Η νυχτερινή φωτογράφιση μπορεί να είναι μια πρόκληση, όταν δεν υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός. Ωστόσο οι νυχτερινές ώρες προσφέρουν πολλές ευκαιρίες για εντυπωσιακές φωτογραφίες. Τις ώρες αυτές τα φώτα της πόλης δημιουργούν ένα φαντασμαγορικό τοπίο, με τη σωστή ρύθμιση διαφράγματος. Η φωτογράφιση νυχτερινών πυροτεχνημάτων είναι διασκεδαστική, αλλά η φωτογραφική σου μηχανή χρειάζεται πιο «ανοικτό» διάφραγμα. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτείται η χρήση ενός καλού φορητού φλας.
Με άλλα λόγια, έχοντας τον κατάλληλο εξοπλισμό και γνωρίζοντας τις σωστές τεχνικές, μπορείς να βελτιώσεις τα αποτελέσματα των νυχτερινών φωτογραφιών σου.
Φωτογραφικό τρίποδο
Κατά τις νυχτερινές λήψεις απαιτείται πιο αργή ταχύτητα κλείστρου για να περνάει περισσότερο φως στον αισθητήρα εικόνας. Αυτό σημαίνει πως αυξάνονται οι πιθανότητες να καταγραφεί και το παραμικρό κούνημα της μηχανής – κάτι που οδηγεί σε θολές εικόνες. Το τρίποδο φωτογραφικής μηχανής εκμηδενίζει τα ανεπιθύμητα κουνήματα, εξασφαλίζοντας καθαρές εικόνες.
Κεφαλή τριπόδου
Η κεφαλή τρίποδου είναι το εξάρτημα που βρίσκεται μεταξύ των ποδιών του τριπόδου και της φωτογραφικής μηχανής. Πολλά τρίποδα φωτογραφικής έρχονται ως σετ με κεφαλή, αλλά μπορείς επίσης να αγοράσεις ξεχωριστά κάποια κεφαλή της επιλογής σου, όπου θα σου δώσει τη δυνατότητα να επιλέξεις μοντέλο που θα ταιριάζει με την τεχνική σου, δηλαδή ανάλογα με τον τρόπο «σκόπευσης». Οι κεφαλές κίνησης (Ball Head) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οποιοδήποτε είδος φωτογραφίας και είναι γρήγορες στη χρήση, ενώ είναι ιδανικές για τοπία και μακρινές φωτογραφίες, όταν πρέπει να πραγματοποιείς λήψεις από δύσκολες γωνίες. Υπάρχουν επίσης αντίστοιχες προτάσεις που προσφέρουν ακριβή κίνηση προς τρεις κατευθύνσεις, οριζόντια και κάθετη στρέψη, καθώς και πανοραμική περιστροφή 360 μοιρών. Στα επιπλέον χαρακτηριστικά περιλαμβάνονται ενσωματωμένο αλφάδι, γρήγορη απασφάλιση και επιπλέον σύστημα ασφάλισης.
Χρησιμοποίησε ένα χειριστήριο φωτογραφικής
Για να ελαχιστοποιήσεις περαιτέρω την πιθανότητα κουνήματος της φωτογραφικής μηχανής κατά τη διάρκεια μιας νυχτερινής φωτογράφισης, συνδύασε το τρίποδο με ένα χειριστήριο φωτογραφικής ή το χρονοδιακόπτη της μηχανής σου. Όταν χρησιμοποιείς αργή ταχύτητα κλείστρου, ακόμη και η πίεση του πλήκτρου λήψης μπορεί να προκαλέσει μια «μικρή» ταλάντωση στη φωτογραφική μηχανή, που είναι αρκετή για να δημιουργήσει θολές φωτογραφίες. Ένα χειριστήριο φωτογραφικής σου επιτρέπει να τραβάς φωτογραφίες από απομακρυσμένη απόσταση, δηλαδή χωρίς να αγγίζεις την κάμερα. Γι’ αυτό είναι χρήσιμο κυρίως για μακρινές λήψεις, όπου η φωτογραφική σου μηχανή είναι τοποθετημένη σε τρίποδο για την αποφυγή ανεπιθύμητων κραδασμών.
Πολλά μοντέλα λειτουργούν επίσης ως bulb timers για να πετυχαίνεις μεγαλύτερους χρόνους έκθεσης (πάνω από 30 δευτερόλεπτα), αλλά και ως intervalometers που επιτρέπουν τη λήψη φωτογραφιών σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Υπάρχουν δύο τύποι σύνδεσης για εξ αποστάσεως άνοιγμα / κλείσιμο κλείστρου: ενσύρματη και ασύρματη σύνδεση. Η ασύρματη σύνδεση, ωστόσο, προσφέρει περισσότερα πλεονεκτήματα, όπως το ότι αποτρέπεται το κούνημα της φωτογραφικής μηχανής κατά το άνοιγμα /κλείσιμο του κλείστρου (μιας και δεν χρειάζεται να αγγίξεις τη φωτογραφική μηχανή σου).
Κράτα σταθερά την κάμερα
Σίγουρα θα υπάρξει η στιγμή που θα χρειαστεί να κρατήσεις την κάμερα στα χέρια σου. Αν αυτό συμβεί κατά τη διάρκεια μιας νυχτερινής λήψης, προσπάθησε να στηρίξεις τον εαυτό σου σε έναν τοίχο ή σε ένα πλαίσιο πόρτας για να κρατάς το σώμα σου όσο πιο σταθερό γίνεται, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητας κραδασμού. Επίσης, φρόντισε να κρατάς τη φωτογραφική μηχανή όσο γίνεται πιο κοντά στο σώμα σου κι όχι στο μήκος του βραχίονα – για να σταθεροποιήσεις τον εαυτό σου.
Χρησιμοποίησε μια σταθερή επιφάνεια
Αντί να κρατάς τη φωτογραφική μηχανή, δοκίμασε να την τοποθετήσεις σε μια σταθερή επιφάνεια, όπως ένα τραπέζι, ή στο πάνω μέρος ενός τοίχου. Ένα τρίποδο είναι η καλύτερη επιλογή. Σε διαφορετική περίπτωση, μια σταθερή επιφάνεια μπορεί να σου εξασφαλίσει καλύτερα αποτελέσματα.
Αύξησε την ταχύτητα του κλείστρου (χωρίς τρίποδο)
Όταν φωτογραφίζεις σε πλήρως αυτόματη λειτουργία, η φωτογραφική μηχανή επιλέγει τη βέλτιστη ταχύτητα κλείστρου, πράγμα που σημαίνει ότι θα επιλέξει μια αργή ταχύτητα για νυχτερινή φωτογράφιση – κι αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα εάν δεν διαθέτεις τρίποδο. Ίσως μπορείς να αυξήσεις -ελάχιστα- την ταχύτητα κλείστρου, κάτι που μπορεί να μειώσει τη θολότητα στις φωτογραφίες σου χωρίς να μειώνεται υπερβολικά το διαθέσιμο φως που φτάνει στον αισθητήρα εικόνας.
Όταν πρόκειται για νυχτερινή φωτογράφιση ενός αστικού τοπίου τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Εάν αφήσεις το κλείστρο ανοικτό για 10, 20 ή ακόμα και 30 δευτερόλεπτα, μπορείς να δημιουργήσεις εντυπωσιακές φωτογραφίες αστικού τοπίου. Ωστόσο, όσο πιο μεγάλος είναι ο χρόνος κλείστρου, τόσο πιο απαραίτητη κρίνεται η χρήση ενός καλού τριπόδου φωτογραφικής.
Εκμεταλλεύσου τη θαμπάδα
Όταν φωτογραφίζεις ένα σταθερό θέμα τη νύχτα, χρησιμοποίησε μία μεγαλύτερη ταχύτητα κλείστρου και άφησε τα στοιχεία που κινούνται γύρω από το θέμα σου να γίνουν λίγο θολά. Αυτή η τεχνική θα επιτρέψει στο θέμα σου να ξεχωρίσει, αφού θα είναι στο προσκήνιο, συγκριτικά με την υπόλοιπη εικόνα. Ορισμένα σύγχρονα φλας προσφέρουν τη δυνατότητα προσθήκης εντυπωσιακών εφέ για νυχτερινές φωτογραφίες όπως είναι, για παράδειγμα, ο συγχρονισμός δεύτερης κουρτίνας, όπου τα φωτεινά αντικείμενα αντιπαραβάλλονται σε σκοτεινό φόντο δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
Αξιοποίησε όλες τις διαθέσιμες λεπτομέρειες
Οι νυχτερινές φωτογραφίες μπορούν να σου προσφέρουν μοναδικές αντανακλάσεις και γωνίες φωτισμού, έτσι ώστε να επωφεληθείς από αυτές. Για παράδειγμα, η λήψη σε μια απότομη κλίση προς τα πάνω μπορεί να δημιουργήσει ένα πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα ή μπορείς να αποτυπώσεις το θέαμα του νυχτερινού ουρανού με τα αμέτρητα αστέρια. Επίσης, μερικές από τις πιο εντυπωσιακές αντανακλάσεις βρίσκονται στην επιφάνεια του νερού.
Προμηθεύσου το «δικό σου φως»
Εάν διαθέτεις εξωτερικό φωτισμό, όπως π.χ. ένα φορητό studio flash, μπορείς να το αξιοποιήσεις για να βελτιώσεις τις νυχτερινές σου φωτογραφίες. Για παράδειγμα, μια εστιασμένη δέσμη φωτός μπορεί να επισημάνει το θέμα σου με εξαιρετικά ενδιαφέρον τρόπο. Όπως επίσης οι κοντινές λήψεις πιθανόν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα όταν χρησιμοποιείς εξωτερικό φωτισμό.
Δοκίμασε διαφορετικές ρυθμίσεις
Ακόμη και με τις καλύτερες τεχνικές και εξοπλισμό, η νυχτερινή φωτογράφιση χρειάζεται πειραματισμό και πολλές δοκιμές μέχρι να βρεις τις κατάλληλες ρυθμίσεις στη φωτογραφική σου μηχανή. Συνεπώς, για να αυξήσεις τις πιθανότητές σου να πετύχεις τις τέλειες νυχτερινές λήψεις, τράβηξε πολλές φωτογραφίες από κάθε θέμα, χρησιμοποιώντας μια ποικιλία ρυθμίσεων. Για παράδειγμα, επίλεξε τη χαμηλότερη ευαισθησία και, στη συνέχεια, αύξησέ τη σταδιακά μέχρι το σημείο που ο θόρυβος θα είναι εμφανής και ενοχλητικός, φροντίζοντας να μην ξεπερνάς αυτό το όριο.
Θυμήσου ακόμη
Κατά τη νυχτερινή φωτογράφιση φρόντισε να «έχεις τα μάτια σου ανοικτά», αναζητώντας ενδιαφέροντα θέματα. Ένα φωτογραφικό θέμα που μπορεί να σου φαίνεται βαρετό ή συνηθισμένο κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να είναι μια καλή ευκαιρία για να συνθέσεις εντυπωσιακές νυχτερινές φωτογραφίες.
Καλή επιτυχία!