7 οδηγίες για την «επιβίωση» του ψυγείου σου στον καύσωνα

by K Admin

 

Μπορεί το  ψυγείο σου να λειτουργεί στην εντέλεια όταν ο καιρός είναι ήπιος, ωστόσο στους καύσωνες δοκιμάζονται οι αντοχές του, καθώς ο υδράργυρος «χτυπάει κόκκινο». Ο λόγος είναι πως, όσο πιο υψηλή είναι η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, τόσο περισσότερο «ζορίζεται» η συσκευή για να «κρατήσει» την ψύξη και έτσι να συντηρήσει τις προμήθειές σου.

Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να βοηθήσεις το ψυγείο να φέρει πιο εύκολα σε πέρας την αποστολή του, ώστε στους καύσωνες να έχει να… αναμετρηθεί μόνο με τη ζέστη που επικρατεί στην κουζίνα. Έτσι, όχι μόνο θα καταφέρεις να μην «απογειωθεί» η ενεργειακή του κατανάλωση, αλλά και θα διασφαλίσεις την «υγεία» της συσκευής και των τροφίμων σου.

 

Ρύθμισε σωστά τη θερμοκρασία της συντήρησης και της κατάψυξης

Ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου, η θερμοκρασία του θαλάμου συντήρησης δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 4° Κελσίου και να είναι μικρότερη από τους 2° C. Στους καύσωνες, πάντως, οι 3° ή και οι 2° C είναι προτιμότεροι, ώστε ακόμη και τα ευπαθή σου τρόφιμα να είναι σίγουρα ασφαλή στις υψηλές θερμοκρασίες.

Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιλέξεις μία θερμοκρασία κάτω από τους 2°C, αφού θα αναγκάσεις το ψυγείο να «δουλεύει στο φουλ» άσκοπα. Έτσι, είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί η κατανάλωση ρεύματος, ενώ πιθανόν να προκληθεί ακόμη και βλάβη στο μοτέρ. Με την ίδια λογική, το «περιβάλλον» της κατάψυξης είναι ιδανικό στους  -19° C, που σημαίνει πως δεν έχεις λόγο να «κατεβάσεις» ακόμη χαμηλότερα τη ρύθμιση.

Αν το μοντέλο σου είναι παλιότερης «γενιάς» και επομένως δεν διαθέτει ενσωματωμένο θερμοστάτη, τότε θα πρέπει να αγοράσεις ένα θερμόμετρο ψυγείου, για να ελέγξεις ποια «σκάλα» του θερμοστάτη αντιστοιχεί στην ιδανική θερμοκρασία.

 

Έλεγξε αν οι «πόρτες» κλείνουν αεροστεγώς

Όπως είναι φυσικό, στην περίπτωση που τα λάστιχα του ψυγείου έχουν χαλαρώσει, η απώλεια ψύξης είναι μεγαλύτερη στους καύσωνες. Επομένως, είναι από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να ελέγξεις, κάτι που μπορείς  να κάνεις μέσα λίγα λεπτά «επιστρατεύοντας» ένα χαρτονόμισμα: κλείσε την πόρτα τοποθετώντας ανάμεσα το χαρτονόμισμα, με το μισό μέσα στο ψυγείο και το μισό εκτός. Αν το χαρτονόμισμα πέσει, τότε αυτό σημαίνει πως δεν κλείνει πλέον αεροστεγώς.

Σε αυτή την περίπτωση, η πρώτη κίνηση είναι να πλύνεις σχολαστικά το λάστιχο, χρησιμοποιώντας καθαρό οινόπνευμα, επαναλαμβάνοντας στη συνέχεια τη δοκιμή με το χαρτονόμισμα. Αν και πάλι δεν κλείνει αεροστεγώς, τότε το πιο πιθανό είναι πως το λάστιχο έχει φθαρεί και χρειάζεται αντικατάσταση. Επομένως, θα πρέπει χωρίς καθυστέρηση να φωνάξεις τεχνικό.

 

Κράτα ανοικτές τις «πόρτες» όσο το δυνατόν λιγότερο

Το καλοκαίρι είναι η πιο δύσκολη εποχή για τα ψυγεία, επειδή επίσης χρησιμοποιούνται περισσότερο από οποτεδήποτε άλλοτε μέσα στη χρονιά – και μόνο οι δεκάδες φορές που ανοιγοκλείνουν οι πόρτες του για κρύο νερό ή για παγάκια, αρκούν για να καταλάβεις με τι συχνότητα θα πρέπει να μπαίνει σε λειτουργία το μοτέρ, για να αποκαταστήσει την ψύξη που χάθηκε.

Όπως είναι φυσικό, με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στους καύσωνες, το ψυγείο «χάνει» ακόμη περισσότερη ψύξη κάθε φορά που το ανοίγεις. Οπότε για να αποφύγεις τις απώλειες καλό είναι να το ανοίγεις όταν πραγματικά χρειάζεται και για όσο το δυνατόν λιγότερο.

 

 

Καθάρισε τη μεταλλική σχάρα στην «πλάτη» της συσκευής

Μία ακόμη πιθανή αιτία που μπορεί να επιβαρύνει τη λειτουργία του ψυγείου είναι η συσσώρευση σκόνης και χνουδιών στη μεταλλική σχάρα στην «πλάτη» της συσκευής, αφού σε μία τέτοια περίπτωση επιβαρύνεται η λειτουργία του μοτέρ, καθώς δυσχεραίνεται η κυκλοφορία του αέρα. Επομένως, έλεγξε την πίσω πλευρά της συσκευής και, αν διαπιστώσεις πως η σχάρα δεν είναι καθαρή, απομάκρυνε τις σκούπες και τα χνούδια με την ηλεκτρική σκούπα ή μία μαλακή βούρτσα.

 

Έλεγξε τη θέση του ψυγείου

Η κυκλοφορία του αέρα, και επομένως η λειτουργία του μοτέρ, δυσχεραίνεται και στην περίπτωση που το ψυγείο εφάπτεται στον τοίχο. Αν διαπιστώσεις πως αγγίζει στον τοίχο, μετακίνησέ το λίγο μπροστά, ώστε να υπάρχει ένα κενό μερικών εκατοστών μεταξύ τους.

Σημαντικό είναι επίσης η συσκευή να μην εκτίθεται στον ήλιο, γιατί τότε θα αυξηθεί η κατανάλωσή της, ή ακόμη χειρότερα δεν θα κάνει καλή ψύξη, με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης των τροφίμων στο εσωτερικό της. Επίσης, είναι πιθανό να πάθει βλάβη ο συμπιεστής.

 

Μην το παραφορτώνεις με προμήθειες

Αν αποθηκεύσεις μεγάλες ποσότητες τροφίμων, τότε ο συμπιεστής δεν θα μπορέσει σε σύντομο χρονικό διάστημα να κατεβάσει την εσωτερική θερμοκρασία στη ρύθμιση που έχεις επιλέξει. Επομένως, δεν είναι απίθανο να πάθει βλάβη από την υπερθέρμανση λόγω της παρατεταμένης λειτουργίας. Έτσι, ειδικά στους καύσωνες, θα πρέπει να κάνεις τις προμήθειές σου με μέτρο.

Επίσης, όσο πιο μεγάλη ποσότητα είναι η ποσότητα των τροφίμων που θα προσθέσεις στο ψυγείο, τόσο πιο αργά θα μπορέσει η συσκευή να αποκαταστήσει την ιδανική θερμοκρασία στη συντήρηση και την κατάψυξη, κάτι που είναι επικίνδυνο για την αλλοίωσή τους. Πέρα από τα ψώνια με μέτρο, για να αποφύγεις αυτό το ενδεχόμενο, μπορείς επιπλέον να χρησιμοποιείς τη λειτουργία ταχείας ψύξης ή ταχείας κατάψυξης, ανάλογα με το πού προορίζονται τα τρόφιμα που αγόρασες.

 

Περιόρισε την υγρασία στη συντήρηση

Τα μαγειρεμένα φαγητά αυξάνουν την υγρασία στο εσωτερικό του θαλάμου συντήρησης, με συνέπεια να γίνεται πιο δύσκολη η επαναφορά της θερμοκρασίας στα επιθυμητά επίπεδα. Γι’ αυτό και θα πρέπει πάντοτε να αποθηκεύονται σε δοχεία ή να σκεπάζονται από ειδική μεμβράνη. Αύξηση της υγρασίας (και της θερμοκρασίας) προκαλεί επίσης η αποθήκευση ζεστών φαγητών, οπότε θα πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο μόνον όταν έχουν πλέον αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου.

 

Σε κάθε περίπτωση αν έχεις αμφιβολία για την καλή λειτουργία του ψυγείου σου μπορείς να απευθυνθείς σε πιστοποιημένο τεχνικό καλώντας μας στο 210 2899999. Μπορείς να μάθεις περισσότερα για την επισκευή ψυγείου εδώ.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη