Ορισμένα προβλήματα σε μια φωτογραφική μηχανή είναι εξαιρετικά περίπλοκα κι ίσως χρειαστεί η φροντίδα ενός εξειδικευμένου τεχνικού. Υπάρχουν ωστόσο μερικές δυσλειτουργίες που δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρές, ακόμη κι αν δείχνουν το αντίθετο, αρκεί μόνο να γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις και πως να τις διαχειριστείς. Οι συμβουλές που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να βρεις την αιτία που προκαλεί τη “βλάβη” στη φωτογραφική σου μηχανή αλλά και πως να την αποκαταστήσεις.
Η φωτογραφική μηχανή δεν ενεργοποιείται
Η πιο συνηθισμένη αιτία του συγκεκριμένου προβλήματος είναι η μπαταρία: μπορεί να έχει «αδειάσει», να έχει τοποθετηθεί λάθος, να έχει συγκεντρωθεί βρωμιά στις μεταλλικές επαφές, ή να μην λειτουργεί σωστά. Αρχικά, βεβαιώσου ότι η μπαταρία είναι πλήρως φορτισμένη. Βεβαιώσου ότι η θήκη μπαταριών δεν έχει σκόνη ή άλλα σωματίδια που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη λειτουργικότητα των μεταλλικών επαφών. Ορισμένες φωτογραφικές μηχανές δεν ενεργοποιούνται εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τις επαφές. Έλεγξε μήπως δεν εφάπτονται σωστά οι επαφές, είτε γιατί έχει μετακινηθεί η μπαταρία σε κάποια μεταφορά, ή από πιθανή πτώση.
Όταν δεν αποθηκεύονται οι φωτογραφίες
Έλεγξε τις ρυθμίσεις της μηχανή σου και βεβαιώσου ότι έχεις επιλέξει τη λειτουργία φωτογραφίας (photography mode) αντί για λειτουργία αναπαραγωγής (playback mode), ή βίντεο. Εάν η ισχύς της μπαταρίας της συσκευής είναι χαμηλή, η μηχανή ίσως να μην μπορεί να αποθηκεύσει φωτογραφίες. Επιπρόσθετα, εάν η εσωτερική μνήμη της μηχανή, ή η κάρτα μνήμης (SD) είναι «γεμάτη», η φωτογραφική μηχανή δεν μπορεί να αποθηκεύσει περισσότερες φωτογραφίες.
Σε ορισμένα μοντέλα, το εγκατεστημένο λογισμικό επιτρέπει μόνο ένα συγκεκριμένο αριθμό αποθηκευμένων φωτογραφιών σε μία κάρτα SD. Συνεπώς, μόλις η μηχανή φτάσει στο όριο, δε θα αποθηκεύσει άλλες φωτογραφίες. Σ’ αυτή την περίπτωση, υπάρχει πιθανότητα να μην έχεις χρησιμοποιήσει συμβατή κάρτα μνήμης.
Όπως κι οι μονάδες USB, σκληροί δίσκοι, κι άλλα μέσα αποθήκευσης, υπάρχουν διάφορες εκδόσεις καρτών SD που προσφέρουν διαφορετικές ταχύτητες και ποσότητες χώρου αποθήκευσης. Είναι πολύ σημαντικό να προσέξεις τα τεχνικά χαρακτηριστικά της ψηφιακής μηχανής για την οποία προορίζεται η κάρτα μνήμης, καθώς από αυτά καθορίζεται κι η μέγιστη χωρητικότητα κάρτας μνήμης που υποστηρίζεται. Για παράδειγμα, μία φωτογραφική μηχανή μπορεί να υποστηρίζει κάρτες μνήμης microSDXC, αλλά να αναγνωρίζει μόνο αυτές που έχουν χωρητικότητα έως 64GB. Αυτό σημαίνει ότι, εάν π.χ. αγοράσεις για το συγκεκριμένο μοντέλο μία κάρτα microSDXC 128GB, δε θα μπορέσεις να αξιοποιήσεις όλο τον αποθηκευτικό χώρο.
Η οθόνη LCD δεν εμφανίζει εικόνα
Ορισμένες μηχανές διαθέτουν ένα πλήκτρο “monitor“, το οποίο σου επιτρέπει να ενεργοποιήσεις και να απενεργοποιήσεις την οθόνη LCD. Βεβαιώσου ότι δεν έχεις πατήσει ακούσια αυτό το πλήκτρο.
Αν η λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας (power saving mode) της φωτογραφικής μηχανής είναι ενεργοποιημένη, η οθόνη LCD θα απενεργοποιηθεί μετά από μια ορισμένη περίοδο αδράνειας. Χρησιμοποίησε τις ρυθμίσεις της μηχανής για να παρατείνεις το χρονικό διάστημα που θα μένει ενεργοποιημένη η οθόνη, ή για να απενεργοποιήσεις τη λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας.
Είναι επίσης πιθανό η μηχανή να έχει κλειδώσει, αφήνοντας «κενή» την οθόνη LCD. Για να επαναφέρεις τη μηχανή, αφαίρεσε την μπαταρία και την κάρτα μνήμης για περίπου 10 λεπτά κι ενεργοποίησε ξανά τη συσκευή.
Δυσδιάκριτη εικόνα στην οθόνη
Ορισμένες οθόνες LCD δεν έχουν καλή οπτική ευκρίνεια στο άμεσο ηλιακό φως. Η αντανάκλαση που δημιουργείται καθιστά σχεδόν αδύνατη την προβολή εικόνων στην οθόνη. Δοκίμασε να δημιουργήσεις μια σκιά στην οθόνη, χρησιμοποιώντας το χέρι σου για να καταστήσεις την οθόνη πιο ευδιάκριτη στο άμεσο ηλιακό φως. Οι μηχανές mirrorless επιτρέπουν την προεπισκόπηση της λήψης από ηλεκτρονικό σκόπευτρο, ή οθόνη LCD. Σ’ αυτή την περίπτωση, μπορείς να αξιοποιήσεις το σκόπευτρο για να συνθέσεις τις εικόνες σου σε έντονο ηλιακό φως, αντί να χρησιμοποιήσεις την οθόνη.
Ορισμένες μηχανές σου επιτρέπουν να ρυθμίσεις τη φωτεινότητα της οθόνης, πράγμα που σημαίνει ότι είναι δυνατή η ρύθμιση της φωτεινότητας στο χαμηλότερο επίπεδο. Στη συνέχεια, μπορείς να επαναφέρεις τη φωτεινότητα της οθόνης μέσα από τα μενού της μηχανής. Είναι επίσης πιθανό να είναι απλά βρώμικη η οθόνη. Χρησιμοποίησε ένα στεγνό πανί μικροϊνών για να την καθαρίσεις απαλά.
Κακή ποιότητα φωτογραφίας
Αυτό το πρόβλημα δεν οφείλεται απαραίτητα στη μηχανή. Μπορείς να βελτιώσεις την ποιότητα της φωτογραφίας, χρησιμοποιώντας καλύτερο φωτισμό, σωστό καδράρισμα, καλά θέματα και μεγάλη εστίαση.
Εάν η μηχανή σου διαθέτει ένα μικρό ενσωματωμένο φλας, μπορεί να δημιουργεί προβλήματα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Εξέτασε το ενδεχόμενο να αξιοποιήσεις την αυτόματη λειτουργία για να επιτρέψεις στη μηχανή σου να χρησιμοποιήσει τις βέλτιστες ρυθμίσεις για καλύτερη λήψη ή «πειραματίσου» περισσότερο με τις χειροκίνητες ρυθμίσεις της μηχανής σου. Σε κάθε περίπτωση, η λήψη σε υψηλότερη ανάλυση δεν εγγυάται καλύτερες φωτογραφίες, ωστόσο μπορεί να σε βοηθήσει.
Βεβαιώσου επίσης, ότι η φωτογραφική μηχανή κι οι φακοί σου είναι καθαρά, καθώς οι κηλίδες ή η σκόνη στο φακό μπορεί να υποβαθμίσουν την ποιότητα εικόνας. Για το λόγο αυτό, προτού εφαρμόσεις το φακό στη φωτογραφική μηχανή, βεβαιώσου ότι η εξωτερική πλευρά του πίσω μέρους του φακού ότι είναι καθαρή και χωρίς κηλίδες ή σκόνη. Χρησιμοποίησε ένα φυσητήρα για να απομακρύνεις τη σκόνη και ιδιαίτερα τα σωματίδια εκείνα που μπορούν να προκαλέσουν γρατσουνιές στο κρύσταλλο. Στη συνέχεια, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα στεγνό πανί από μικροΐνες, εάν κριθεί απαραίτητο. Εάν είναι δυνατόν, να αλλάζεις φακούς μόνο σε περιβάλλον χωρίς υγρασία, πολύ σκόνη ή άμμο. Ένα αποτελεσματικό μέτρο προφύλαξης που μπορείς να λάβεις για να αποφευχθεί η εισροή σκόνης στον αισθητήρα της μηχανής ή στο ημιδιαφανές κάτοπτρο, είναι να απενεργοποιείς τη φωτογραφική μηχανή προτού αλλάξεις φακό. Μ’ αυτό τον τρόπο μειώνεται το στατικό φορτίο στον αισθητήρα καθώς κι ο κίνδυνος προσέλκυσης σκόνης.
Εάν πραγματοποιείς λήψη σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, χρησιμοποίησε ένα τρίποδο ή τη λειτουργία σταθεροποίησης εικόνας του φακού ή της μηχανής για να μειώσεις τη πιθανότητα κουνήματος. Διαφορετικά, δοκίμασε να ακουμπήσεις σε μια σταθερή επιφάνεια (π.χ. σ’ έναν τοίχο ή στο πλαίσιο μιας πόρτας) για να σταθεροποιηθείς και να αποφύγεις το κούνημα της μηχανής.
Τέλος, ορισμένες μηχανές απλά μπορεί να μην καλύπτουν τις φωτογραφικές σου φιλοδοξίες, ή η μηχανή σου να είναι αρκετά ταλαιπωρημένη, ειδικά αν πρόκειται για πολύ παλιό μοντέλο. Εξέτασε το ενδεχόμενο αναβάθμισης του εξοπλισμού της μηχανής σου, αν την έχεις για πολλά χρόνια ή κι εάν η ποιότητας της εικόνας μειωθεί ξαφνικά μετά από μια πτώση της συσκευής.
Μήνυμα σφάλματος
Τα προβλήματα κι οι λύσεις που αναφέρονται παραπάνω είναι αρκετά εύκολο να εφαρμοστούν. Εάν αντιμετωπίζεις σοβαρότερο πρόβλημα με τη μηχανή σου και σου εμφανίζει κάποιο μήνυμα σφάλματος, έλεγξε τις οδηγίες χρήσης της συσκευής σου για να προσπαθήσεις να διορθώσεις το πρόβλημα. Διαφορετικά, θα χρειαστεί η επέμβαση ενός εξειδικευμένου τεχνικού.