Πως να βγάλεις εντυπωσιακές λήψεις την υπερπανσέληνο!

 

Στις 21 Μαρτίου 2019 θα έχουμε την τρίτη και τελευταία υπερπανσέληνο του έτους. Η υπερπανσέληνος, ή υπερσελήνη συμβαίνει όταν υπάρχει ολόκληρη πανσέληνος και ταυτόχρονα η τροχιά του φεγγαριού το φέρνει πιο κοντά στη Γη, με αποτέλεσμα ο δορυφόρος του πλανήτη μας να φαίνεται μεγαλύτερος και πιο φωτεινός. Πρόκειται για ένα μοναδικό φαινόμενο, αλλά και εξαιρετική ευκαιρία για τη σύνθεση εντυπωσιακών εικόνων.

Θέλεις, λοιπόν, να φωτογραφίσεις τη Σελήνη και να απαθανατίσεις ακριβώς την εικόνα που βλέπεις κι όχι απλά μια φωτεινή σφαίρα στο νυχτερινό ουρανό. Εάν δεν το έχεις κάνει ποτέ πριν, ίσως να αναρωτιέσαι τι φωτογραφικό εξοπλισμό και τι τεχνικές θα χρειαστείς για να αποφύγεις τα λάθη ή τις κοινοτυπίες. Σχετικά με το πρώτο σκέλος είσαι ήδη καλυμμένος, αφού στα καταστήματα Κωτσόβολος θα μπορέσεις να βρεις όλα όσα χρειάζεσαι για να απαθανατίσεις το φεγγάρι σε όλο του το μεγαλείο. Όσο για τις τεχνικές που πρέπει να γνωρίζεις, απλά ρίξε μια ματιά στη συνέχεια του άρθρου.

 

 

Φωτογράφισε τη Σελήνη

Η πανσέληνος είναι ίσως μια από τις πιο δύσκολες νυχτερινές θεματογραφίες και δεν αρκεί μόνο να γνωρίζεις τις κατάλληλες τεχνικές. Για να πετύχεις την τέλεια λήψη χρειάζεσαι και τον κατάλληλο φωτογραφικό εξοπλισμό.

Θα χρειαστείς ένα ανθεκτικό τρίποδο, μια μηχανή DSLR ή Mirrorless υψηλής ανάλυσης, έναν τηλεφακό (ή μία φωτογραφική μηχανή High zoom), έναν τηλεμετατροπέα (αν υποστηρίζεται από το φακό σου) και -αν είναι εφικτό- ένα τηλεχειριστήριο φωτογραφικής μηχανής (remote shutter).

Σε περίπτωση που δεν έχεις remote shutter, χρησιμοποίησε το χρονοδιακόπτη της μηχανής σου, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσεις την πιθανότητα κραδασμού μηχανής που προκαλείται από τα χέρια σου και το πάτημα του κλείστρου. Εάν φωτογραφίζεις με τηλεφακό μεγαλύτερο από 300mm, είναι προτιμότερο να ενεργοποιήσεις τη λειτουργία καθυστέρησης έκθεσης σε συνδυασμό με το χρονοδιακόπτη.

Η καθυστέρηση έκθεσης είναι ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ του πατήματος του κλείστρου και λήψης της φωτογραφίας. Μια ιδανική τιμή ρύθμισης για το θέμα σου (την πανέμορφη πανσέληνο, δηλαδή) είναι στα 3 δευτερόλεπτα. Αν έχεις εφοδιαστεί με τηλεχειριστήριο, τότε δεν θα χρειαστείς το χρονοδιακόπτη της φωτογραφικής, ωστόσο θα πρέπει να έχεις ενεργοποιημένη την καθυστέρηση έκθεσης για να απορρίψεις τελείως την πιθανότητα κουνήματος της φωτογραφικής μηχανής.

 

Σημάδεψε το φεγγάρι

 

Ενεργοποίησε το σταθεροποιητή εικόνας (ή το σύστημα μείωσης των κραδασμών), τοποθέτησε τη μηχανή σε ένα σταθερό τρίποδο το οποίο θα το ρυθμίσεις με τέτοιο τρόπο, ώστε ο φακός της μηχανής να «κοιτάζει» προς το φεγγάρι και, στη συνέχεια, ασφάλισέ το. Λάβε υπόψη σου ότι, από τη στιγμή που το φεγγάρι κινείται γρήγορα, ίσως χρειαστεί να επαναρυθμίσεις τη θέση του τριπόδου αρκετές φορές.

Εάν φωτογραφίζεις με DSLR ή mirrorless, ρύθμισε τη μηχανή σε χειροκίνητη λειτουργία για πλήρη έλεγχο της έκθεσης και ξεκίνησε με μία ρύθμιση ISO 100 ή 200. Μπορεί να χρειαστεί να αυξήσεις το ISO λίγο αργότερα, όταν η ταχύτητα κλείστρου είναι πολύ χαμηλή.

Συστήνεται ξεκινήσεις με μία ρύθμιση διαφράγματος μεταξύ f/8 και f/11. Εάν φωτογραφίζεις με τηλεμετατροπέα, θα πρέπει να μειώσεις λίγο το άνοιγμα του διαφράγματος φακού για να έχεις μέγιστη ανάλυση. Για παράδειγμα, εάν διαθέτεις φακό f/2.8 και χρησιμοποιείς τηλεμετατροπέα 2x, το μέγιστο άνοιγμα θα είναι f/5.6. Ρύθμισε το διάφραγμα του φακού σου στο f/8 (ελάχιστο) για να έχεις πιο έντονα αποτελέσματα.

Ρύθμισε την ταχύτητα κλείστρου μεταξύ 1/125 έως 1/500 του δευτερολέπτου. Απόφυγε τις αργές ταχύτητες κλείστρου, ειδικά σε μεγάλα εστιακά μήκη, καθώς το φεγγάρι κινείται πολύ γρήγορα. Αν είσαι αρκετά έμπειρος και χρησιμοποιείς τη σημειακή φωτομέτρηση της μηχανής σου, θα σου «δείξει» εάν η σελήνη είναι σωστά εκτεθειμένη ή όχι. Αυτή η μέτρηση θα σε βοηθήσει να ρυθμίσεις χειροκίνητα την κατάλληλη ταχύτητα κλείστρου – βεβαιώσου ότι διατηρείς το σημείο εστίασης στο φεγγάρι όταν πραγματοποιείς μέτρηση.

Αν το φεγγάρι εμφανίζεται αρκετά μεγάλο στο σκόπευτρο, ρύθμισε τη φωτογραφική μηχανή στη λειτουργία ζωντανής προεπισκόπησης (Live View mode) και εστίασε στο φεγγάρι. Με αυτό τον τρόπο η μηχανή θα ρυθμιστεί στη σωστή εστίαση. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να ρυθμίσεις -με μη αυτόματο τρόπο-την εστίαση στο άπειρο. Να θυμάσαι, επίσης, ότι η επιλογή πολύ υψηλής ευαισθησίας (ISO) μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα με το φως του φεγγαριού. Πειραματίσου και εξέτασε τις λήψεις σου πριν δοκιμάσεις μεγαλύτερο χρόνο έκθεσης.

 

 

Εφοδιάσου με κάρτες μνήμης SD

Η επιλογή λήψης σε RAW format για την αποθήκευση των αρχείων, θα σου αφήσει πολύ περισσότερα περιθώρια για να διορθώσεις τυχόν λάθη κατά την επεξεργασία των φωτογραφιών σου. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι τα αρχεία εικόνας θα είναι πολύ μεγαλύτερα σε μέγεθος, άρα είτε θα πρέπει να έχεις αρκετό χώρο στην κάρτα μνήμης σου ή και να εφοδιαστείς με ακόμα μία κάρτα μνήμης, ώστε να έχεις το περιθώριο λήψεων και να μην χρειαστεί να φωτογραφίζεις επιλεκτικά.

 

Με τις παραπάνω συμβουλές θα βοηθηθείς για να τραβήξεις τα πιο εντυπωσιακά πλάνα από τη μαρτιάτικη πανσέληνο.

Καλές λήψεις!

 

Μπορείς να δεις ακόμη