To Τop10 των τροφών για γερό ανοσοποιητικό

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Υπάρχουν λαχανικά, φρούτα ακόμα και καρυκεύματα που μπορούμε να εντάξουμε στη διατροφή μας για να ενδυναμώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα.   Ας δούμε λοιπόν με μια γρήγορη ματιά τους 10 πρωταθλητές των τροφών που μας βοηθούν να χτίσουμε γερό ανοσοποιητικό.

 

1. Εσπεριδοειδή

Επειδή το σώμα δεν έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει τη βιταμίνη C δημιουργώντας αποθέματα, χρειάζεται να το εφοδιάζουμε καθημερινά με αυτήν. Η ποικιλία των εσπεριδοειδών (πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ και λάιμ) που την περιέχουν σε σημαντικές ποσότητες είναι μεγάλη και ευτυχώς στην Ελλάδα τα έχουμε σε τέτοια αφθονία που δεν είναι δύσκολο να καταναλώνουμε ολόκληρα ή να τα απολαμβάνουμε στυμμένα σε χυμούς ή στα φαγητά και τις σαλάτες μας.

 

2. Κόκκινες πιπεριές

Όποιος νομίζει πως τα εσπεριδοειδή είναι οι μοναδικοί πρωταθλητές της βιταμίνης C, κάνει λάθος. Για παράδειγμα, οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από τα εσπεριδοειδή κι επιπλέον είναι πλούσια σε Β-καροτένιο και αντιοξειδωτικά.

 

3. Μπρόκολο

Τα μπρόκολα είναι προικισμένα με πλήθος μετάλλων και βιταμινών όπως Α, C, E ενώ είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Ο καλύτερος τρόπος να τρώμε τα μπρόκολα είναι ελαφρώς βρασμένα – ιδανικά μαγειρεμένα στον ατμό ή καθόλου.

 

4. Σκόρδο

Περιλαμβάνεται σε όλες τις κουζίνες του κόσμου και είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της καλής υγείας αφού δρα κατά των λοιμώξεων, κρατά χαμηλή την πίεση, τις αρτηρίες καθαρές και βοηθά το ανοσοποιητικό να δυναμώσει χάρη στην περιεκτικότητά του σε θειούχες ενώσεις, όπως η αλισίνη.

 

5. Τζίντζερ

Ένα υλικό που βοηθά τον οργανισμό να δυναμώσει μετά από μια αρρώστια ή να αντιμετωπίσει τις φλεγμονές είναι το τζίντζερ. Επίσης βοηθά τον οργανισμό να κρατά τα επίπεδα της χοληστερίνης σε χαμηλό επίπεδο.

 

6. Σπανάκι

Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και Β καροτένιο και βοηθά τον οργανισμό να αντιμετωπίζει τις λοιμώξεις και να χτίζει δυνατό ανοσοποιητικό. Όπως το μπρόκολο, έτσι κα το σπανάκι είναι προτιμότερο να μαγειρεύεται ελαφρά.

 

7. Γιαούρτι

Ο καλύτερος τύπος γιαουρτιού είναι το ζωντανό, δηλαδή όλα τα ελληνικά γιαούρτια που προέρχονται από ζωντανές καλλιέργειες οι οποίες βοηθούν το ανοσοποιητικό να δυναμώνει για να αντιμετωπίζει τις ασθένειες. Προτιμάμε το αληθινό γιαούρτι κι όχι τα επιδόρπια γιαουρτιού με ζάχαρη και αρώματα.

 

8. Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε η οποία στέκεται στο πλευρό της βιταμίνης C για να αντιμετωπίσει κρυολογήματα και ιώσεις. Σε κάθε περίπτωση η βιταμίνη Ε είναι το κλειδί για δυνατό ανοσοποιητικό.

 

9. Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς είναι γνωστός για τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ικανότητες που διαθέτει, τις οποίες χρωστά κυρίως στη κουρκουμίνη η οποία του χαρίζει και το έντονο κίτρινο χρώμα του.

 

10. Πράσινο τσάι

Τόσο το πράσινο όσο και το μαύρο τσάι είναι πλούσια σε φλαβονοειδή ένα τύπο ισχυρών αντιοξειδωτικών. Εκεί που υπερέχει το πράσινο τσάι είναι στην υψηλή συγκέντρωση σε κατεχίνες και αμινοξέα L-theanine.

 

Μπορείς να δεις ακόμη