Πώς θα οργανώσεις την κουζίνα σου

 

Η κουζίνα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς χώρους του σπιτιού και η σωστή οργάνωσή της μπορεί να διευκολύνει την καθημερινότητά σου. Αν σκέφτεσαι τι «επεμβάσεις» μπορείς να κάνεις για να γίνει ο χώρος ακόμη πιο λειτουργικός, παρακάτω θα βρεις μια λίστα με χρήσιμες συμβουλές για να τα βάλεις όλα σε τάξη.

 

Το απαραίτητο ξεσκαρτάρισμα

Ξεκαθάρισε τα ντουλάπια ελέγχοντας τις ημερομηνίες των τροφίμων στις συσκευασίες και με την ευκαιρία καταγράφεις πιθανές ελλείψεις. Αυτό θα σε βοηθήσει να σχεδιάσεις καλύτερα τα ψώνια σου, ώστε να μην τρέχεις στο σούπερ μάρκετ την τελευταία στιγμή. Τοποθέτησε τα τρόφιμα σε ντουλάπια ανά προϊόν και μέγεθος (βάζο ή κουτί) για να βρίσκεις ευκολότερα τα πάντα. Μπορείς να ομαδοποιήσεις τα μπολ σου τοποθετώντας τα το ένα μέσα στο άλλο, εξοικονομώντας έτσι ακόμα περισσότερο χώρο.

Είναι μια καλή ευκαιρία για να εξετάσεις ποια μαγειρικά σκεύη ή εργαλεία σού είναι απαραίτητα και ποια είναι αυτά που απλώς «πιάνουν» χώρο στα ντουλάπια σου. Έλεγξε αν η γάστρα, τα τηγάνια, τα ταψιά είναι σε καλή κατάσταση κι αν τα μεγέθη των σκευών είναι κατάλληλα για την ποσότητα του φαγητού που συνήθως μαγειρεύεις.

 

 

Για να τα έχεις όλα κοντά σου

Τα σκεύη και τα υλικά που χρησιμοποιείς για μαγείρεμα θα πρέπει να τοποθετηθούν σε ντουλάπια και συρτάρια που βρίσκονται κοντά στο σημείο που κάνεις την προετοιμασία. Τα γυάλινα σκεύη είναι προτιμότερο να τοποθετηθούν κοντά στον νεροχύτη ή το ψυγείο.

Η καφετιέρα πρέπει να έχει μόνιμη θέση στον πάγκο της κουζίνας σου. Ακόμα καλύτερα, σου προτείνουμε να φτιάξεις ένα σημείο αφιερωμένο αποκλειστικά στη λατρεία του αγαπημένου σου ροφήματος. Συγκέντρωσε όλα τα απαραίτητα συστατικά και εξαρτήματα, από την πολυκαφετιέρα και τις κάψουλες του καφέ μέχρι τα φίλτρα και τις κούπες σου. Έτσι, θα τα έχεις όλα κοντά σου και δεν θα χρειάζεται να πηγαινοέρχεσαι σε όλη την κουζίνα για τα υλικά που χρειάζεσαι για να φτιάξεις τον καφέ σου.

Στα ντουλάπια που βρίσκονται πάνω από τον νεροχύτη τοποθέτησε τα πιάτα και τα ποτήρια σου. Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετηθούν σε διαφορετικά ντουλάπια, φρόντισε τουλάχιστον να χρησιμοποιήσεις διαφορετικά ράφια για να ξέρεις άμεσα που βρίσκεται το κάθε τι. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσεις να διατηρήσεις σε τάξη τα ντουλάπια σου για πάντα.

Αν δεν έχεις πλυντήριο πιάτων, θα χρειαστεί να τοποθετήσεις ένα καλάθι στραγγίσματος πιάτων κοντά στον νεροχύτη.

 

Αξεσουάρ και εργαλεία κουζίνας

Οι καθαροί πάγκοι και τα οργανωμένα συρτάρια θα σε βοηθήσουν να μαγειρεύεις πιο άνετα και χωρίς κωλυσιεργίες. Η ετοιμασία του φαγητού σε έναν γεμάτο πάγκο πολλαπλασιάζει το χάος με γεωμετρική πρόοδο όταν, για παράδειγμα, θέλεις να τοποθετήσεις ένα μπολ με υλικά στον πάγκο και ανακαλύπτεις ότι δεν υπάρχει χώρος να το ακουμπήσεις. Για τον λόγο αυτό, σου προτείνουμε να αντικαταστήσεις τις περιττές επιφάνειες κοπής, μαχαίρια και άλλα σκεύη για προετοιμασία φαγητού, με πολυχρηστικές μικροσυσκευές που προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία. Για παράδειγμα, με έναν πολυκόφτη έχεις στον πάγκο της κουζίνας σου μία συσκευή για καθημερινές εργασίες, όπως να τεμαχίζεις, να τρίβεις ή να ψιλοκόβεις χωρίς τη χρήση «εξειδικευμένων» χειροκίνητων εργαλείων κουζίνας όπως είναι π.χ. το μαντολίνο ή ο τρίφτης τυριού.

Οργάνωσε το ψυγείο

Τώρα που ίσως έχεις λίγο περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σου, είναι μια καλή ευκαιρία να κάνεις ένα καλό καθάρισμα στο ψυγείο. Βγάλτο από την πρίζα, άδειασέ το από τα τρόφιμα, αφαίρεσε τα ράφια του και καθάρισέ το σχολιαστικά. Στη συνέχεια, διαχώρισε και οργάνωσε τα τρόφιμα ανά τύπο, όπως π.χ. γαλακτοκομικά, σνακ, φρούτα και λαχανικά, καρυκεύματα και περισσεύματα. Με αυτό τον τρόπο θα βρίσκεις πιο εύκολα τα υγιεινά τρόφιμα αμέσως μόλις το ανοίξεις. Παράλληλα, έχοντας ένα σωστά οργανωμένο ψυγείο, θα μπορείς να κάνεις πιο εύκολα τη λίστα για τα ψώνια, ώστε να μην ξεμείνεις ποτέ από βασικά τρόφιμα όπως π.χ. γαλακτοκομικά, αυγά, λαχανικά κ.λπ.

 

Καθάρισε τον φούρνο σου

Μην αναβάλεις το καθάρισμα του φούρνου γιατί μετά από πολλά μαγειρέματα θα είναι πιο δύσκολο να αστράψει και θα σε ταλαιπωρήσει περισσότερο.

Ο φούρνος μικροκυμάτων λύνει τα χέρια πολλών νοικοκυριών, καθώς προσφέρει ζέσταμα, ψήσιμο και ξεπάγωμα μέσα σε λίγα λεπτά. Και αυτή την περίοδο θα γίνει ο καλύτερος σου σύμμαχος στην κουζίνα. Είναι σημαντικό λοιπόν, να είναι στην καλύτερη του κατάσταση τις μέρες που θα τον χρειαστείς περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

 

Μπορείς να δεις ακόμη