Ξέρεις τι είναι τα Cacao Nibs;

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Θεωρούνται υπερτροφή και είναι η πιο υγιεινή εκδοχή της σοκολάτας ακόμη κι από μια πλάκα σοκολάτας με 99% περιεκτικότητα σε κακάο. Έχουμε λοιπόν πολλούς λόγους να τα εντάξουμε στη διατροφή μας, αλλά ας δούμε πρώτα τι ακριβώς είναι.

 

Οι περισσότεροι από εμάς αγαπάμε τη σοκολάτα και ξέρουμε για τις μαγικές ιδιότητες που της χάρισε η φύση. Δυστυχώς όμως τις χάνει σχεδόν όλες όπως συνηθίζουμε να την καταναλώνουμε -είτε σε μορφή πλάκας είτε μέσα σε γλυκά- με την προσθήκη δηλαδή ζάχαρης και γάλακτος. Κακό νέο, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτό βέβαια δεν ισχύει και για τα cacao nibs.

Nibs στα αγγλικά σημαίνει αιχμές (πχ οι μύτες του μολυβιού). Όταν όμως πρόκειται για κακάο, μιλάμε για τη λιγότερο επεξεργασμένη μορφή του κακάο. Για την ακρίβεια είναι οι σπόροι στη φυσική τους μορφή οι οποίοι έχουν υποστεί μια διαδικασία ζύμωσης, έχουν καβουρδιστεί, έχουν διαχωριστεί από το κέλυφός τους και έχουν σπαστεί σε μικρότερα κομμάτια. Στην αγορά εκτός από σπασμένοι κυκλοφορούν και ολόκληροι οι σπόροι. Σε αυτή την περίπτωση τους θρυμματίζουμε μόνοι μας στον πολυκόφτη. Το κέλυφός τους δεν είναι ιδιαίτερα σκληρό γι’ αυτό είναι βρώσιμο. Η γεύση τους είναι ελαφρώς πικρή, έντονα σοκολατένια και εξαρτάται από το πόσο έχουν καβουρδιστεί οι σπόροι.

 

Προέλευση

Πατρίδα του κακαόδεντρου είναι η Κεντρική και Νότια Αμερική. Το επιστημονικό όνομα με το οποίο τη «βάφτισε» ο Σουηδός βοτανολόγος Λίνναιο είναι Theobroma cacao και σημαίνει «Τροφή των Θεών». Η ονομασία προέρχεται από τη σύνθεση 2 αρχαιοελληνικών λέξεων «Θεός» και «βρώση». Ο δυτικός κόσμος γνώρισε τη σοκολάτα το 1544, όταν οι σπόροι και το ρόφημά της παρουσιάστηκαν στον μέλλοντα βασιλιά της Ισπανίας, Φίλιππο Β΄. Η ισπανική αριστοκρατία μαγεύτηκε από το κακάο ωστόσο για 100 χρόνια θεωρούταν βασιλικό προνόμιο και παρέμενε παντελώς άγνωστο στις κατώτερες κοινωνικές τάξεις.

Σήμερα οι κυριότερες περιοχές καλλιέργειας βρίσκονται στη Νότια Αμερική, τη Δυτική Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία. Υπάρχουν τρία είδη κακαόδεντρου: Criollo, Forastero και Trinitario. Η ποικιλία Forastero καλλιεργείται κυρίως στη Βραζιλία και τη Δυτική Αφρική και παράγει περίπου το 95% της παγκόσμιας παραγωγής.

 

 

Διατροφική αξία και ιδιότητες

Οι σπόροι του κακάο αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, αντιοξειδωτικών, φλαβονοειδών και μετάλλων όπως το μαγνήσιο, ο σίδηρος, το μαγγάνιο και το χρώμιο. Ειδικά το μαγνήσιο ωφελεί σημαντικά τα οστά και το μυϊκό σύστημα. Τα υπόλοιπα στοιχεία βοηθούν το καρδιαγγειακό σύστημα, τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα, τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, κάνουν καλό στο δέρμα, τα νύχια και τα μαλλιά, ενώ δρουν ευεργετικά κατά των ελεύθερων ριζών- υπεύθυνων για τη γήρανση των κυττάρων και πολλών μορφών καρκίνου. Διαθέτουν επίσης αντικαταθλιπτική ιδιότητα που οφείλεται στην αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που λειτουργεί αγχολυτικά και διεγείρει τις «ορμόνες της ευτυχίας».

 

Πώς καταναλώνονται

Τα τρώμε σκέτα με το κουτάλι ή τα προσθέτουμε σε ψωμιά, κέικ, μπάρες δημητριακών ή γκρανόλες, αλλά και στο πόριτζ στο γιαούρτι, στα smoothies, στα παγωτά, κλπ.

 

Μπορείς να δεις ακόμη