Ποδήλατο Γυμναστικής: Υγεία και Χάσιμο βάρους

by K-Admin 1

 

 

Η τακτική άσκηση σε βοηθά να ρυθμίζεις το βάρος σου, βοηθά το ανοσοποιητικό σου σύστημα και μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιας νόσου. Οι ειδικοί συνιστούν 150 λεπτά μέτριας εξάσκησης την εβδομάδα για ενήλικες. Μπορείς να καλύψεις αυτή την απαίτηση και να έχεις όλα τα πλεονεκτήματα για την υγεία σου με ένα ποδήλατο γυμναστικής. Οι αρχάριοι μπορούν με ευκολία να φέρουν εις πέρας μέσης έντασης δραστηριότητες στο ποδήλατο γυμναστικής ενώ οι πιο έμπειροι να το ρυθμίσουν ανάλογα με τις απαιτήσεις τους.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα για την υγεία σου από την χρήση ενός Ποδηλάτου Γυμναστικής

Ένα ποδήλατο γυμναστικής μπορεί να αλλάξει σημαντικά τον τρόπο ζωής σου καθώς θα δεις να πετυχαίνεις γρήγορα τους στόχους σου. Τα πλεονεκτήματα για την υγεία σου είναι πολλά.

 

Κάψιμο θερμίδων

Μισή ώρα εξάσκησης στο ποδήλατο γυμναστικής σε βοηθάει να αυξήσεις την ημερήσια καύση θερμίδων σου. Το να καις περισσότερες θερμίδες κάθε μέρα σημαίνει ότι θα έχεις ευκολότερο έργο στον έλεγχο του βάρους σου. Εάν κάνεις πετάλι με μέτρια ταχύτητα για 30 λεπτά και ζυγίζεις 70 κιλά, θα κάψεις περίπου 260 θερμίδες. Εάν ζυγίζεις παραπάνω και κάνεις πετάλι με μεγαλύτερη ένταση θα κάψεις αρκετές περισσότερες.

 

Καλό για τις αρθρώσεις

Πολλοί τύποι αεροβικής γυμναστικής, όπως το τρέξιμο ή τα ομαδικά αθλήματα, μπορεί να ταλαιπωρήσουν τις αρθρώσεις σου λόγω των κραδασμών. Ένα ποδήλατο γυμναστικής σου επιτρέπει να δουλεύεις την καρδιά σου χωρίς να ζορίζεις χωρίς λόγο τις αρθρώσεις σου. Υπάρχουν ειδικοί που σημειώνουν ότι το ποδήλατο είναι εξαιρετικά καλό για ανθρώπους που είναι πάνω από 25 κιλά υπέρβαροι μιας και μειώνει την μηχανική πίεση στην πλάτη, τους γλουτούς, τα γόνατα και τους αστραγάλους – ακόμα και σε σύγκριση με το περπάτημα. Μπορείς να εξάσκησε καθημερινά με μικρό κίνδυνο τραυματισμού.

 

Ευεργετικό για την καρδιά

Η ποδηλασία σε ποδήλατο γυμναστικής ανήκει στις ασκήσεις που βοηθούν την καρδιά. Μια άσκηση αυτού του τύπου βοηθά στην πτώση των επιπέδων της πίεσης του αίματος, ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και μπορεί να εμποδίσει εμφράγματα, ειδικά εάν έχεις πάθει ήδη. Σύμφωνα με έρευνα της Mayo Clinic, η τακτική άσκηση σε ποδήλατο γυμναστικής βοηθάει την καρδιά σου να γίνει πιο αποτελεσματική στην άντληση αίματος. Αυξάνει επίσης την ποσότητα της καλής χοληστερόλης στο αίμα ενώ μειώνει τα επίπεδα κακής χοληστερόλης και έχει ως αποτέλεσμα λιγότερο φράξιμο των αρτηριών. Το να ανεβαίνεις απλά στο ποδήλατο μισή ώρα τη μέρα, 5 μέρες την εβδομάδα μπορεί να σου παρατείνει τη ζωή.

 

Στρατηγική

Μπορείς να αρχίσεις σιγά-σιγά να αυξάνεις το χρόνο εξάσκησής σου εάν τα 150 λεπτά την εβδομάδα σου φαίνονται πολλά για αρχή. Αν και από μόνη της η ποδηλασία με ποδήλατο γυμναστικής είναι μια καλή εξάσκηση, σκέψου μήπως το συνδυάσεις με κάποια άλλη δραστηριότητα μία ή δύο φορές την εβδομάδα για να ασκήσεις και άλλους μύες και να αποφύγεις να επιβαρύνεις μονάχα όσους εμπλέκονται με την ποδηλασία. Το ελλειπτικό μηχάνημα γυμναστικής ή η κολύμβηση είναι παραδείγματα άλλων ήπιων δραστηριοτήτων που μπορεί να σε βοηθήσουν να βελτιώσεις την υγεία της καρδιάς σου.

 

Τα υπέρ και τα κατά του ποδηλάτου γυμναστικής

Είναι γεγονός ότι καλύτερα να κάνεις ποδήλατο έξω στην εξοχή, αλλά με αυτή τη ελληνική ζέστη το καλοκαίρι, τις βροχές το φθινόπωρο και το κρύο το χειμώνα, το ποδήλατο γυμναστικής είναι μια καλή λύση για συνεχή άσκηση. Είναι ένα από τα πιο γνωστά όργανα γυμναστικής σε γυμναστήρια και σπίτια, οπότε ας εξετάσουμε τα υπέρ και τα κατά του.

 

Υπέρ

  • Μπορείς να εξασκηθείς στο ποδήλατό γυμναστικής σου όποτε θέλεις ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες και την ώρα της ημέρας.
  • Δεν πιάνει πολύ χώρο σε σχέση με άλλα μηχανήματα γυμναστικής.
  • Δεν υπάρχει κανένα θέμα με την ασφάλειά σου. Όταν κάνεις ποδήλατο στο σπίτι, δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τα αυτοκίνητα, λακκούβες στο δρόμο που μπορεί να σε ρίξουν κάτω και να σε κάνουν να χτυπήσεις άσχημα ή καρφιά και άλλα αντικείμενα που μπορεί να σου σκάσουν τα λάστιχα. Και όταν κουραστείς, απλά κατεβαίνεις και σταματάς τη γυμναστική, σε αντίθεση με το κανονικό ποδήλατο που κουραστείς δεν κουραστείς, πάλι πρέπει να καταφέρεις να φτάσεις σπίτι.
  • Τα ποδήλατα γυμναστικής είναι πιο φτηνά από τους διαδρόμους γυμναστικής. Επίσης, κυκλοφορούν κάποια αξεσουάρ μέσω των οποίων μπορείς να μετατρέψεις το κανονικό σου ποδήλατο σε στατικό cycle trainer και έτσι να το εκμεταλλευθείς και να γλυτώσεις κάποια χρήματα.
  • Εάν έχεις πόνους σε γόνατο ή σε πλάτη ή θέλεις να χάσεις αρκετό βάρος, η χρήση του ποδηλάτου γυμναστικής είναι πιο εύκολη και ανακουφιστική για το σώμα σου σε σχέση με έναν διάδρομο, ειδικά εάν το ποδήλατο είναι μοντέλο με πλάτη.
  • Δεν χρειάζεται να φοράς κράνος ή να προσέχεις τι γίνεται γύρω σου, εδικά στην Ελλάδα όπου δεν υπάρχουν ποδηλατόδρομοι ή όπου υπάρχουν έχουν μετατραπεί σε παρκινγκ.
  • Εάν θέλεις κίνητρο, μπορείς να εγγραφείς σε ειδικά μαθήματα spinning σε κάποιο γυμναστήριο και να εφαρμόσεις όσα έμαθες και στο σπίτι.
  • Τα πιο καινούρια μοντέλα ποδηλάτων γυμναστικής έχουν μια ποικιλία προγραμμάτων ώστε να μπορείς να κάνεις εξάσκηση που θα αντιγράφει κανονικές διαδρομές με ποδήλατο εξωτερικού χώρου ακόμα και εάν είσαι στην ασφάλεια του σπιτιού σου.
  • Σε μοντέλα που διαθέτουν μνήμη, διατηρείται αρχείο με τα δεδομένα της εξάσκησής σου όπως τον χρόνο, την ταχύτητα, την απόσταση και τις θερμίδες που έχασες, ώστε να ελέγχεις την πρόοδό σου.
  • Ενώ κάνεις ποδήλατο σπίτι μπορείς να διαβάσεις ένα βιβλίο ή ένα περιοδικό ή ακόμα και να μπεις στο Internet κάτι που βοηθά να περάσει η ώρα.

 

Κατά

  • Η εξάσκηση στο ποδήλατο γυμναστικής καίει λιγότερες θερμίδες από ότι ο διάδρομος μιας και κάθεσαι και το περισσότερο βάρος σου στηρίζεται από τη σέλα.
  • Η ποδηλασία δεν έχει τα ίδια αποτελέσματα για τα οστά σου σε σχέση με το τρέξιμο μιας και κάθεσαι.
  • Γυμνάζει μόνο το κάτω μέρος του σώματός σου, σε αντίθεση με άλλα μηχανήματα που έχουν λαβές , όπως τα ελλειπτικά μηχανήματα, που σου επιτρέπουν να γυμνάσεις και τα μπράτσα σου και το πάνω μέρος της πλάτης σου.
  • Τα ποδήλατα γυμναστικής με ενδείξεις και μνήμη απαιτούν ηλεκτρικό ρεύμα άρα δεν είναι το ίδιο οικολογικά με το ποδήλατο σε εξωτερικούς χώρους.
  • Εάν προπονείσαι για αγώνα, δεν θα έχεις την ευκαιρία να δοκιμαστείς σε διάφορες ακραίες ή μη καιρικές συνθήκες, αντίσταση του ανέμου, εκτυφλωτικό ήλιο, αλλά και επιφάνειες με ανηφόρες, κατηφόρες και λακκούβες.
  • Στο ποδήλατο γυμναστικής είναι πιο εύκολο να «κλέψεις» από ότι στο αληθινό. Μπορείς να χαμηλώσεις τη αντίσταση των πεταλιών, να αποφύγεις τους λόφους και να κάνεις πετάλι αργά.
  • Εφόσον το σκηνικό δεν αλλάζει, η εξάσκηση μπορεί να γίνει τόσο βαρετή ώστε να σε κάνει να εξασκηθείς λιγότερη ώρα.
  • Το κάθισμα στην σκληρή σέλα προκαλεί πιάσιμο στα οπίσθια.
  • Τα στοιχεία που καταγράφονται κάποιες φορές μπορεί να μην είναι ακριβή.

 

 

Πώς να χάσεις περίπου δέκα κιλά με ένα Ποδήλατο Γυμναστικής

 

Η εξάσκηση σε ποδήλατο γυμναστικής είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να κάψεις θερμίδες και να χάσεις λίπος. Για να πετύχεις τον στόχο της απώλειας δέκα κιλών θα πρέπει να κάψεις συνολικά 70.000 θερμίδες. Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, πρέπει να γυμνάζεσαι έντονα για τουλάχιστον 75 λεπτά την εβδομάδα ή 150 λεπτά την εβδομάδα σε μέσους ρυθμούς. Συμπλήρωσε στην εξάσκησή σου με το ποδήλατο δύο μέρες την εβδομάδα με βάρη για να φτάσεις σε ένα βέλτιστο επίπεδο φυσικής κατάστασης.

 

Βήμα 1ο

Βρες πόσο ποδήλατο πρέπει να κάνεις για να χάσεις δέκα κιλά. Για παράδειγμα μια γυναίκα 85 κιλών βάρος, θα πρέπει να κάνει ποδήλατο για 116 ώρες σε μέσο κανονικό ρυθμό ή 78 ώρες σε έντονο ρυθμό σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες.

 

Βήμα 2ο

Να γυμνάζεσαι με συνέπεια και να προσέχεις να μην «καείς» και εξαντληθείς εντελώς. Δώσε στον εαυτό σου κίνητρα και κουράγιο και βρες τρόπο να εξασφαλίσεις ότι τα κιλά που θα χάσεις θα παραμείνουν χαμένα. Η γυναίκα των 85 κιλών που αναφέραμε παραπάνω μπορεί με εξάσκηση τέσσερις φορές την εβδομάδα, μία ώρα τη φορά, να χάσει τα δέκα κιλά σε περίπου 9 μήνες μέσης εντάσεως εξάσκησης στο ποδήλατο γυμναστικής και σε περίπου 5 μήνες έντονης εξάσκησης.

 

Βήμα 3ο

Απέκτησε κίνητρα κάνοντας ταυτόχρονα κάτι άλλο. Άκου μουσική, δες τηλεόραση, διάβασε, βρες κάποιον να ασκηθείτε παρέα. Αν η εξάσκηση γίνει διασκεδαστική τόσο πιο εύκολα θα επιστρέφεις σε αυτήν χωρίς κίνδυνο βαρεμάρας.

 

Βήμα 4ο

Κάψε περισσότερες θερμίδες κατά την εξάσκηση σου με ποδήλατο γυμναστικής με ενδιάμεσα διαλείμματα. Αυτό είναι ιδανικό για να ασκηθείς πιο σκληρά εάν δεν είσαι έτοιμος να εξασκηθείς σε έντονο ρυθμό για όλη τη διάρκεια της άσκησης. Να εναλλάσσεις περιόδους έντονης άσκησης με αντίστοιχες (και περισσότερες) με μέση ένταση για να κάψεις περισσότερες θερμίδες και να αυξήσεις τις αεροβικές δυνατότητές σου.

 

Βήμα 5ο

Μείωσε την πρόσληψη θερμίδων για να έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα πιο γρήγορα. Με το να τρως λιγότερο φαγητό και κυρίως με το να καθιερώσεις μια σωστή, υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, που θα περιέχει λαχανικά και φρούτα αντί για γλυκά, ξηρούς καρπούς και ραφιναρισμένο αλεύρι, θα βελτιώσεις την υγεία σου και σίγουρα θα σου δώσει πιο πολλή ενέργεια για να καταναλώσεις στην γυμναστική σου με το ποδήλατο. Ακολούθησε τις διατροφικές συμβουλές των ειδικών και επισκέψου ίσως και κάποιον διατροφολόγο ο οποίος θα σου υποδείξει πώς να ισορροπήσεις τη διατροφή σου περιλαμβάνοντας σε αυτή όλα τα είδη των χρήσιμων φαγητών.

 

Συμπέρασμα

Το ποδήλατο γυμναστικής είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο αρκεί να το εκμεταλλευτείς σωστά και να μην καταλήξεις να το βαρεθείς ή να το κάνεις κρεμάστρα για τα ρούχα. Όσοι το εκμεταλλεύτηκαν με τον τρόπο που περιγράφουμε δεν έχασαν πάντως.

Μπορείς να δεις ακόμη