Τα μυστικά της βασιλόπιτας

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Η πίτα βασίλισσα, η πρώτη της χρονιάς, αυτή που κρύβει μέσα της το φλουρί που όποιος το βρει θα στεφτεί τυχερός της χρονιάς, έχει πολλούς τρόπους να γίνει, άπειρες συνταγές να ακολουθήσεις και κάποια βασικά μυστικά επιτυχίας. Σε αυτά τα 15 σημεία θα εστιάσουμε…

  1. Επιλέγουμε δοκιμασμένες συνταγές και στα μέτρα μας, όχι πολύπλοκες και χρονοβόρες γιατί τέτοιες μέρες τα μαγειρέματα και τα τραπεζώματα είναι πολλά, δεν έχουμε καμιά όρεξη για αποτυχίες μιας κι ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας είναι περιορισμένος.
  2. Αν η συνταγή μας περιέχει βούτυρο το βγάζουμε καμιά-μιάμιση ωρίτσα πριν εκτός ψυγείου να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Το ίδιο κάνουμε και με τα αυγά.
  3. Πριν ξεκινήσουμε την εκτέλεση ζυγίζουμε και μαζεύουμε στον πάγκο όλα τα υλικά της συνταγής. Έτσι ούτε θα ξεχάσουμε κάποιο υλικό, ούτε θα αναγκαστούμε να ανοιγοκλείνουμε ψυγείο και ντουλάπια ψάχνοντας κάποιο υλικό με αλεύρι στα χέρια.
  4. Δεν ξεχνάμε να κοσκινήσουμε το αλεύρι και να το ανακατέψουμε με το μπέικιν πάουντερ πριν το χρησιμοποιήσουμε.
  5. Αφού μαζέψουμε τα υλικά μας προθερμαίνουμε τον φούρνο και προετοιμάζουμε το ταψί μας, είτε με βουτύρωμα και αλεύρωμα, είτε βουτυρώνοντας και ντύνοντας τον πάτο και τα πλαϊνά του με χαρτί ψησίματος κομμένο στα μέτρα του.
  6. Όταν η συνταγή ξεκινάει με χτύπημα βουτύρου και ζάχαρης, τα χτυπάμε πολύ καλά στην κουζινομηχανή μέχρι να γίνουν ένα απαλό, κρεμώδες μείγμα.
  7. Όταν η συνταγή χωρίζει τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια και μας ζητάει να χτυπηθούν τα ασπράδια μαρέγκα, τα χτυπάμε με λίγη από τη ζάχαρη, έτσι ώστε να γίνει πιο συμπαγής και στο τέλος την ενσωματώνουμε στο τελικό μείγμα της ζύμης με απαλές κινήσεις για να μην αφήσουμε τον αέρα που έχει πάρει μέσα της να διαφύγει.
  8. Όταν περιέχει σόδα η συνταγή, την ανακατεύουμε μέσα σε ποτήρι με χυμό πορτοκαλιού ή άλλο όξινο υγρό που κρατάμε πάνω από το μπολ με τη ζύμη, γιατί φουσκώνει και χύνεται. Καλό είναι να πέσει εκεί μέσα και όχι στον πάγκο.
  9. Όταν ενσωματώνουμε το αλεύρι στη ζύμη, δεν το παρακάνουμε με το ανακάτεμα, ούτε χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ. Διπλώνουμε με απαλές κινήσεις και σταματάμε μόλις δούμε πως το αλεύρι έχει ομογενοποιηθεί πλήρως.
  10. Αν η συνταγή περιέχει ξηρούς καρπούς και φρούτα, τα ανακατεύουμε με μια δυο κουταλιές από το αλεύρι ώστε να σταθούν μέσα στη ζύμη και όχι να κάτσουν στον πάτο της πίτας.
  11. Γεμίζουμε το ταψί έως τα 3/4 γιατί δεν θέλουμε να παραφουσκώσει και να χυθεί έξω. Επίσης χτυπάμε το ταψί στον πάγκο έτσι ώστε να διώξουμε τον αέρα που τυχόν έχει εγκλωβιστεί.
  12. Ψήνουμε στις αντιστάσεις σε προθερμασμένο φούρνος στους 175°C ή στον αέρα στους 160°C και δεν ανοιγοκλείνουμε την πόρτα του φούρνου πριν περάσουν τα πρώτα 45 λεπτά, γιατί κινδυνεύουμε να δούμε να ξεφουσκώνει μπροστά στα μάτια μας μια φουσκωμένη πίτα.
  13. Ελέγχουμε αν ψήθηκε η πίτα μας βυθίζοντας στο κέντρο της ένα μαχαίρι ή καλαμάκι. Αν δεν βγει στεγνό ψήνουμε λίγο ακόμη.
  14. Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει εντελώς σε σχάρα πριν τη διακοσμήσουμε με άχνη ζάχαρη ή γλάσο γιατί σε άλλη περίπτωση κινδυνεύει να κρατήσει μέσα της ζεστό αέρα και να λασπώσει.
  15. Δεν είναι ανάγκη να καταφύγουμε σε έντονους στολισμούς υπερπαραγωγή. Ένα απλό πασπάλισμα με άχνη ζάχαρη, ίσως και μέσω κάποιων γιορτινών στένσιλ, μερικοί σπόροι ροδιού στο τελείωμα, μια κορδέλα δεμένη περιμετρικά της πίτας είναι υπέρ αρκετά.

Μπορείς να δεις ακόμη