Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή, οι μέρες αρχίζουν και γίνονται μεγαλύτερες και η θερμοκρασία αρχίζει να παίρνει την ανιούσα. Το καλοκαίρι πλησιάζει ολοένα και περισσότερο, και έρχεται εκείνη η στιγμή που πρέπει να κατεβάσεις τα καλοκαιρινά σου και να φυλάξεις τα ρούχα της σεζόν που πέρασε.
Μπορεί αυτή η «μεγάλη αλλαγή» να είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, αλλά δεν χρειάζεται να πελαγώσεις. Μεθοδικότητα και οργάνωση χρειάζεται, και όλα θα γίνουν χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Ακολούθησε την εξής διαδικασία για να είναι πιο εύκολα τα πράγματα.
Φρόντισε τα ρούχα να είναι καθαρά
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να καθαρίσεις όσα χειμωνιάτικα ρούχα είναι άπλυτα ή και φρόντισε να φρεσκάρεις και εκείνα που έχουν φορεθεί έστω μια φορά. Σκέψου ότι, ακόμη και αν είναι αρκετά καθαρά τα ρούχα, εξακολουθούν να συγκρατούν μυρωδιές, από φαγητό, αρώματα, αποσμητικά και οτιδήποτε άλλο. Άλλωστε, με ένα πλυντήριο ρούχων σαν το Electrolux EWF1497HDW2 δεν θα χρειαστείς πάνω από 16 λεπτά για να τα φρεσκάρεις. Η τεχνολογία Electrolux SteamCare αφαιρεί οσμές, ξετσαλακώνει και δίνει μια φρέσκια νέα αίσθηση σε μόλις 16 λεπτά. Αυτό σου επιτρέπει να έχεις ρούχα απαλά και με αίσθηση φρεσκάδας χωρίς να τα πλύνεις.
Εφόσον ολοκληρώσεις το πλύσιμο – όσων ρούχων χρειάζονται πλυντήριο – έρχεται η στιγμή να τα στεγνώσεις. Ο καιρός είναι, πλέον, σχεδόν καλοκαιρινός και αμέσως σκέφτεσαι να τα απλώσεις στο μπαλκόνι για να στεγνώσουν. Αυτό βέβαια σημαίνει δύο πράγματα: Πρώτον, ίσως χρειαστεί να περιμένεις 1-2 μέρες να στεγνώσουν και δεύτερον, αυτή την εποχή ανθίζουν τα περισσότερα δέντρα, λουλούδια και φυτά, αφήνοντας τη γύρη τους να εξαπλωθεί σε μεγάλη ακτίνα με τον αέρα, γεμίζοντας την ατμόσφαιρα με κόκκους (που θα κολλήσουν στα απλωμένα ρούχα σου). Έτσι, αν θέλεις να στεγνώσουν τα ρούχα υγιεινά, αλλά και όσο το δυνατόν πιο σύντομα, τότε η λύση είναι το στεγνωτήριο!
Αν στο σπίτι δεν έχεις άπλετο χώρο για να τοποθετήσεις το στεγνωτήριο μην ξεχνάς ότι υπάρχουν και άλλες λύσεις με μια συσκευή 2 σε 1 που έχει πλυντήριο και στεγνωτήριο ή μπορείς να επιλέξεις να τοποθετήσεις το στεγνωτήριο πάνω από το πλυντήριο με διάταξη κολώνας. Πάντως, με ένα μεγάλης χωρητικότητας πλυντήριο-στεγνωτήριο, όπως είναι το Electrolux EWW1696SWD, θα ξεμπερδέψεις ακόμη πιο γρήγορα με το πλύσιμο και το στέγνωμα. Σκέψου επίσης ότι ίσως χρειαστεί να πλύνεις ή να φρεσκάρεις και τα καλύμματα από καναπέδες και πολυθρόνες, τα ριχτάρια, ή και τα παπλώματα και τις κουβέρτες. Όπως και να ‘χει, με χωρητικότητα πλύσης 9 κιλά και χωρητικότητα για στέγνωμα 6 κιλά, το πλυντήριο-στεγνωτήριο της Electrolux θα σου λύσει τα χέρια.
Όσο για τις κουρτίνες, είτε τις αλλάξεις ή όχι, χρειάζονται και αυτές την απαραίτητη φροντίδα. Αν πλένονται στο πλυντήριο ρούχων, δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα. Το πλυντήριο-στεγνωτήριο της Electrolux είναι σχεδιασμένο για να πλένει και να στεγνώνει αποτελεσματικά ακόμη και τα πιο ευαίσθητα υφάσματα. Σε διαφορετική περίπτωση, ρύθμισε την ηλεκτρική σκούπα σε χαμηλή ένταση και ξεσκόνισε τις κουρτίνες με το ειδικό εξάρτημα. Γενικά, είναι ευκολότερο να κρέμονται όταν τις ξεσκονίζεις. Χρησιμοποίησε μια γερή ράβδο κουρτίνας που θα μπορεί να κρατήσει το επιπρόσθετο βάρος από το τέντωμα της κουρτίνας και ξεσκόνισε και τις δύο πλευρές.
Για μεγαλύτερη ευκολία, μπορείς να φρεσκάρεις τις κουρτίνες σου ή και τα καλύμματα σου χρησιμοποιώντας ατμοκαθαριστή (εφόσον έχεις ελέγξει ότι μπορούν να καθαριστούν με ατμό). Η καθαριστική δράση του ατμού είναι τόσο ισχυρή που μπορεί να απομακρύνει ακόμα και τους πιο επίμονους ρύπους.
Το απαραίτητο σιδέρωμα
Αφού πλύνεις τα ρούχα σου, θα πρέπει να τα σιδερώσεις. Έτσι, τα ρούχα σου δεν θα ταλαιπωρηθούν τόσο πολύ στη φύλαξη και όταν τα ξανακατεβάσεις το επόμενο φθινόπωρο, θα είναι σε πολύ καλή κατάσταση και θα μπορείς να τα φορέσεις αμέσως.
Ένα σίδερο ατμού ή ακόμα καλύτερα ένα σύστημα σιδερώματος με πολλές πρακτικές ευκολίες, θα σε βοηθήσει να μειώσεις το χρόνο που σιδερώνεις στο μισό. Και μιας και μιλάμε για πρακτικές ευκολίες, ρίξε μια ματιά στο σύστημα σιδερώματος Philips GC9642/60 που διαθέτει την τεχνολογία OptimalTEMP και επιτρέπει να σιδερώνεις από τζιν μέχρι μεταξωτά χωρίς να ρυθμίζεις τη θερμοκρασία.
Ήρθε η στιγμή για την ταξινόμηση
Αφού τελείωσες με το σιδέρωμα των ρούχων, δίπλωσε τα καλά και ομαδοποίησε τα με βάση το είδος (φούστες, παντελόνια, παλτά, πουκάμισα κ.ο.κ.) για να τα ξεχωρίζεις πιο εύκολα. Όσο καλύτερο το σιδέρωμα και το δίπλωμα τόσο πιο εύκολη η αποθήκευση τους, ενώ θα είναι λιγότερη και η ταλαιπωρία που θα υποστούν μέχρι την επόμενη σεζόν που θα ξαναφορεθούν.
Πριν ξεκινήσεις το «μάζεμα»
Πριν τοποθετήσεις τα ρούχα στις ντουλάπες πρέπει να καθαρίσεις καλά με ένα υγρό πανί και έπειτα με ένα στεγνό το εσωτερικό των συρταριών και ντουλαπιών. Εάν υπάρχουν λεκέδες μπορείς να τους απομακρύνεις χρησιμοποιώντας ένα ήπιο καθαριστικό για επιφάνειες.
Διαφορετικοί τρόποι αποθήκευσης
Κάθε είδος ρούχου χρειάζεται διαφορετικό τρόπο αποθήκευσης. Βαριά υφάσματα, όπως καλύμματα, παπλώματα, και κουβέρτες, τα διπλώνεις κανονικά και τα στοιβάζεις σε επίπεδη επιφάνεια. Αν θέλεις τα καλύπτεις με ύφασμα, ή τα τοποθετείς σε ειδικές νάιλον σακούλες αποθήκευσης. Τα πουλόβερ (όπως και άλλα μάλλινα ρούχα) πρέπει πάντα να είναι διπλωμένα για να μη χάσουν το σχήμα τους, ενώ τα πουκάμισα και τα φορέματα καλό είναι να μπουν σε κρεμάστρες (προτίμησε υφασμάτινες) και να φυλαχτούν σε ειδικές σακούλες. Το ίδιο ισχύει και για τα κοστούμια, τα παλτό και τα υπόλοιπα πανωφόρια.
Παπούτσια και μπότες
Για να αποθηκεύσεις τα χειμωνιάτικα παπούτσια ή και τις μπότες σου θα πρέπει πρώτα να απομακρύνεις τυχόν χώματα, σκόνες και λάσπες. Γέμισε τα με εφημερίδες για να μη χάσουν το σχήμα τους και έπειτα αποθήκευσε τα – είτε σε κουτιά παπουτσιών ή σε πλαστικά κουτιά ειδικά για αποθήκευση παπουτσιών.
Τσάντες και πορτοφόλια
Όπως με τα παπούτσια, για να διατηρηθεί η φόρμα των τσαντών πρέπει να μην είναι εύκολο να συμπιεστούν. Γέμισε τις τσάντες σου με χαρτί ή σακούλες. Τοποθέτησε τες μέσα σε μαξιλαροθήκες ή υφασμάτινες τσάντες και έτσι φροντίζεις να μην κολλούν μεταξύ τους και να μην τρίβονται. Αν θες να φρεσκάρεις τη δερμάτινη τσάντα σου, μπορείς να ρίξεις λίγο καθαριστικό γυαλιού σε σπρέι και να τις τρίψεις απαλά με χαρτί κουζίνας. Αν ανησυχείς για τις μεταλλικές τους λεπτομέρειες, μπορείς να τα προστατεύσεις περνώντας πάνω τους μια στρώση βερνικιού για νύχια. Γενικότερα, καλό είναι να συντηρείς τις τσάντες τρίβοντάς τες με νωπό πανί και πολύ απαλό σαπούνι ή να χρησιμοποιήσεις ειδικό μείγμα για συντήρηση δέρματος και ένα μαλακό στεγνό πανί.
Διάφορα αξεσουάρ
Για να αποθηκεύσεις τα αξεσουάρ σου, όπως κάλτσες, σκουφιά, κασκόλ, και γάντια, τοποθέτησε τα σε ένα υφασμάτινο κουτί για να τα έχεις όλα συγκεντρωμένα σε ένα μέρος.
Δημιούργησε περισσότερους χώρους αποθήκευσης
Δεν χρειάζεται να στοιβάζεις πολλά ρούχα μαζί και στριμωγμένα: πρέπει να υπάρχει χώρος για την κυκλοφορία του αέρα γύρω τους που βοηθά στην καταπολέμηση της υγρασίας. Αν χρειάζεσαι περισσότερους χώρους αποθήκευσης, μπορείς να αξιοποιήσεις βαλίτσες που δεν χρησιμοποιείς και είναι άδειες ή διάφορα σημεία του σπιτιού, όπως άδειοι χώροι κάτω από το κρεβάτι ή τους καναπέδες. Μια εναλλακτική λύση είναι τα κουτιά αποθήκευσης που έχουν και διακοσμητικό ρόλο.
Προστάτεψε τα ρούχα από μούχλα και υγρασία
Αν χρησιμοποιήσεις σακούλες, προτίμησε ανθεκτικές σακούλες φύλαξης ρούχων που δεν σκίζονται εύκολα. Καλό είναι να αποφύγεις τις χάρτινες συσκευασίες αποθήκευσης ή/και τις κοινές σακούλες, καθώς μπορεί να σκιστούν και η πρόσβαση σε σκόρο, τρωκτικά και ζιζάνια να γίνει πιο εύκολη.
Επίσης, πολύ σημαντικό είναι ο χώρος που θα αποθηκεύσεις τα ρούχα σου να μην έχει υγρασία και να είναι σχετικά δροσερός, ενώ καλό είναι να τον αερίζεις συχνά για να αποφύγεις ανεπιθύμητες μυρωδιές. Αν ζεις σε περιοχή με έντονη υγρασία μπορείς να πάρεις πιο δραστικά μέτρα χρησιμοποιώντας κάποια εξειδικευμένη αφυγραντική ουσία όπως το άνυδρο θειικό άλας του ασβεστίου. Μπορείς να το αφήσεις στον αποθηκευτικό χώρο, φρόντισε όμως να μην αγγίζει τα ρούχα σου. Διαφορετικά μπορείς κάθε φορά που βγάζεις τα ρούχα μιας εποχής και αποθηκεύεις της άλλης, να πλένεις συρτάρια και ντουλάπες με μείγμα αλατόνερου και λίγο λευκού ξιδιού.
Φυσικά, υπάρχει πάντα και η πιο αποτελεσματική λύση που δεν είναι άλλη από τον αφυγραντήρα. Μπορείς να τον ρυθμίσεις να λειτουργεί σε τακτά χρονικά διαστήματα και να συλλέγει την υγρασία που είναι η αιτία της μούχλας. Πολλοί αφυγραντήρες μάλιστα, θα σε βοηθήσουν ώστε να στεγνώσεις καλύτερα τα ρούχα σου πριν τα αποθηκεύσεις.
Αντιμετώπισε το σκόρο με φυσικούς τρόπους
Όπως γνωρίζεις, ο σκόρος είναι εκείνο το μικροσκοπικό έντομο που δημιουργεί εκείνες τις ενοχλητικές τρυπίτσες στα ρούχα, και στην ουσία τα καταστρέφει. Το πρώτο βήμα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του σκόρου είναι, όπως αναφέρουμε και παραπάνω, το σχολαστικό πλύσιμο των ρούχων πριν την αποθήκευση τους μέχρι τον επόμενο χειμώνα. Το δεύτερο βήμα είναι να τοποθετήσεις μέσα στις ντουλάπες σου και τα συρτάρια σου έναν «φύλακα άγγελο» για τα ρούχα σου. Η χρήση ναφθαλίνης μπορεί να είναι η κλασική λύση, αλλά δεν είναι και η καλύτερη. Υπάρχουν και άλλες λύσεις και μάλιστα φυσικές. Τα φύλλα φρέσκιας μέντας και ο δυόσμος είναι επίσης σκοροαπωθητικά αν τα τοποθετήσεις σε τούλινα πουγκάκια στις ντουλάπες και τα συρτάρια σου.
Άλλος οικολογικός τρόπος για να προστατέψεις τα ρούχα σου από το σκόρο, είναι να βάλεις σε ντουλάπες και συρτάρια υφασμάτινα σακουλάκια με άρωμα λεβάντα. Διαφορετικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις αιθέρια έλαια (λίγες σταγόνες αρκούν) από λεβάντα ή κέδρο για να αρωματίσεις τα ίδια τα σακουλάκια που μπορείς να βάλεις όπου νομίζεις, σε σημεία της ντουλάπας, σε τσέπες ρούχων, κ.λπ.