Από την Ιωάννα Σταμούλου
Όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν η διάθεση για κάτι παγωμένο ανεβαίνει. Ό,τι ονειρεύεσαι είναι ένα πραγματικά δροσερό αναψυκτικό. Αυτά που σας προτείνουμε είναι φτιαγμένα από φρούτα, βότανα, τσάι και μπαχαρικά, απολύτως φυσικά, με ή χωρίς ζάχαρη και μέλι.
Φραουλάδα
Αυτό το ποτό διατηρείται στο ψυγείο για μεγάλο διάστημα και σερβίρεται αραιωμένο με νερό και άφθονο πάγο. Είναι γευστικό και άκρως δροσιστικό!
Υλικά για ένα μπουκάλι 750 ml
- 350 γρ. φράουλες
- 500 γρ. ζάχαρη
- 500 ml νερό
Για το σερβίρισμα:
- Πάγο
- Νερό παγωμένο (απλό ή ανθρακούχο)
- Μερικά κλαδάκια δεντρολίβανο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Πολτοποιούμε τις φράουλες με τη ζάχαρη και τις ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με το νερό.
- Βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν την πρώτη βράση και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει το σιρόπι και να γίνει κάπως πηχτό.
- Αν θέλουμε, μπορούμε να το περάσουμε από σουρωτήρι για να απομακρύνουμε τα σποράκια της φράουλας.
- Με τη βοήθεια χωνιού μεταφέρουμε τη φραουλάδα σε γυάλινα μπουκάλια και τη διατηρούμε στο ψυγείο.
- Για να σερβίρουμε, γεμίζουμε ποτήρια κατά το ¼ με φραουλάδα. Προσθέτουμε πάγο και παγωμένο νερό – απλό ή ανθρακούχο και ανακατεύουμε καλά.
- Σερβίρουμε αμέσως, προσθέτοντας αν το επιθυμούμε από ένα κλαδάκι δεντρολίβανο.
Κρύο τσάι του βουνού με ροδάκινα και μέλι
Το τσάι του βουνού είναι ένα ρόφημα γεμάτο οφέλη. Το καλοκαίρι το απολαμβάνουμε παγωμένο κι ανακατεμένο με μέλι και φέτες από φρέσκα ροδάκινα.
Υλικά για 8 άτομα:
- 2,2 λίτρα νερό φιλτραρισμένο
- 20 γρ. τσάι του βουνού
- 1 φακελάκι πράσινο τσάι με λεμόνι
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 ροδάκινο σε φέτες
- 2-4 κ.σ. μέλι
Εκτέλεση
- Βάζουμε το νερό σε ευρύχωρη κατσαρόλα και προσθέτουμε το τσάι του βουνού και το ξύλο της κανέλας. Βράζουμε για 5 λεπτά και σουρώνουμε.
- Διαλύουμε το μέλι στο τσάι όσο είναι ζεστό και προσθέτουμε το φακελάκι με το πράσινο τσάι. Αφήνουμε να κρυώσει, αφαιρούμε το φακελάκι και μοιράζουμε το ρόφημα σε κανάτες.
- Μοιράζουμε και τις φέτες του ροδάκινου στις κανάτες και αφήνουμε το ρόφημα στο ψυγείο να παγώσει καλά πριν σερβίρουμε.
- Σερβίρουμε με πάγο και αν θέλουμε προσθέτουμε και μερικά φύλλα δυόσμου.
Λεμονάδα με τζίντζερ και δυόσμο
Το λεμόνι, το τζίντζερ κι ο δυόσμος είναι κάτι σαν την αγία τριάδα των αναψυκτικών. Εδώ τα κάνουμε ένα υπέροχο σιρόπι που σερβίρουμε αραιωμένο με νερό και μπόλικο πάγο.
Υλικά για 850 ml συμπυκνωμένο χυμό
- 400 γρ. ζάχαρη
- 500 ml νερό
- 500 ml χυμό λεμονιού
- Ξύσμα από 6 λεμόνια
- 1 κομματάκι τζίντζερ μήκους 2εκ. καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές φετούλες
Για το σερβίρισμα:
- Πάγο
- Νερό παγωμένο (απλό ή ανθρακούχο)
- Μερικά φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου
Εκτέλεση
- Πλένουμε, στεγνώνουμε τα λεμόνια και παίρνουμε το ξύσμα από τα τέσσερα. Βάζουμε το ξύσμα του λεμονιού, το τζίντζερ, τη ζάχαρη και το νερό σε μια κατσαρόλα και τη βάζουμε στη φωτιά. Ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη και να πάρει βράση το σιρόπι.
- Στο μεταξύ στύβουμε το χυμό των λεμονιών. Μετά από 15 λεπτά βρασμού προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού στο σιρόπι και βράζουμε για 1 λεπτό ακόμη.
- Αν θέλουμε σουρώνουμε τη λεμονάδα, αν θέλουμε την αφήνουμε με το ξύσμα και το τζίντζερ. Τη μεταφέρουμε με τη βοήθεια χωνιού σε γυάλινο μπουκάλι και τη φυλάμε στο ψυγείο αφού κρυώσει.
- Για να σερβίρουμε μοιράζουμε από ενάμιση δάχτυλο συμπυκνωμένο χυμό στα ποτήρια, προσθέτουμε παγάκια, φυλλαράκια δυόσμου και απογεμίζουμε με παγωμένο νερό.
Sassy water (Νερό με αγγούρι, λεμόνι, τζίντζερ και δυόσμο)
Χωρίς ζάχαρη ή άλλο γλυκαντικό αυτό το νερό είναι ό,τι πιο δροσιστικό και ωφέλιμο για τον καταπονημένο από τη ζέστη οργανισμό μας.
Υλικά
- 2 λίτρα νερό (ιδανικά φιλτραρισμένο)
- 1 κομματάκι τζίντζερ σε μέγεθος καρυδιού (καθαρισμένο και κομμένο σε φετούλες)
- 1 μέτριο αγγουράκι σε λεπτές φέτες
- 1 μέτριο λεμόνι σε λεπτές φέτες
- 12 φύλλα δυόσμου
Εκτέλεση
- Πλένουμε, στεγνώνουμε καλά και κόβουμε τα υλικά μας όπως περιγράφεται στα υλικά.
- Τα ανακατεύουμε όλα μαζί σε ευρύχωρη κανάτα και αφήνουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ να παγώσει.
- Την επόμενη μέρα μοιράζουμε σε ποτήρια και πίνουμε όπως μας αρέσει.