Από την Ιωάννα Σταμούλου
Το brunch δεν είναι μόνο τάση κι είναι κι ένας νέος τρόπος να μαζέψεις τους φίλους σου μια Κυριακή μεσημέρι στο σπίτι και να τους περιποιηθείς στρώνοντάς τους έναν μπουφέ αλλιώτικο από τους συνηθισμένους…
Αναρωτιέσαι γιατί να διοργανώσεις στο σπίτι σου ένα κυριακάτικο brunch; Γιατί βαρέθηκες τα ίδια και τα ίδια καλέσματα, γιατί έχεις πολλά αυγά στο ψυγείο, γιατί σου έλειψαν οι φίλοι σου, γιατί είναι αργία κι έχεις χρόνο κι ένα Σάββατο να προετοιμαστείς, γιατί εσύ ή ο σύντροφός σου έχετε γιορτή ή γενέθλια, γιατί την επόμενη μέρα δουλεύετε και δεν θέλεις να τραβήξει ως αργά το πάρτι, γιατί έτσι σου αρέσει βρε αδερφέ!
Όπως έχουμε ξαναπεί, ο όρος «brunch» προκύπτει από την ένωση των αγγλικών λέξεων breakfast και lunch, που σημαίνουν πρωινό και μεσημεριανό αντίστοιχα και δεν είναι άλλο από ένα πλούσιο συνδυασμό πρωινού και μεσημεριανού γεύματος, που συνήθως σερβίρεται σε μπουφέ από τις 11-12 το πρωί έως τις 3-4 το απόγευμα. Τι να βάλεις στον μπουφέ; Εδώ χωράνε πολλά και διάφορα. Δες παρακάτω όλα τα βήματα για να γίνει τέλειος από κάθε άποψη:
- Πρώτα ετοίμασε τη λίστα με τους καλεσμένους σου. Αν κάποιοι δεν γνωρίζονται, τουλάχιστον να ταιριάζουν μεταξύ τους.
- Αν κάποιοι έχουν διατροφικές ιδιαιτερότητες (χορτοφάγοι, βίγκαν, διαβητικοί, κλπ) ή αλλεργίες πρέπει να τις γνωρίζεις για να προβλέψεις φαγητό καταλληλο και για εκείνους.
- Ετοίμασε τη λίστα με τα φαγητά που θα ετοιμάσεις. Δώσε χαρακτήρα στο brunch σου. Πχ εγγλέζικο, αμερικάνικο, μεξικάνικο και γιατί όχι, ελληνικό. Δες παρακάτω μερικές ιδέες.
- Να θυμάσαι πως πέρα από ποικιλία πρέπει να υπάρχει και ισορροπία μεταξύ αλμυρών και γλυκών, χορτοφαγικών και μη, φούρνου και κατσαρόλας ή τηγανιού, ώστε η προετοιμασία τους να κυλίσει ομαλά. Προσοχή στις υπερβολές!
- Κάνε τα ψώνια σου 1-2 μέρες πριν και δες τι μπορείς να ετοιμάσεις από την προηγούμενη.
- Βρες όλα τα σκεύη σερβιρίσματος που θα χρειαστείς, μην τα ψάχνεις τελευταία στιγμή και έχε τα έτοιμα για χρήση.
- Αν προσφέρεις αναψυκτικά, κρασί και μπίρες φρόντισε να είναι κρύα και να έχεις εύκαιρα τα αντίστοιχα ποτήρια.
- Μην ξεχάσεις τον καφέ και το τσάι.
- Μην ξεχάσεις τα φρούτα και τις σαλάτες.
- Μπορείς να ετοιμάσεις κι ένα ωραίο smoothie ή ένα wellcome drink.
Μερικές ιδέες συνταγών είναι οι ακόλουθες:
Ενα τυπικό αγγλικό brunch συνήθως περιλαμβάνει αυγά μαγειρεμένα με διάφορους τρόπους (ομελέτες, scrambled, ποσέ κ.ά.), σάντουιτς, καπνιστό σολομό αλλά και λουκάνικα, μπέικον, τηγανίτες, δημητριακά και φρούτα. Στην Αμερική δεν λείπουν τα pancakes, οι βάφλες και τα μπέργκερ, στη Γαλλία οι κρέπες, τα κρουασάν, η κρεμμυδόσουπα και η σαμπάνια. Στην Ιταλία η πίτσα, τα καλτσόνε και τα ζυμαρικά. Το δικό σου brunch κάντο πιο έθνικ (κινέζικο, ταϊλανδέζικο, μεξικάνικο) ή ελληνικό αν προτιμάς. Με επιλογές από τις τοπικές μας κουζίνες πχ από την Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα Επτάνησα, τη Θεσσαλία, τη Ρούμελη, την Πελοπόννησο, τη Θράκη ή την Μακεδονία. Π.χ. με πίτες και πιτάκια, με ντάκους και ντακάκια, με στραπατσάδα, σφουγγάτο, καγιανά ή φρουτάλια, με αυγά μάτια και πατάτες, με λουκουμάδες ή τηγανίτες, με τηγανοκουλούρες, σταφιδόψωμα, τσουρεκάκια, κουλούρι Θεσσαλονίκης κι ελιόψωμα, με πάστα φλώρα, ανάποδο κέικ με μήλα, πορτοκαλόπιτα, μαμαδίστικο μωσαϊκό σοκολάτας με μπισκότα, με μουστοκούλουρα και παξιμαδάκια πορτοκαλιού. Με ένα καλό ζυμωτό ψωμί σερβιρισμένο με μέλι, βούτυρο και μαρμελάδες. Με μια σούπα τραχανά και ρυζόγαλο.