Πώς θα περιορίσεις τη σπατάλη τροφίμων

Καθημερινά, σπαταλιούνται παγκοσμίως μεγάλες ποσότητες τροφίμων. Αυτό δεν έχει αντίκτυπο μόνο στον ετήσιο προϋπολογισμό ενός νοικοκυριού, αλλά και στο περιβάλλον. Η απόρριψη τροφίμων παράγει πρόσθετο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) σε χωματερές αποσύνθεσης, συμβάλλοντας σημαντικά στην κλιματική αλλαγή. Επιπρόσθετα, υπάρχει σπατάλη μιας τεράστιας ποσότητας πολύτιμων πόρων για την παραγωγή τροφίμων όπως είναι το νερό. Οι καθημερινές μας επιλογές είναι αυτές που ευθύνονται για την σπατάλη των τροφίμων και είναι στο χέρι μας να τις αλλάξουμε. Με μικρές αλλαγές σε καθημερινές συνήθειες, μπορείς να μειώσεις κατακόρυφα τη σπατάλη τροφίμων.

 

Ψώνισε έξυπνα

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την τάση να αγοράζουν περισσότερα τρόφιμα από όσα χρειάζονται. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό οδηγεί σε περισσότερα απόβλητα τροφίμων. Υπάρχουν όμως πολλοί τρόποι για να αποφύγεις τις παρορμητικές αγορές. Πριν βγεις για ψώνια φτιάξε λίστα με όλα όσα χρειάζεσαι άμεσα. Απόφυγε τις μαζικές αγορές γιατί τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα μπορεί να χαλάσουν και τα κατεψυγμένα να λήξουν, οπότε σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί να πετάξεις.

Τα έξυπνα ψυγεία με ενσωματωμένη κάμερα στο εσωτερικό τους κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή στην καλύτερη οργάνωση των αγορών σου. Η κάμερα προσφέρει εικόνα του τι έχεις μέσα στο ψυγείο σου, κάθε φορά που κλείνεις την πόρτα του ψυγείου. Ανεξάρτητα από το πού βρίσκεσαι, είτε εν κινήσει, είτε στη δουλειά, ή ακόμα και στο σούπερ μάρκετ, πάντα γνωρίζεις το περιεχόμενο του ψυγείου σου από την τελευταία φωτογραφία που αποστέλλεται στο κινητό σου.

 

 

Συνοδεύονται από εφαρμογή για κινητά, μέσω της οποίας έχεις πρόσβαση στις λειτουργίες του ψυγείου σου και, φυσικά, στις λίστες αγορών σου. Μάλιστα, η ενσωματωμένη κάμερα θα φροντίσει να ενημερώσει αυτόματα τη λίστα αγορών σου και θα σε ειδοποιήσει με βάση του τι υπάρχει στο ψυγείο σου, έτσι ώστε να μην σου λείπουν ποτέ τα προϊόντα που χρειάζεσαι. Η λίστα αγορών σου είναι πάντα μαζί σου, στο smartphone ή στο tablet. Παράλληλα πετυχαίνεις πιο σωστή διαχείριση, αφού μέσα από την ίδια εφαρμογή γνωρίζεις ανά πάσα στιγμή πότε λήγουν τα προ-συσκευασμένα προϊόντα που έχεις στο ψυγείο.

Ακόμα κι αν δεν διαθέτεις ένα έξυπνο ψυγείο, το πιο απλό που μπορείς να κάνεις είναι να επενδύσεις σε έναν έξυπνο αισθητήρα με κάμερα, όπως είναι το Smarter FridgeCam. Τοποθετείται στο εσωτερικό της πόρτας του ψυγείου και αναλαμβάνει την επικοινωνία του μέσω ίντερνετ με το smartphone ή το tablet σου. Έτσι, μόλις «κατεβάσεις» την εφαρμογή AI SmarterAssist, θα μπορείς να διαχειρίζεσαι το απόθεμα του ψυγείου από το κινητό σου.

 

Διάβασε σωστά τις επισημάνσεις ημερομηνίας στα τρόφιμα

Η σύγχυση γύρω από την επισήμανση της ημερομηνίας στα προ-συσκευασμένα τρόφιμα παραμένει σημαντικό ζήτημα. Για παράδειγμα, πολλοί καταναλωτές απορρίπτουν τρόφιμα πριν την ημερομηνία «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από», καθώς δεν γνωρίζουν τη διαφορά του με την ημερομηνία «ανάλωση έως». Οι ημερομηνίες αυτές παίζουν σημαντικό ρόλο στη σωστή διαχείριση των τροφίμων που αγοράζεις.

Η ημερομηνία «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» αφορά στην ποιότητα. Αυτό σημαίνει ότι μετά από αυτή την ημερομηνία, το τρόφιμο είναι γενικώς ασφαλές να καταναλωθεί, αλλά η γεύση, η υφή ή η μυρωδιά του μπορεί να μην είναι στο καλύτερο επίπεδο.

Η ημερομηνία «Ανάλωση έως» αφορά στην ασφάλεια. Μετά από την ημερομηνία αυτή, η κατανάλωση του τρόφιμου μπορεί να προκαλέσει ασθένεια. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να καταναλώνουμε τρόφιμα μετά το πέρας τέτοιου είδους ημερομηνιών, ακόμα κι αν έχουν καλή μυρωδιά ή γεύση. Οι ημερομηνίες «Ανάλωση έως» εμφανίζονται σε ευπαθή τρόφιμα (τρόφιμα που είναι πιθανό να αλλοιωθούν ή να χαλάσουν γρήγορα), όπως τα κρύα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα κρέατα και οι έτοιμες σαλάτες.

Ωστόσο είναι σημαντικό να σημειωθεί πως οι παραπάνω ημερομηνίες είναι έγκυρες μόνο εάν ακολουθούνται οι οδηγίες αποθήκευσης που αναγράφονται στην ετικέτα. Επομένως, φρόντισε να διαβάζεις προσεκτικά τις ετικέτες τροφίμων και να ακολουθείς πιστά τις οδηγίες του παρασκευαστή, όπως π.χ. «Μετά το άνοιγμα, να διατηρείται στο ψυγείο και να καταναλώνεται εντός 3 ημερών».

 

 

Σωστή αποθήκευση και συντήρηση τροφίμων

Πολύ σημαντική αιτία σπατάλης που θα μπορούσε να αποφευχθεί, αφορά στην έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τη σωστή συντήρηση και αποθήκευση των τροφίμων στο σπίτι.

Αρχικά, φρόντισε να τοποθετείς τα πιο πρόσφατα αγορασμένα τρόφιμα με ημερομηνία μεταγενέστερη, πίσω από εκείνα που πρέπει να καταναλωθούν νωρίτερα. Η μέθοδος αυτή σε βοηθά να καταναλώνεις τα τρόφιμα πριν τις αναγραφόμενες ημερομηνίες κι έτσι μειώνεις τα απορρίμματα τροφίμων.

Το ντουλάπι είναι ένας βασικός χώρος φύλαξης και αποθήκευσης των τροφίμων. Εφοδίασε τα ντουλάπια σου με τρόφιμα που μπορούν να διατηρηθούν πολύ καιρό, αλλά και που προσφέρονται για γρήγορα μαγειρέματα, όπως ρύζι, όσπρια, ζυμαρικά και ξερά μυρωδικά και μπαχαρικά. Ορισμένα προϊόντα είναι ευαίσθητα στο κρύο και δεν πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο. Οι μπανάνες, για παράδειγμα, διατηρούνται καλύτερα εκτός ψυγείου.

Στο ψυγείο μπορείς να αποθηκεύσεις φρούτα και λαχανικά εποχής (όσα απαιτούν συντήρηση), αλλά και κατεψυγμένα λαχανικά που μπορείς να μαγειρέψεις κατευθείαν (δηλαδή χωρίς απόψυξη), στον ατμό ή στη χύτρα. Τέτοιου είδους λαχανικά είναι μεταξύ άλλων ο αρακάς, οι αγκινάρες, πράσινα φασολάκια, κ.ά. Στην κατάψυξη, επίσης καλό είναι να έχεις ψιλοκομμένα μυρωδικά, όπως άνηθο, μαϊντανό, σέλινο, μάραθο και δυόσμο, κυρίως για μαγείρεμα. Ασφαλώς, αν στο μπαλκόνι σου έχεις γλαστράκια με φρέσκα μυρωδικά, ακόμη καλύτερα. Αρκεί να μπορείς να τα ετοιμάζεις γρήγορα για το μαγείρεμα.

Τα κατεψυγμένα κρεατικά, πουλερικά και ψάρια είναι επίσης μια καλή λύση για να μπορέσεις να οργανώσεις καλύτερα το εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής του νοικοκυριού. Ειδικά όταν είναι φιλεταρισμένα, αποθηκεύονται πιο εύκολα χωρίς να πιάνουν χώρο στην κατάψυξη του ψυγείου. Οι φιλεταρισμένες φέτες από μοσχάρι και χοιρινό, οι μπριζόλες με ή χωρίς κόκαλο, οι φέτες ψαριού ή τα φιλέτα και τα φιλέτα κοτόπουλου καταψύχονται το καθένα ξεχωριστά σε νάιλον σακουλάκια. Αποψύχονται ταχύτατα στον φούρνο μικροκυμάτων και ετοιμάζονται αμέσως στο τηγάνι, στο γκριλ ή στον ατμό.

Αξιοποίησε τα leftovers

Σε περίπτωση που περισσέψει φαγητό, αντί να το πετάξεις, βάλτο στη συντήρηση ή στην κατάψυξη του ψυγείου, ώστε να το καταναλώσεις την επόμενη μέρα ή να το αξιοποιήσεις ως πρώτη ύλη για μελλοντικά μαγειρέματα. Προσοχή, όμως, καθώς υπάρχουν τροφές που αν μαγειρευτούν, καλό θα ήταν να διατηρηθούν στο ψυγείο αλλά να μην ξαναζεσταθούν. Αν συμβεί το τελευταίο, όχι μόνο θα χάσουν την διατροφική τους αξία, αλλά μπορεί ταυτόχρονα να υποστούν αλλοίωση. Μερικές από αυτές τις τροφές είναι τα μανιτάρια, οι πατάτες, το σπανάκι, το σέλινο και τα παντζάρια. Πρόκειται για τροφές που θα πρέπει να καταναλώνονται αμέσως μετά το μαγείρεμά τους ή να διατηρούνται στο ψυγείο, γιατί όταν ξαναζεσταίνονται η σύστασή τους αλλάζει και μπορούν να βλάψουν την υγεία σου.

 

Μπορείς να δεις ακόμη