Εξοικονόμησε χώρο στο σπίτι τοποθετώντας την τηλεόραση σου στον τοίχο

by K Admin

 

Οι παλιές, κλασσικές τηλεοράσεις έπρεπε οπωσδήποτε να τοποθετηθούν πάνω σ’ ένα έπιπλο, λόγω βάρους. Σήμερα όμως, οι λεπτές HDTVs μπορούν να στερεωθούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, με μια βάση TV να είναι το απαραίτητο αξεσουάρ που εξοικονομεί χώρο, ενώ παράλληλα βελτιώνει την αισθητική του σαλονιού, ή του δωματίου σου. Επιπρoσθέτως, η τοποθέτηση της τηλεόρασης στον τοίχο μπορεί ν’ αναδείξει τον λεπτό σχεδιασμό της, αλλά και να βελτιώσει κατακόρυφα την εμπειρία θέασης. Αρκεί βέβαια να επιλέξεις τη σωστή βάση, κι έπειτα να την τοποθετήσεις στη σωστή θέση. Ορίστε, λοιπόν, ορισμένες χρήσιμες συμβουλές τόσο για την επιλογή βάσης, όσο και για την τοποθέτηση της τηλεόρασης στο χώρο σου.

 

Επιλέγοντας βάση

H επιλογή της κατάλληλης βάσης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, κι ένας απ’ τους πιο βασικούς είναι να βρεις τη βάση που ταιριάζει στην τηλεόρασή σου.

 

Η σωστή επιλογή για την τηλεόρασή σου

Για να επιλέξεις τη σωστή βάση, αποφάσισε πρώτα τι είδους κίνηση θέλεις να έχει η τηλεόρασή σου, ή αν προτιμάς να την τοποθετήσεις σε σταθερή θέση. Στη συνέχεια, βεβαιώσου ότι η βάση είναι σχεδιασμένη για το μέγεθος και το βάρος της: σ’ όλες τις βάσεις τηλεοράσεων αναφέρεται το μέγιστο βάρος και το μέγιστο μέγεθος οθόνης που υποστηρίζει. Ακολουθώντας αυτούς τους περιορισμούς, εξασφαλίζεις ότι η βάση δεν θα γέρνει απ’ το βάρος μιας μεγάλης τηλεόρασης ή, ακόμα χειρότερα, δεν θα προκληθούν ζημιές, ή τραυματισμός.

 

Το πρότυπο VESA

Οι περισσότερες βάσεις στήριξης τηλεοράσεων ακολουθούν τα πρότυπα συμβατότητας που ορίζονται απ’ την Video Electronics Standards Association, ή VESA. Το πρότυπο VESA (ή διάκενο VESA) είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον τρόπο που μια τηλεόραση τοποθετείται σε βάση τοίχου. Πιο συγκεκριμένα, οι περισσότερες τηλεοράσεις στο πίσω μέρος τους διαθέτουν τέσσερις οπές και το πρότυπο VESA μετράει (σε mm) την κάθετη και οριζόντια απόσταση που έχουν μεταξύ τους. Υπάρχουν αρκετά μοτίβα – σε ό,τι αφορά στις αποστάσεις μεταξύ των οπών: 75 x 75mm, 100 x 100mm, 200 x 100mm, 200 x 200mm, 800 x 400 κ.ο.κ. Άρα, αν για παράδειγμα οι αποστάσεις είναι ίσες με 400mm, τότε η βάση που θα επιλέξεις θα πρέπει να είναι συμβατή με VESA 400x400mm. Επίσης, όπου βλέπεις “VESA Universal” σημαίνει ότι η συγκεκριμένη βάση είναι συμβατή μ’ ένα μεγάλο εύρος VESA mount. Υπάρχουν, ωστόσο, και universal βάσεις που είναι συμβατές μόνο με συγκεκριμένες μάρκες τηλεοράσεων.

 

Να επιλέξω σταθερή ή ρυθμιζόμενη βάση;

Το αν θα επιλέξεις μια σταθερή βάση στήριξης, ή ρυθμιζόμενη θα εξαρτηθεί απ’ τις προσωπικές σου προτιμήσεις, τη διαρρύθμιση του χώρου και τον τρόπο χρήσης της τηλεόρασης: απόσταση θέασης, αν χρειάζεσαι ρύθμιση/κλίση κ.λπ. Κάθε τύπος βάσης έχει υπέρ και κατά. Ας δούμε, όμως, αναλυτικά τι προσφέρει ο κάθε τύπος βάσης, ώστε να κάνεις την καλύτερη δυνατή επιλογή.

 

Σταθερές επίπεδες βάσεις στήριξης

Σ’ αυτόν τον τύπο βάσης η τηλεόραση τοποθετείται στο ίδιο επίπεδο με τον τοίχο και ως εκ τούτου υπάρχει ελάχιστο κενό ενδιάμεσα (μεταξύ τηλεόρασης και τοίχου). Ωστόσο, η σταθερή βάση δεν προσφέρει τη δυνατότητα περιστροφής. Είναι ιδανική για τους χώρους όπου η διάταξη του φωτισμού δεν προκαλεί αντανακλάσεις, ενώ συνήθως τοποθετείται σε κεντρικό σημείο. Είναι, επίσης, σχετικά φθηνότερες, σε σχέση μ’ άλλους τύπους βάσεων στήριξης.

 

Βάσεις στήριξης με κατακόρυφη ρύθμιση

Στις περιστρεφόμενες βάσεις με υποστήριξη για κάθετη κλίση είναι δυνατή μόνο η κατακόρυφη ρύθμιση της γωνίας θέασης. Συνιστάται για τηλεοράσεις που τοποθετούνται σε υψηλό σημείο προσφέροντας κάθετη γωνία κλίσης. Η κατακόρυφη κλίση επιτρέπει, επίσης, την αποφυγή αντανακλάσεων στην οθόνη απ’ το έντονο φως απ’ τα παράθυρα, ή τα φώτα του δωματίου. Η μέγιστη γωνία κλίσης διαφέρει σε κάθε μοντέλο, αλλά συνήθως προσφέρεται κατακόρυφη ρύθμιση από 5-15 μοίρες.

 

Προσαρμογέας στηρίγματος

Τα αξεσουάρ για επιτοίχιες βάσεις στήριξης έρχονται για να σου λύσουν, κυριολεκτικά, τα χέρια. Για παράδειγμα, αν αποφασίσεις ν’ αγοράσεις μία μεγαλύτερη τηλεόραση και η βάση που έχεις δεν είναι συμβατή μ’ αυτή, τότε μπορείς να επιλέξεις προσαρμογέα στηρίγματος. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα μετατρέψεις την τηλεόραση σου σε συμβατή με οποιοδήποτε επιτοίχιο στήριγμα VESA. Έτσι, θα γλυτώσεις χρήματα και χρόνο.

 

Πλήρως περιστρεφόμενες βάσεις στήριξης (με βραχίονα)

Οι πλήρως περιστρεφόμενες βάσεις στήριξης επιτρέπουν κατακόρυφη και οριζόντια ρύθμιση της γωνίας κλίσης της τηλεόρασης. Χάρη στο βραχίονα που ενσωματώνουν, έχεις τη δυνατότητα ν’ αλλάζεις τη γωνία κλίσης της τηλεόρασης στον οριζόντιο, ή κατακόρυφο άξονα, ή ακόμα και να τη μετακινείς. Οι συγκεκριμένες βάσεις διασφαλίζουν ότι η τηλεόραση σου θα βρίσκεται πάντα στην ιδανική γωνία θέασης, κατάλληλες -επίσης- για χώρους με άπλετη έκθεση στο φως του ήλιου (άρα η αντηλιά μεταβάλλεται διαρκώς).

Επιπλέον, οι πλήρως περιστρεφόμενες βάσεις προσφέρουν πολλές εναλλακτικές λύσεις όσον αφορά στη τοποθέτηση τους. Για παράδειγμα, μπορείς να την τοποθετήσεις ακόμα και σε γωνιακή θέση, ή να την ενσωματώσεις μέσα στη βιβλιοθήκη, και να την τραβάς προς τα έξω όταν θέλεις να χρησιμοποιήσεις την τηλεόρασή σου. Να θυμάσαι μόνο πως όταν χρησιμοποιείς μία πλήρως περιστρεφόμενη βάση το μήκος όλων των καλωδίων που συνδέονται στην τηλεόραση θα πρέπει να είναι επαρκές, έτσι ώστε να εκτείνονται πιο εύκολα όταν αλλάζεις γωνία θέασης.

 

Υλικά κατασκευής

Τα υλικά κατασκευής που χρησιμοποιούνται για τις βάσεις ποικίλουν, με τα πιο δημοφιλή να είναι ο χάλυβας και το αλουμίνιο, ενώ σε ορισμένα μοντέλα χρησιμοποιείται πλαστικό. Οι βάσεις που μπορούν να υποστηρίξουν μεγάλες και βαριές τηλεοράσεις συνήθως κατασκευάζονται από χάλυβα (κοινώς ατσάλι), ώστε να μην λυγίζει μετά από ένα χρονικό διάστημα, λόγω του βάρους.

 

 

Εγκατάσταση βάσης τηλεόρασης

Ο πιο σημαντικός παράγοντας στη σωστή στήριξη της τηλεόρασης είναι το ποιος θα τοποθετήσει τη βάση στήριξης. Οι περισσότερες βάσεις στήριξης στην αγορά είναι κατασκευασμένες για εύκολη εγκατάσταση, αλλά καλό είναι το άτομο, ή τα άτομα που θ’ αναλάβουν την τοποθέτηση να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν. Είναι σημαντικό να διαβάζεις προσεκτικά όλες τις προειδοποιήσεις ασφαλείας και ν’ ακολουθείς τις οδηγίες του κατασκευαστή σχετικά με το είδος των βιδών, ούπα κ.λπ. που θα χρησιμοποιήσεις κατά τη στήριξη της τηλεόρασης. Γενικά πάντως απαιτείται επαρκής εμπειρία για την εγκατάσταση αυτών των προϊόντων και ειδικότερα για να προσδιοριστεί η αντοχή του τοίχου που θα συγκρατεί το βάρος της τηλεόρασης. Σε διαφορετική περίπτωση καλό είναι να συμβουλευτείς έναν έμπειρο τεχνικό, ή ακόμα καλύτερα ν’ αναθέσεις την τοποθέτηση σε εξειδικευμένο εγκαταστάτη, ο οποίος θα δείξει την απαραίτητη προσοχή στα θέματα ασφαλείας κατά την τοποθέτηση. Εξειδικευμένους εγκαταστάτες μπορείς να βρεις καλώντας στο: 210 2899999, ή επισκεπτόμενος ένα κατάστημά μας για να κλείσεις ραντεβού για την επιτοίχια εγκατάσταση. 

Επίσης, θα πρέπει να σκεφτείς προσεκτικά τις ανάγκες της οικιακής ψυχαγωγίας σου: έχεις συσκευή για αναπαραγωγή DVD; Blue Ray; Οικιακά συστήματα ψυχαγωγίας (για παράδειγμα PS4, Xbox One), ηχοσύστημα κ.λπ.; Όλες αυτές οι συσκευές τοποθετούνται συνήθως κάτω απ’ την τηλεόραση και είναι γενικότερα προτιμότερο να είναι συγκεντρωμένες σ’ ένα σημείο. Μπορείς, επίσης, να γίνεις πιο δημιουργικός συνδυάζοντας βάση στήριξης για την τηλεόραση και έπιπλο δαπέδου, ή τοίχου για να τοποθετήσεις από κάτω όλες τις συσκευές σου.

 

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη σωστή τοποθέτηση της τηλεόρασης στο χώρο

Τα περισσότερα προβλήματα πολλές φορές εμφανίζονται μετά την τοποθέτηση της βάσης. Για παράδειγμα, ανακαλύπτεις ότι η οθόνη «γυαλίζει» υπερβολικά, ή βρίσκεται πολύ ψηλά, ή χαμηλά με αποτέλεσμα να κουράζεται ο αυχένας σου κ.λπ. Έτσι, λοιπόν, για να είσαι σίγουρος ότι έχεις βρει το ιδανικό σημείο, πριν ξεκινήσεις την τοποθέτηση, θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου τα εξής:

 

Ύψος και απόσταση θέασης

Υπάρχουν ορισμένοι κανόνες όσον αφορά το μέγεθος οθόνης με βάση την απόσταση θέασης απ’ αυτή. Γενικότερα, η ιδανική απόσταση θέασης υπολογίζεται με βάση τις διαστάσεις της οθόνης. Ενδεικτικά, εάν η τηλεόρασή σου έχει διαγώνιο μεταξύ 42 και 60 ιντσών, τότε θα πρέπει να τοποθετηθεί τουλάχιστον 1,5-2 μέτρα μακριά απ’ το σημείο θέασης. Όσον αφορά στο σωστό ύψος που πρέπει να τοποθετηθεί η βάση στήριξης (η τηλεόραση δηλαδή), υπολόγισε ότι η τηλεόραση θα πρέπει να βρίσκεται στο ύψος των ματιών σου, όταν βρίσκεσαι καθισμένος, ώστε να μην ταλαιπωρείται ο αυχένας σου, είτε προς τα κάτω, είτε προς τα επάνω. Θα πρέπει, επίσης, να έχεις υπόψη σου ότι, για να έχεις βέλτιστη θέαση θα πρέπει να κοιτάζεις κατευθείαν στο κέντρο της οθόνης. Αν λόγω χώρου πρέπει να τοποθετήσεις ψηλά την τηλεόραση, πρέπει να έχει κλίση προς τα κάτω, ώστε να μην καταπονείται ο αυχένας σου, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστείς μια βάση που θα σου επιτρέπει ν’ αλλάζεις τη γωνία κλίσης.

 

Φωτισμός

Στο δωμάτιο που θα τοποθετηθεί η τηλεόραση είναι σημαντικό να υπάρχουν φώτα περιμετρικά του χώρου. Καλό είναι ο φωτισμός να βρίσκεται όσο γίνεται πιο μακριά απ’ την οθόνη ώστε να μη δημιουργούνται ενοχλητικές αντανακλάσεις. Εάν υπάρχουν παράθυρα στο χώρο απόφυγε να τοποθετήσεις την τηλεόραση απέναντι απ’ αυτά καθώς και πάλι θα έχεις πολλές αντανακλάσεις που θα κουράζουν τα μάτια σου.

 

Οργάνωσε τα καλώδια

Η οργάνωση των καλωδίων είναι σημαντική τόσο για αισθητικούς, όσο και για πρακτικούς λόγους. Σίγουρα θα θέλεις να τοποθετήσεις τη νέα σου τηλεόραση στον τοίχο χωρίς να κρέμονται τα καλώδια από πίσω. Καλό είναι η βάση που θα επιλέξεις να προσφέρει διαχείριση καλωδίων: Ορισμένες βάσεις έρχονται με ενσωματωμένα κανάλια στα οποία μπορείς να «κρύψεις» τα καλώδια. Άλλες βάσεις προσφέρουν απλά κλιπ στο εξωτερικό του πλαισίου για να συγκρατούν τα καλώδια.

Μπορείς, επίσης, να εφοδιαστείς με μακρόστενα κανάλια για τη διαχείριση καλωδίων, τα οποία μπορούν να βαφτούν ανάλογα με το χρώμα του δωματίου για να ταιριάζουν καλύτερα με την αισθητική του χώρου. Χρησιμοποίησέ τα για την απόκρυψη των καλωδίων των επιτοίχιων ηχείων (ιδανικά για Set Ηome Cinema), ή για τα καλώδια ρεύματος και τα καλώδια εικόνας και ήχου στην επιτοίχια τηλεόραση. Βεβαιώσου ότι το κανάλι προσφέρει αρκετό χώρο για να φιλοξενήσει άνετα όλο το καλώδιο που θέλεις να περάσεις μέσα σ’ αυτό. Μπορείς να τα στηρίξεις με καρφί, ή με αγκράφα προτρυπημένη, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις προσφέρονται με αυτοκόλλητη ταινία βάσης για τη σωστή προσαρμογή σε κάθε επιφάνεια.

 

Μπορείς να δεις ακόμη