Παγκόσμια ημέρα Αλιείας;

by Zikou Stella

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Υπάρχει και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου για να μας θυμίζει τη σημασία της διατήρησης των πληθυσμών ψαριών και των αλιευμάτων. Ας δούμε το πώς και το γιατί.

Πριν βάλουμε στο τραπέζι μας ψάρια και θαλασσινά καλό είναι να γνωρίζουμε πως η θαλάσσια ζωή τα τελευταία χρόνια έχει φτωχύνει δραματικά και πως εμείς σαν καταναλωτές οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αν θέλουμε τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τους θησαυρούς της θάλασσας. Γιατί θα μου πεις, αφού η ψαροφαγία θεωρείται ό,τι πιο υγιεινό έχει να μας συστήσει ο διαιτολόγος μας; Αυτή είναι η μια πλευρά του νομίσματος. Η άλλη είναι ελαφρώς απειλητική και άκρως απογοητευτική. Πιο συγκεκριμένα, η μεγάλη ζήτηση που έχει σημειωθεί στην Ευρώπη έστρεψε την Ευρωπαϊκή Ένωση στις εισαγωγές από αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτή η αυξανόμενη ζήτηση έχει οδηγήσει σε τραγικά φαινόμενα όπως η παράνομη αλιεία και η υπεραλίευση απομυζώντας έτσι τη ζωή από τις θάλασσές μας. Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία 40 χρόνια έχει αφανιστεί το 50% της θαλάσσιας ζωής του πλανήτη και πως το 90% των παγκόσμιων αποθεμάτων ψαριών απειλείται από την υπεραλίευση.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αλιείας καθιερώθηκε το 1998 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου πλαισιωμένη από μεγάλη σειρά δράσεων και εκδηλώσεων που στόχο έχουν να μας θυμίζουν ότι πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα παγκόσμια αλιεύματα, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε πως οι πληθυσμοί ψαριών θα διατηρηθούν, κρατώντας τη θάλασσα ζωντανή. Τι χρειάζεται όμως για να αλλάξει η κατάσταση;

Πέρα ένα ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο που θα εξασφαλίσει την τήρηση των κανόνων μέσω ελεγκτικών εργαλείων και παρακολούθησης, αναγκαία είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ φορέων, πολιτών και επιχειρήσεων. Όμως, εφόσον τα πάντα ξεκινούν από τον καταναλωτή το πιο σημαντικό όλων είναι να αλλάξουμε την καταναλωτική μας συμπεριφορά και να στραφούμε στην αγορά των βιώσιμων ψαρικών. Μόνο έτσι θα «αναγκάζουμε» τον ιχθυοπώλη της γειτονιάς μας και τα σούπερ μάρκετ να βάλουν στα ψυγεία και στους πάγκους τους ψάρια και θαλασσινά που δεν αποτελούν προϊόντα υπεραλίευσης ή παράνομης αλιείας, αλλά αλιεύθηκαν με υπεύθυνο τρόπο που δεν βλάπτει το περιβάλλον. Με τη σειρά τους οι ψαράδες και οι μεγάλοι αλιευτικοί στόλοι θα εφαρμόσουν μεθόδους υπεύθυνης αλιείας και θα χρησιμοποιούν «έξυπνα» αλιευτικά εργαλεία που θα μειώσουν τα παρελκώμενα αλιεύματα που πετιούνται στη θάλασσα χωρίς ελπίδες επιβίωσης αφού δεν έχουν εμπορική αξία. 

 

 

Τι σημαίνει βιώσιμα ψαρικά;

Βιώσιμα χαρακτηρίζονται μόνο τα ψαρικά τα οποία αλιεύονται και παράγονται όχι μόνο με ορθές μεθόδους αλίευσης, αλλά και με πλήρη συμμόρφωση στην εργατική νομοθεσία, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση φαινομένων όπως η παιδική εργασία και στη μείωση των εργατικών ατυχημάτων.

 

 

Ποιο είναι το ελάχιστο που οφείλουμε να κάνουμε ως καταναλωτές;

  • Δεν καταναλώνουμε γόνο και νεαρά ψάρια, προστατευόμενα ή απειλούμενα είδη και ψάρια κατά την περίοδο αναπαραγωγής τους.
  • Αναζητούμε στα συσκευασμένα προϊόντα τη σήμανση MSC για τη βιώσιμη αλιεία και ASC για την υπεύθυνη υδατοκαλλιέργεια.
  • Ενημερωνόμαστε! Υπάρχουν οργανισμοί που κάνουν εκστρατείες για τη βιώσιμη αλιεία και μπορούμε στα site τους να βρούμε χρήσιμες πληροφορίες που θα μας βοηθήσουν να βάλουμε τα βιώσιμα ψαρικά στη ζωή μας.

 

Μπορείς να δεις ακόμη