Συνταγές φασολάδας από όλη τη Μεσόγειο

by Zikou Stella

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία: 4 χώρες 4 φασολάδες, 4 διαφορετικοί τρόποι να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας όσπρια.

 

 

Ελληνική φασολάδα φούρνου

Προβρασμένα φασόλια γίγαντες ανακατεμένα με πλούσια σύβραση λαχανικών ψήνονται για λίγο στο φούρνο μέχρι να μελώσουν και σερβίρονται στο τραπέζι με καλή βαρελίσια φέτα και προζυμένιο ψωμί.

Υλικά για 5 άτομα:

  • 400 γρ. φασόλια γίγαντες μουλιασμένα αποβραδίς σε κρύο νερό
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
  • 1 καρότο σε κυβάκια ή ροδελίτσες
  • 2 κλαδάκια σέλερι σε ροδελίτσες
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης σε μπαστουνάκια
  • 1 κομμάτι τζίντζερ σε μπαστουνάκια.
  • 1 φλιτζάνι ντοματάκια κονκασέ
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Στραγγίζουμε τα φασόλια και τα βράζουμε με φρέσκο νερό για 45-60 λεπτά περίπου, ανάλογα πόσο φρέσκα και βραστερά είναι μέχρι να μαλακώσουν. Ενδιάμεσα αλλάζουμε άλλη μια φορά το νερό. Και στο τελευταίο νερό αλατίζουμε.
  2. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σύβραση: Σε ευρύχωρο και βαθύ τηγάνι σοτάρουμε με 3 κουταλιές από το ελαιόλαδο το κρεμμύδι, μαζί με το σκόρδο, την κόκκινη πιπεριά, το καρότο και το σέλερι μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το τζίντζερ, την ντομάτα, ανάλογο αλατοπίπερο και δίνουμε μια βράση στη σάλτσα.
  3. Ρίχνουμε στη σάλτσα τα φασόλια να πάρουν μαζί μια βράση προσθέτοντας κι ένα φλιτζάνι νερό και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
  4. Ρίχνουμε όλο το περιεχόμενο του τηγανιού σε ταψί, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε το φαγητό μέχρι να μελώσει και να κάνει μια ωραία κρούστα.
  5. Το σερβίρουμε ζεστό, χλιαρό ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μαζί με ωραίο ψωμί και φέτα.

 

 

Ιταλική Ribolita

Παραδοσιακή ιταλική σπεσιαλιτέ από την Τοσκάνη με πρωταγωνιστή τα φασόλια τα οποία στο συγκεκριμένο πιάτο μαγειρεύονται παρέα με λαχανίδες και σέσκουλα.

 

Υλικά για 6 άτομα:

  • 350 γρ. φασόλια μέτρια μουλιασμένα αποβραδίς
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κλαδάκι δεντρολίβανο
  • 2 λίτρα νερό
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο σε κυβάκια
  • 2 κλωνάρια σέλερι σε ροδελίτσες
  • 1 πατάτα σε κυβάκια
  • 300 γρ. λαχανίδες ή kale σε χοντρά κομμάτια
  • 300 γρ. σέσκουλα σε χοντρά κομμάτια
  • 1 κονσέρβα ντοματάκι κονκασέ
  • 1 πιπερίτσα τσίλι
  • αλάτι, πιπέρι
  • 250 γρ. μπαγιάτικο ψωμί σε κύβους

 

Εκτέλεση

  1. Στραγγίζουμε τα φασόλια και τα βράζουμε για 15 λεπτά σε φρέσκο νερό. Στραγγίζουμε ξανά και βάζουμε τα φασόλια να βράσουν μαζί με το σκόρδο και το δεντρολίβανο και 2 λίτρα φρέσκο νερό και βράζουμε για 45 περίπου λεπτά ακόμη μέχρι να μαλακώσουν καλά τα φασόλια. Αλατίζουμε προς το τέλος.
  2. Όταν βράσουν τα φασόλια αφαιρούμε το δεντρολίβανο από την κατσαρόλα και παίρνουμε με μια τρυπητή κουτάλα τα μισά περίπου φασόλια. Τα αφήνουμε στην άκρη γιατί θα τα χρειαστούμε αργότερα και πολτοποιούμε το υπόλοιπο περιεχόμενο της κατσαρόλας με ραβδομπλέντερ.
  3. Σε ευρύχωρο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το καρότο, την πατάτα και το σέλερι μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε την ντομάτα κι αλατοπιπερώνουμε ανάλογα.
  4. Προσθέτουμε τα σέσκουλα και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε όλο το περιεχόμενο του τηγανιού στην κατσαρόλα με τον πολτό των φασολιών. Προσθέτουμε, την πιπερίτσα τσίλι και τα ολόκληρα φασόλια και βράζουμε τη σούπα για 20 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν και τα χόρτα.
  5. Στρώνουμε κυβάκια μπαγιάτικου ψωμιού σε μπολ και προσθέτουμε από πάνω σούπα. Σερβίρουμε αμέσως!

 

 

Cassoulet από τη Γαλλία

Παραδοσιακή γαλλική συνταγή που συνδυάζει τα φασόλια με λουκάνικα και πανσέτα.

 

Υλικά

Μερίδες: 4

  • 300 γρ. φασόλια μέτρια ή χάντρες μουσκεμένα αποβραδίς
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 4 μικρά ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα, σε κυβάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 χωριάτικα λουκάνικα της αρεσκείας μας, φρέσκα, μαλακά, σε μέτρια κομμάτια
  • 1.500 ml ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλο
  • 60 γρ. χοιρινή πανσέτα, σε καρεδάκια
  • 3-4 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
  • 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε τα φασόλια σε φρέσκο νερό για 15 λεπτά, πετάμε το πρώτο νερό, βάζουμε φρέσκο και τα βράζουμε για 30 λεπτά ακόμη μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Στο μεταξύ σοτάρουμε σε ευρύχωρη πλατιά και ρηχή κατσαρόλα με 2 κ.σ. από το ελαιόλαδο την πανσέτα και τα λουκάνικα ανακατεύοντας συχνά και μόλις αρχίσουν να παίρνουν χρώμα οι άκρες τους και τα βγάζουμε στην άκρη.
  3. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια, τα καρότα και τα σκόρδα και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμη.
  4. Ρίχνουμε και τα προβρασμένα φασόλια, ανακατεύουμε μια- δυο φορές και σβήνουμε με τον ζωμό. Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα φασόλια. Αλατοπιπερώνουμε λίγα λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.
  5. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα την παντσέτα και δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά. Συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε μέχρι να σωθεί αρκετό από το ζουμί του φαγητού και να μελώσει. Αν θέλουμε μπορούμε να ολοκληρώσουμε το μαγείρεμα στο φούρνο.
  6. Αλατοπιπερώνουμε καλά, προσθέτουμε τον μαϊντανό, τα λουκάνικα, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  7. Μοιράζουμε το cassoulet σε πιάτα, φροντίζοντας να βάλουμε κομμάτια λουκάνικο σε κάθε μερίδα και σερβίρουμε.

 

 

Ισπανική φασολάδα με χοιρινό, τσορίθο και πορτοκάλι

Εδώ τα φασόλια συνδυάζονται με τρυφερό χοιρινό κρέας, πικάντικο τσορίσο και πορτοκάλι.

 

Υλικά

  • 1 κιλό περίπου χοιρινός λαιμός σε κομμμένα σε μέγεθος μπουκιάς
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κονσέρβα φασόλια μαύρα ή κόκκινα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο σε κύβους
  • 2 κλωνάρια σέλερι σε ροδελίτσες
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.σ. πάπρικα καπνιστή ή γλυκιά αν προτιμάτε
  • 1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο
  • 1 πορτοκάλι
  • 1-2 λουκάνικα τσορίθο σε λεπτές φετούλες
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 λίτρο νερό ή ζωμό κοτόπουλου
  • αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε το κρέας μέσα σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό για 15 λεπτά και το στραγγίζουμε.
  2. Πετάμε το νερό και το βάζουμε το κρέας ξανά στην κατσαρόλα μαζί με λίγο από το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το σέλερι και την πάπρικα. Σοτάρουμε όλα μαζί ανακατεύοντας συχνά για 3-4 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε τον πελτέ, αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα προσθέτουμε στο φαγητό το νερό ή το ζωμό. Βράζουμε για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
  4. Στο μεταξύ σοτάρουμε το τσορίθο σε αντικολλητικό τηγάνι με μια κουταλιά ελαιόλαδο και το αφήνουμε στην άκρη.
  5. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα φασόλια, το ξύσμα από το πορτοκάλι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και δίνουμε μια βράση στο φαγητό να δέσουν όλα τα υλικά μαζί.
  6. Καθαρίζουμε το πορτοκάλι από τη φλούδα και κόβουμε τη σάρκα του σε κυβάκια.
  7. Όταν είναι έτοιμο το φαγητό προσθέτουμε στην κατσαρόλα το τσορίθο, το πορτοκάλι, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να ηρεμήσει για 15 λεπτά πριν σερβίρουμε.

 

Μπορείς να δεις ακόμη