Πορτοκαλοσοκολατένιο γλυκό σε στρώσεις

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο


Υλικά

Υλικά ζύμης:

  • 1 κούπα βραστό νερό
  • 2/3 κούπας κακάο
  • 56 γρ. σοκολάτα υγείας, ψιλοκομμένη σε μικρά κομματάκια
  • 2 κουτ. γλυκού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ¾ κούπες ζάχαρη
  • 6 κουτ. σούπας βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 3 ασπράδια μεγάλων αυγών
  • ½ κούπα ξινόκρεμα, χωρίς λιπαρά
  • 210 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 1 2/3 κούπας)
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ¾ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι

 

Υλικά γέμισης:

  • 1/3 κούπας φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 ½ κουτ. γλυκού καλαμποκάλευρο
  • 2 ½ κουτ. γλυκού κακάο
  • ¾ κουτ. γλυκού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 10 γρ. σοκολάτα υγείας, ψιλοκομμένη
  • 1 ασπράδι αυγού
  • 54 γρ. ζάχαρη

 

Υλικά επικάλυψης (γλάσο):

  • 2 κουτ. σούπας γάλα εβαπορέ με χαμηλά λιπαρά
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 113 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

 

Εκτέλεση

  • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 175°C.

 

Για τα παντεσπάνια:

  • Σε ένα μεγάλο σκεύος προσθέτουμε το νερό και το κακάο. Ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα μας να γίνει λείο. Προσθέτουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ξανά λείο.
  • Αφήνουμε στην άκρη να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Βουτυρώνουμε 2 κυκλικά ταψιά 20 cm και πασπαλίζουμε τα με 1 κουτ. γλυκού αλεύρι. Για ευκολία μπορούμε να βάλουμε μια λαδόκολλα μετά το βουτύρωμα του ταψιού.
  • Σε άλλο μεγάλο σκεύος προσθέτουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο και τη βανίλια. Χτυπάμε τα υλικά με το μίξερ σε μεσαία ταχύτητα για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τα ασπράδια αυγών, ένα τη φορά, χτυπώντας τα με το μίξερ πολύ καλά μετά από κάθε προσθήκη. Προσθέτουμε την ξινόκρεμα και χτυπάμε για 2 λεπτά με το μίξερ.
  • Σε ένα άλλο σκεύος προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
  • Εναλλάξ προσθέτουμε το μείγμα αλευριού και το μείγμα του κακάο στο μείγμα ζάχαρης, ξεκινώντας και τελειώνοντας με το μείγμα αλευριού. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.
  • Μοιράζουμε τη ζύμη στα 2 ταψιά και ψήνουμε για 30 λεπτά στους 175°C ή μέχρι να είναι έτοιμα τα παντεσπάνια. Ελέγχουμε βάζοντας στο κέντρο των ταψιών μια οδοντογλυφίδα και αφαιρώντας την. Πρέπει η οδοντογλυφίδα να βγει καθαρή.
  • Αφήνουμε τα παντεσπάνια στα ταψιά για 10 λεπτά να κρυώσουν και μετά τα αφαιρούμε.

 

Για τη γέμιση:

  • Σε ένα μικρό σκεύος προσθέτουμε το ασπράδι και τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να γίνει μαρέγκα.
  • Σε μια μικρή κατσαρόλα προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, το καλαμποκάλευρο, το κακάο, το αλεύρι, το αλάτι, τη σοκολάτα υγείας και ανακατεύουμε μέχρι να υλικά μας να πάρουν θερμοκρασία και να ομογενοποιηθούν.
  • Προσθέτουμε το περιεχόμενο σε ένα σκεύος, καλύπτουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
  • Όταν το μείγμα έρθει σε θερμοκρασία δωματίου προσθέτουμε τη μαρέγκα και ανακατεύουμε.

 

Για το γλάσο:

  • Σε ένα σκεύος που μπαίνει σε φούρνο μικροκυμάτων προσθέτουμε το βούτυρο, τη σοκολάτα και ανακατεύουμε.
  • Τοποθετούμε το σκεύος στον φούρνο μικροκυμάτων και ζεσταίνουμε το μείγμα για 1 λεπτό στην υψηλή θερμοκρασία. Ανακατεύουμε κάθε 15 δευτερόλεπτα μέχρι να γίνει λείο το μείγμα.

 

Για τη σύνθεση:

  • Τοποθετούμε το ένα παντεσπάνι σε μια πιατέλα. Απλώνουμε τη γέμιση απο πάνω και καλύπτουμε με το δεύτερο. Με μια κουτάλα ρίχνουμε το γλάσο ζεστό πάνω απο το γλυκό και το αφήνουμε να τρέξει στα τοιχώματα.
  • Για τη συνταγή χρησιμοποιήθηκε το μίξερ χειρός Mics MC30HM19E που μπορείτε να βρείτε σε όλα τα καταστήματα Κωτσόβολος.

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: κατσαρόλα, μίξερ.

Μπορείς να δεις ακόμη