20 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας

by Despoina Sachini

 

Κέρδισε το προσωπικό σου στοίχημα και μείνε μακριά από το κρέας, μαγειρεύοντας σωστά

Η καθημερινότητα των περισσοτέρων ανθρώπων δύσκολα τους επιτρέπει να τρέφονται σωστά και να αποφεύγουν τις κακές διατροφικές συνήθειες. Δεν τους αδικούμε όμως. Οι ρυθμοί είναι τόσο γρήγοροι που η φράση ‘‘Ας φάμε κάτι πρόχειρο’’ έχει ενταχθεί για τα καλά στο καθημερινό μας λεξιλόγιο. Και τι εννοούμε όταν λέμε κάτι πρόχειρο; Καλώς ή κακώς εννοούμε το γνωστό σε όλους μας fast food. Τυποποιημένο, ανθυγιεινό και μη θρεπτικό. Όλα αυτά βέβαια δεν σημαίνουν πως ένας υγιής οργανισμός δεν μπορεί, όταν το θελήσει, να φάει κάτι λιγότερο σωστό διατροφικά.

Η σημερινή ημέρα έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας. Άλλοι θα την ‘‘τιμήσουν’’ για ιδεολογικούς λόγους, άλλοι για λόγους διατροφής και άλλοι για λόγους υγείας. Όποιος και αν είναι ο λόγος όμως, είναι ευκαιρία ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά να βάλει με τον εαυτό του ένα προσωπικό στοίχημα και να το κερδίσει. Μια ημέρα αποχής από το κρέας μόνο θετικά μπορεί να συμβάλλει στον οργανισμό μας.

 

 

Vegans ή vegetarians;

Δεν είναι λίγοι αυτοί που ακόμη και τώρα μπερδεύουν τις δυο αυτές έννοιες μεταξύ τους. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων λοιπόν οι vegetarians μπορεί να μην καταναλώνουν κρέας όμως δεν λένε όχι στα γαλακτοκομικά προϊόντα, ακόμη και στα αυγά.

Οι vegans από την άλλη, απέχουν από οποιαδήποτε μορφή κρέατος και από οτιδήποτε μπορεί να σχετίζεται με αυτό, ακόμη και αν είναι παράγωγο του.

Φυσικά δεν είμαστε εδώ για να προτρέψουμε κανέναν να αγαπήσει τη χορτοφαγία, αλλά οι εγκυκλοπαιδικές γνώσεις όπως συνηθίζουν να τις χαρακτηρίζουν είναι πάντα χρήσιμες.

Ένας ανθρώπινος οργανισμός έχει ανάγκη και από λίπη, και από κρέας και από ψάρι και γενικά ..από τα πάντα. Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος ύπαρξης της διατροφικής πυραμίδας.

Ας επανέλθουμε όμως στα ‘‘δικά μας’’. Τι λες; Δεν είναι μια καλή ευκαιρία η σημερινή ημέρα να μείνεις μακριά από το κρέας; Τι είναι μια ημέρα εξάλλου; Για να το καταφέρεις όμως η λύση είναι μια. Μείνε μακριά από το τηλέφωνο και αποχωρίσου για μερικές ώρες το delivery. Επίσης, βασική προϋπόθεση! Μην μπεις στον πειρασμό να τηγανίσεις το αγαπημένο σου σνίτσελ κοτόπουλο για μια ημέρα. Αν παρόλα αυτά θέλεις να ζήσεις την εμπειρία της μιας ημέρας μπορείς ακόμη να επιδιώξεις να έχεις μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς καθόλου κρέας αλλά και χωρίς τα παράγωγα του.

Για να τα πετύχεις όλα αυτά όμως θα πρέπει να θερμάνεις τη σχέση σου με την κουζίνα. Όχι πολλά πράγματα, μην φανταστείς. Αν ειδικά έχεις και όλα τα απαραίτητα μαγειρικά σκεύη δεν θα δυσκολευτείς καθόλου!

 

 

Σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Το τέλειο μενού χωρίς κρέας.

Και επειδή το πρωϊνό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας ας ξεκινήσουμε από αυτό. Κόψε σε λεπτές φέτες το ψωμί, βάλε στην πρίζα τη φρυγανιέρα σου, ρύθμισε την ένταση που θέλεις να ξεροψηθεί το ψωμί και περίμενε μόλις λίγα λεπτά.

Βγάλτες προσεχτικά από μέσα και ρίξε από πάνω μέλι, μαρμελάδα και για τους fan της σοκολάτας ακόμη και μερέντα. Άναψε το μάτι και τοποθέτησε πάνω ένα αντικολλητικό τηγάνι. Μην ανησυχείς, δεν χρειάζεται να ρίξεις ούτε λάδι ούτε βούτυρο. Πάρε το πολυμίξερ και φτιάξε το τέλειο μείγμα. Ρίξε μια κούπα βρώμη, μια μπανάνα, μια κούπα γάλα αμυγδάλου, κανέλα και λίγη βανίλια. Άσε το πολυμίξερ να κάνει τη δουλειά του και ο χυλός για το pancakes σου είναι έτοιμα.

Με μια κουτάλα πρόσθεσε μια μικρή ποσότητα του μείγματος στο τηγάνι και σε δευτερόλεπτα γύρνα το από την άλλη. Ακολούθησε την ίδια διαδικασία και με το υπόλοιπο μείγμα και είναι έτοιμα. Μπορείς να προσθέσεις από πάνω φυστικοβούτυρο και αν θες ξηρούς καρπούς. Πάρε στη συνέχεια στα αγαπημένα σου φρούτα και λίγο ακόμη γάλα αμυγδάλου ρίξτα όλα μαζί στο μίξερ και απόλαυσε το πιο νόστιμο smoothie.

Και τώρα σειρά του μεσημεριανού. Αμέτρητες οι επιλογές που έχεις μπροστά σου, το θέμα είναι μόνο τί τραβάει η όρεξη σου. Αν θέλεις ψάρι, δεν έχεις παρά να πάρεις ένα ταψάκι να προθερμάνεις τον φούρνο σου και να μετρήσεις τον σωστό χρόνο ψησίματος. Τόσο απλό. Αν όμως σου ήρθε να φας όσπρια ή κάτι λαδερό η χύτρα είναι εκεί για εσένα… και αν δεν είναι ίσως πρέπει να σκεφτείς το ενδεχόμενο να την πάρεις. Θα σου ψήσει σε πολύ λίγο χρόνο το φαγητό, υγιεινά και θα κρατήσει πέρα από όλα τα θρεπτικά στοιχεία και τα γευστικά.

Αφού έχουμε πάρει την ημέρα από το πρωί και φτάσαμε στο απόγευμα αποκλείεται να μην θέλεις ένα μυρωδάτο καφέ. Είτε είσαι λάτρης του καφέ φίλτρου είτε του espresso δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι μια καφετιέρα. Ποιος ο λόγος εξάλλου να στερείσαι αυτές τις μικρές και μυρωδάτες στιγμές στο σπίτι σου;

 

 

Για βραδινό το μενού έχει … πίτσα. Τι πίτσα όμως; Την πιο ωραία σπιτική και υγιεινή χωριάτικη πίτσα που έχεις δοκιμάσει. Ετοιμάζεις τα υλικά, τα προσθέτεις στην κουζινομηχανή και την αφήνεις πατώντας ένα κουμπί να σου ετοιμάσει τη ζύμη. Την αφήνεις να ‘‘ξεκουραστεί’’ προσθέτεις διάφορες πιπεριές, ντομάτα, καλαμπόκι, μανιτάρια, κρεμμύδι και μπαχαρικά και έφυγε για φούρνο. Θα βγει σε λίγη ώρα αφράτη, υγιεινή και πεντανόστιμη.

 

 

Μήπως η αποχή από το κρέας τελικά σου άρεσε;

Και τώρα τα συμπεράσματα. Μετά από μια τέτοια ημέρα σίγουρα η άποψη σου για το τι τρώνε όσοι δεν τρώνε κρέας και τα παράγωγα του θα έχει αλλάξει. Είδες πως και όσοι απέχουν από το κρέας μπορούν να τρώνε νόστιμα και υγιεινά; Αν το καλοσκεφτείς οι άνθρωποι αυτοί δεν στερούνται και πολλά, ίσως και τίποτα. Παρόλα αυτά ο καθένας μας έχει τη δική του άποψη πάνω στο θέμα, οπότε η ουσία είναι μια. Το στοίχημα αν ακολουθήσεις τα παραπάνω, σίγουρα θα το κερδίσεις. Θα τραφείς σωστά, νόστιμα και με τον δικό σου τρόπο θα έχεις ‘‘τιμήσει’’ και εσύ την Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας.

Μπορείς να δεις ακόμη