνονται περιττά, ένας ψυγειοκαταψύκτης με ικανοποιητικό χώρο συντήρησης και κατάψυξης είναι ό,τι πιο απαραίτητο μπορείς να βάλεις στην κουζίνα σου. Αφιερώνοντας λίγες ώρες κάθε Κυριακή μπορείς να έχεις μαγειρεμένο, έτοιμο φαγητό στο ψυγείο ή την κατάψυξη για όλη την εβδομάδα. Μπορείς να μαγειρέψεις μερικές ώρες παραπάνω και να φτιάξεις λαχανικά, κοτόπουλο, μπριζόλες, ρύζι, ψητές πατάτες ή ό,τι άλλο θέλεις. Θα το βάλεις σε ειδικά δοχεία και θα διατηρείται για τις επόμενες ημέρες. Ανακάτεψέ τα και θα έχεις γρήγορα γεύματα για τις επόμενες μέρες ή όλη την βδομάδα στην περίπτωση που τα καταψύξεις.

Οι επιλογές σε ψυγεία είναι πάρα πολλές και ίσως να σε αγχώσει η διαδικασία επιλογής. Ωστόσο δεν πρόκειται να δυσκολευτείς πολύ να καταλήξεις στο μοντέλο που θα καλύψει τις ανάγκες σου. Αρκεί να έχεις κατά νου τα εξής δύο βασικά στοιχεία: α) τις διαστάσεις του χώρου στον οποίο θα τοποθετηθεί το ψυγείο και β) τη χωρητικότητα που θέλεις να έχει η συντήρηση και η κατάψυξη, η οποία μετριέται σε λίτρα (lt). Για παράδειγμα, εάν πρόκειται να αποθηκεύεις συχνά δοχεία με το φαγητό από τη μαμά, εξέτασε την αγορά ενός ψυγειοκαταψύκτη με ευρύχωρη κατάψυξη.

 

Μικροσυσκευές κουζίνας

Είναι πολλοί εκείνοι που κάνουν το λάθος να αγοράζουν σκεύη και μικροεργαλεία μαγειρικής που είναι εντελώς αχρείαστα. Αυτό φυσικά δεν ισχύει μόνο σε μία φοιτητική κουζίνα, αλλά γενικότερα. Κανείς δεν θέλει να μπαίνει σε έναν χώρο γεμάτο περιττά σκεύη και μικροαντικείμενα και να μαγειρεύει με εκνευρισμό γιατί δεν μπορεί να βρει αυτά που πραγματικά χρειάζεται.

Δεν υπάρχει λόγος να αγοράσεις εξειδικευμένα σκεύη και εργαλεία που ίσως να μην χρησιμοποιήσεις ποτέ. Το σοφότερο είναι να εξοπλίσεις την κουζίνα σου μόνο με όσα αποτελούν τη «βάση». Έτσι θα μπορείς να μπορείς να μαγειρεύεις γρήγορα και υγιεινά φαγητά, ακόμα κι αν οι μαγειρικές σου γνώσεις είναι περιορισμένες.

Το πολυμίξερ, για παράδειγμα, είναι μια συσκευή που λύνει τα χέρια του κάθε μάγειρα, ανεξαρτήτως εμπειρίας και ικανοτήτων. Ανάλογα το μοντέλο μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα, όπως να ψιλοκόψεις, να τεμαχίσεις, να τρίψεις, να πολτοποιήσεις, να αναδέψεις, να στύψεις και πολλά άλλα, για να προετοιμάσεις σωστά το φαγητό σου.

Το τοστ είναι το πιο εύκολο και διαδεδομένο φοιτητικό φαγητό. Εξαιρετικό για πρωινό ή απογευματινό σνακ, ενώ θα σε χορτάσει μετά το ξενύχτι ή ακόμα κι όταν δεν έχεις όρεξη να μαγειρέψεις. Βέβαια, οι σύγχρονες τοστιέρες δεν περιορίζονται μόνο σε αυτό, αφού πολλά μοντέλα έρχονται και με γκριλιέρα για να ψήνεις τα πάντα. Καταλαβαίνεις λοιπόν, πως μόνο τυχαίο δεν είναι που η τοστιέρα έχει περίοπτη θέση στη λίστα με τον απαραίτητο εξοπλισμό μιας φοιτητικής κουζίνας.

Αν είσαι λάτρης του καφέ, επίλεξε καφετιέρα ανάλογα με το είδος καφέ που προτιμάς καθώς και τα ροφήματα που σου αρέσουν. Οι πολυκαφετιέρες, για παράδειγμα, προσφέρουν μια ευρεία γκάμα ροφημάτων τα οποία μπορείς να απολαύσεις με το πάτημα ενός κουμπιού.

 

 

Κατσαρόλες και τηγάνια

Ακόμη και για τα «κατσαρολικά» δεν χρειάζονται υπερβολές. Απλά όταν επιλέγεις τηγάνια, κατσαρόλες, ταψί και άλλα σκεύη μαγειρικής, φρόντισε να τσεκάρεις τη συμβατότητα με τις εστίες ή και τον φούρνο σου για ευκολότερο και οικονομικότερο μαγείρεμα. Για παράδειγμα, μια κατσαρόλα γκαζιού έχει διαφορετική «συμπεριφορά» σε μια κεραμική εστία, ενώ μια κουζίνα με επαγωγικές εστίες χρειάζεται και τα αντίστοιχα σκεύη.

Ένα σετ αντικολλητικά τηγάνια, ένα μεσαίο για όλες τις «δουλειές» κι ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι το οποίο θα αξιοποιήσεις για λίγο πιο απαιτητικές συνταγές και μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού. Απαραίτητη είναι κι η κατσαρόλα, τουλάχιστον μία μεγάλη που να χωράει π.χ. ένα πακέτο σπαγγέτι. Καλό θα ήταν να έχεις και μία μεσαία κατσαρόλα για να ζεσταίνεις φαγητό ή και για σάλτσες. Για φαγητά φούρνου θα χρειαστείς ένα βαθύ και, κατά προτίμηση, παραλληλόγραμμο ταψί.

Επίσης, στην κουζίνα σου θα πρέπει να έχεις τουλάχιστον από μία κουτάλα, σπάτουλα και τουλάχιστον μία λαβίδα για μακαρόνια και λαχανικά. Προτίμησε σπάτουλες και κουτάλες από ανοξείδωτο χάλυβα ή ξύλο. Μπορείς ακόμη να επιλέξεις υψηλής ποιότητας σιλικόνη που ε ίναι ανθεκτική ακόμη και σε υψηλές θερμοκρασίες.

 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη