Ξέρεις τι είναι το ράμεν;

by Zikou Stella

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Βασικά πρόκειται για μια σούπα με νουντλς. Όμως πόσο ξεχωριστή μπορεί να είναι αυτή η ιαπωνική σούπα που τα τελευταία χρόνια κάνει πάταγο σε όλο τον κόσμο, πρόσφατα και στην Ελλάδα;

Για να είμαστε απόλυτα ακριβείς θα πρέπει να πούμε πως το ράμεν είναι ένα ιαπωνικό πιάτο με επιρροές από την κινέζικη κουζίνα που γίνεται με νουντλς σταριού τα οποία μαγειρεύονται αλ ντέντε και σερβίρονται μέσα σε ένα βαθύ μπολ μαζί με καυτό ζωμό κρέατος, ίσως και ψαριού, ο οποίος αρωματίζεται με σάλτσα σόγιας ή μίσο και στο τέλος συμπληρώνεται από πάνω με διάφορα συνοδευτικά: με φέτες μαγειρεμένου χοιρινού κρέατος, λαχανικά, φύκια (nori) ή αυγό μελάτο, κάτι που την κάνει ιδιαίτερα τραβηχτική και στο μάτι.

Δεν έχει καμία σχέση με τις σούπες που φτιάχνουμε στο σπίτι μας, οι οποίες τις περισσότερες φορές βράζουν με όλα τα υλικά τους μαζί ή τμηματικά. Για το ράμεν ο ζωμός μαγειρεύεται ξεχωριστά και ξεχωριστά τα νουντλς και οι γαρνιτούρες του πιάτου (αυγά, κρέας, λαχανικά, φύκια κλπ). Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για ένα πιάτο ιδιαίτερα ισορροπημένο και θρεπτικό αφού περιέχει τα πάντα, νόστιμο και χορταστικό μαζί, που ηρεμεί το στομάχι χωρίς να το βαραίνει, με άλλα λόγια για την επιτομή του comfort food. Το οποίο φτιάχνεται με σχετικά φτηνά υλικά και παρόλο που το τρως καθιστός, θεωρείται street food!

Ίσως αυτός να είναι ο συνδυασμός που το κάνει τόσο δημοφιλές πιάτο και γι’αυτό τα ραμενομάγαζα να ξεφυτρώνουν ανά τον κόσμο σαν τα μανιτάρια. Ακόμη κι έτσι, το ράμεν δεν είναι ένα εύκολο στην προετοιασία του φαγητό. Χρειάζεται τεχνική και εξειδίκευση, μεγάλο χρόνο προετοιμασίας και ταχύτητα στη σύνθεση και το σερβίρισμά του.

 

 

Ο ζωμός

Για την προετοιμασία του σιγοβράζουν μέσα σε τεράστια καζάνια κόκκαλα χοιρινού και κοτόπουλου ή και flakes ψαριού για πολλές ώρες ή ίσως και μια ολόκληρη μέρα, κάποιες φορές και περισσότερο. Στη συνέχεια του προσθέτουν την απαραίτητη αλατότητα, ανακατεύοντας μέσα “ταρέ”, ένα είδος συμπυκνωμένης σάλτσας από παραδοσιακά γιαπωνέζικα αρτύματα όπως η σάλτσα σόγιας και το μίσο. Γενικά, ο ζωμός του ράμεν είναι αρκετά αλμυρός για να εξισορροπεί τη γεύση με τα υπόλοιπα υλικά του πιάτου.

Τα νουντλς

Τα νουντλς του ράμεν είναι πάντα σταρένια, όχι ρυζιού, φαγόπυρου ή κάτι άλλο. Σταρένια πάντα, άλλες φορές πιο λεπτά, άλλες πιο φαρδιά, άλλες φορές ίσια κι άλλες κυμματιστά. Σε κάθε περίπτωση είναι αλ ντέντε μαγειρεμένα, ώστε όταν έρθει η ώρα να σερβιριστούν και πέσει πάνω τους ο καυτός ζωμός να μην τα παραβράσει και τα λιώσει, πρέπει να κρατάνε για να ρουφιώνται καλύτερα.

Οι γαρνιτούρες

Εδώ οι επιλογές ποικίλουν, όμως πολύ συχνά περιλαμβάνονται φέτες από χοιρινό ή κοτόπουλο ποσέ, μανιτάρια ή άλλα λαχανικά σοτέ, σιγομαγειρεμένα αυγά (κάποιες φορές μαριναρισμένα σε σάλτσα σόγιας), ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, φύλλα από φύκια nori, βλασταράκια μπαμπού τουρσί κλπ.

Πώς το απολαμβάνουμε;

Με ξυλάκια και κουτάλι πορσελάνινο. Κι ενώ στον δυτικό κόσμο το ηχηρό ρούφηγμα μιας σούπας δεν θεωρείται politically correct στην περίπτωση του ράμεν επιβάλεται. Για την ακρίβεια το ράμεν τρώγεται με απόλυτη προσήλωση, ρουφώντας το καυτό -όχι απλώς ζεστό- με το στόμα κοντά στο πιάτο, μέσα σε λίγα λεπτά και συνεχόμενα χωρίς διακοπές για κουβέντες με τον περίγυρο. Ρουφάς λίγο ζωμό, μετά μερικά νουντλς (απαγορεύται να τα κόψουμε με τα δόντια), πιάνεις με τα ξυλάκια και τρως λίγη γαρνιτούρα και πάλι απ’ την αρχή, μέχρι να ρουφήξεις όλα τα νουντλς και τη γαρνιτούρα. Λίγο ζωμό μπορείς να αφήσεις στο πιάτο σου, δεν πειράζει, ποτέ όμως νουντλς.

Μπορείς να δεις ακόμη