Τι είναι το λέμονγκρας;

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Γνωστό και ως λεμονόχορτο, χρησιμοποιείται για να δώσει άρωμα σε κάποιες συνταγές μαγειρικής. Έχει όμως ιδιαιτερότητες τόσο στη χρήση όσο και τη διαχείρησή του που αξίζει να γνωρίσουμε.

Η βοτανική ονομασία του είναι Cymbopogon citratus και στην όψη ίσως σου θυμίσει κρεμμυδάκι φρέσκο. Δεν είναι όμως… Ο πιο γνωστός σε εμάς κοντινός συγγενής του είναι η σιτρονέλλα που χρησιμοποιείται για τις αντικουνουπικές της ιδιότητες, οι οποίες μεταξύ μας, δεν είναι και τόσο σπουδαίες. Όσο για το λέμονγκρας, πρόκειται για φυτό με λεπτό άρωμα λεμονιού, το οποίο όμως δεν αφήνει καμιά οξύτητα στη γεύση του φαγητού. Από το φυτό χρησιμοποιούμε μόνο το κάτω μέρος του βλαστού (6-7 εκατοστά από τη βάση) καθώς και τα φύλλα του, λεπτοκομμένα και αποξηραμένα.

 

 

Διαχείριση

Για να χρησιμοποιήσουμε το φρέσκο βλαστό του λέμονγκρας θα χρειαστεί να αφαιρέσουμε πρώτα τα σκληρά εξωτερικά στρώματα και να ψιλοκόψουμε το τρυφερό εσωτερικό του. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως σε καμία περίπτωση δεν είναι βρώσιμο. Είτε χρησιμοποιήσουμε τη ρίζα είτε τα αποξηραμένα φύλλα του, στο τέλος του μαγειρέματος θα πρέπει να το αφαιρέσουμε. Γι’ αυτό καλό είναι κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος να το βάζουμε σε μεταλλικό φίλτρο τσαγιού ώστε να το αφαιρούμε στο τέλος με ευκολία.

 

Χρήση στην κουζίνα

Θεωρείται απαραίτητο συστατικό της ταϊλανδέζικης κουζίνας, αλλά το συναντάμε και σε άλλες ασιατικές κουζίνες (Μαλαισία, Ινδονησία, Κίνας κλπ). Γενικότερα, χρησιμοιείται για να αρωματίσει σάλτσες και σούπες, αλλά και σε μαρινάδες για ψάρια και λευκά κρέατα. Στο Μαρόκο χρησιμοποιείται για να αρωματίσει το τσάι μέντας. Εσύ χρησιμοποιήσε το σε ζωμούς και σούπες για να τους δώσεις το μοναδικό λεμονάτο άρωμά του. Να θυμάσαι πως η γεύση του δένει τέλεια με το τζίντζερ, το γάλα καρύδας, το σκόρδο, το σχοινόπρασο, τον κόλιανδρο και το τσίλι.

 

 

Πού το βρίσκουμε

Φρέσκο ή κατεψυγμένο το βρίσκουμε σε ασιατικά παντοπωλεία, ενώ αποξηραμένα τα φύλλα τα βρίσκουμε σε εξειδικευμένα μπαχαροπωλεία. Επίσης στο εμπόριο κυκλοφορεί αιθέριο έλαιο λέμονγκρας για καλλυντική και αρωματική χρήση.

Μπορείς να δεις ακόμη