10 απίθανες δημιουργίες με αρτοπαρασκευαστή εκτός από ψωμί

 

Ο αρτοπαρασκευαστής είναι η συσκευή που ζυμώνει, φουσκώνει και ψήνει το ψωμί χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Το μόνο που χρειάζεται είναι η προσθήκη των υλικών στην αρχή της διαδικασίας και η επιλογή του κατάλληλου προγράμματος με το πάτημα ενός κουμπιού.

Έτσι, ξοδεύεις μόνο πέντε λεπτά από τον χρόνο σου για να συγκεντρώσεις τα υλικά και να τα προσθέσεις τον κάδο και το αποτέλεσμα είναι ολόφρεσκο ψωμί, φτιαγμένο με το δικό σου γούστο, ενώ ταυτόχρονα γνωρίζεις με σιγουριά την ποιότητά του.

Είτε έχεις ήδη αρτοπαρασκευαστή, είτε σκέφτεσαι να αποκτήσεις έναν, θα βοηθηθείς αρκετά με τη χρήση του, αφού πρόκειται για μια συσκευή που εκτός από ψωμί σου προσφέρει τη δυνατότητα για πολλές ακόμη παρασκευές.

Παρακάτω θα βρεις τις 10 καλύτερες ιδέες. Στην πορεία μπορεί κι εσύ να εμπνευστείς για περισσότερες δημιουργίες.

 

Ζύμη για πίτσα

Σίγουρα θα διαθέτεις κάποια δική σου παραλλαγή για συνταγή ζύμης. Βάλε λοιπόν όλα τα υλικά στον κάδο και διάλεξε το πρόγραμμα ζυμώματος και φουσκώματος. Τα περισσότερα μοντέλα αρτοπαρασκευαστών έχουν αρκετή χωρητικότητα ώστε να μπορούν να παράγουν αρκετή ζύμη. Αν δεν θέλεις να παρασκευάσεις όλη αυτή την ποσότητα μπορείς είτε να φυλάξεις στην κατάψυξη τη ζύμη που περισσεύει είτε να χρησιμοποιήσεις λιγότερα υλικά.

 

Μαρμελάδα

Κάποιοι αρτοπαρασκευαστές διαθέτουν πλέον και την επιλογή προγράμματος για την παρασκευή μαρμελάδας, δηλαδή ανακατεύουν και βράζουν τη μαρμελάδα για όση ώρα χρειάζεται. Αν το δικό σου μηχάνημα δεν διαθέτει αντίστοιχο πρόγραμμα μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα από τα προγράμματα για ζύμωμα και ψήσιμο ψωμιού. Ο κάδος έχει τη δυνατότητα παρασκευής ποσότητας που είναι περίπου ίση με 2 βαζάκια.

Τοποθέτησε τα φρούτα (λίγο ή περισσότερο αλεσμένα) και τη ζάχαρη μέσα στον κάδο, χωρίς προσθήκη νερού. Η στάθμη των υλικών πρέπει να βρίσκεται περίπου στη μέση του κάδου. Αν θέλεις η μαρμελάδα να βγει πυκνή μπορείς να προσθέσεις και μισό φάκελο σκόνη παρασκευής φρουιζελέ με γεύση ίδια με το φρούτο που χρησιμοποιείς. Ρύθμισε το μηχάνημά σου σε πρόγραμμα παρασκευής ψωμιού, διάρκειας περίπου μιάμισης ώρας. Όταν το πρόγραμμα τελειώσει άφησε τη μαρμελάδα για λίγα λεπτά να κρυώσει και τοποθέτησέ τη σε αποστειρωμένα βαζάκια.

 

 

Ρύζι ατμού

Η αλήθεια είναι πως όση προσπάθεια και να καταβάλεις με την κατσαρόλα ή το wok τηγάνι σου το αποτέλεσμα δεν θα είναι ίδιο ακριβώς με το ρύζι ατμού που προσφέρουν τα κινέζικα εστιατόρια. Με τον αρτοπαρασκευαστής μπορείς να το πετύχεις. Για τη διαδικασία απαιτείται ίσως λίγο παραπάνω χρόνος αλλά αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να σε απασχολεί αφού δεν θα χρειαστεί να είσαι διαρκώς από πάνω να ανακατεύεις.

Το μόνο που χρειάζεσαι είναι 1 κούπα ρύζι, 1 ½ – 1 ¾ κούπα νερό, λίγο αλάτι και ένα κουταλάκι βούτυρο. Προγραμμάτισε το μηχάνημά σου στο πρόγραμμα ψησίματος για 1 ώρα και απόλαυσε το αποτέλεσμα.

 

Ζυμαρικά φούρνου

Αφού βράσεις τα ζυμαρικά σου (προτίμησε μικρού μεγέθους όπως κοφτό μακαρονάκι ή φιογκάκι), ρίξε τα στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή, μαζί με τυρί τσένταρ, ρεγκάτο και κρέμα γάλακτος. Ψήσε τα στο σύντομο πρόγραμμα.

 

Σούπα

Προσθέτεις ζωμό κρέατος ή κοτόπουλου, ψιλοκομμένα λαχανικά και ρύζι ή noodles μέσα στον κάδο. Ρυθμίζεις τη συσκευή σε σύντομο πρόγραμμα και έχεις έτοιμη λαχταριστή σούπα και επιπλέον θα διατηρείται ζεστή μέσα στη συσκευή σου για πολλή ώρα. Στην περίπτωση που έχεις όρεξη για ψαρόσουπα μπορείς να βάλεις και φιλέτο ψαριού να βράσει κατευθείαν με τη σούπα. Το ψάρι χρειάζεται ελάχιστη ώρα βρασμού.

 

Ομελέτα (scrambled eggs)

Το αποτέλεσμα θα είναι ίδιο με εκείνο που απολαμβάνεις στα πρωινά των ξενοδοχείων. Σπάσε 8 με 10 αυγά και ρίξε τα στον κάδο αφού τον περάσεις με λίγο λιωμένο βούτυρο. Πρόσθεσε λίγο λιωμένο βούτυρο και στο μείγμα, αλάτι, πιπέρι και ένα φλυτζάνι γάλα. Ρύθμισε τον αρτοπαρασκευαστή στο σύντομο πρόγραμμα.

 

Σπιτική σάλτσα ντομάτας

Είναι κάτι που σίγουρα δεν το είχες σκεφτεί. Και όμως η συσκευή σου θα σε καταπλήξει για άλλη μια φορά. Φτιάξε τη δική σου σάλτσα ντομάτας με τα αγαπημένα σου υλικά. Αρχικά διάλεξε μαλακές και ζουμερές ντομάτες. Τρίψε τις και ρίξε τις στον κάδο. Μετά, πρόσθεσε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και όποιο άλλο συστατικό επιθυμείς, όπως ροδέλες ελιάς, κρασί, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σκόρδο κ.λπ. Ρύθμισε τον αρτοπαρασκευαστή σου στο σύντομο πρόγραμμα παρασκευής ψωμιού. Πολύ σύντομα θα έχεις έτοιμη λαχταριστή σάλτσα που μπορείς να βάλεις αμέσως πάνω στα μακαρόνια σου ή να την αποθηκεύσεις στο ψυγείο σε βαζάκι για να τη χρησιμοποιήσεις ακόμη και μερικές ημέρες αργότερα.

 

Ρολό κιμά

Ακόμα μια ευχάριστη έκπληξη. Ζύμωσε ένα κιλό κιμά όπως συνηθίζεις προσθέτοντας τριμμένη φρυγανιά, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, 1 αυγό, λίγο γάλα, σκόρδο και κρεμμύδι σε σκόνη και τριμμένο μαϊντανό. Τοποθέτησε το μείγμα στον κάδο, αφού πρώτα τον βουτυρώσεις και προγραμμάτισε τον αρτοπαρασκευαστή σου στο σύντομο πρόγραμμα. Σε λίγη ώρα το ρολό κιμά θα είναι έτοιμο και στο σωστό σχήμα για ακρίβεια στην κοπή.

 

Πουρές πατάτας ή λαχανικών

Βράσε την πατάτα ή τα λαχανικά, πολτοποίησέ τα και πρόσθεσέ τα στον κάδο της συσκευής σου μαζί με βούτυρο, γάλα, αλατοπίπερο και προαιρετικά λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι. Προγραμμάτισε τη συσκευή στο σύντομο πρόγραμμα ψησίματος και σε λίγο ο σπιτικός πουρές θα είναι έτοιμος.

 

 

Κέικ

Αν μια συσκευή μπορεί να φτιάξει λαχταριστό ψωμί, που να δεις πόση μεγάλη επιτυχία έχει στην παρασκευή κέικ. Τοποθέτησε όλα μαζί τα υλικά, με λίγη προσοχή στην δοσολογία για να μην ξεχειλίσει φουσκώνοντας. Η στάθμη των υλικών θα πρέπει να είναι μέχρι τη μέση του ύψους του κάδου, οπότε πρέπει να προσαρμόσεις τη δοσολογία ανάλογα. Πατάς το κουμπί για την παρασκευή κέικ και περιμένεις. Σε λίγο το σπίτι θα μοσχομυρίσει σπιτικό κέικ ενώ δεν θα χρειαστεί να ανησυχείς για το αν θα φουσκώσει ή αν θα καεί. Μπορείς να το ξεφορμάρεις πανεύκολα και κόβεται σε ωραία κομμάτια.

 

Χρησιμοποιώντας τον αρτοπαρασκευαστή σου για όλες αυτές τις παρασκευές, γλιτώνεις από έξτρα κόπο και σπατάλη χρόνου, αφού τα κάνει όλα μόνος του, σε ένα μόνο σκεύος. Σκέψου πως μαζί με το καθημερινό σου ψωμί μπορείς να ετοιμάζεις και τόσα άλλα δαπανώντας μόνο 5 λεπτά από τον χρόνο σου. Μια δοκιμή θα σε πείσει.

 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη