Πλυντήριο πιάτων για κάθε σύγχρονη κουζίνα

by K Admin

 

Την τελευταία δεκαετία έχουν αλλάξει πολλά στο χώρο των πλυντηρίων πιάτων, τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού, όσο και σε επίπεδο λειτουργικότητας. Το πλυντήριο πιάτων που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν πολυτέλεια, σήμερα είναι ο τέλειος τρόπος για να ολοκληρώσεις την κουζίνα σου με στιλ, ενώ σε διευκολύνει στην καθημερινότητά σου και σου εξασφαλίζει λιγότερη κατανάλωση νερού, από το πλύσιμο των πιάτων στο χέρι.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που καθιστούν το πλυντήριο πιάτων μία από τις βασικές συσκευές στο σχεδιασμό μιας σύγχρονης και λειτουργικής κουζίνας.

 

 

Κομψός σχεδιασμός, μεγάλη χωρητικότητα

Τα σύγχρονα πλυντήρια πιάτων συνδυάζουν κομψό σχεδιασμό με αρμονικές γραμμές για να ταιριάζουν σε κάθε στιλ κουζίνας, αλλά και μεγάλη χωρητικότητα σερβίτσιων που μπορεί να ικανοποιήσουν κάθε ανάγκη. Για παράδειγμα, ένα πλυντήριο πιάτων 60 εκατοστών (12-14 σερβίτσια) μπορεί άνετα να καλύψει ένα πολυάσχολο νοικοκυριό, ενώ παράλληλα αποτελεί κόσμημα για την κουζίνα!

 

Tip

Τα πλυντήρια πιάτων χωρίζονται σε τρεις βασικούς τύπους και αυτοί είναι: α) πλήρως εντοιχιζόμενα, τα οποία τοποθετούνται πίσω από ντουλάπι που ταιριάζει στον σχεδιασμό της κουζίνας σου, β) ημιεντοιχιζόμενα τα οποία ταιριάζουν επίσης με τον σχεδιασμό της κουζίνας αλλά αφήνουν ορατό τον πίνακα χειριστηρίων, γ) ανεξάρτητα πλυντήρια πιάτων που είναι ιδανικά αν δεν έχεις κάποιο συγκεκριμένο σχεδιασμό καθώς δεν ενσωματώνονται σε ντουλάπι της κουζίνας.

 

 

Πλήθος προγραμμάτων πλύσης

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, τα προγράμματα πλύσης στα πλυντήρια πιάτων αφορούσαν μόνο τη διάρκεια και τη θερμοκρασία πλύσης, ενώ τα ευαίσθητα γυαλικά έπρεπε να πλυθούν στο χέρι για να μην σπάσουν από την πίεση ψεκασμού ή και την εναλλαγή θερμοκρασίας. Τα σημερινά πλυντήρια πιάτων προσφέρουν περισσότερες επιλογές ώστε να υπάρχει διαφορετικό πρόγραμμα πλύσης για κάθε περίσταση. Μάλιστα, πολλά μοντέλα διαθέτουν αυτόματες λειτουργίες, προσαρμόζοντας χρόνο και θερμοκρασία ανάλογα με τον όγκο του φορτίου και το βαθμό που είναι λερωμένα τα σκεύη.

Ορισμένα μοντέλα δέχονται και «ανάμικτο φορτίο» και επιτρέπουν την αλλαγή της έντασης και της θερμοκρασίας του επάνω και κάτω ραφιού, ώστε να μπορείς να πλένεις ευαίσθητα στο επάνω καλάθι ενώ οι κατσαρόλες και τα τηγάνια να καθαρίζονται στο κάτω καλάθι στον ίδιο κύκλο. Έτσι, μπορείς να απολαμβάνεις την ελευθερία του να μαγειρεύεις με το δικό σου τρόπο χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε σκεύη, κατσαρόλες και πιατέλες που ταιριάζουν στην δημιουργικότητά σου – αφού όλα μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο πιάτων σου, ακόμα και τα πιο ευαίσθητα κρύσταλλα.

 

Tip

Όταν επιλέγεις πλυντήριο πιάτων αναζήτησε χαρακτηριστικά που παρέχουν επιπλέον σταθερότητα και προστασία για τα ευαίσθητα γυαλικά σου, όπως π.χ. το GlassProtect και το glassCare.

 

 

 

 

Απόδοση και οικονομία

Όλα τα σύγχρονα πλυντήρια πιάτων ενσωματώνουν τεχνολογία Inverter, η οποία προσφέρει αυξημένη αποδοτικότητα μοτέρ, μειωμένες τριβές και κραδασμούς, ενώ συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, ανεξάρτητα από το φορτίο που έχεις τοποθετήσει στο πλυντήριο πιάτων, η τεχνολογία Inverter εξασφαλίζει αποτελεσματικό πλύσιμο, εξοικονόμηση ενέργειας έως 50-60%, αλλά και αθόρυβη λειτουργία. Επιπλέον, υπάρχουν και οι πιστοποιήσεις ενεργειακής απόδοσης (Ενεργειακή Κλάση) όπου στα μοντέρνα πλυντήρια η κατώτατη απόδοση ξεκινάει από κλάση Α και ανεβαίνει (Α+++, Α+++-20% κ.ο.κ.) – σε αντίθεση με παλαιότερα μοντέλα που η κατώτατη απόδοση ξεκινούσε από ενεργειακή κλάση D. Άρα, πλέον, ακόμα και το πιο προσιτό πλυντήριο πιάτων μπορεί να προσφέρει υψηλή απόδοση και οικονομία.

Σε όλα τα παραπάνω να προσθέσουμε ότι τα περισσότερα μοντέλα διαθέτουν οικονομική λειτουργία ή και ειδικό σύστημα ψεκασμού ατμού για έντονα λερωμένα σκεύη, πλένοντας αποτελεσματικά με ελάχιστη κατανάλωση νερού.

 

Tip

Ορισμένα πλυντήρια πιάτων προσφέρουν επίσης καινοτόμα συστήματα εξοικονόμησης νερού που μειώνουν την κατανάλωση μέχρι και 6,5 λίτρα ανά πλύση!

 

 

Εργονομία και ευκολία στη χρήση

Τα σύγχρονα πλυντήρια πιάτων είναι σχεδιασμένα έτσι, ώστε να μεγιστοποιούν το χώρο και την ευελιξία, προσφέροντάς σου το χώρο που χρειάζεσαι για να οργανώσεις τα πιάτα σου και να τα καθαρίζεις πιο αποδοτικά. Ο εργονομικός σχεδιασμός των πλυντηρίων πιάτων σου επιτρέπει να ρυθμίσεις ή και να μετακινήσεις ράφια και καλάθια για να τοποθετείς εύκολα και γρήγορα όλα τα λερωμένα σκεύη, ακόμα και αυτά που έχουν περίεργο σχήμα!

 

Tip

Ορισμένα μοντέλα – όπως το Electrolux ESL7540RO – διαθέτουν ειδικό μηχανισμό που σου επιτρέπει να σηκώσεις απαλά το κάτω καλάθι προς το μέρος σου εξαλείφοντας τον κόπο γεμίσματος και αδειάσματος. Έπειτα επιστρέφει στη θέση του απαλά για να εξασφαλίσει την απόλυτη φροντίδα των σκευών σου.

 

 

Συνδεδεμένα πλυντήρια πιάτων – Το μέλλον είναι εδώ

Μια από τις πιο πρόσφατες εξελίξεις (και) στο χώρο των πλυντηρίων πιάτων είναι ότι πλέον υπάρχουν μοντέλα που έρχονται με υποστήριξη ασύρματης σύνδεσης Wi-Fi, η οποία σου επιτρέπει να ελέγχεις τη συσκευή σου από την οθόνη του smartphone σου, από οπουδήποτε – αρκεί να έχεις πρόσβαση στο Internet.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, ακόμα κι αν βρίσκεσαι εκτός σπιτιού, μπορείς να επιλέξεις και να ξεκινήσεις -από το κινητό σου ή το tablet σου- το ιδανικό πρόγραμμα πλύσης και να ενημερωθείς άμεσα για την κατάσταση της συσκευής σου!

Μπορείς να δεις ακόμη